TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.

Nagyon szép emelkedést produkáltak ma az óceán mindkét partján a vezető tőzsdeindexek, a német mutató 1,6, a párizsi 2,0, a londoni 1,5 százalékkal ment fel. Az Egyesült Államokban valamivel kisebb az emelkedés, de így is egyértelműen pozitív a hangulat. Az S&P 500 0,6, a Nasdaq 100 index 0,4 százalékos pluszban van.

Itthon a BUX index 0,1 százalékkal ment fel, az OTP, a Mol és a Richter egyaránt fél százalék feletti pluszban végzett. A mutatót főleg a Magyar Telekom 0,6 százalékos süllyedése húzta le, de mínuszban végzett az Opus és a CIG Pannónia is. A forint végül alig változott, 364,40 az euró ára, de ma is járt 365 felett a jegyzés.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Jó vállalati hírek jöttek

Az emelkedésnek többféle oka van, egyrészt vállalati hírek. Amint délelőtt beszámoltunk róla, a Daimler eredménye nyomán nagyon jól teljesített az európai autóipar. A német Thyssenkrupp acélgyártó üzletágának lehetséges felvásárlása is javította a hangulatot. A Boeing részvényei 4,8 százalékkal emelkedtek, miután az európai repülés ügyi hatóság a 737 Max jelzésű, korábban szerencsétlenül járt repülőgépet ismét biztonságosnak nyilvánította.

A Navistar részvényei ezért ugrottak hatalmasat, mert a felvásárló Tratont a részvényesek egy része ajánlatának emelésére szólította fel. A Schlumberger olajipari szolgáltató viszont négy-öt százalékos mínuszban van, miután újabb veszteséges negyedévről adott számot.

Egy oltás lassan kész lesz?

Az amerikai tőzsdék egyebek mellett a koronavírus-oltással kapcsolatos remények miatt emelkednek. Az amerikai Pfizer gyógyszercég és a német biotechnológiai vállalat, a Biontech bejelentette, hogy amennyiben a kutatásuk eredményei pozitívak lesznek, november végén sürgősségi kérelmet nyújtanak be koronavírus-oltásuk engedélyeztetéséhez.

A legfrissebb amerikai kiskereskedelmi adatok is lendületesek voltak.

A kereskedő vállalatoknál szeptemberben hatalmas bevételnövekedés volt tapasztalható. Az Egyesült Államok gazdaságának helyreállítása fontos területeken sokkal gyorsabban zajlik, mint a 2008-2009-es nagy pénzügyi válság után idézik Jeffrey Schulze-t, a ClearBridge Investments vezető stratégáját. Úgy tűnik, a széljárás is fordul, az értékalapú cégek irányába, és elfordul a technológiai szektortól kommentálta az N-tv.de tudósítója.

A BTS dél-koreai popegyüttes (Fotó: Wikipedia, Flickr)

A BTS dél-koreai popegyüttes (Fotó: Wikipedia, Flickr) A BTS dél-koreai popegyüttes (Fotó: Wikipedia, Flickr)

A koreai fiúk a tőzsdére mentek

A Big Hit Entertainment nevű részvénytársaság három év óta a legnagyobb tőzsdei bevezetést hajtotta végre Dél-Koreában ezen a héten.

A társaság részvényei a bevezetés után 270 ezer koreai won értékben forogtak darabonként, ami mintegy 200 eurónak felel meg és dupla annyi, mint az eredeti kibocsátási érték. Ezzel a cég részvényeit 6,5 milliárd euróra értékeli a piac mondták el az N-Tv.de videoriportjában. A vállalat tevékenysége egyelőre egysíkú. A BTS dél-koreai popegyüttes, amely világszerte százmilliós nagyságrendű rajongótáborral számolhat, a cég bevételének 88 százalékát tette ki. De a cég vezeői egyéb üzleti ötleteket is ígér részvényeseinek.

A problémák azonban megkezdődtek, a hét fiatal fiúból álló együttes egyik idősebb tagjának két évre katonai szolgálatra kéne bevonulnia, hacsak nem kap ez alól felmentést. A részvény tőzsdei pályafutásának második napja sem lett olyan jó, mint az első, 22 százalékkal visszazuhant a papír. Igaz, ezzel még mindig közel ötven százalékkal van a kibocsátási ár felett.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Friss
hírlevél