BUX
35 766.59
+0.96%
+339.00
OTP
10 550.00
+2.03%
+210.00
MOL
1 800.00
+0.39%
+7.00
RICHTER
7 080.00
+0.35%
+25.00
MTELEKOM
379.00
+0.40%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 29. 18:51

Európában összességében stagnáltak a tőzsdék, ehhez képest a hazai BUX fél százalékos emelkedése szép teljesítmény. A forint is pluszba kapaszkodott, és ismét életjeleket mutat az olaj. Miközben a piacok a Fed ülésére várnak, az internetes óriások vezetői arról kell nyilatkozzanak, nem váltak-e túl hatalmassá. Eközben kiszivárgott, hogy eladnák a támadások kereszttüzében álló TikTok-alkalmazást. Musk újabb tweetje kelt feltűnést.

Amerikában ismét emelkednek a részvényárfolyamok, az S&P 500 index 0,8, a Nasdaq Composite 1,1 százalékkal megy fel. Ebben döntő szerepe lehet a hatalmas mennyiségű gyorsjelentésnek, amelyek érkeztek. Jelentett az AMD chipgyártó, a Shopify online piactér, a Spotify zenealkalmazás, a FireEye internetbiztonság-vállalat. A General Electric, a General Motors jelentése jobb lett a várnál, de ezeket a papírokat nem igazán veszik a befektetők. A Boeing a várakozások alatt teljesített és újabb termelés-visszafogásokat jelentett be.

A Fed nyíltpiaci bizottsága ma ülésezik, erről hírek este nyolc után várhatók magyar idő szerint. A Fed elnöke ezután sajtótájékoztatót tart. Az olajárak egy százalékos pluszban vannak, miután az American Petroleum Institute a múltheti olajkészlet meglepően nagy csökkenéséről számolt be.

Felülteljesített a BUX

Európában az indexek még mindig nem találják az irányt, csökkent a német, holland, svájci, belga index és a dél-európai tőzsdemutatók. Emelkedett viszont Párizs és minimális mértékben London. A lengyel index éppen, hogy tartani tudta magát, de Budapesten a BUX index fél százalékkal ment fel, ezzel túlteljesítve Európa nagy részét .

A vesztes az OTP volt, 2,4 százalékkal ment le, bár ahogy arról délelőtt beszámoltunk, ez elsősorban az európai bankszektort ért hatások eredménye lehetett. A Richter 3,4 százalékkal ment fel, a Mol 2,4 százalékkal drágult, a Telekomnak már csak 0,3 százalék plusz jutott. A valószínűsíthető nagybefektetői bevásárlás miatt a Waberer’s kilenc százalékkal ugrott meg. A vesztesek között a CIG Pannonia említhető -2,8 százalékkal.

Újra erősebb a forint

Az euró/forint délelőtt gyengélkedett, délutánra azonban erősödött fizetőeszközünk, pont 346 forint az euró. Ez 80 filléres csökkenés a tegnap esti állapothoz képest. Az arany ma is emelkedik, 1953 dollár az ára, az ezüst azonban szerény mínuszban van. Nagyot esett a palládium, 6,6 százalékkal 2208 dollárra, a platina is 2,8 százalékkal, 959 környékére ment le. A Bitcoin szépen tartja magát, 11 000 dollár környékén.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Eközben az amerikai politikusok nagy vitát folytattak a készülő gazdaságélénkítő csomagról. Sürgeti őket azonban az idő, mert az előző segédprogram kifut, például megszűnnek egyes munkanélküliségi támogatások.

Vallatják az óriásokat

Négy amerikai óriásvállalat, az Amazon, az Apple, az Alphabet és a Facebook vezetői jelennek meg ma az amerikai képviselőház jogi bizottsága előtt egy monopólium-ellenes (antitröszt-) eljárás során.

A kérdés gyakorlatilag az, hogy nem váltak e túlságosan is hatalmassá. A Bloomberg.com szerint Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere a cégét amerikai sikertörténetként szeretné bemutatni. Mark Zuckerberg elsősorban az iparágra Kína felől fenyegető veszélyekre szeretné felhívni a figyelmet. (Mint a TikTok.) Tim Cook pedig az Apple Appstore alkalmazását szeretné védelmébe venni az előre kiszivárogtatott beszédek alapján.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Aligha független ettől az, hogy a TikTok alkalmazás tulajdonosa, a ByteDance cég megszellőztette a népszerű közösségi média eladását. A TikTok állítólag 50 milliárd dollárt ér. Az amerikai tinédzserek körében is rendkívül népszerű alkalmazás komoly politikai nyomás alatt áll. A lehetséges vevők között amerikai pénzügyi befektetőket említenek,  a Sequoia és a General Atlantic cégeket, amelyek állítólag már meg is környékezték az eladót.

Pótolja a BMW a hiányzó láncszemet

A BMW autógyár akkumulátor-gyárat épít München közelében, amelynek nagy részét a német adófizetők fogják fizetni – írja német N-tv.de. Parndorfban 2022 végétől 50 dolgozó fog újrahasznosítható akkumulátorcella-prototípusokat fejleszteni és szériában gyártani. Ezzel a BMW menedzserei szerint az elektromos autók előállítási folyamatának utolsó hiányzó láncszemét is lefedik majd. A BMW 110 millió eurót fektet a az üzemegység építésébe.

Elektromos autó (Pixabay) Elektromos autó (Pixabay)

A német szövetségi állam és a Bajor Szabadállam 60 millió euróval száll be 70-30 százalék arányban. A beruházás kapcsolódik egyébként az IPCEI európai uniós beruházási programhoz is. Ennek keretében a német állam másfél milliárd eurót bocsát különböző vállalatok rendelkezésére.

A Tesla újabb nagy húzása

A General Motors a második negyedévben nettó 806 millió dolláros veszteséget ért el. Az elemzők azonban ennél jóval nagyobb mínuszra számítottak a több hetes termelésleállás miatt, ami a karantén idején történt. A részvény közel három százalékos pluszban van. A jövőre vonatkozó prognózisra az autóóriás nem vállalkozott. A cégnek azonban 30,6 milliárd dollárnyi likvid eszköz állt rendelkezésére a negyedév végén.

Elon Musk ismét átrendezheti az autógyártók piacát? – tette fel a kérdést az Equilor Befektetési Zrt. A vezérigazgató Twitter-üzenetében azt nyilatkozta, hogy a Tesla nyitott a szoftverlicencének értékesítésére, valamint hajtásláncok és akkumulátorok szállítására. A vállalat korábban már a Mercedesnek és a Toyotának is szállított akkumulátorokat. Park Chul-wan, a Seojeong Egyetem professzora szerint ha a Tesla beszállítóként is megjelenne a piacon, akkor az jelentősen csökkentené az iparág belépési küszöbét, ami kedvezően hatna az elektromosautó-startupok piacára.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
hírlevél