<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Felvetődött az elképzelés, hogy az MNB komolyabb, esetleg többségi tulajdonrészt vásárolna a Budapesti Értéktőzsdében, ezzel visszakerülne a börze hazai kézbe, feladva az eddigi, nem túl sikeres integrációs kísérleteket. Vajon hogy hatna ez a tőzsdére, fellendülne, vagy még jobban eljelentéktelenedne?

Logikus lépés

A tőzsde MNB általi megvásárlása tulajdonképpen logikus lépés. A jegybank mostanában műkincseket és ingatlanokat vett, a tőzsde sokkal jobban beleillene a profiljába. Ráadásul nem is egy túl nagy összeg, nem képvisel gigantikus értéket, az ügylet pár milliárd forintból megúszható.

A lépés beleillene az utóbbi évek trendjébe, miszerint maga az állam, vagy állami szervek komoly tulajdonrészeket vásároltak vissza magánkézben lévő cégekből. Ezek egy részénél stratégiai megfontolások játszottak szerepet (pl. Mol), másoknál a cégek általi lakossági szolgáltatások árának csökkentése (közműszolgáltatók). A tőzsde igazán egyikbe sem illik bele, viszont az említett cégekhez képesti alacsony ára miatt mindenképpen vonzó darab.

Mit várhatunk?

Az igazán érdekes kérdés persze az, hogy mi fog történni a tőzsdén a lépés után, felpezsdül-e, jönnek-e új papírok a parkettre, növekszik-e a forgalom és a befektetési kedv. Önmagában csoda nem tud történni egy tulajdonváltás által, hisz a tőzsde hanyatlása alapvetően nem a tulajdonosi viszonyokkal, hanem rajtunk kívülálló okokkal, a technikai fejlődéssel és a globalizációval függ össze. Régen minden nagyobb városban ill. kisebb országban volt egy tőzsdeterem, ahol brókerek kiabáltak, ma mind a 7 milliárdan felférünk egy elektronikus platformra.

Ilyen körülmények között a kisebb, nemzetinek mondható tőzsdék jelentősége óhatatlanul visszaesett. A befektetők a nagyobb, likvidebb piacokat választják, hisz hozzáférni ugyanolyan egyszerű, ugyanakkor sokkal több lehetőséget kínálnak. Erre megoldás csak az lehetne, ha Európában is 1-2 óriás tőzsde lenne, mint Amerikában, de eddig nem erre indultak a folyamatok. A kisebb integrációs folyamatok, melynek eddig a BÉT is része volt, nem igazán hoztak sikert.

Új papírok jöhetnek

Bármi is lesz tehát, a 90-es éve aranykorát már semmi nem tudja visszahozni a BÉT-en, hisz a fejlődés egyszerűen átlépett rajta. Viszont kérdés az, hogy a jelenlegi helyzethez képest milyen kisebb változások jöhetnek. A tőzsde élénkítésének leghatékonyabb módja új, lehetőleg nagyobb cégek papírjainak bevezetése lenne. Ezek célszerűen a ma teljes állami tulajdonban lévő néhány cég, pl. az MVM, a Posta vagy a Szerencsejáték Rt. kisebbségi részesedéseinek tőzsdére vezetése lenne, ahogy ez 2008-ban már egyszer felmerült, de akkor a válság elfújta az ötletet.

Elvileg a dolog most is logikus lenne, hisz ha az állam többsége megmaradna a cégekben, befolyását semmi nem veszélyezteti. Ellene az szól, hogy a jelenlegi kormány inkább megszerezni akarta a cégek teljes hányadát, mint sem eladni belőlük. Kérdés, hogy ez a gyakorlat változna-e, ha egyszer a tőzsde az MNB tulajdonába kerül: nyilván ebben az esetben a kormány bizalma sokkal nagyobb lenne a tőzsdével kapcsolatban.

Felmerülhet az is, hogy a tőzsde támogatni kezdi kisebb magáncégek tőzsdére vezetését, kedvezményeket ad, esetleg minimalizálja a tőzsdére vezetés és tőzsdén tartás költségeit, hisz egy MNB tulajdonú tőzsde kevésbé profitorientált, mint a jelenlegi fő tulajdonos. Kérdés, hogy akadnának-e az eddigiekhez képest jobb, nagyobb, likvidebb cégek, akik eddig távol maradtak a parkettől.

Aki akart, már elvonult

Nézzük az érem másik oldalát: jelentene-e visszaesést az, hogy egyes alapok vagy befektetők elvonulnának önmagában a tulajdonosváltás miatt. A jelenlegi forgalmakat elnézve ez nem valószínű, hisz minden arra utal, hogy aki ilyen vagy olyan okból el akart vonulni a BÉT-ről, már megtette. Aki maradt, azok egyrészt azok az alapok, akik minden tőzsdén jelen vannak, másrészt az MSCI tagság önmagában is generál egy garantált befektetői kört.

Összességében tehát a tulajdonosváltás valószínűleg nem hozna drámai változásokat. Visszaesni már szinte nincs honnan, ugyanakkor ha az új tulajdonos megfelelő cégeket hozna a börzére, az fellendíthetné a szebb napokat látott budapesti börzét.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16310 16175 16395 -0,06% 0 0 3 915 730 210 Ft 2021-07-30 17:07:13
MOL 2410 2372 2410 +1,09% 0 0 1 777 107 196 Ft 2021-07-30 17:05:16
MTELEKOM 428 423 428 -0,23% 0 0 120 889 431 Ft 2021-07-30 17:05:16
RICHTER 8300 8040 8300 +1,97% 0 0 2 795 276 750 Ft 2021-07-30 17:14:51
OPUS 238 236 240 -0,62% 0 0 30 023 680 Ft 2021-07-30 17:05:27
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Hogyan fektessünk rézbe, és miért jó ilyenkor bányarészvényesnek lenni?
Eidenpenz József | 2021. augusztus 1. 05:17
Mit tehet az, aki valamilyen egzotikusabb nyersanyagba akar fektetni, ami nálunk esetleg nem is kapható? Vásárolhat például olyan vállalatok részvényeiből, amelyek ennek fontos termelői. A réznél a nagyobb cégek általában több lábon állnak, más anyagokat is felszínre hoznak, de van olyan is, amely túlnyomórészt a rézből él.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi piacokhoz képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 19:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,89 pontos, 0,67 százalékos emelkedéssel, 48 610,95 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a magyar index – az emelkedés tovább folytatódhat?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 758,53 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 48 286,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megijedtek a kínai pártemberek a részvényár-eséstől, jó jelentés után esik a Facebook
Eidenpenz József | 2021. július 29. 11:24
Hatalmas mennyiségű gyorsjelentés érkezett, amelyek többnyire felülmúlják az amúgy sem pesszimista elemzői becsléseket. Ám a jövőbeli kilátások már nem mindig rózsásak, így több papír esett, mint például a Facebook. Kínában a vezetés nyugtatgatja a részvényeseket, ma megy tőzsdére a Robinhood. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru A kamatdöntés lökte meg ma is az OTP árfolyamát
MTI | 2021. július 28. 17:51
Felülteljesítő volt szerdán a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Mégsem kell félni a negyedik hullámtól? Megint macska tévedt a blokkláncra
Eidenpenz József | 2021. július 28. 11:56
Európában emelkednek a tőzsdeindexek és az USA-ban is plusszos nyitás várható a Fed ülésének vége előtt. Számos fontos gyorsjelentés érkezett, amerikai tech-óriásoktól és európai nagybankoktól, alapvetően kedvező számokkal, de bizonytalan kilátások mellett. A 40 ezer dollárt ostromolja a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Az osztalékvadászoknak is érdemes az ESG-részvények felé fordulni
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 12:28
A részvényjövedelemre törekvő befektetők jellemzően két dolgot tartanak szem előtt, az egyik a vonzó hozam, a másik az osztaléknövekedési potenciál. A Fidelity International kutatása szerint összefüggés van egy-egy cég fenntarthatósági jellemzői és historikus osztaléknövekedése között. A múltbeli teljesítmény persze nem jelent a jövőre vonatkozó garanciát, de az eredmények azt mutatják, hogy az ESG-ben élen járó vállalkozások a közgazdasági környezettől függetlenül nagyobb eséllyel kínálnak vonzó, hosszú távú hozamnövekedést, mint a sereghajtók. A stabil osztaléknövekedés némileg enyhítheti az emelkedő árfolyamokkal jellemezhető időszakok hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Gyengüléssel várja a forint az MNB-t, fényesen teljesít a Lucid és a Tesla
Eidenpenz József | 2021. július 27. 11:25
Az európai tőzsdék jelentős mínuszban vannak, de igazán nagyot a távol-keleti indexek estek. A BUX jól tartja magát, de a forint tovább gyengült az MNB ülése előtt, 362 felett is volt az euró. Jelentett a Tesla, jól alakult a Lucid első napja. Visszapattant a bitcoin a 40 ezer dollárról.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos