TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Esnek az árfolyamok Európában, a legnagyobb mértékben Spanyolországban, amely a koronavírus-járvány második hulláma miatt sok turista elvesztésétől tarthat. De jó hírek is érkeztek, a német üzleti bizalom jobb lett a vártnál, a kínai iparvállalatoknak is jól megy. Rekordot döntött az arany, magasan áll az ezüst. Vagy inkább a hagyományos pénzek értékelődnek le folyamatosan? A magyar eszközök viszonylag stabilak ma.

Nem túl jó már a hangulat az európai tőzsdéken, a német index ugyan szerény pluszban tudott maradni, de a francia, brit, belga, osztrák indexek fél-egy százalékos süllyedést mutatnak. Különösen nagy, másfél százalékos az esés Madridban, nem véletlenül. A hétvége egyik híre, hogy Nagy-Britannia karanténba küldi a Spanyolországból érkezőket, és eltanácsolja polgárait az odautazástól. A britek a legnépesebb turistanemzet Spanyolországban.

De másutt is vannak rossz jelek, amelyek arra utalnak, hogy Európában a járvány második hulláma kezd kialakulni. Ezzel magyarázza a rossz hangulatot a nemzetközi sajtó is. Elsősorban a turizmussal kapcsolatos részvények és a légitársaságok papírjai esnek. A német TUI utazási iroda például 13 százalékkal, a RyanAir nyolc százalékkal zuhant. (Reggeli járványügyi összefoglalónk itt olvasható.)

Jöttek jó hírek is

A Budapesti Értéktőzsde indexe az európai átlagnál kicsivel jobb, 0,2 százalékos süllyedést mutat. Az OTP fél százalékos pluszban van, a Mol 0,8 százalékkal emelkedik, a Richter viszont másfél százalékkal esett. Az Opus két és fél százalékos esésével a vesztesek mezőnyét vezeti, a CIG Pannónia viszont négy százalékos emelkedésével az egyik legnagyobb nyertes. A Magyar Telekom 0,8 százalékkal 375 forintra ment le.

A forint enyhén gyengült, 345,70 forint az euró, 40 fillérrel drágább a péntek estinél. A dollár süllyedése tovább tart, az euró/dollár kereszt 1,17 körül ingadozik. Az olaj kismértékben süllyed.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Pedig jó hírek is érkeztek, a német Ifo Intézet üzletiklíma-indexe júliusban 90,5 volt a júniusi 86,3 pont után. Sorozatban harmadik hónapja emelkedik, ami az intézet szerint a német gazdaság fokozatos magához térésére utal. A közgazdászok csak 89,3 pontra várták a fontos indikátort. Kínából is érkeztek pozitív adatok, az ipari vállalatok nyeresége nagyon szépen növekedett. Ám az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek ennek hatását elhomályosították, a kínai részvényindexek alig változtak ma.

Mit okoz a gyenge dollár?

Mit is jelent nekünk a gyenge dollár? – teszi fel a kérdést az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja.

Hatalmasat esett a dollár az euróval szemben, már 1,17 fölött áll. Komolyabb ellenállás 1,185 környékén van, és a forinterősödés is a végét járhatja. Így a 290-295-ös tartományban fordulhat az USDHUF kurzus. A nagy dollárgyengülés az egekbe repítette az arany árfolyamát, de nem tudta megállítani az olaj árfolyamcsökkenését. Az S&P500 index vállalataira ez pozitív lehet, mivel jelentős ezeknek a vállalatoknak a külföldi kitettsége. Itthon a Richtert figyelik leginkább az árfolyamok miatt, amelynek rendre egyharmad a dollár-, az euró- és a rubelfüggése. Így az elmúlt egy-két hét árfolyammozgásai nem kedveztek neki.

Az arany határidős árfolyama új rekordot döntött, ma reggel megközelítette az 1938 dollárt is. Az eddigi történelmi csúcs a 2011-es 1920,70 dollár volt. Az ezüst már a múlt héten meglepő fordulatot mutatott, gyorsan átszelte a húsz dolláros éves maximumot, két nap alatt 15 százalékot ugorva 23 dollárra jutott. Ma újabb hat hét százalékos ugrással eljutott 24,50-ig is, újabb hét százalékkal ment fel.

Ezüstrekord reálértékben

Az ezüst még messze van az 1980-ban beállított 50,35 dolláros történelmi maximumtól. Hát még ha reálértéken nézzük. Az utóbbi negyven évben több mint háromszorosuka emelkedtek a fogyasztói árak az Amerikai Egyesült Államokban (311 százalékra). Így az ezüst akkori csúcsa az inflációval korrigálva közel 157 dollárt érne manapság. A platina is és a palládium is szép pluszban van.

Nemesfémek és rekordok (határidős árak dollárban)

  Arany Ezüst Platina Palládium
Mai maximumár 1937,6 24,5 987,0 2340,0
Egy éves változás (%) 32,1 38,5 10,6 50,3
Történelmi maximum 1920,7 50,4 kb. 2250

2789,1

Történelmi maximum éve 2011 1980 2008 2020
Éves minimum 1428,9 11,7 532,0 1355,1
Éves maximum* 1830,0 20,0 1046,6

2789,1

*2020 július 17-e előtt. Forrás: Investing.com, Stooq.com

Mi a nemesfémek szárnyalásának az oka? A világ összes fontosabb jegybankja szuperlaza üzemmódban van, likviditást bővít, kamatot csökkent vagy nulla közelében tartja. Pénzt nyomtat, inflációt próbál gerjeszteni. A kockázatmentes eszközök reálkamatai a fejlett országok többségében negatívak, miközben a válsággal kapcsolatos hatalmas bizonytalanság sokakat terel a biztosnak hitt kikötők felé. Ráadásul egy sor latin-amerikai és afrikai bányában gondok vannak a termeléssel, a koronavírus-esetek magas száma miatt számos egységet leállítottak. A kieső bányaipari termelés értékét erre az évre 8,8 milliárd dollárra becsüli egy tanulmány. Főleg az ezüst és a platina érintett ebben.

Nemesfém-shortosok alkonya?

De lehet még egy további ok is, mégpedig a határidős nemesfém-piac szerkezete. Itt a vételi oldalon általában spekulánsok, hedge fund-ok, kis- és nagy befektetők állnak. Az eladási oldalon viszont olyan nagy klíringházak, intézményi befektetők, amelyek széfjeiben nagy mennyiségben található fizikai nemesfém. A határidős kontraktusok kifutásakor ugyanis a vételi pozícióval rendelkező befektetőknek az eladók le kell szállítsák a nemesfémet, illetve más termékeket.

Aranyrudak (Pixabay.com) Aranyrudak (Pixabay.com)

Most viszont akkora az érdeklődés a nemesfémek vétele iránt, hogy elképzelhető, a fizikai arany és ezüst készletek nem lesznek elegendőek a kiszállítási igények teljesítésére. Hasonló jelenség okozta áprilisban a negatív olajárat is, csak fordítva. Sok befektető inkább fizetett azért, nehogy az általa megvásárolt olajat át kelljen vennie. Nem volt ugyanis tárolókapacitás. (Ki akar a kertjébe kétezer hordó olajat?) Az aranyat vagy az ezüstöt ellenben sokkal könnyebben lehet tárolni, akár egy bank bérelt páncélszekrényében is.

Miért pont most megy fel a bitcoin?

Így aztán a fizikai nemesfém-készletek véges volta miatt az eladási oldalon álló intézményi befektetők már nem vállalnak újabb pozíciókat, vagy csökkentik is a kitettségüket (vesznek). Vagyis nincsen elég eladó. Ez is hozzájárulhat a nemesfémek árának meredek emelkedéséhez.

Megint mások úgy vélik, hogy miután a világ legtöbb jegybankja egyszerre értékeli le a devizáját, valójában nem a nemesfémek drágulnak, hanem az összes hagyományos pénz (“fiat money”) értéke csökken. Vajon véletlen, hogy mára virradóra lépte át a Bitcoin értéke és a tízezer dollárt? Valószínűleg igen, mivel ez már többször is előfordult az utóbbi egy évben.

Az ether a sztár

Bár a digitális aranynak is nevezett kriptodeviza egy hét alatt mintegy tíz százalékkal drágult (10 200 dollárra), az igazi nyertes nem ez, hanem az ether vagy ethereum, a második számú kriptodeviza. Ez 238-ról 323 dollárra ment egy hét alatt, ami 36 százalék. Ennek oka az lehet, hogy az Ethereum 2.0 rendszer ("Serenity") megvalósítása közelebb került, beüzemeltek egy teszt hálózatot. Ez állítólag növelni fogja a rendszer sebességét, hatékonyságát és skálázhatóságát. (Ami nagyon rá is fér, az utóbbi időben drasztikusan nőttek például a tranzakciós költségek.)

Rajongói azt remélik, hogy a decentralizált pénzügyi rendszerek (DeFi) elterjedése ezzel nagy lökést kap.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél