TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.

Nagyon szépen vásárolják ma az európai részvényeket, a német, francia, brit indexek két százalék körüli mértékben emelkednek. Sőt, Ausztriában vagy Dél-Európában ez megközelíti a három százalékot is. A legnagyobb emelkedés azonban Ázsiában volt, Sanghajban 5,7, Hongkongban 4,9, Japánban 1,8 százalék az index többlete. A befektetők állítólag abban reménykednek, hogy a legutóbbi, viszonylag jó gazdasági adatok és a csökkenő fertőzési számok a kínai gazdaság gyors magára találását vetítik előre.

Különösen a pénzintézetek részvényei emelkedtek. Igaz, sok helyen említik, hogy az emelkedést egy kormányközeli pénzügyi lap hurráoptimista cikke indította el a kínai részvénypiacon. Ezt a lapot pedig már korábban is használta piacbefolyásolásra a kínai vezetés.

11 ezer felett az OTP

A lengyel tőzsdeindex 1,4 százalékkal emelkedik, Budapesten azonban egyelőre 0,7 százalékkal kell megelégedni. Az OTP ugyan 2,4 százalékkal 11 ezer forint fölé tudott menni, a Mol azonban csak 0,7, a Richter 0,3 százalékkal drágul. A 4Ig 1,6, a Magyar Telekom 0,3 százalékkal kerül többe. A forint lényegében nem változott, 352,8 az euró ára.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A német gyáripari megrendelések májusban 10,4 százalékkal ugrottak meg, igaz, áprilisban ez még 26,2 százalék zuhanás volt. Abban is reménykedik a piac, hogy az amerikai kongresszus ismét megkezdi a tárgyalásokat a következő gazdaságélénkítési csomagról, még ebben a hónapban.

Új fertőzési csúcsok

Mivel az Államokban az új koronavírus-fertőzések száma nem akar csillapodni, erre nagy szükség is lesz. A legújabb számok megint csúcsdöntést jelentenek globálisan. Ezenkívül Texasban és Floridában is új rekordok dőltek szombaton. Romlik a járványhelyzet például Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Ausztráliában is. Spanyolországban is újra lezártak egyes területeket északnyugaton.

Három új Prognózis

A Goldman tovább rontotta az idei amerikai GDP-előrejelzését. Korábban még 4,2 százalékos GDP-visszaeséssel számoltak, amit most 4,6 százalékra rontottak. Ennek oka, hogy a vártnál enyhébb gazdasági visszapattanásra számítanak a harmadik negyedévben, így az eddigi 33 százalékos negyedév/negyedéves felpattanási várakozást 25 százalékra vágták vissza. Azonban szeptembertől újra visszatérhet az amerikai gazdaság a korábban várt pályára - írta az Erste Befektetési Zrt.

A pandémia az európai monetáris politika tartós változását fogja eredményezni, mivel: 

Bebetonozza a most elfogadott kiterjedt jegybanki mennyiségi politikát, és kikényszeríti a közös költségvetési terv létrehozását mondta az Európai Központi Bank egyik vezetője, Francois Villeroy de Galhau. Az EKB elnöke, Christine Lagarde eközben azt mondja, hogy Európának két évig az árakat lefelé húzó nyomással kell szembenéznie. Ám a vírus felgyorsítja a gazdaság jelenlegi változásait a digitalizálás, az automatizálás, a rövidebb ellátási láncok és a környezetbarátabb technológia irányába. Ez pedig végső soron segít a helyreállításban –írta a Bloomberg.com hírlevele.

Jön a gyorsjelentési szezon

Az USA-ban a héten megkezdődik a második negyedéves gyorsjelentések szezon.

A részvénypiaci rali jövője olyan számokon n múlik, amelyeket senki sem képes előre jelezni. Kizártnak tűnik, hogy ebben az évben a globális gazdaság teljesen magához térjen. A V alakú kilábalás reménye már teljesen elhalványult. A kérdés már inkább az, hogy 2021-ben újra egészséges lesz-e a gazdaság. Ez azonban rengeteg tényezőtől függ. A gazdasági kilábalás terhei teljesen a jövő generációira, főleg a Z generációra hárulhatnak az eladósodáson keresztül – állítja a Bloomberg.

Fotó: Kapható volt a Tesla short short (Fotó: Tesla) Fotó: Kapható volt a Tesla short short (Fotó: Tesla)

Tesla-shortosok zakó helyett shortban

Tőzsdei ruházkodási rovatunk. A rajongók először azt hitték, Elon Musk csak viccel, amikor bejelentette, korlátozott számban "shortolós shortokat" (Tesla short shorts) árulnak majd a cég webáruházában. De a hír igaznak bizonyult, a piros, szellős ruhadarab ötféle méretben kapható, elég borsos áron, és 2-4 hét alatt szállítják le. (Frissítés: Már csak az XL-es méretből van.) A design fontos része a Tesla-típusok jelzéséből összerakott S3XY felirat.

A történet persze tőzsdei szempontból főleg azért érdekes, mert a Tesla múlt héten is új történelmi rekordokat döntögetett, korábban elképzelhetetlen, 1228 dolláros áron is forgott. A Tesla lehet ezzel a világ legértékesebb autógyára. Ez a “shortosoknak” vagy “rövidre eladóknak” (short sellers) durva veszteségeket okoz. Musk már sokszor kritizálta, provokálta őket, vagy épp gúnyolódott rajtuk. A cégnek egyszerre vannak fanatikus rajongói és elszánt hitetlenjei, bírálói.

A poén többszörös, az árcédulán ugyanis $69,420 áll. Sokan még emlékezhetnek rá, hogy Elon Musk korábban 420 dolláron történő tőzsdei kivezetésről tweetelt, nincs kizárva, hogy beszívva. (A tweet miatt súlyos problémái származtak a tőzsdefelügyeletnél is.) A 420 (4:20 vagy 4/20) egyben a marihuána-fogyasztásra is utal a szlengben. Musk extravangáns ötleteinek ezzel újra nőtt a listája, az űrbe kilőtt Tesla vagy a házi használatú lángszóró mellett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megjött Merkel 12 pontos csomagja, vérengzés az európai tőzsdéken
Eidenpenz József | 2020. október 28. 18:55
Két hónapja nem látott esés van a főbb nyugati tőzsdéken, a BUX még viszonylag jól megúszta. A fő ok a koronavírus miatti újabb lezárások, amik a gazdaságban újabb károkat okozhatnak. A forint viszont gyenge, az euró kevesebb mint másfél forintra volt az eddigi történelmi csúcstól. Németországban elfogadták a tavaszihoz hasonló, de lazább korlátozásokat, amelyek hétfőtől életbe lépnek.
Részvény / Deviza / Áru Megmenthető-e a karácsony? Ki pumpálja vissza a szén-dioxidot a földbe?
Eidenpenz József | 2020. október 28. 11:17
Nagyon rossz a hangulat Európában a vírus terjedése miatt, a vezető tőzsdeindexek három százalék feletti mínuszban is jártak. Az amerikai határidős indexek is negatív kezdést vetítenek előre. A BUX viszonylag jól állta a sarat, de nagyot esett a forint, már csak három forintra van a történelmi mélyponttól. Ez a negyedév is recessziót hozhat, több országban újabb lezárásokra készülnek.
Részvény / Deviza / Áru Bravúr a Harley-Davidsonnál, pandémia után twindémia
Eidenpenz József | 2020. október 27. 18:57
A hétfői csúnya esés után kedden is rossz maradt a hangulat az európai részvénypiacokon, a biztató kezdet ellenére egy százalék körüli mínuszban zártak az indexek. Az Egyesült Államokban vegyes a kép, a technológiai részvények emelkedni tudnak, az ipari részvényeket adják. A BUX stagnált, a forint kissé gyengült. Vegyes amerikai gyorsjelentések érkeztek. Sorban állnak az idősek az influenza-oltásért.
Részvény / Deviza / Áru Megszerezte a 4iG az INNObyte-ot, a GVH is áldását adta az ügyletre
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:04
A szeptemberben bejelentett vásárlásról a 4iG a tőzsde honlapján tájékoztatott.
Részvény / Deviza / Áru Kína taszítaná le trónjáról a Teslát, Merkel csúnya lezárást tervez?
Eidenpenz József | 2020. október 27. 11:41
A tegnapi csúnya mínusz után ma enyhe pluszban indultak a tőzsdék, de ez nem tartott sokáig, újra mínuszban vannak. Jöttek jó vállalati hírek is, de olyan nagy országokban, mint Franciaország vagy Németország, a lezárások szigorítása várható. A BUX stagnál, a forint stabil. Itt az új elektromosautó-lista.
Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Részvény / Deviza / Áru Beomlott a német tőzsdeindex, újabb piacra vetett szemet a Tesla
Eidenpenz József | 2020. október 26. 12:08
Kockázatkerülők a befektetők az európai tőzsdéken, főleg a járvány terjedése és annak gazdasági következményei miatt. A német DAX indexet ezenkívül egy szoftvercég meglepően rossz kilátásai is lehúzzák. A BUX tartja magát, a forint is stabil. Új piacra törhet be a Tesla, fontos határt lépett át a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Friss
hírlevél