TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?

Nem okozott meglepetést a Fed, nem változott az amerikai jegybank üzenete – így foglalható össze a várva várt tegnapi ülés. Így az amerikai tőzsdék is folytatták emelkedésüket este, és szép pluszban, 1,2-1,3 százalékos emelkedésben zárt az S&P 500 és a Nasdaq. Mára azonban alaposan elromlott a hangulat, a Stoxx 600 európai index 0,9 százalékkal esik. Hasonló képet mutatnak az amerikai határidős indexek is.

Rossz hír volt, hogy a német gazdaság a második negyedévben 10,1 százalékkal zuhant, ez volt a legnagyobb összeomlás, amióta 1970-ben a számítást megkezdték. A szakértők csak kilenc százalékos csökkenéssel számoltak. Délután az USA-ból érkezik majd GDP-adat. Az amerikai tőzsdezárás után pedig az Apple, az Amazon, a Facebook és az Alphabet várva várt gyorsjelentése esedékes. Vagyis a világ négy legértékesebb vállalatáé.

Esik a DAX, a BUX és a forint

Ma a német tőzsde a fő visszahúzó erő, a DAX 1,7 százalékos mínuszban van. Párizsban 0,7, Londonban 0,9, Milánóban 1,1, Madridban 1,7 százalék a süllyedés. Varsó is alulteljesítő 1,7 százalékos eséssel. Budapest inkább átlag körüli, 1,1 százalékos indexsüllyedést mutat. A Richter és a Telekom stagnál, az OTP 1,2 , a Mol 0,7, a CIG Pannónia 2,3 százalékos esést szenved el.

A 4ig ismét tendert nyert, aminek értéke 1,1 milliárd forint. A forint gyengülésbe kezdett, a 346,1 forintos euró 1,3 forintos drágulás. Esnek a nemesfémek és az olaj, utóbbi egy százalék körüli mértékben. A dollár szerény erősödést mutat.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Óriási gyorsjelentés-dömping van, valószínűleg ez lesz a szezon legsűrűbb napja. Az elmúlt egy napban jelentett a Shell, a Total, a Fresenius, a Danone, a Volkswagen, a Heidelberg Cement, az Airbus, a General Electric, a General Motors, a Boeing, az Airbus, a Starbucks, a Qualcomm és még sokan mások. A Reuters szerint a kedvezőtlen gyorsjelentések okozzák az európai tőzsdék mai süllyedését, az amerikai Fed viszont alapvetően pozitív hatású volt, hozta, amit tőle vártak.

Nincs visszaút az online-ból

A Shopify és a PayPal is arról adott tanúbizonyságot negyedéves gyorsjelentésében, hogy a koronavírus rohamos ütemben felgyorsította az online kereskedelemre való átállást a vállalatok körében. A webáruházakat üzemeltető Shopifynál 71 százalékkal több új online boltot hoztak létre a második negyedévben, mint az elsőben. A PayPal-nál az aktív felhasználók száma 21 százalékkal nőtt év/év alapon. Ha pedig egyszer a világ így ráharapott az online kereskedelemre, akkor innen valószínűleg már nincs visszaút

– írta az Erste Befektetési Zrt.

Nagyot esett a Volkswagen részvénye, négy és fél százalékkal, mert a rossz jelentés mellé még osztalék-csökkentés is járult. A többi autógyártó részvénye is a vesztesek közé tartozik. A brit Lloyds Banking Group is veszteségessé vált, másfél százalékkal esik. De lefelé megy számos más európai bankrészvény, köztük a Raiffeisen, a nagy spanyol bankok és az Erste-csoport is. A Royal Dutch Shell olajkonszern meglepetésre el tudta kerülni a veszteséget, ám ez csak arra volt elég, hogy a részvény stagnáljon. A francia Total viszont súlyos veszteségről jelentett, de emelkedni tud.

A kevés jó hír közé tartozott a belga Anheuser-Busch InBev söripari vállalat jelentése, amely arról számolt be, hogy a sörkereslet júniusban szépen magához tért. A részvény hét százalékkal emelkedik, ennek nyomán más söripari részvények is pluszban vannak, például a dán Carlsberg. Tart a Puma tegnap kezdődött ugrása is a gyorsjelentés nyomán, ma is négy százalékkal megy fel a papír.

Sörök valahol Európában (Pixabay.com) Sörök valahol Európában (Pixabay.com)
Öngól lenne a Big Tech korlátozása?

Tegnap az Amazon, a Facebook, az Apple és a Google vezérei beszéltek az amerikai törvényhozók előtt egy antitröszt-eljárás során.

Big Tech a Kongresszus előtt, jobbról-balról nyomás alatt, hogy túl nagyok és fel kéne darabolni őket. Pedig fogyasztók milliárdjai élvezik az olcsó szolgáltatást, amit nyújtanak. A szétszabdalásuk a kínai diktatúra malmára hajtaná a vizet, kínai, államilag szponzorált versenytársak lihegnek a nyakukban, lásd TikTok vs. Facebook. (…) Közben Kínában a nagy amcsi cégek tiltva vannak. A diktatúrákban a sajtószabadság utolsó mentsvára a könnyen hozzáférhető szociális média. (…) Vagy a magyar helyzet, ahol az autokrata rezsim által szétvert legolvasottabb online média maradéka egy sebtiben összeütött Facebook oldalon keresztül tud egyáltalán még kommunikálni

– írta Vakmajom (Hold Alapkezelő) a Facebook-on, a Wall Street Journal nyomán.

(A témában lásd cikkeinket: Eladnák a TikTok-ot, újabb nagy ugrás az elektromosautó-iparban, Túl nagy hatalma lett az amerikai techcégeknek)

Öt érv a dollár gyengülése mellett

Az elmúlt hetek egyik legfontosabb folyamata a dollár gyengülése volt, részben ez lehetett az oka például a nemesfémek drágulásának is, de az amerikai exportőrök részvényeire is jó hatással van. Következményei között említhető a dollárban eladósodott országok és vállalatok terheinek csökkenése.

Ezzel foglalkozik az Alapblog infografikája “óriási trendforduló címmel”. Öt érvet sorolnak fel a dollár gyengülése mellett, az első, hogy anticiklikus deviza. Ha javul a világgazdasági növekedés, akkor a dollár jellemzően gyengül. A második, hogy az amerikai ikerdeficit tovább növekszik. A harmadik, hogy a Fed kamatvágásokat hajtott végre, így eltűnt Amerika kamatelőnye a világ többi gazdaságával szemben. A negyedik a csökkenő kereslet az amerikai állampapírok iránt. Az ötödik pedig, hogy az amerikai vállalatok kevesebb külföldön megtermelt profitot visznek haza az USA-ba.

(Reggeli koronavírus – körképünk itt olvasható.)

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Friss
hírlevél