BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 14. 11:42

Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.

Csúnya, másfél százalék körüli mínuszban vannak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek ma délelőtt, az egy százalék alatti esés már jónak számít a kontinensen. Tegnap este a kereskedés vége felé az amerikai indexek szép pluszból jókora mínuszba mentek át, végül az S&P 500 index 0,9, a Nasdaq Composite 2,1 százalékkal esett. Az irányváltás oka főleg az újabb kaliforniai korlátozásokban keresendő.

A BUX index ma alig változik, 0,1 százalékos esésben van, ami főleg az OTP 0,6 százalékos süllyedése miatt következett be. A Richter 0,4, a Mol 0,3 százalékkal süllyed. A Telekom 1,2, az Opus 1,6 százalékkal ment le, a tegnapi nap nyertese, a CIG Pannónia is 2,4 százalékos mínuszban van. A forint stabil, az euró ára gyakorlatilag változatlan, 355,5 körül.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A nemesfémek elvesztették nagyjából azt, amit tegnap megnyertek. Az arany 0,7 százalékos mínuszban van, az ezüst 2,3 százalékkal esik. Az olajnak sem tett jót a félelmek felerősödése, egy százalék körüli mínuszban van a holnap kezdődő OPEC+ virtuális találkozó előtt.

Csalódás Britanniában

Eközben a járvány világszerte továbbterjed, az esetek száma meghaladta a 13 milliót. A mai kereskedést nyomasztó tényezőnek tartja az Investing.com azt, hogy Kalifornia gyakorlatilag újra bezárkózott, felfüggesztette szinte az összes újranyitási intézkedést a járvány terjedése miatt. Megtiltották például az éttermek zárt tereinek használatát, a mozilátogatást. Az állam az USA legnagyobb gazdasága, majdnem akkora, mint Németország. (Délelőtti világjárvány-összefoglalónkat itt olvashatja.)

Egy másik negatívum, hogy májusban a brit gazdaság csak 1,8 százalékkal emelkedett, ami csekélység a koronavírus-lezárás okozta zuhanás után. Sokkal alacsonyabb, mint az 5,5 százalék, amit az elemzők vártak. Pedig abban a hónapban már újranyitották az építőipart és a gyáripart az országban. Az elemzők abban reménykednek, hogy júniusban, júliusban sokkal nagyobb felpattanást fognak majd látni. A pesszimisták viszont attól félnek, hogy a kilábalás hosszabb és lassabb lesz, mint gondolták.

Délután három amerikai nagybankkal indul be igazán az új gyorsjelentési szezon. (Ezek a JP Morgan, a Wells Fargo és a Citigroup.)

Kalifornia (Pixabay) Kalifornia (Pixabay)

Pénteken fontos tárgyalás lesz

A német kancellár, Angela Merkel és Olaszország miniszterelnöke, Giuseppe Conte álláspontja egységesnek látszik abban, hogy minél előbb tető alá kell hozni a 750 milliárd eurós gazdaság mentőcsomagot. A feladat óriási, ezért a válasznak is nagyon nagynak kell lennie – mondta Merkel a Bloomberg.com szerint. Az olasz politikus pedig jelezte, hogy kormánya hajlandó elfogadni szigorúbb feltételeket is a hitelekből és hitelgaranciákból álló csomaggal kapcsolatban. Ezzel teljesítve a csomag ellenzőinek követeléseit (mint Hollandia és Svédország).

Pénteken az Európai Unió vezetői a járvány kezdete óta először személyesen fognak találkozni, hogy megtárgyalják a segélycsomagot.

Újabb perpatvar Kínával

A tőzsdék korábban nap mint nap lesték az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokról szóló híreket. Most úgy tűnik, ismét romlik a viszony, az USA elutasította a kínai kormányzatnak a Dél-Kínai tengeren bejelentett területi igényeit. Pedig korábban egyszer már döntés született arról, hogy Amerika ebben a kérdésben nem foglal állást – írta a Bloomberg.

Az új adatok szerint júniusban a kínai export és import viszont egyaránt növekedni tudott. Annak ellenére, hogy a közgazdászok mindkettőre csökkenést jeleztek előre.

Miért ugrál a Tesla?

A szokottnál is őrültebb ingadozást produkál tegnap a Tesla részvénye, miután volt közel húsz százalékos pluszban is, 1795 dollár körül, de végül visszaesett 1497 dollárra. Ez 3 százalékos esés.

A Bloomberg.com magyarázata szerint 40 ezer Robinhood-számlatulajdonos vásárolt Teslát csak hétfőn, egy rövid, négy órás időperiódusban. Ebben az évben a Tesla piaci kapitalizációja (a piacon levő részvények összértéke tőzsdei áron) 202 milliárd dollárral emelkedett, ezzel Elon Musk Tesla-vezért a világ leggazdagabb emberei közé emelte. Egyben kiütötte az összes short pozíciót, amelyek a részvény esésére játszottak. Ezek értéke az oldal szerint 20 milliárd dollár körül lehetett.

Grafikon: a Tesla árfolyama (bal tengely) és a Teslát tartó Robinhood-felhasználók száma. Forrás: robintrack.net Grafikon: a Tesla árfolyama (bal tengely) és a Teslát tartó Robinhood-felhasználók száma. Forrás: robintrack.net

Találat a Molnál, szenved a Huawei

A Mol földgázt talált a pakisztáni TAL mezőn. A kút napi 6516 hordóegyenértékes kezdeti termeléssel rendelkezik, részben földgáz, részben kondenzátum formájában. A Mol-nak 8,4 százaléka van a TAL mezőben, ami azt jelenti, hogy a többlettermelés mintegy 0,5 százalékát adja a Mol teljes termelésének. A hír kedvező, de nem gyakorol jelentős hatást a cég részvényárára – írta az Erste Befektetési Zrt. reggeli hírlevele.

Erősen lassult a Huawei bevételnövekedése.

A vállalat közzétette az első féléves eredményét, a bevételnövekedés 7 éve nem volt ilyen lassú, összesen 64,23 milliárd dollár lett, mely 13,1 százalékkal haladja meg a tavalyi első féléves bevételt. Az indoklásban több okot is felsoroltak, az Egyesült Államok által bevezetett szankciók, a koronavírus-járvány számlájára írható kereslet-visszaesés, illetve a brit kormány szándéka, miszerint kitiltanák a vállalatot az ottani 5G-hálózat fejlesztéséből. Ebben a kérdésben ma dönthetnek az Egyesült Királyságban – írta az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
hírlevél