8p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Azáltal ugyanis, hogy a DK-elnök értékpapír-állományának az értéke 2022-ben szinte fillérre pontosan az egy évvel korábbi felére, 461 millió forintra apadt, a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere, a KDNP-s Seszták Miklós meg tudta előzni, miután egy év alatt 3,2 millióról 492 millió forintosra duzzasztotta az állampapír-állományát. Egyéb érdekességekre is rábukkantunk a parlamenti képviselők most közzétett értékpapír-portfolióinak áttanulmányozásakor.

Őrségváltás, trónfosztás. Akár csak egy éve sem gondolhattunk arra, hogy Gyurcsány Ferenc kapcsán éppen most elővehetjük a 2009-es, a kormányfői pozíciójából való kényszerű távozásakor használt kliséket. Hogy most mégis megtesszük, annak az oka, a Tisztelt Ház 199 „lakója” közül 2022 végén már nem a DK elnöke diszponált a legnagyobb értékű értékű értékpapír-portfolióval – derül ki a parlamenti képviselők kedd éjfélig közzétett vagyonnyilatkozataiból.

Nem felfelé, hanem lefelé ment Gyurcsány Ferenc. Fotó: MTI
Nem felfelé, hanem lefelé ment Gyurcsány Ferenc. Fotó: MTI

Míg egy éve még azt latolgattuk, vajon a Gyurcsány 2021 végén még „csak” közel 929 millió forint ért összpakettje mikor lépi át az 1 milliárdos lélektani határt, addig most pont ellenkező irányú mozgással szembesültünk. A volt kormányfő értékpapír-portfoliója ugyanis nemhogy nőtt, hanem csökkent egy év alatt, méghozzá szinte fillérre pontosan a felére, 461 millióra. Persze nem most történt az igazi zuhanás, hanem 2021 vége és 2022 májusa között, amikor Gyurcsány már csak 587 millióról adott számot. Az okokról biztosat nem lehet tudni, mindenesetre jobb híján a lakásvásárlás-foglaló és előlegként feltüntetett 631,7 millió forint árulkodó lehet arra nézve, miért is kellett kitáraznia a DK-elnöknek.

Mindenesetre a lehetőséget a KDNP-s Seszták Miklós köszönte és át is vette a képzeletbeli parlamenti tőzsdeguru címét. Annak köszönhetően, hogy 2022-ben bődületes mértékben gyarapította az állampapír-állományát, annak értéke közel 3,2 millió forintosról 492 millió fölé ment. Aminek oka szintén nem ismeretes, a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere még tavaly májusban is csak 3,2 millió forint értékű kincstárjegy felett diszponált.

Azt hihetnénk egyébként, hogy az egyre mesésebb állampapírhozamok nemcsak sokunkat, hanem a képviselőket is elcsábították. Kétségtelenül most többen vallottak arról, hogy rendelkeznek ilyen instrumentummal, mint tavaly, ám az ötfős növekmény nem tekinthető kiugrónak. Hiszen ezzel együtt is csak a 199 honatya és -anya kevesebb mint egyharmada, 57 írta azt az erre szolgáló rubrikába, hogy rendelkezik állampapírral. Más kérdés, hogy ők viszont együttesen több mint dupla akkora értékű – számításaink szerint megközelítőleg 1,6 milliárd forintos pakett – felett diszponálhattak, mint egy évvel korábban.

A számok alapján akár azt is gondolhatnánk, hogy a Seszták előtt az állampapíroknál listavezető Hargitai János (KDNP) a 2021 végén 81 millió forintot ért pakettjétől teljes egészében megvált. Hiszen mostani vagyonnyilatkozatában egyetlen fillérnyi állampapírt sem tüntetett fel. Ám abból, hogy ugyanakkor forint értékpapír-befektetés címszó alatt több mint 84 milliót szerepeltet, nem nehéz arra következtetni, hogy csupán annyi történt, ezúttal nem akarta a nyilvánosság tudomására hozni, forintjai miben is fialnak – ami, lássuk be, pont egy kormánypárti képviselőtől furcsa, miután az Orbán-kabinet naponta buzdít arra, hogy állampapírokat vegyünk, amire persze a szavak mellett vaskos, 15-16 százalékos kamatokkal is ösztönzik a népet.

Élünk a gyanúval, hogy ugyanez a fejlemény húzódik meg Brenner Koloman portfolióvagyon-változása mögött, a jobbikos képviselő 2021 végén még 13 millió forintot érő állampapírjai lényegülhettek át egy év alatt 19 milliót kóstáló befektetési jegyekre – ami a már említett kamatváltozások miatt az ő esetében is nehezen érthető a kívülállók számára.

Az viszont biztosra vehető, hogy az egy évvel korábban negyedik helyezett fideszes Győrffy Balázs megvált az 50 millió forint értékű állampapírjaitól, miután kormánypárti társával szemben az értékpapírok rubrikában nem tűnt fel helyettük más. Ahogy a kormányellenes akcióival, posztjaival kitűnő Hadházy Ákos 2021 végén még 6,3 millió forintosra becsült állampapírjainak is nyoma veszett, az azok értékesítéséért kapott összeg legalábbis nem egy másik értékpapírban landolt – de itt legalább tudjuk, mire kellett a pénz, a független honatya Bécsben vásárolt lakása vételárának egy (igaz, vélhetően nagyon is kis) részét fedezte.

A szintén fideszes Kara Ákos meg a 2021 végén 32,5 millión szerepeltetett állampapír-pakettjétől vált meg, 2022 végi értékpapír-portfoliójában mindössze egy 3,3 millió forint értékű OTP-részvény található. 

Jócskán lecsúszott az állampapír-tulajdonosok toplistáján Simicskó István (KDNP), miután egy év alatt 20 millió forinttal, 37 millióra csökkent pakettjének az értéke. Így megközelítette a vele ellentétes pályát bejárt Lezsák Sándor, aki a 2021 végi 25 millióval szemben most már 34 millió forint értékű állampapírról vallott. Még nála is többel, egészen pontosan 14 millióval, 62 millióra gyarapította ezen fajtájú portfolióját a DK-s Oláh Lajos, aki azonban Seszták szárnyalása miatt így sem tudta megtartani a tavaly elfoglalt harmadik pozícióját.

Tizenkilenc képviselő egyébként most először számolt be állampapír-tulajdonról, ami nem azt jelenti, hogy egy éve még egyiküknek sem volt ilyen eszközük. Az ok prózai: akadtak köztük olyanok, akik 2021 végén még nem voltak a parlament tagjai, csak a tavaly májusi választások eredményeként váltak azokká. Köztük Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója, aki most 10 millió forint értékű állampapírról vallott. Vagy Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, aki korábban ugyan része volt az Országgyűlésnek – még jobbikos színekben –, 2016-ban azonban távozott, s csak most tért vissza, 9 millió forint értékű Magyar Állampapír (MÁP) Plusszal a tarsolyában. 

Bármily meglepő is, annak ellenére, hogy a MÁP Plusz vonzerejét az infláció gyakorlatilag teljesen elvette, a 2019. júniusi indulásakor még pazar, öt éven át tuti 4,95 százalékos éves átlaghozamot ma már bőven verik az inflációkövető papírok már e cikkben is említett 15-16 százalékjai, több képviselő sem csoportosította át ezekbe az egykori szuperállampapírban tartott megtakarítását. A már említett Lezsák mellett Hoppál Péter sem, aki pont kedden váltott munkahelyet, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkári posztját hátrahagyva miniszteri biztosként folytatja pályafutását.

Értékpapírjait egyébként Hargitai és Brenner mellett még kéttucatnál is több képviselő sem nevesítette. Például a T. Ház értékpapír-tulajdonosainak képzeletbeli dobogóján – Seszták és Gyurcsány mögött – a harmadik helyet elfoglaló Bánki Erik, a Fidesz frakcióvezetőhelyettese, aki 2021 végén még elárulta, hogy akkor 100 millió forintot érő részvényei voltak, igaz, azt nem részletezte, milyenek, most viszont már ennyit sem kötött az orrunkra, csak beírta a 114 milliós számot. (Ráadásul csak remélhetjük, hogy ez már a végleges állapot, s nem ismétlődik meg az egy évvel korábbi eset, amikor Bánki négy nappal a vagyonnyilatkozata nyilvánosságra kerülését követően jött rá, hogy abból kifelejtett egy céget.) 

Ugyanígy járt el a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért egykoron tárca nélküli miniszterként felelt, majd az ötödik Orbán-kormányban alig valamivel több mint három hónapig a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkáraként tevékenykedett Süli János, aki egy közel 27 millió forintos összértéket adott meg, amely állampapírt, befektetési jegyet és még nyugdíj-előtakarékossági számlát (nyesz) is takar, de hogy milyen arányban, azt már nem verte nagydobra. Szabó Sándor (MSZP) legalább megadta az egyes részvényei darabszámát, így abból ki tudtuk számolni, összesen mekkora értékű értékpapír-portfolió felett diszponálhatott 2022 végén.

Mindenesetre ezek a példák is rávilágítanak arra, hogy megfelelő szabályozás és az annak be nem tartásának szankcionálása híján a képviselői vagyonnyilatkozatok több mint harminc évvel a rendszerváltás után sem tekinthetők érdekességeknél többeknek, a honatyák és -anyák anyagi helyzetéről – tisztelet a kivételnek – ezekből aligha kaphatunk valós képet.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18620 18380 18645 +0,49% 0 0 9 362 778 615 HUF 2024-07-19 17:08:50
MOL 2846 2844 2872 -1,04% 0 0 805 816 116 HUF 2024-07-19 17:14:19
MTELEKOM 1078 1078 1090 -1,10% 0 0 268 492 866 HUF 2024-07-19 17:05:13
RICHTER 9765 9605 9765 +0,88% 0 0 679 946 545 HUF 2024-07-19 17:05:14
OPUS 436 435 439 +0,23% 0 0 59 004 475 HUF 2024-07-19 17:05:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Kapott egy gyomrost az euró a forinttól
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 18:50
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Elszállt a budapesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 17:55
A részvénypiac forgalma 11,5 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírta 390 forint alatt az euró, szemüveget a Facebook-nak
Eidenpenz József | 2024. július 19. 12:19
Rossz a hangulat, a részvényindexek többsége jelentősebb mínuszban van, a BUX egyenlőre megúszta minimális gyengüléssel. A forint nagyjából stagnál, egyre inkább az MNB keddi kamatdöntése befolyásolhatja. Szemüveggyártót vehet a Facebook, vadászat folyik az árnyékflottára, azaz orosz az olajszállító hajókra. Jó jelentést, de pesszimistább előrejelzést tett közzé a Netflix.
Részvény / Deviza / Áru Meg se kottyant a hőség a forintnak, még jót is tett neki
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 18:53
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Inkább csak az a kérdés, hogy mikor? Földindulástól tartanak a szakértők
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 18:39
Az elmúlt két év a tőzsdék töretlen meneteléséről szólt, ám ahogy ez a börzék világában megszokott, a hegymenetet szakadékba zuhanás követheti. 
Részvény / Deviza / Áru Megváltotta a világot csütörtökön az OTP és a Mol a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru 390 forint alá bukott az euró, a fogyi lesz a jövő bombaüzlete
Eidenpenz József | 2024. július 18. 12:36
Máris elmúlt a tőzsdék rosszkedve, ami főleg Amerikán söpört végig szerdán, a BUX is emelkedik. A forint is erős, június eleje óta nem látott szinten járt. A fogyókúrás gyógyszer lehet a jövő bombaüzlete. Mire számíthatunk Trumptól a tőzsdén, melyek a Trump-részvények? Kína gátolja az ezüstöt? Két nap, két sok millió dolláros hackertámadás.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz azzal, aki nem vett szerdán eurót a nyaralásra?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 07:32
A reggeli állás szerint semmi, majd vesz ma: egyelőre teljesen beállt a jegyzés.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, mennyire ártott a hőség a forintnak
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:54
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru A befektetők is csak ásítoztak szerdán Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 245,08 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel 72 539,74 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG