11p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az kezd el biztosítással foglalkozni, akinek a könyvelés túl izgalmas - tartja a régi mondás, ami nem biztos, hogy sokáig él még a köztudatban, köszönhetően a technológia fejlődésének. Az önvezető autók érkezésével ugyanis felborulhat az egész iparág évtizedek óta stabilnak hitt üzleti modellje: ha a közlekedés biztonságosabb, a díjak csökkennek.
  • Az önvezető autók ellehetetlenítik a hagyományos gépjármű-biztosításokat

  • de ez több ideig tart majd, mint ahogy azt sokan gondolják. Az iparág 20 évig még biztosan egészséges marad

  • Arra a paradox helyzetre készülhetünk fel, hogy 2035-ig még így is nő majd a jövedelmezőség

  • Az innovatívabb biztosítók új termékeket fejlesztenek, hogy megfeleljenek a mesterséges intelligencia által vezetett autók támasztotta elvárásoknak


A gépjármű-felelősségbiztosítás jelenlegi formájában teljesen idejétmúlttá válthat, ha megérkeznek a biztonságosabb önvezető autók - vélik sokan. Ugyanakkor a Fidelity befektetési szakértői kételkednek ebben az általánosan elfogadott konszenzusban, szerintük középtávon nem, hogy megmaradnak a bevételek, de még nőhetnek is, ráadásul hosszú távon pedig új biztosítási termékek érkezhetnek a piacra, amelyek átveszik a tradicionális megoldások helyét. A legnagyobb lehetőség azokban a biztosítókban van, amelyek nemzetközi szinten és rugalmasan tudnak választ adni a felmerülő új kihívásokra.

Játszadozni a jövedelmezőséggel

A technológiai előrehaladottság már így is éppen elég kárt okozott a biztosítási iparágnak, igaz, nem éppen a várt módon. Az Egyesült Államokban például nő a közúti balesetek száma, amelyeket jelentős részben okoz az okostelefon használata vezetés közben. Ugyanez tapasztalható az Egyesült Királyságban, ahol a baleseti ráták a 90-es évekhez képest folyamatosan estek 2012-ig, azóta viszont újra tetőfokon vannak.

Ironikus, hogy éppenséggel pont a technológiai innováció az, amely el is inflálja a balesetekből származó kárigényeket. A mai modern biztonsági berendezéseket csak drágán lehet megjavítani, ugyanakkor nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy életben maradjanak az utasok. Ez jó hír a túlélőknek, viszont drága élet a biztosítónak, amely kénytelen fizetni a kórházi kezeléseket és a sajnálatos sérülésekből származó pereskedéseket.

Mivel a biztosító kiadása a baleseti ráták és a balesetek költségének eredménye, ezek a fentebb vázolt trendek erősen lenyomják a profitmarzsokat: a magas baleseti arányok miatt jelentősen megnőtt a kockázat, ami ellen csak díjemeléssel védekezhetnek, ez az állapot pedig még évekig eltarthat a Fidelity elemzői szerint.

A biztosítási ciklus hat lépése

  1. Erősen nő a veszteség, mivel a jól teljesítő gazdaságok és az olcsó üzemanyag egyre több sofőr számára teszi opcióvá a vezetést, a beépített védelmi rendszerek viszont életben hagyják a balesetek áldozatait, azonban a sérülések kezelése nagyon drága lesz, amivel szűkül a profitmarzs.

  2. A növekvő veszteségek miatt a biztosítók emelik a díjakat, ezzel enyhül a nyomás. Jelenleg ennél a lépésnél tartunk.

  3. Az áremelkedés megszakítja a növekvő veszteség trendjét, ami hajlítási pontot jelent a marzsoknál

  4. A biztosítók teljes költsége csökken mivel: alacsonyabb lesz a baleseti ráta, és a bekövetkezett balesetek által okozott kár is alacsonyabb lesz, ugyanakkor a díjszabás nem változik, a marzsok újra nőnek, nagyjából 2035-ig.

  5. A díjak esni kezdenek, ahogy a veszteségek csökkennek, ám még így is jelentős a jövedelmezőség

  6. A díjak mértéke erőteljesen folytatja az esést, ahogy a költségek is csökkennek


2035 - jön az aranykor?

A befektetési szolgáltató elemzői szerint a biztonsági rendszerek fejlődése és alkalmazásuk egyre több járműben azt eredményezi majd, hogy visszafordul a figyelmetlenségből adódó balesetek számának növekedése az elkövetkezendő néhány évben. Azonban a mégis bekövetkező szerencsétlenségeknél felmerülő kárigények továbbra is nőni fognak, egészen addig, ameddig

  1. az ütközések nagysága annyira elhanyagolható lesz, hogy eltűnik a személyes sérülés veszélye,

  2. és annyira olcsók lesznek az új berendezések, hogy potomáron lehet majd javítani a sérüléseket.

A két esemény a Fidelity szerint csak 2035 után válik valóra az egyesült Királyságban.

Amikor a baleseti költségek a csúcsra érnek, a profitabilitás is sokkal nagyobb lesz, hiszen nincs olyan sofőr, aki ne tudná: a biztosítók áremeléssel, magasabb díjszabással reagálnak a megnőtt kockázatokra. Ám mivel az árakat a múltbéli veszteségek alapján számítják, a díj magas marad, de a balesetekből származó költségek csökkennek, ezt pedig gyakran hagyja figyelmen kívül a piac.

A Fidelitynél arra számítanak, hogy a kevésbé hatékony piacokon (ahol biztosítás díja magasabb az ügynöki költségek, és a direkt értékesítés hiánya miatt) a biztosítók hosszabb ideig tudják fenntartani ezt a megnőtt jövedelmezőséget. Szlovákia, Olaszország, Németország, Szlovénia és Törökország Európa legkevésbé hatékony biztosítási piacai, míg az Egyesült Királyság és a Benelux-államok a két legfejlettebb (az ügynöki jutalék kevesebb mint 15 százalék egy-egy értékesítés után).

Kisebb torta, kevesebb játékos

A díjak növekedésével ugyan nagyobb lesz a biztosítók jövedelme, de az iparág elkezd szűkülni, ami két okból kedvez a legnagyobb szereplőknek:

  1. Ahogy szűkül a piac, minden résztvevőnek csökkenő bevételekkel kell számolnia. Ez a kisebb biztosítókra nézve jelent veszélyt, amelyek kevésbé tudják majd fedezni a fix költségeiket. Ők előbb, vagy utóbb, de elhagyják a pályát, a piaci részesedésük pedig minden bizonnyal egy nagyhalhoz kerül majd, amelyek kevesebb versenytárssal és szélesebb marzsokkal néznek majd szembe.

  2. Másrészt, ha a biztosítónak kisebb és kevesebb ügyet kell kezelnie, több pénzt adhat vissza a részvényeseinek, hiszen a többlettartalékok lehívásával akár folyamatosan a bevételek 100 százalékánál magasabb összeget fizethet ki osztalék és visszavásárlás formájában.

Ahonnan hosszú távon is jön bevétel: személyi kockázat helyett termékkockázat

Azt azért nem árt észben tartani, hogy a vezetés akkor is tartogat veszélyeket, ha nem mi, hús-vér emberek ülünk a volán mögött. A biztosítóknak továbbra is védeniük kell az utasokat, a járókelőket és az ingatlantulajdonosokat a károktól és a balesetektől. A Fidelity arra számít azonban, hogy a viselt felelősség a sofőrökről egyre inkább a gyártókra fog hárulni, mivel inkább műszaki problémákból adódhatnak majd a közúti balesetek (érzékelők meghibásodása, szoftveres fagyások), nem pedig emberi hibából. A biztosítók így inkább a gépjárműipari szereplőknek kínálhatnak majd védelmet az ilyen baljós kimenetelekkel szemben.

Ma már több autógyártó is kezeskedik a saját önjáró autójáért, ami a termékmegbízhatóság magabiztos jele. Ráadásul egy ilyen megegyezés azért is lehet előnyösebb, mert végtére is egy autógyártó jobban meg tudja becsülni a járművének biztonságát, mint egy biztosító.

A Ford, a GM és a Chrysler már a 20 században sikeresen kiépítették a pénzügyi divízióikat (a GM 1919-ben), amelyek helyt állnak akár a bankokkal szemben is, így elképzelhető, hogy egykor akár a biztosítók helyét is átvehetik a nagyobb, megbízható autógyártók. A Fidelity szerint a Volvo ígérete, miszerint “teljes felelősséget” vállalnak az önvezető autókért, csak 4,5 százalékkal emeli a gyártási költségeket, ami őszintén szólva ésszerű költség a gyártónak.

Idővonal

  • Minden amerikai és európai autóban lesz vezetés-támogató rendszer 10 éven belül

  • A balesetek költségei 20 év alatt elérik a csúcsot, de ezzel a megnövekedett profitabilitás előtt is megnyílik a tér

  • Az első, teljesen önvezérelt taxik 2020 elején lépnek szolgálatban

  • Minden autó önvezérelt lesz 2070-ig, a tradicionális biztosítók jelentéktelenné válnak

A biztosítási piactól azonban még nem kell búcsút vennünk: továbbra is segítik majd a magánszemélyeket és cégeket, hogy csökkentésék kockázataikat. Az autógyártók teljes jótállása pedig éppen jelentősen megnöveli ezt a kockázatot, ahogy a mesterséges intelligencia vezérelte autók egyre szélesebb körben terjednek el. Ahogy minden biztosítónak, úgy a gyártóknak is fenn kell tartania a szükséges tartalékokat, hogy fedezni tudják a jövőbeni követeléseket, de szükségük lesz vagyonkezelői ágra is, hogy a köztes időszakban befektethesse az álló vagyont, ám ez jelentős ellépés már az autógyártók fő foglalkozási területétől.

Ha a gyártók úgy döntenek, hogy transzferálják a termékfelelősséget a biztosítókhoz, valószínűleg csak a nehézsúlyú játékosokkal ülnek le tárgyalni (Zurich Re, Allianz, AXA), amelyek minden fronton ki tudják elégíteni az igényeket, ám ezek az együttműködések a helyi szereplőket lehetetlenítik majd el.

Függetlenül attól, hogy egyikük, másikuk, netán egy harmadik szereplő lesz az önműködő autókért felelős biztosító, számolniuk kell a kíbertámadások okozta balesetekkel. Az Ed Markey amerikai szenátor nevéhez köthető Tracking & Hacking nevű baljós felmérés szerint, a 16 nagy autógyártó termékeinek közel 100 százaléka abszolút feltörhető, a cégek “nem akarják, vagy nem tudják jelenteni” a korábbi támadásokat, és mindössze kettő mondhatja el magáról, hogy “van legalább valami kapacitása arra, hogy diagnosztizálja, vagy legalább értelmes választ adjon egy valós idejű betörésre”.

A legtöbb biztosítási vezető egyetért abban, hogy a kíberbiztonság biztosítása nagy lehetőség, de csak kevesen hisznek abban, hogy helyesen be is tudják árazni ezt a feladatot. További bizonytalanságot szül, hogy nem egyértelmű, hogyan működne ez a többi termékkel: ha például a hacker arra utasítja a járművet, hogy a garázson keresztül hajtson be a nappaliba, akkor a lakásbiztosítás, vagy a kíberbiztonsági biztosítás után kell díjat fizetnie a biztosítónak? A szakma most arra vár, hogy a bíróságok hozzanak precedens értékű döntéseket, ezek pedig az elkövetkezendő öt évben meg is történnek.

A gépjármű biztosítás velünk marad, és megéri

Az önvezető autók így vagy úgy, de fenyegetik a biztosítók bevételeit, de a Fidelity szerint ez hosszabb játszma lesz annál, mint amire sokan számítanak. Azzal, hogy a modern biztonsági rendszerek egyre inkább elérhetővé válnak, a testi és járműsérülések miatti magas biztosítási igénnyel kell még szembenézniük a biztosítóknak. El kell telnie 20 évnek, hogy ezek a baleseti költségek csúcsosodjanak (amikor minden autó rendelkezik megfelelő védelemmel, ami olcsón javítható, és elhanyagolható az emberi sérülés mértéke). Ezalatt azonban a piac szűkülni fog, de lesz egy nagyon megédesített beszállási lehetőség, amikor sokkal magasabb lehet a profit és a részvényesek jussa, főleg a fejlődő régiók nagyobb szereplőinél.

Hosszú távon a biztosítóknak át kell térniük az emberi sofőrök biztosításáról az új termékekre. Baleset esetén a felelősség folyamatosan helyeződik át a sofőrökről az önvezető autók gyártóira, amely új lehetőségeket ad a termékfejlesztésre. Ilyen például a kíberbiztonság esete, hiszen az autó hackelése új igényeket ébreszthet.

A Fidelity elemzői úgy gondolják, hogy a globális nagy biztosítók tudnak a leginkább adaptálódni az új helyzethez, viszont a pesszimista előrejelzések ellenére, még mindig komoly fizetési lehetőségekkel kecsegtetnek.

Az önműködő autók hajnala széleskörű hatásokat okoz majd

  • az energiaszektorban: ahogy az autóink képessé válnak a közös kommunikációra, a lehető legoptimálisabb távolságot tudják majd egymás között tartani. Ez megakadályozza a közlekedés bedugulását és hatékonyabbá teszi az üzemanyag-felhasználást. Ahogy az autómegosztás egyre népszerűbb lesz, úgy lesz egyre kevesebb személygépjármű az utakon. A fejlesztések miatt egyre kisebb lesz az igény az üzemanyagra.

  • Területhasználat: az autómegosztás a városközpontok parkolóit és a lakónegyedeket szabadítja fel.

  • Infrastruktúra: nagyon szofisztikált telekommunikációs rendszert fejlesztenek ki ahhoz, hogy a járművek képesek legyenek megfelelően kommunikálni

  • Egészségügy: a biztonságosabb utak kevesebb egészségügyi beavatkozást igényelnek. A WHO úgy becsüli, hogy 1,25 millió ember halt meg 2013-ban közúti baleset miatt, 20-50 millió pedig sérüléseket szenvedett.

  • Jog: a kevesebb baleset kevesebb munkát jelent az ügyvédeknek

  • Pénzügyek: csak az amerikai autóvásárlási kölcsönök piaca önmagában 1,1 billió dolláros. Ha egyre kevesebb kocsira lesz szükség, jelentős bevételektől esne

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17710 17400 17795 +2,79% 0 0 10 989 203 785 HUF 2024-04-26 17:13:31
MOL 3004 2992 3028 +0,20% 0 0 1 533 831 664 HUF 2024-04-26 17:05:18
MTELEKOM 898 897 907 -0,44% 0 0 411 836 570 HUF 2024-04-26 17:05:04
RICHTER 9200 9070 9245 +1,38% 0 0 1 705 691 035 HUF 2024-04-26 17:07:36
OPUS 391 384 398 +1,03% 0 0 124 789 584 HUF 2024-04-26 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Már hajnalban sorba áll, ha ránéz a forintárfolyamra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 18:03
Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.
Részvény / Deviza / Áru Nem volt fék a BUX-on
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 17:32
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel, 67 039,30 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:47
A közgyűlésen bemutatott 2023. évi üzleti beszámoló alapján a Tőzsde eredményes évet zárt: az összbevétel 4,4 milliárd, az EBITDA 1 362 millió, a nettó eredmény 5,8 milliárd forintot tett ki, ami 2008 óta a legeredményesebb tőzsdei évet jelenti. A társaság 606 millió forint összegben fizet osztalékot, részvényenként 112 forintot.
Részvény / Deviza / Áru Nyugodtan várja a forint a megmérettetést, fontos határt lépett át a réz
Eidenpenz József | 2024. április 26. 12:28
A részvénypiacok felélénkültek a kedvező amerikai gyorsjelentések hatására, ma nagy fontosságú inflációs adat érkezik. A BUX-ot az OTP húzza, a forint alig mozdul egy péntek esti bejelentés előtt. Újra megindult az arany, a réz pedig átlépett egy több éve nem látott határt.
Részvény / Deviza / Áru Felcsillan a szeme, hogyha megpillantja mennyiért vásárolhat eurót
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 18:31
Jó napja volt a forintnak. 
Részvény / Deviza / Áru Megvan, miért romlott el a hangulat Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Jól megemelték az OTP célárát, nagy pofont kapott a Facebook-anyavállalat
Eidenpenz József | 2024. április 25. 12:21
Az európai tőzsdék többnyire esnek, de a BUX index úgy tud emelkedni, hogy mind a négy vezető papír egyszerre tart felfelé. A forint tovább erősödget a kamatdöntés óta, az arany áresése megállt. Fordított pályát járt be a Tesla és a Meta. Óvakodjunk a bitcoinos csalásoktól.
Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint csütörtök reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG