5p

Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.

Nagyon szépen vásárolják ma az európai részvényeket, a német, francia, brit indexek két százalék körüli mértékben emelkednek. Sőt, Ausztriában vagy Dél-Európában ez megközelíti a három százalékot is. A legnagyobb emelkedés azonban Ázsiában volt, Sanghajban 5,7, Hongkongban 4,9, Japánban 1,8 százalék az index többlete. A befektetők állítólag abban reménykednek, hogy a legutóbbi, viszonylag jó gazdasági adatok és a csökkenő fertőzési számok a kínai gazdaság gyors magára találását vetítik előre.

Különösen a pénzintézetek részvényei emelkedtek. Igaz, sok helyen említik, hogy az emelkedést egy kormányközeli pénzügyi lap hurráoptimista cikke indította el a kínai részvénypiacon. Ezt a lapot pedig már korábban is használta piacbefolyásolásra a kínai vezetés.

11 ezer felett az OTP

A lengyel tőzsdeindex 1,4 százalékkal emelkedik, Budapesten azonban egyelőre 0,7 százalékkal kell megelégedni. Az OTP ugyan 2,4 százalékkal 11 ezer forint fölé tudott menni, a Mol azonban csak 0,7, a Richter 0,3 százalékkal drágul. A 4Ig 1,6, a Magyar Telekom 0,3 százalékkal kerül többe. A forint lényegében nem változott, 352,8 az euró ára.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A német gyáripari megrendelések májusban 10,4 százalékkal ugrottak meg, igaz, áprilisban ez még 26,2 százalék zuhanás volt. Abban is reménykedik a piac, hogy az amerikai kongresszus ismét megkezdi a tárgyalásokat a következő gazdaságélénkítési csomagról, még ebben a hónapban.

Új fertőzési csúcsok

Mivel az Államokban az új koronavírus-fertőzések száma nem akar csillapodni, erre nagy szükség is lesz. A legújabb számok megint csúcsdöntést jelentenek globálisan. Ezenkívül Texasban és Floridában is új rekordok dőltek szombaton. Romlik a járványhelyzet például Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Ausztráliában is. Spanyolországban is újra lezártak egyes területeket északnyugaton.

Három új Prognózis

A Goldman tovább rontotta az idei amerikai GDP-előrejelzését. Korábban még 4,2 százalékos GDP-visszaeséssel számoltak, amit most 4,6 százalékra rontottak. Ennek oka, hogy a vártnál enyhébb gazdasági visszapattanásra számítanak a harmadik negyedévben, így az eddigi 33 százalékos negyedév/negyedéves felpattanási várakozást 25 százalékra vágták vissza. Azonban szeptembertől újra visszatérhet az amerikai gazdaság a korábban várt pályára - írta az Erste Befektetési Zrt.

A pandémia az európai monetáris politika tartós változását fogja eredményezni, mivel: 

Bebetonozza a most elfogadott kiterjedt jegybanki mennyiségi politikát, és kikényszeríti a közös költségvetési terv létrehozását mondta az Európai Központi Bank egyik vezetője, Francois Villeroy de Galhau. Az EKB elnöke, Christine Lagarde eközben azt mondja, hogy Európának két évig az árakat lefelé húzó nyomással kell szembenéznie. Ám a vírus felgyorsítja a gazdaság jelenlegi változásait a digitalizálás, az automatizálás, a rövidebb ellátási láncok és a környezetbarátabb technológia irányába. Ez pedig végső soron segít a helyreállításban –írta a Bloomberg.com hírlevele.

Jön a gyorsjelentési szezon

Az USA-ban a héten megkezdődik a második negyedéves gyorsjelentések szezon.

A részvénypiaci rali jövője olyan számokon n múlik, amelyeket senki sem képes előre jelezni. Kizártnak tűnik, hogy ebben az évben a globális gazdaság teljesen magához térjen. A V alakú kilábalás reménye már teljesen elhalványult. A kérdés már inkább az, hogy 2021-ben újra egészséges lesz-e a gazdaság. Ez azonban rengeteg tényezőtől függ. A gazdasági kilábalás terhei teljesen a jövő generációira, főleg a Z generációra hárulhatnak az eladósodáson keresztül – állítja a Bloomberg.

Fotó: Kapható volt a Tesla short short (Fotó: Tesla)
Fotó: Kapható volt a Tesla short short (Fotó: Tesla)

Tesla-shortosok zakó helyett shortban

Tőzsdei ruházkodási rovatunk. A rajongók először azt hitték, Elon Musk csak viccel, amikor bejelentette, korlátozott számban "shortolós shortokat" (Tesla short shorts) árulnak majd a cég webáruházában. De a hír igaznak bizonyult, a piros, szellős ruhadarab ötféle méretben kapható, elég borsos áron, és 2-4 hét alatt szállítják le. (Frissítés: Már csak az XL-es méretből van.) A design fontos része a Tesla-típusok jelzéséből összerakott S3XY felirat.

A történet persze tőzsdei szempontból főleg azért érdekes, mert a Tesla múlt héten is új történelmi rekordokat döntögetett, korábban elképzelhetetlen, 1228 dolláros áron is forgott. A Tesla lehet ezzel a világ legértékesebb autógyára. Ez a “shortosoknak” vagy “rövidre eladóknak” (short sellers) durva veszteségeket okoz. Musk már sokszor kritizálta, provokálta őket, vagy épp gúnyolódott rajtuk. A cégnek egyszerre vannak fanatikus rajongói és elszánt hitetlenjei, bírálói.

A poén többszörös, az árcédulán ugyanis $69,420 áll. Sokan még emlékezhetnek rá, hogy Elon Musk korábban 420 dolláron történő tőzsdei kivezetésről tweetelt, nincs kizárva, hogy beszívva. (A tweet miatt súlyos problémái származtak a tőzsdefelügyeletnél is.) A 420 (4:20 vagy 4/20) egyben a marihuána-fogyasztásra is utal a szlengben. Musk extravangáns ötleteinek ezzel újra nőtt a listája, az űrbe kilőtt Tesla vagy a házi használatú lángszóró mellett.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18240 18080 18240 +0,77% 0 0 4 855 333 155 HUF 2024-07-12 17:08:57
MOL 2836 2836 2866 -0,42% 0 0 867 313 978 HUF 2024-07-12 17:05:12
MTELEKOM 1092 1084 1096 +1,11% 0 0 149 727 502 HUF 2024-07-12 17:08:23
RICHTER 9690 9605 9750 +0,41% 0 0 802 783 800 HUF 2024-07-12 17:05:27
OPUS 443 441 445 -0,23% 0 0 34 403 286 HUF 2024-07-12 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyt csal az arcára a péntek esti euróárfolyam
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:21
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a hőségben még a pesti börze is csak kóválygott
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:06
Ez történt pénteken a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt a Tesla, baljós árnyak az amerikai részvények felett
Eidenpenz József | 2024. július 12. 12:23
Az előző napi amerikai mélyrepülés ellenére Európában kis pluszokat látunk, a BUX is emelkedik, az OTP és a Richter vezetésével. A forint is szépen erősödik, már 393 alatt van az euró. A Tesla egy rossz hír nyomán esett nagyot, emelkedtek viszont a taxizós vállalatok papírjai. Túlértékeltek az amerikai részvények a Buffet-indikátor szerint, de más mutatók is hasonló képet mutatnak.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel harap a forint - ennyivel ér kevesebbet az euró
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:30
A forint csütörtök estéről péntek reggelre erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Áramárak, gázárak – az erő veletek van!
Eidenpenz József | 2024. július 12. 05:41
Az elektromos áram piaci árának erős ingadozása nem csitul, sőt a jövőben bőven jöhetnek rendkívüli események akár az időjárásban is, amelyek nagy ugrásokat okoznak. A döntéshozók ezek csillapításán dolgoznak, eközben a fedezeti alapok és a befektetési bankházak azzal próbálkoznak, hogy minél nagyobb hasznot húzzanak a kereskedésből. Egy jó árambróker százmilliókat is kereshet dollárban.
Részvény / Deviza / Áru Mit csinál a kánikulában a forint? Nézze!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 18:49
Vegyesen alakult az árfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nyári hangulat tombol a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 17:49
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek a szerdai záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A forintot is megrángathatják délután, Trump lett a kriptósok reménysége
Eidenpenz József | 2024. július 11. 12:23
Az európai tőzsdék csütörtökön is feljebb mennek, az USA-ban és Japánban sorra dőltek a rekordok. A BUX-nak óvatos emelkedésre futja, a forint is kissé erősödik. Az amerikai inflációs adat hosszú időre meghatározhatja a tőzsdék hangulatát, de a forintra is komoly hatással lehet. Hivatalosan is felvállalták a republikánusok a kriptovaluták ügyét. Megint a shortosokon verik el a port.
Részvény / Deviza / Áru Otthagy csapot-papot, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 07:53
Érdemes kihasználni ugyanis azt, hogy a forint a hét eleji kormányzati megszorító intézkedések ellenére is tudott még erősödni.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbban nyaralhat külföldön, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 18:23
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG