BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. május 9. 16:50

Az amerikai elnök a kínaiaknak adott ultimátuma visszaütni látszik. Miközben állítólag a tárgyaló felek bekeményítettek, a Trump számára állandó hivatkozási pontnak számító tőzsdeindexek egyre rosszabb képet mutatnak.

A decemberi nagy zuhanás óta az amerikai tőzsdeindexek összeszedték magukat, és az első négy hónapban bravúros emelkedéssel örvendeztették meg a befektetőket. Noha vannak olyan elemzők, akik túlértékeltségről beszélnek a Wall Street kapcsán, az elmúlt hónapok erősödése nem alaptalan, hiszen mind a vállalati eredmények, mind a makrogazdasági adatok alátámasztják azt. Említésre méltó hátszelet jelentett a mostani bika piacon az is, hogy az amerikai jegybank, a Fed úgy tűnik felfüggeszti a kamatemelési ciklust, és a mérlegének leépítése kapcsán is óvatosabbak lettek, ami a korábbi várakozásokhoz képest mindenképpen monetáris lazításnak fogható fel. Mindezek együtt azt eredményezték, hogy a legfontosabb indexek, a Dow, az S&P 500-as és a Nasdaq Composite is rekord szintet ért el.

A múlt héten az elemzők már arról beszéltek, csak idő kérdése, hogy az akkor 2950 körüli szintre jutó S&P 500-as mutató mikor rohamozza meg az újabb lélektani határt, a 3000 pontot. Volt olyan vélemény, amely akár már erre a hétre elképzelhetőnek tartotta ezt, amelyre okot szolgáltatott az előzetesen tervezett amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újabb fordulója. A megegyezés ugyan régóta húzódik, ám a politikusok által kiadott optimista nyilatkozatok után újra és újra lendületet vettek a piacok.

A pozitív befektetői környezetet és a kínaiakkal kialakult status quo-t viszont egy lendületes mozdulattal rúgta fel Donald Trump, amikor vasárnap a Twitteren bejelentette, hogy ha tovább húzódik a megegyezés Pekinggel, akkor pótlólagos vámokat fognak kivetni a kínai termékekre. Trump nyilván abban a hiszemben kezdett fenyegetőzni, hogy ennek hatására az ázsiai delegáció engedékenyebb lesz, és tető alá tudják hozni végre a régóta ígért megegyezést.

Azzal viszont vélhetőleg nem számolt az elnök, hogy ezzel nem ér el eredményt a kínaiaknál, sőt az álláspontjuk nem puhulni, hanem éppen keményedni fog. A tárgyalásokról kiszivárgott információk szerint ugyanis Peking a korábban tett engedmények egy részéből visszatáncolt. Nem véletlenül bukott ki szerda este Donald Trump, és hangoztatta azt, hogy "megszegték a megállapodást". Ráadásul a nemzetközi sajtóban olyan diplomáciai forrásokra hivatkozó információk is megjelentek, hogy a Pekingi küldöttség, illetve Liu He miniszterelnök-helyettes egyáltalán nem törekszik kompromisszumra. Ők is erőt szeretnének demonstrálni, és megmutatni Trumpnak, hogy nem fognak úgy táncolni, ahogy az elnök fütyül.

A sikertelen tárgyalások egyre nagyobb valószínűbb kimenete viszont elég komoly ijedtséget váltott ki világszerte a tőzsdéken. Az ázsiai tőzsdéken helyenként egészen komoly zuhanások voltak, de az európai és az amerikai indexek is lejtmentbe kapcsoltak. Igazából az utóbbi érdekes az ügy szempontjából, hiszen az elnöki teljesítményét Trump rendre azzal támasztja, hogy a tőzsdeindexek milyen jól állnak, és folyamatosan szárnyalnak, amióta ő került hatalomra. Ráadásul a nyilatkozataiban erre rá is játszik, legutóbb például a Fedre próbált olyan módon nyomást gyakorolni, amikor azt hangoztatta, hogy a szerinte teljesen felesleges kamatemelések nélkül a Dow indexe már 30 ezer pont felett lenne.A tőzsde fetisitsztának is nevezhető elnök viszont most a Kínával szemben felszított kereskedelmi háborúval komolyan elbizonytalanította a piacokat. A hét elején elkezdődött esést - megállapodás hiányában - egyelőre nem tudni, hogy mi fogja megállítani, ezzel pedig Trump saját nézőpontjából öngólt rúgott. Ráadásul olyan helyzetbe kormányozta magát, amiből pillanatnyilag úgy tűnik nehéz kilépni. Ha a megállapodás érdekében túl gáláns engedményt tesz Kínának, akkor az a baj, ha viszont tovább feszíti a húrt, akkor a tőzsdéken akár még gyorsulhat is az esés, ami megint csak nehezen magyarázható az ő szemszögéből.

Persze jöhetnek váratlan fordulatok, és a piacokon az év elején látott masszív emelkedést sem sokan jelezték előre, ma úgy tűnik az elnök miatt az újabb tőzsdei rekordokat elnapolhatjuk, így a következő hetekben-hónapokban aligha villoghat a történelmi csúcsokkal a Twitteren.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél