BUX
35 794.01
+1.03%
+367.00
OTP
10 640.00
+2.90%
+300.00
MOL
1 785.00
-0.45%
-8.00
RICHTER
7 075.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
379.00
+0.40%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 27. 18:32

Kivárós hangulat van a tőzsdéken, ami a nyár miatt annak is betudható, hogy a hét közepén nagyon sok hírre kell készülni. A Fed is ülést tart, és az internetes nagyágyúkon kívül egy csomó más hagyományos óriásvállalat is közzéteszi gyorsjelentését. A BUX indexet a Richter süllyedése húzta le, amelynek a devizaárfolyamok változása nem tesz jót.

Nem volt túl jó a hangulat ma az európai részvénypiacokon, de a mínuszok mérsékeltek maradtak. A zárásra a német DAX index stagnált, a francia és brit mutatók 0,3 százalékkal mentek lejjebb. Svájcban és Hollandiában emelkedést, Belgiumban és Ausztriában csökkenést láttunk. Nagyobb, 1,7 százalékos esést a spanyol mutató ért el, mivel Nagy-Britannia karantént rendelt el a Spanyolországból érkezőknek, és eltanácsolta polgárait az ibériai nyaralástól .

Az USA-ban jobb hangulatban vannak a tőzsdék, az S&P 500 fél százalékos, a Nasdaq Composite 0,7 százalékos pluszban van. Az amerikai befektetőknek azonban minden okuk megvan arra, hogy óvatosak legyenek. Szerdán a Fed fog ülést tartani, rengeteg gyorsjelentés jön, és készül az új kormányzati gazdaságélénkítő csomag.

Tovább szakad a dollár

Itthon a BUX index 0,4 százalékos mínuszban végzett, főleg a Richter 1,9 százalékos süllyedése miatt. Ebben szerepe lehetett annak, ami a devizapiacon történt, mivel a cég eredménye a dollárnak és az orosz rubelnek is ki van téve. Az OTP 0,2 százalékkal, a Mol 0,6 százalékkal emelkedett. A Magyar Telekom stagnált, az Opus másfél százalékkal, a CIG Pannonia 0,9 százalékkal süllyedt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint gyakorlatilag nem változott, 345,30 az euró ára, annyi, mint péntek este. Közel egy százalékkal süllyed a dollár az euróhoz képest, a nap folyamán megközelítette az 1,18-as szintet is.

Az elektromos autók felé indul a BMW

Komoly terveket dédelget a müncheni BMW autógyár, a teljesen elektromos meghajtású autók számát jelentősen növelni kívánja. Tíz év múlva összesen több, mint hétmillió elektromos BMW-járműnek kell majd az utakon futnia – jelentette be a konszern.

BMW belső (Pixabay.com) BMW belső (Pixabay.com)

Az X1-es és az ötös sorozatok, amelyek a legnagyobb számban eladott BMW-modellek, elérhetőek lesznek teljesen elektromos, hibrid, dízeles és benzines változatban is. Tavaly a két és fél millió eladott BMW-járműből még csak 146 ezer darab volt elektromos meghajtású – írta az N-tv.de.

Új történelmi aranycsúcs

A gyengülő dollár persze jót tesz az árupiaci termékeknek, de nem mindegyiknek. Az arany árfolyama két százalékos ugrást hajtott végre, rövid időre átlépte az 1940 dollárt is, így az új történelmi csúcs a határidős piacon 1941,65 dollár lett. Az ezüst is legalább ilyen izgalmas, hét százalékos ugrással 24,7 dollárra is felment. A nemesfémek száguldásának okairól délelőtti tudósításunkban írtunk.

Grafikon: Az ezüst árfolyama (lila, bal tengely) és az SLV fizikai ezüst ETF tulajdonosainak száma (zöld, jobb tengely) a Robinhood-rendszerben (forrás: Robintrack.net) Grafikon: Az ezüst árfolyama (lila, bal tengely) és az SLV fizikai ezüst ETF tulajdonosainak száma (zöld, jobb tengely) a Robinhood-rendszerben (forrás: Robintrack.net)

Az olajnak viszont nem tesz jót a bizonytalanság, valamint feltehetőleg a turizmusra leselkedő veszélyek, a romló vírushelyzet sem. Mindkét fontosabb olajfajta 1,7 százalékos mínuszban van.

A Bitcoin is csatlakozott az emelkedéshez, a pár nappal ezelőtti 9200 dolláros szintről ma délutánra 10 400-ra emelkedett. De valójában nem ő a főszereplő, a kriptodevizák emelkedését inkább az ether (ethereum) vezeti. A második számú kriptodeviza 320 dollár, több, mint 30 százalékkal ugrott meg egy hét alatt.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Gyorsjelentés-dömping és Fed lesz a héten

Az Amazon, az Alphabet, a Facebook, az Apple szerdán és csütörtökön fog jelenteni. Ehhez jön még egy egész sor hagyományos iparágakban működő részvénytársaság, mint a McDonald’s, a Pfizer, a Xerox, az AMD, a Starbucks és a Visa.

Szerdán a Federal Reserve fog ülést tartani, és bár a befektetők nem várnak tőle kamatváltoztatást vagy egyéb konkrét lépést, a jegybankkárok minden szavára figyelni fognak. Utalások vannak arra a sajtóban, hogy továbbra is támogató hozzáállást, lazaságot várnak a bankok bankjától. Ha nem így lenne, az vélhetőleg nagy csalódás lenne.

Itt az amerikai csomag

A vírushírek egyébként nem túl jók, bár az USA számos tagállamában kissé mérséklődött a járvány terjedése. Kínában hónapok óta nem látott számú új esetet találtak. Németországban, Bajorországban ismét volt egy nagyobb gócpont. Ausztriában is nő az esetek száma. Hong Kong is aggódik az esetszám emelkedése miatt, már a két főnél nagyobb összejöveteleket is megtilthatják, ami csak egy az újabb és újabb szigorítások sorában.

Amire a befektetők még borzasztóan odafigyelnek, az az Amerikában készülő következő mentőcsomag. Valamikor ma este várható, hogy a republikánusok bemutatják az ezer milliárd dollár (az angolban egytrillió dollár) környékére várt új gazdaságélénkítő csomagjukat. Sokan abban reménykednek, hogy bár ez egyelőre nagyon elmarad az ellenzéki demokraták által javasolt 3,5 ezer milliárd dollártól, végül a két csomag közelít egymáshoz. Vagyis a kormányt adó párt csomagja még fog nőni - írta a Bloomberg.com.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
hírlevél