6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az európai tőzsdék többnyire esnek, de a BUX index úgy tud emelkedni, hogy mind a négy vezető papír egyszerre tart felfelé. A forint tovább erősödget a kamatdöntés óta, az arany áresése megállt. Fordított pályát járt be a Tesla és a Meta. Óvakodjunk a bitcoinos csalásoktól.

Csütörtökön az európai tőzsdéken általában 0,3-0,7 százalékos esés látható, bár vannak kivételek is, mint London, Milánó és Madrid. Az amerikai határidős indexek – a szerdai szerény emelkedés után – jelentős mínuszban vannak. Főleg a technológiai papírokból álló Nasdaq index futures értéke esik, 0,8 százalékkal, amiben a Meta-nak lehet komoly szerepe.

Jön az első negyedéves, előzetes amerikai GDP-adat csütörtök délután, az elemzői várakozások szerint évesítve 2,5 százalékos bővülés várható. A befektetők nagyon várják a pénteki amerikai inflációs adatot is (a márciusi “fogyasztói kiadások árindexét”). Valamint felsorolni is nehéz lenne, hány dollár– vagy eurómilliárdos nagyságú társaság gyorsjelentése érkezett a napokban az USA-ban és Európában. A legfontosabbak délután az American Airlines, este zárás után pedig a Microsoft, az Intel és az Alphabet lehet.

A Meta és a Tesla egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Meta és a Tesla egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Széllel szembe megy a BUX

A BUX index viszont emelkedik, 0,7 százalékkal, az OTP is ennyivel drágul. A Richter 0,8, a Mol 0,4 százalékkal kerül többe. A Telekom részvényéről ma, csütörtökön esett le az osztalékszelvény (ami 44,7 forintot ér), a részvény azonban csak 25 forinttal esik (2,7 százalékkal), vagyis voltaképpen szépen emelkedik a papír.

A forintnak alapvetően segített a keddi magyar kamatdöntés és annak kommentárja, azóta lassacskán lefelé csorog az euró ára. Most éppen 392,70, egy forinttal van a tegnap esti alatt, de volt reggel 392,40 is. Az olaj, az arany, az ezüst stagnál, az európai földgáz másfél százalékkal drágul.

Árfolyamok és grafikonok

Ultimátumot kaptak az üzemanyagárak

Kéthetes ultimátumot ad a kormány az üzemanyagárakkal kapcsolatban – foglalta össze az Equilor Befektetési Zrt. Szerdán ugyanis Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a kormányülésen döntöttek: amennyiben két héten belül nem térnek vissza az üzemanyagárak a régiós átlaghoz, be fognak avatkozni.

A csütörtök délelőtti Kormányinfóról laptársunk, az Mfor-hu itt tudósított»»».

Megint megemelték az OTP célárát

Céláremelések érkeztek az OTP részvényeire az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

 • A Goldman Sachs 20 700 forintról 22 600 forintra,
 • míg a Citi 19 300 forintról 19 620 forintra emelte a 12 havi célárát.

Az ajánlás mindkét banknál változatlanul vétel. Eközben tovább veszi magát az OTP a tőzsdén, szerdán újabb 39 800 darab saját részvényt vásárolt a társaság, az átlagár ezúttal 17 363 forint volt.

Tesla fel, Facebook le

Bár a Teslát Elon Musknak rossz eredményei ellenére sikerült felbeszélnie (12 százalékkal ugrott meg), a Facebook-anyavállalat Meta részvényeinél inkább fordított a helyzet. A zárást követően 15-20 százalékos mínuszban is voltak, mivel a vártnál gyengébb előrejelzéseket tett közzé a társaság.

Pedig az első negyedévet meggyőzően zárta, hiszen a részvényenkénti 4,71 dolláros nyereséggel felülmúlta a konszenzus által becsült 4,32 dolláros összeget, a 27 százalékos bevételnövekedési ütem pedig 2021 óta a legjobbnak számít – derül ki a K&H Értékpapír összefoglalójából. A cég ráadásul a 2024-re vonatkozó kiadási előrejelzését is jelentősen, 94 milliárdról 99 milliárd dollárra emelte.

Európai bankok, fogyasztók és mamutbányák

Európában is sok gyorsjelentés érkezik, csütörtökön főleg a bankszektor és a fogyasztási javak kerültek reflektorfénybe.

 • A Deutsche Bank részvényei enyhén süllyedtek, annak ellenére, hogy a német hitelintézet a vártnál tíz százalékkal jobb első negyedéves profitnövekedést ért el.
 • A brit Barclays papírjai öt százalékkal emelkedtek, pedig tizenkét százalékos első negyedéves profitcsökkenésről számolt be. De ez az elemzők által vártnál kisebb visszaesés volt.
 • Az Unilever részvényei négy százalékkal emelkedtek, miután a fogyasztási cikkek óriása közölte, hogy az első negyedévi eladások a vártnál nagyobb mértékben nőttek. Visszahódított vásárlókat, akik korábban olcsóbb termékekre váltottak.
 • A Nestle részvényei több mint három százalékot estek, miután a svájci élelmiszer- és italgyártó óriás 5,9 százalékos forgalomcsökkenésről számolt be a negyedévre, jelentős részben az észak-amerikai piac teljesítménye miatt.
 • Az Anglo American részvénye 13 százalékkal ugrott, miután a BHP Group közölte, hogy ajánlatot tett a londoni tőzsdén jegyzett bányavállalat megvásárlására. Ezzel a világ legnagyobb rézbánya-cége jönne létre, a globális termelés mintegy tíz százalékát adná.

Hideget is, meleget is kap a kriptószektor

A bitcoin és az ether az utóbbi 24 órában ismét lefelé indult, előbbi 63 800, az utóbbi 3130 dollár. Ez mintegy négy százalékos esés, egy hét alatt azonban 4-5 százalékos pluszban vannak. A szektorból vegyes hírek érkeztek:

 • A világelső vagyonkezelő csoport, a Blackrock bitcoin spot ETF-jében már 70 napja folyamatosan pénzbeáramlást regisztráltak, ezzel az amerikai ETF-ek élvonalába került.
 • A bitcoin árfolyama az év végére elérheti a 150 ezer dollárt, 2025 végére pedig a 200 ezer dollárt véli a brit székhelyű Standard Chartered pénzügyi csoport vezető elemzője.
 • Hackerek feltörték és kiszivárogtatták a salvadori állami bitcoin-pénztárca, a Chivo kódját.
 • A Binance volt vezére, Changpeng Zhao három év börtönbüntetéssel nézhet szembe. (Tavaly pénzmosás elősegítésének vádjával került bíróság elé az USA-ban.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Bitcoin-átverésekre figyelmeztetnek itthon is

A bitcoin árfolyama új csúcsokra ért idén, de ezzel drámaian megnőtt a különböző átverési kísérletek gyakorisága is. Ez alól Magyarország sem kivétel – hívja fel a figyelmet Szilágyi Imre közgazdász, a Blockchain Budapest konferencia főszervezője. Néhány egyszerű, könnyen megjegyezhető információval azonban szerinte mindez hatékonyan kivédhető.

Az átverések leggyakoribb módja, amikor a csalók telefonos vagy e-mailes megkeresésben bejelentkeznek, hogy egy nagy összegű nyereményt vagy ajándékot kaptunk Bitcoinban.

Ahhoz azonban, hogy hozzá tudjunk jutni, egy kisebb összeget kellene átutalni a „feloldáshoz”. Ez önmagában kizáró tényező, hiszen a Bitcoin nem zárolható, így nincs is szükség a feloldására. “Ez olyan, mintha valaki azt próbálná megmagyarázni, hogy az e-mailt postán kell feladnunk” – mutatott rá Szilágyi.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17565 17445 17680 +0,75% 0 0 3 970 999 660 HUF 2024-06-12 17:10:15
MOL 2866 2850 2884 +0,42% 0 0 1 622 210 736 HUF 2024-06-12 17:05:18
MTELEKOM 1054 1026 1062 +2,93% 0 0 1 124 405 982 HUF 2024-06-12 17:10:35
RICHTER 9240 9235 9385 -0,05% 0 0 2 926 841 890 HUF 2024-06-12 17:07:37
OPUS 419 406 424 0,00% 0 0 319 043 204 HUF 2024-06-12 17:07:55
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Rendíthetetlenül gyenge a forint, fontos bejelentés jött a Richtertől
Eidenpenz József | 2024. június 12. 12:39
Szerdán végre egy kis reménysugár látszik az európai részvénybefektetők számára, pluszban vannak a tőzsdeindexek. A BUX közülük is kiemelkedik, nagyon közel van történelmi csúcsához. A forint is erősödött egy kicsit, de azért nem túl izmos, drágul az olaj és a földgáz. Fontos bejelentés érkezett a Richtertől, kihasználta a helyzetet a GameStop, még várni kell az Ethereum ETF-re.
Részvény / Deviza / Áru A forint képtelen volt átlépni a határt
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 06:39
Az euró 395 forint felett nyitja a szerdai kereskedést. 
Részvény / Deviza / Áru Ez fájni fog a külföldön nyaralóknak: hirtelen nagyot léptünk a 400 forintos euró felé
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:46
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A nap végére tartogatta a nagy meglepetést a Richter: bevásároltak Belgiumban
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:12
Olyan megállapodást jelentettek be kedden, ami segíthet a Richternek abban, hogy Európa vezető nőgyógyászati piaci szereplőjévé váljon.
Részvény / Deviza / Áru Spekulánsok tették tönkre a hangulatot kedden
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:01
A szokásosnál kisebb forgalomban vegyesen teljesítettek a magyar bluechipek kedden.
Részvény / Deviza / Áru 400 forintig is mehet az euró, Musk ketrecbe zárná az iPhone-t
Eidenpenz József | 2024. június 11. 12:39
Az európai tőzsdéken kedden sincs jó hangulat, ehhez képest a BUX index stagnálása jó hírnek számít, főleg a Molnak köszönhető. A forint is tovább gyengélkedik, az euróval szemben a 395-ös határt teszteli. Siri okos lesz, Elon Musk viszont veszélyesnek tartja, ha az Apple-termékekbe építik be a mesterséges intelligenciát. Minipánik volt a bitcoinnál.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan alakul a forintárfolyam nyaralás előtt?
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 09:01
A közelmúltban is számos tényező mozgatta a kurzust, és a héten is várható fontos kamatdöntés.
Részvény / Deviza / Áru Az euróárfolyamot látva kimegy az álom a szeméből!
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 07:33
Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG