TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.

Csúnya, másfél százalék körüli mínuszban vannak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek ma délelőtt, az egy százalék alatti esés már jónak számít a kontinensen. Tegnap este a kereskedés vége felé az amerikai indexek szép pluszból jókora mínuszba mentek át, végül az S&P 500 index 0,9, a Nasdaq Composite 2,1 százalékkal esett. Az irányváltás oka főleg az újabb kaliforniai korlátozásokban keresendő.

A BUX index ma alig változik, 0,1 százalékos esésben van, ami főleg az OTP 0,6 százalékos süllyedése miatt következett be. A Richter 0,4, a Mol 0,3 százalékkal süllyed. A Telekom 1,2, az Opus 1,6 százalékkal ment le, a tegnapi nap nyertese, a CIG Pannónia is 2,4 százalékos mínuszban van. A forint stabil, az euró ára gyakorlatilag változatlan, 355,5 körül.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A nemesfémek elvesztették nagyjából azt, amit tegnap megnyertek. Az arany 0,7 százalékos mínuszban van, az ezüst 2,3 százalékkal esik. Az olajnak sem tett jót a félelmek felerősödése, egy százalék körüli mínuszban van a holnap kezdődő OPEC+ virtuális találkozó előtt.

Csalódás Britanniában

Eközben a járvány világszerte továbbterjed, az esetek száma meghaladta a 13 milliót. A mai kereskedést nyomasztó tényezőnek tartja az Investing.com azt, hogy Kalifornia gyakorlatilag újra bezárkózott, felfüggesztette szinte az összes újranyitási intézkedést a járvány terjedése miatt. Megtiltották például az éttermek zárt tereinek használatát, a mozilátogatást. Az állam az USA legnagyobb gazdasága, majdnem akkora, mint Németország. (Délelőtti világjárvány-összefoglalónkat itt olvashatja.)

Egy másik negatívum, hogy májusban a brit gazdaság csak 1,8 százalékkal emelkedett, ami csekélység a koronavírus-lezárás okozta zuhanás után. Sokkal alacsonyabb, mint az 5,5 százalék, amit az elemzők vártak. Pedig abban a hónapban már újranyitották az építőipart és a gyáripart az országban. Az elemzők abban reménykednek, hogy júniusban, júliusban sokkal nagyobb felpattanást fognak majd látni. A pesszimisták viszont attól félnek, hogy a kilábalás hosszabb és lassabb lesz, mint gondolták.

Délután három amerikai nagybankkal indul be igazán az új gyorsjelentési szezon. (Ezek a JP Morgan, a Wells Fargo és a Citigroup.)

Kalifornia (Pixabay) Kalifornia (Pixabay)

Pénteken fontos tárgyalás lesz

A német kancellár, Angela Merkel és Olaszország miniszterelnöke, Giuseppe Conte álláspontja egységesnek látszik abban, hogy minél előbb tető alá kell hozni a 750 milliárd eurós gazdaság mentőcsomagot. A feladat óriási, ezért a válasznak is nagyon nagynak kell lennie – mondta Merkel a Bloomberg.com szerint. Az olasz politikus pedig jelezte, hogy kormánya hajlandó elfogadni szigorúbb feltételeket is a hitelekből és hitelgaranciákból álló csomaggal kapcsolatban. Ezzel teljesítve a csomag ellenzőinek követeléseit (mint Hollandia és Svédország).

Pénteken az Európai Unió vezetői a járvány kezdete óta először személyesen fognak találkozni, hogy megtárgyalják a segélycsomagot.

Újabb perpatvar Kínával

A tőzsdék korábban nap mint nap lesték az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokról szóló híreket. Most úgy tűnik, ismét romlik a viszony, az USA elutasította a kínai kormányzatnak a Dél-Kínai tengeren bejelentett területi igényeit. Pedig korábban egyszer már döntés született arról, hogy Amerika ebben a kérdésben nem foglal állást – írta a Bloomberg.

Az új adatok szerint júniusban a kínai export és import viszont egyaránt növekedni tudott. Annak ellenére, hogy a közgazdászok mindkettőre csökkenést jeleztek előre.

Miért ugrál a Tesla?

A szokottnál is őrültebb ingadozást produkál tegnap a Tesla részvénye, miután volt közel húsz százalékos pluszban is, 1795 dollár körül, de végül visszaesett 1497 dollárra. Ez 3 százalékos esés.

A Bloomberg.com magyarázata szerint 40 ezer Robinhood-számlatulajdonos vásárolt Teslát csak hétfőn, egy rövid, négy órás időperiódusban. Ebben az évben a Tesla piaci kapitalizációja (a piacon levő részvények összértéke tőzsdei áron) 202 milliárd dollárral emelkedett, ezzel Elon Musk Tesla-vezért a világ leggazdagabb emberei közé emelte. Egyben kiütötte az összes short pozíciót, amelyek a részvény esésére játszottak. Ezek értéke az oldal szerint 20 milliárd dollár körül lehetett.

Grafikon: a Tesla árfolyama (bal tengely) és a Teslát tartó Robinhood-felhasználók száma. Forrás: robintrack.net Grafikon: a Tesla árfolyama (bal tengely) és a Teslát tartó Robinhood-felhasználók száma. Forrás: robintrack.net

Találat a Molnál, szenved a Huawei

A Mol földgázt talált a pakisztáni TAL mezőn. A kút napi 6516 hordóegyenértékes kezdeti termeléssel rendelkezik, részben földgáz, részben kondenzátum formájában. A Mol-nak 8,4 százaléka van a TAL mezőben, ami azt jelenti, hogy a többlettermelés mintegy 0,5 százalékát adja a Mol teljes termelésének. A hír kedvező, de nem gyakorol jelentős hatást a cég részvényárára – írta az Erste Befektetési Zrt. reggeli hírlevele.

Erősen lassult a Huawei bevételnövekedése.

A vállalat közzétette az első féléves eredményét, a bevételnövekedés 7 éve nem volt ilyen lassú, összesen 64,23 milliárd dollár lett, mely 13,1 százalékkal haladja meg a tavalyi első féléves bevételt. Az indoklásban több okot is felsoroltak, az Egyesült Államok által bevezetett szankciók, a koronavírus-járvány számlájára írható kereslet-visszaesés, illetve a brit kormány szándéka, miszerint kitiltanák a vállalatot az ottani 5G-hálózat fejlesztéséből. Ebben a kérdésben ma dönthetnek az Egyesült Királyságban – írta az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
hírlevél