BUX
35 850.14
+1.19%
+423.00
OTP
10 600.00
+2.51%
+260.00
MOL
1 810.00
+0.95%
+17.00
RICHTER
7 080.00
+0.35%
+25.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 30. 11:19

Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?

Nem okozott meglepetést a Fed, nem változott az amerikai jegybank üzenete – így foglalható össze a várva várt tegnapi ülés. Így az amerikai tőzsdék is folytatták emelkedésüket este, és szép pluszban, 1,2-1,3 százalékos emelkedésben zárt az S&P 500 és a Nasdaq. Mára azonban alaposan elromlott a hangulat, a Stoxx 600 európai index 0,9 százalékkal esik. Hasonló képet mutatnak az amerikai határidős indexek is.

Rossz hír volt, hogy a német gazdaság a második negyedévben 10,1 százalékkal zuhant, ez volt a legnagyobb összeomlás, amióta 1970-ben a számítást megkezdték. A szakértők csak kilenc százalékos csökkenéssel számoltak. Délután az USA-ból érkezik majd GDP-adat. Az amerikai tőzsdezárás után pedig az Apple, az Amazon, a Facebook és az Alphabet várva várt gyorsjelentése esedékes. Vagyis a világ négy legértékesebb vállalatáé.

Esik a DAX, a BUX és a forint

Ma a német tőzsde a fő visszahúzó erő, a DAX 1,7 százalékos mínuszban van. Párizsban 0,7, Londonban 0,9, Milánóban 1,1, Madridban 1,7 százalék a süllyedés. Varsó is alulteljesítő 1,7 százalékos eséssel. Budapest inkább átlag körüli, 1,1 százalékos indexsüllyedést mutat. A Richter és a Telekom stagnál, az OTP 1,2 , a Mol 0,7, a CIG Pannónia 2,3 százalékos esést szenved el.

A 4ig ismét tendert nyert, aminek értéke 1,1 milliárd forint. A forint gyengülésbe kezdett, a 346,1 forintos euró 1,3 forintos drágulás. Esnek a nemesfémek és az olaj, utóbbi egy százalék körüli mértékben. A dollár szerény erősödést mutat.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Óriási gyorsjelentés-dömping van, valószínűleg ez lesz a szezon legsűrűbb napja. Az elmúlt egy napban jelentett a Shell, a Total, a Fresenius, a Danone, a Volkswagen, a Heidelberg Cement, az Airbus, a General Electric, a General Motors, a Boeing, az Airbus, a Starbucks, a Qualcomm és még sokan mások. A Reuters szerint a kedvezőtlen gyorsjelentések okozzák az európai tőzsdék mai süllyedését, az amerikai Fed viszont alapvetően pozitív hatású volt, hozta, amit tőle vártak.

Nincs visszaút az online-ból

A Shopify és a PayPal is arról adott tanúbizonyságot negyedéves gyorsjelentésében, hogy a koronavírus rohamos ütemben felgyorsította az online kereskedelemre való átállást a vállalatok körében. A webáruházakat üzemeltető Shopifynál 71 százalékkal több új online boltot hoztak létre a második negyedévben, mint az elsőben. A PayPal-nál az aktív felhasználók száma 21 százalékkal nőtt év/év alapon. Ha pedig egyszer a világ így ráharapott az online kereskedelemre, akkor innen valószínűleg már nincs visszaút

– írta az Erste Befektetési Zrt.

Nagyot esett a Volkswagen részvénye, négy és fél százalékkal, mert a rossz jelentés mellé még osztalék-csökkentés is járult. A többi autógyártó részvénye is a vesztesek közé tartozik. A brit Lloyds Banking Group is veszteségessé vált, másfél százalékkal esik. De lefelé megy számos más európai bankrészvény, köztük a Raiffeisen, a nagy spanyol bankok és az Erste-csoport is. A Royal Dutch Shell olajkonszern meglepetésre el tudta kerülni a veszteséget, ám ez csak arra volt elég, hogy a részvény stagnáljon. A francia Total viszont súlyos veszteségről jelentett, de emelkedni tud.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A kevés jó hír közé tartozott a belga Anheuser-Busch InBev söripari vállalat jelentése, amely arról számolt be, hogy a sörkereslet júniusban szépen magához tért. A részvény hét százalékkal emelkedik, ennek nyomán más söripari részvények is pluszban vannak, például a dán Carlsberg. Tart a Puma tegnap kezdődött ugrása is a gyorsjelentés nyomán, ma is négy százalékkal megy fel a papír.

Sörök valahol Európában (Pixabay.com) Sörök valahol Európában (Pixabay.com)
Öngól lenne a Big Tech korlátozása?

Tegnap az Amazon, a Facebook, az Apple és a Google vezérei beszéltek az amerikai törvényhozók előtt egy antitröszt-eljárás során.

Big Tech a Kongresszus előtt, jobbról-balról nyomás alatt, hogy túl nagyok és fel kéne darabolni őket. Pedig fogyasztók milliárdjai élvezik az olcsó szolgáltatást, amit nyújtanak. A szétszabdalásuk a kínai diktatúra malmára hajtaná a vizet, kínai, államilag szponzorált versenytársak lihegnek a nyakukban, lásd TikTok vs. Facebook. (…) Közben Kínában a nagy amcsi cégek tiltva vannak. A diktatúrákban a sajtószabadság utolsó mentsvára a könnyen hozzáférhető szociális média. (…) Vagy a magyar helyzet, ahol az autokrata rezsim által szétvert legolvasottabb online média maradéka egy sebtiben összeütött Facebook oldalon keresztül tud egyáltalán még kommunikálni

– írta Vakmajom (Hold Alapkezelő) a Facebook-on, a Wall Street Journal nyomán.

(A témában lásd cikkeinket: Eladnák a TikTok-ot, újabb nagy ugrás az elektromosautó-iparban, Túl nagy hatalma lett az amerikai techcégeknek)

Öt érv a dollár gyengülése mellett

Az elmúlt hetek egyik legfontosabb folyamata a dollár gyengülése volt, részben ez lehetett az oka például a nemesfémek drágulásának is, de az amerikai exportőrök részvényeire is jó hatással van. Következményei között említhető a dollárban eladósodott országok és vállalatok terheinek csökkenése.

Ezzel foglalkozik az Alapblog infografikája “óriási trendforduló címmel”. Öt érvet sorolnak fel a dollár gyengülése mellett, az első, hogy anticiklikus deviza. Ha javul a világgazdasági növekedés, akkor a dollár jellemzően gyengül. A második, hogy az amerikai ikerdeficit tovább növekszik. A harmadik, hogy a Fed kamatvágásokat hajtott végre, így eltűnt Amerika kamatelőnye a világ többi gazdaságával szemben. A negyedik a csökkenő kereslet az amerikai állampapírok iránt. Az ötödik pedig, hogy az amerikai vállalatok kevesebb külföldön megtermelt profitot visznek haza az USA-ba.

(Reggeli koronavírus – körképünk itt olvasható.)

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
hírlevél