BUX
35 549.03
-0.11%
-40.00
OTP
10 910.00
+1.39%
+150.00
MOL
1 798.00
-1.96%
-36.00
RICHTER
6 655.00
-0.67%
-45.00
MTELEKOM
381.00
-0.13%
+0.00
 
2019. november 18. 18:14

A tőzsdéken enyhe esés jellemző, de a BUX index új rekordot döntött. Már csak egy forintra van történelmi rekordjától az euró. Mintegy két éve beszélnek a Saudi Aramco olajipari óriás nemzetközi részvény-eladásáról és tőzsdére viteléről, de az utolsó pillanatban a szaúdiak úgy döntöttek, hogy megtartják maguknak.

Az Aramco központja Szaúd-Arábiában. Mennyit ér valójában? Forrás: Wikimedia Commons

Kivárás, óvatosság érződik a világ tőzsdéin, annak ellenére, hogy a kínaiak pozitívan nyilatkoztak a hétvégén a kereskedelmi tárgyalásokról. 2-3 ezrelékkel estek a nyugat-európai tőzsdék, az amerikai társaik lényegében stagnálnak, nem mennek sehová a pénteki rekorddöntések után.

A BUX index viszont 1,1 százalékkal emelkedett ma, 43 867,73 pontra. Ami új rekord, az előző, áprilisi csúcs csak 43 563 pont volt. A forint gyenge, az euró 335,40, alig egy forinttal van a szeptemberi csúcs alatt.

A hétvégén Szaúd-Arábia úgy döntött, hogy mégsem fogja az USA-ban, Kanadában és Japánban értékesíteni a Saudi Aramco olajóriás részvényeit. Valószínűleg azért, mert az érdeklődés jóval elmaradt a várttól, és csak alacsony árat tudott volna elérni – derült ki a Bloomberg tudósításából.

A céget korábban 2000 milliárd dollárra értékelték. Pontosabban a részvények egy kisebb részét tervezték eladni olyan áron, amelyen ennyit ért az egész társaság. De szombaton kiderült, hogy csak 1600-1700 milliárd dollárra értékelik a befektetők az árazás alapján az olajtitánt. (Ez 30-32 szaúdi riál részvényenként, 1 riál=0,2667 USD.)

Túl drága lett volna?

A hírügynökség által idézett szakértők szerint a nyugati befektetők nem szeretnének felárat fizetni az európai, észak-amerikai olajmultik árazása felett. Az Aramco részvénye például ezen az áron, figyelembe véve a várható osztalékot is, 4,4-4,7 százalékos osztalékhozamot fizet majd.

A Royal Dutch Shell esetében ugyanez 6,4 százalék, a Exxon Mobil Corp pedig majdnem öt százalékos osztalékhozammal forog. (Az osztalékhozam az egy részvényre jutó osztalék és a részvényár hányadosa.)

Megveszik ők maguk

Akkor ki fogja megvenni a részvényeket? Úgy tűnik, maguk a vagyonosabb szaúdiak, akikre a kormány némi nyomást is igyekszik gyakorolni ennek érdekében. A bankok pedig villámgyorsan igyekeznek lazítani a hitelezési feltételeken, hogy kölcsönből is lehessen fizetni a részvényvásárlást.

A részvény-értékesítéssel megbízott amerikai bankóriásoktól állítólag villámgyorsan visszavonták hétfőn a mandátumot (Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase). Azok pedig lemondták a hétre tervezett bemutatkozó rendezvénykörutat a befektetők felé. A szaúdiak azonban ezzel kizárnak számos tőkeerős intézményi befektetőt, például az amerikai nyugdíjalapokat a jegyzésből.

Olaj helyett részvényárat menedzselnek?

Az alacsonyabb árazáson túl csökkentik a felkínált részvénymennyiséget is, az alaptőke öt százalékáról 1,5 százalékra. Így valószínű, hogy a kibocsátás sikeres lesz, és a szaúdiak meg tudják venni az egész csomagot. Így talán az árfolyamra sem fog túl nagy nyomás neheződni a kibocsátás (IPO) után.

A jövőben Szaúd-Arábia inkább Aramco-részvénycsomagját fogja menedzselni, nem annyira az olajárat – írja a SeekingAlpha. A királyság korábban komoly befolyással volt az olaj árára, ez azonban ma már nincsen így. Az OPEC hatalma is csökkent, a leghangsúlyosabb termelővé ismét az USA vált.

(Korábbi cikkünk az Aramco-kibocsátásról.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
hírlevél