BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 30. 18:46

A délelőtti európai rossz hangulat az amerikai piacok nyitása és az onnan érkező hírek után csak rosszabbodott, kisebb fajta pánik jelei kezdtek mutatkozni, azután zárásra valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Egyes indexek így is három százalék fölötti esést értek el, a BUX-ot azonban a Mol és a Richter emelkedése viszonylag jó helyzetben tartotta. Erősen esnek az ipari fémek, és a kőolaj is tett egy nagy kanyart lefelé az utóbbi napok stagnálása után.

Hetek, hónapok óta olvassuk sok helyen, hogy a tőzsdék folyamatosan emelkednek, miközben a gazdasági kilábalásnak kevés a jele, így a gazdasági folyamatok és a részvényárfolyamok elszakadtak egymástól. Ma viszont bizonyos szempontból elérkezett az igazság pillanata, miután nagyon rossz GDP-adat érkezett délelőtt Németországból, majd délután az Amerikai Egyesült Államokból. Ezenkívül ez a gyorsjelentések legsűrűbb napja, és korántsem mindegyik volt fenékig tejfel.

Így már délelőtt is mínuszban voltak az európai tőzsdék, délután pedig gyorsult az esés. A mélyponton négy százalék körüli mínuszban is jártak a fontosabb európai indexek. Végül 2,4 százalékos süllyedéssel zárt a Stoxx 600. A német DAX mínusz 3,5 százalékkal alulteljesítő volt, az olasz tőzsde 3,3 és a lengyel mutató 3,4 százalékos esése alig maradt el ettől. Párizsban 2,1, Londonban 2,3 százalékos volt a lejtmenet.

Kitartott a Richter és a Mol

Az USA-ban az S&P 500 0,7 százalékkal, a Dow Jones ipari átlag 1,1 százalékkal esik. A Nasdaq Composite index viszont egy ezrelékkel emelkedni tud. Este jön majd többek között a nagyágyúk, az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google jelentése.

Itthon a BUX index csak 0,3 százalékkal esett, a Richter 3,3 és a Mol 2,0 százalékos emelkedéssel tartotta felszínen. Ezzel szemben állt az OTP 4,2 és a Magyar Telekom 0,8 százalékos süllyedése. A CIG Pannónia Biztosító bejelentette, hogy lengyel fuvarozói szakmai felelősségbiztosítás üzletága értékesítését engedélyezték. A forint minimális mértékben gyengült, 345 az euró árfolyama.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Nagyot esett az ezüst, a palládium és a patina, négy és hat százalék közötti mértékben, ami annak tudható be, hogy ezek főleg ipari fémek. Az utóbbi kettőre különösen az autóipar borús kilátásai hatnak érzékenyen. Hosszas tétovázás után a kőolaj is mintha megtalálná az irányt. Mégpedig lefelé, ma három százalék körüli mínuszban van, de állt ennél rosszabbul is a délután során. A bitcoin viszont büszkén trónol 11 ezer dollár környékén.

Vihar közeleg? (Pixabay) Vihar közeleg? (Pixabay)

Óriási gazdasági visszaesés

Történelmi nagyságú zuhanást szenvedett el az amerikai gazdaság a második negyedévben, 32,9 százalékkal zsugorodott éves szinten. Ez a legrosszabb szám az 1929–33-as nagy gazdasági világválság óta. Ennek fő oka, hogy a koronavírus-járvány visszavetette a fogyasztói kiadásokat. Az elemzők azonban ennél is valamivel mélyebb, 34 százalékos csökkenésre számítottak az első negyedéves öt százalékos esés után.

Vannak, akik azt is kétségbe vonják, hogy érdemes-e évesített GDP számokat közzétenni a jelenlegi helyzetben. Ezek annyira abszurdak és szembe mennek a közgazdasági logikával – idéz egy vezető elemzőt az Investing.com. Az esés abszolút értékben 9,5 százalékos volt az előző negyedévhez képest. (Erről a témáról itt is írtunk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Újabb államokban gyorsul a járvány

Alighanem az sem tett jót a tőzsdei hangulatnak, hogy Donald Trump amerikai elnök megpendítette, a szerinte várható orbitális csalások és a koronavírus miatt inkább később kéne megtartani a novemberi elnökválasztást. (Erről részletesebben itt írtunk.) A koronavírus egyébként egyes amerikai államokban lassuló ütemben terjed, ugyanakkor néhány közép-nyugati államban, mint Kentucky, Tennessee, Ohio, Missouri és Kansas gyorsul a haladása.

Megjelent a legújabb munkanélküliségi statisztika is, az újonnan munkanélküli segélyért folyamodó amerikaiak száma 1,434 millió volt a múlt héten. Emelkedett az előző heti 1,422 millióról. Ez is növeli a recessziós félelmeket. Az egy héttel nagyobb csúszást mutató adat, az összes munkanélküliek száma 17,8 millió volt, ez jobban növekedett a vártnál.

Szombaton több millió munkanélküli amerikai számára megszűnik egy heti hatszáz dolláros segélykiegészítés, mert a mintegy háromezer milliárd dolláros korábbi gazdaságélénkítő csomag egy része kifut. Jelenleg éles vita van a politikusok között az újabb, egyezer milliárd dollár körüli csomag megindításáról, amely a munkanélkülieknek is újabb összegeket juttatna.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Friss
hírlevél