BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 27. 16:29

Egy hete világszenzáció volt a határidős olajpiacokon kialakult negatív ár. Most még messze vagyunk ettől, de ismét nagyon látványosan zuhant az árfolyam.

Harminc százalékos mínuszt mutatott kora délután az amerikai piacok legfontosabb olajfajtája, a WTI júniusi szállításra érvényes árfolyama. Az olaj pénteken még közel 18 dollár volt, onnan zuhant a hétfői kereskedésben a 12-es szintig a hordónkénti kurzusa.

A háttérben két fontos ok áll. Az egyik, hogy számos ország jelentett ugyan be könnyítéseket a koronajárvány miatti karantén kapcsán, ám az továbbra sem látszik, mikor térhet vissza az élet a normális kerékvágásba. Sokan látják úgy, hogy még a nyár első hónapjában sem rendeződik a helyzet, így a kereslet továbbra is nyomott maradhat. A másik, talán ennél is fontosabb indok, amely egyébként a múlt heti rendkívüli helyzetet, vagyis a negatív árat okozta, hogy az amerikai tározók tele vannak.

Az elemzők szerint mindenki látja, hogy a termelés nem állt le, miközben az amerikai tárolási kapacitások végesek. Mivel a bányászat meghaladja a felhasznált mennyiséget, a tárolók teljes kapacitását kihasználják egy-két héten belül. Onnantól kezdve pedig megint kényszerhelyzetbe kerülnek az olajjal rendelkezők, hiszen nem fogják tudni tárolni a terméket és akár ismét arra kényszerülhetnek, hogy fizessenek azért, hogy átvegye tőlük valaki.

Tömegesen mehetnek csődbe az amerikai termelők (Illusztráció - depositphotos.com) Tömegesen mehetnek csődbe az amerikai termelők (Illusztráció - depositphotos.com)

A termelők számára persze a tárolási kapacitás mellett a nyomott ár is óriási problémát jelent. A múlt heti nagy zuhanás után ugyanis az árak az úgynevezett üzembezárási pont alá kerültek. Ez különösen igaz a palaolaj-termelőkre, akik a hagyományos szárazföldi és a tengeri kutaknál magasabb költséggel tudják csak felszínre hozni az olajat. Vagyis az utóbbi időben az amerikai termelők számára minden hordó olaj kibányászása egyre nagyobb veszteségekkel jár. Érdekesség, hogy az Európában irányadónak számító Brent sokkal kisebb mértékben csökkent. Ezt a fajtát ugyanis csak a gyenge kereslet sújtja, a kontinensen még vannak tárolói kapacitások, így az ár "csak" 5 százalékkal esett.

A helyzet súlyát jelzi, hogy a hétvégén a houstoni székhelyű Diamond Offshore Drilling csődvédelmet kért és az elemzők szerint további bedőlések várhatók. A mostani negatív folyamatokat a kereslet helyrebillenése állíthatja meg. Michael Hsueh, a Citi elemzője a CNBC-nek azt mondta, hogy az áremelkedés akkor jön majd az olajpiacon, ha látjuk, hogy az olajtermékek iránti kereslet kezd helyreállni a végfelhasználói piacokon, például az autósok, a légitársaságok és a gyártók körében. Ehhez azonban az kell, hogy az országok a járvány megfékezése miatt hozott korlátozó intézkedéseket eltöröljék, vagy minimálisra csökkentsék. Ha ez megtörténne, akkor végre a szokatlanul magas olajkészletek is elkezdhetnek csökkenni, ami tovább erősíthetné a vevői oldalt, erőt adva az olajár emelkedésének. Ez viszont még hosszú hetekig vagy akár néhány hónapig is eltarthat, addig pedig nem várható az árak megugrása, inkább további esés lehet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél