BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. szeptember 20. 11:44

Az októberi Brexitnek mégis adnak esélyt, Lagarde gondolatai nagyon hasonlítanak Draghiéhoz. A határidős piacok nagy napja turbulenciákat okozhat. A Richter kapott egy jó hírt, de nem nagy összegről van szó. A csúcsról lassan lefelé csorog a forint.

A tőzsdék egyelőre kiegyensúlyozottak, Európában csekély, 1-2 ezrelékes mínuszokat mutatnak az indexek. Az USA határidős indexei pedig hasonlóan kicsi pluszt. A piacok emésztik az amerikai kamatcsökkentést, a kereskedelmi háborúban folytatódnak a tárgyalások.

A közel-keleti helyzet ugyan aggasztó, de Indiában megőrültek ma a részvényekért, a két vezető index öt százalék feletti pluszban zárt. Ennek oka egy nagymértékű adócsökkentés bejelentése.

Itthon a BUX index kis mínuszból nemrég 0,2 százalékos pluszba ment át, és ezzel átlépte a 41 ezer pontot. A forint nem változott sokat, 332,60 az euró ára. A keddi, 334 feletti történelmi csúcs óta nagyon lassan lefelé csorog az árfolyam.

Friss árfolyamok itt láthatók

1. Boszorkányok napja

Különböző neveken illetik azt a hétvégét, amikor többféle határidős termékcsoport kifutása esedékes a tőzsdéken. A negyedévente egyszer bekövetkező eseményt olvastuk már a „három banya” napja, boszorkányszombat meg boszorkánypéntek néven is.

A lényeg az, hogy ilyenkor, különösen a nap végén, látszólag minden ok nélkül előfordulhatnak nagy kilengések, volatilitás az árfolyamokban. Ez a pozíciók kifutásához, zárásához kapcsolódik. Ez a nap szeptemberben ma jött el, de nem mindig okoz turbulenciákat. (Angol nyelvű leírása itt.)

2. Lagarde szerint ő nem lesz elég

Christine Lagarde, az IMF volt vezetője, az EKB leendő elnöke szerint a világgazdaság növekedése sérülékeny. A központi bankok intézkedései nem biztos, hogy elegendőek lesznek. Elődjéhez, Mario Draghihoz hasonlóan lényegében ő is a kormányok gazdaságélénkítő lépéseit sürgette.

Az OECD eközben csökkentette a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését.

3. Juncker esélyt ad az októberi Brexitnek

Nagyot ugrott az angol font ma, mivel az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker egy interjúban megvalósíthatónak tartotta a Brexit október végi határidejét. Igaz, azt is hozzátette, hogy mindent megtesz a megállapodás nélküli Brexit elkerüléséért, amely katasztrofális lenne.

Eközben a Bloomberg szerint az ír miniszterelnök, Leo Varadkar kijelentette, brit kollégájával, Boris Johnsonnal jövő héten fog tárgyalni New Yorkban.

4. Feltámadóban a bankszektor?

Feltámadóban az európai bankszektor az Erste Reggeli hírlevele szerint. Az EuroStoxx Banks index az augusztusi mélypont óta nagyot, 15 százalékot emelkedett. “Az árfolyam éppen arra készül, hogy egy jól meghatározható csökkenő trendcsatornából kitörjön. Ha ez bekövetkezik, akkor ráadásul egy újabb 15 százalékos emelkedés jöhet az európai bankok piacán, legalábbis a technikai kép alapján” – írják.

Eközben a bankok jövőképe továbbra is  erősen vegyesnek mondható a brókercég szerint, vannak pozitív és negatív értelmezései a híreknek.  Például az alacsony és csökkenő kamatok rossz hírt jelentenek, de ha ezzel a gazdaság felpörög, az jó hír lehet – tehetjük hozzá. Az USA bankszektoráról is pozitív véleményeket lehetett olvasni tegnap.

5. Bevásárol az állam a magyar telefóniában?

Akár napokon belül bejelenthetik, hogy a magyar állam beszáll a Telenor Magyarországba, de legkésőbb pár hét múlva – értesült a HWSW. A Magyar Telekomot nyilván nem hagyják hidegen a konkurencia tulajdonosváltásai, de a mai részvényárfolyam nem reagált különösebben. Enyhe mínuszban van a papír.

6. Engedély a Richter-hatóanyagnak

A Richter bejelentette, hogy a “licencbe adott bioszimiláris teriparatide készítménye” forgalomba hozatali engedélyt kapott Japánban. A részvény 0,6 százalékos pluszban van.

Az Erste Befektetési Zrt. Kellemes meglepetésnek nevezte a hírt. “Ugyan pozitív, és jól mutatja, hogy a bioszimiláris stratégia elkezdte szállítani az eredményeket, de ez pénzügyileg egyelőre még nem tűnik jelentősnek. Hiszen az EU-ban a gyógyszer csúcsértékesítése néhány év távlatában 25-30 millió euró lehet, ami nem túl jelentős” – írták Reggeli hírlevelükben. Japánban pedig még ennél is kisebb.

7. Olaj, te drága

Irán és Szaúd-Arábia körül változatlanul puskaporos a levegő, az USA szigorítja a szankciókat, a perzsa állam totális háborúval fenyegetőzik. Az olaj ma is szerény pluszban van, az ijedelem a héten már beépülhetett az árfolyamokba. Pénteken rendszerint az amerikai olajkutak számáról érkeznek adatok.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Friss
hírlevél