BUX
35 693.22
+0.75%
+266.00
OTP
10 600.00
+2.51%
+260.00
MOL
1 777.00
-0.89%
-16.00
RICHTER
7 070.00
+0.21%
+15.00
MTELEKOM
379.00
+0.40%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 27. 11:57

Esnek az árfolyamok Európában, a legnagyobb mértékben Spanyolországban, amely a koronavírus-járvány második hulláma miatt sok turista elvesztésétől tarthat. De jó hírek is érkeztek, a német üzleti bizalom jobb lett a vártnál, a kínai iparvállalatoknak is jól megy. Rekordot döntött az arany, magasan áll az ezüst. Vagy inkább a hagyományos pénzek értékelődnek le folyamatosan? A magyar eszközök viszonylag stabilak ma.

Nem túl jó már a hangulat az európai tőzsdéken, a német index ugyan szerény pluszban tudott maradni, de a francia, brit, belga, osztrák indexek fél-egy százalékos süllyedést mutatnak. Különösen nagy, másfél százalékos az esés Madridban, nem véletlenül. A hétvége egyik híre, hogy Nagy-Britannia karanténba küldi a Spanyolországból érkezőket, és eltanácsolja polgárait az odautazástól. A britek a legnépesebb turistanemzet Spanyolországban.

De másutt is vannak rossz jelek, amelyek arra utalnak, hogy Európában a járvány második hulláma kezd kialakulni. Ezzel magyarázza a rossz hangulatot a nemzetközi sajtó is. Elsősorban a turizmussal kapcsolatos részvények és a légitársaságok papírjai esnek. A német TUI utazási iroda például 13 százalékkal, a RyanAir nyolc százalékkal zuhant. (Reggeli járványügyi összefoglalónk itt olvasható.)

Jöttek jó hírek is

A Budapesti Értéktőzsde indexe az európai átlagnál kicsivel jobb, 0,2 százalékos süllyedést mutat. Az OTP fél százalékos pluszban van, a Mol 0,8 százalékkal emelkedik, a Richter viszont másfél százalékkal esett. Az Opus két és fél százalékos esésével a vesztesek mezőnyét vezeti, a CIG Pannónia viszont négy százalékos emelkedésével az egyik legnagyobb nyertes. A Magyar Telekom 0,8 százalékkal 375 forintra ment le.

A forint enyhén gyengült, 345,70 forint az euró, 40 fillérrel drágább a péntek estinél. A dollár süllyedése tovább tart, az euró/dollár kereszt 1,17 körül ingadozik. Az olaj kismértékben süllyed.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Pedig jó hírek is érkeztek, a német Ifo Intézet üzletiklíma-indexe júliusban 90,5 volt a júniusi 86,3 pont után. Sorozatban harmadik hónapja emelkedik, ami az intézet szerint a német gazdaság fokozatos magához térésére utal. A közgazdászok csak 89,3 pontra várták a fontos indikátort. Kínából is érkeztek pozitív adatok, az ipari vállalatok nyeresége nagyon szépen növekedett. Ám az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek ennek hatását elhomályosították, a kínai részvényindexek alig változtak ma.

Mit okoz a gyenge dollár?

Mit is jelent nekünk a gyenge dollár? – teszi fel a kérdést az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja.

Hatalmasat esett a dollár az euróval szemben, már 1,17 fölött áll. Komolyabb ellenállás 1,185 környékén van, és a forinterősödés is a végét járhatja. Így a 290-295-ös tartományban fordulhat az USDHUF kurzus. A nagy dollárgyengülés az egekbe repítette az arany árfolyamát, de nem tudta megállítani az olaj árfolyamcsökkenését. Az S&P500 index vállalataira ez pozitív lehet, mivel jelentős ezeknek a vállalatoknak a külföldi kitettsége. Itthon a Richtert figyelik leginkább az árfolyamok miatt, amelynek rendre egyharmad a dollár-, az euró- és a rubelfüggése. Így az elmúlt egy-két hét árfolyammozgásai nem kedveztek neki.

Az arany határidős árfolyama új rekordot döntött, ma reggel megközelítette az 1938 dollárt is. Az eddigi történelmi csúcs a 2011-es 1920,70 dollár volt. Az ezüst már a múlt héten meglepő fordulatot mutatott, gyorsan átszelte a húsz dolláros éves maximumot, két nap alatt 15 százalékot ugorva 23 dollárra jutott. Ma újabb hat hét százalékos ugrással eljutott 24,50-ig is, újabb hét százalékkal ment fel.

Ezüstrekord reálértékben

Az ezüst még messze van az 1980-ban beállított 50,35 dolláros történelmi maximumtól. Hát még ha reálértéken nézzük. Az utóbbi negyven évben több mint háromszorosuka emelkedtek a fogyasztói árak az Amerikai Egyesült Államokban (311 százalékra). Így az ezüst akkori csúcsa az inflációval korrigálva közel 157 dollárt érne manapság. A platina is és a palládium is szép pluszban van.

Nemesfémek és rekordok (határidős árak dollárban)

  Arany Ezüst Platina Palládium
Mai maximumár 1937,6 24,5 987,0 2340,0
Egy éves változás (%) 32,1 38,5 10,6 50,3
Történelmi maximum 1920,7 50,4 kb. 2250

2789,1

Történelmi maximum éve 2011 1980 2008 2020
Éves minimum 1428,9 11,7 532,0 1355,1
Éves maximum* 1830,0 20,0 1046,6

2789,1

*2020 július 17-e előtt. Forrás: Investing.com, Stooq.com

Mi a nemesfémek szárnyalásának az oka? A világ összes fontosabb jegybankja szuperlaza üzemmódban van, likviditást bővít, kamatot csökkent vagy nulla közelében tartja. Pénzt nyomtat, inflációt próbál gerjeszteni. A kockázatmentes eszközök reálkamatai a fejlett országok többségében negatívak, miközben a válsággal kapcsolatos hatalmas bizonytalanság sokakat terel a biztosnak hitt kikötők felé. Ráadásul egy sor latin-amerikai és afrikai bányában gondok vannak a termeléssel, a koronavírus-esetek magas száma miatt számos egységet leállítottak. A kieső bányaipari termelés értékét erre az évre 8,8 milliárd dollárra becsüli egy tanulmány. Főleg az ezüst és a platina érintett ebben.

Nemesfém-shortosok alkonya?

De lehet még egy további ok is, mégpedig a határidős nemesfém-piac szerkezete. Itt a vételi oldalon általában spekulánsok, hedge fund-ok, kis- és nagy befektetők állnak. Az eladási oldalon viszont olyan nagy klíringházak, intézményi befektetők, amelyek széfjeiben nagy mennyiségben található fizikai nemesfém. A határidős kontraktusok kifutásakor ugyanis a vételi pozícióval rendelkező befektetőknek az eladók le kell szállítsák a nemesfémet, illetve más termékeket.

Aranyrudak (Pixabay.com) Aranyrudak (Pixabay.com)

Most viszont akkora az érdeklődés a nemesfémek vétele iránt, hogy elképzelhető, a fizikai arany és ezüst készletek nem lesznek elegendőek a kiszállítási igények teljesítésére. Hasonló jelenség okozta áprilisban a negatív olajárat is, csak fordítva. Sok befektető inkább fizetett azért, nehogy az általa megvásárolt olajat át kelljen vennie. Nem volt ugyanis tárolókapacitás. (Ki akar a kertjébe kétezer hordó olajat?) Az aranyat vagy az ezüstöt ellenben sokkal könnyebben lehet tárolni, akár egy bank bérelt páncélszekrényében is.

Miért pont most megy fel a bitcoin?

Így aztán a fizikai nemesfém-készletek véges volta miatt az eladási oldalon álló intézményi befektetők már nem vállalnak újabb pozíciókat, vagy csökkentik is a kitettségüket (vesznek). Vagyis nincsen elég eladó. Ez is hozzájárulhat a nemesfémek árának meredek emelkedéséhez.

Megint mások úgy vélik, hogy miután a világ legtöbb jegybankja egyszerre értékeli le a devizáját, valójában nem a nemesfémek drágulnak, hanem az összes hagyományos pénz (“fiat money”) értéke csökken. Vajon véletlen, hogy mára virradóra lépte át a Bitcoin értéke és a tízezer dollárt? Valószínűleg igen, mivel ez már többször is előfordult az utóbbi egy évben.

Az ether a sztár

Bár a digitális aranynak is nevezett kriptodeviza egy hét alatt mintegy tíz százalékkal drágult (10 200 dollárra), az igazi nyertes nem ez, hanem az ether vagy ethereum, a második számú kriptodeviza. Ez 238-ról 323 dollárra ment egy hét alatt, ami 36 százalék. Ennek oka az lehet, hogy az Ethereum 2.0 rendszer ("Serenity") megvalósítása közelebb került, beüzemeltek egy teszt hálózatot. Ez állítólag növelni fogja a rendszer sebességét, hatékonyságát és skálázhatóságát. (Ami nagyon rá is fér, az utóbbi időben drasztikusan nőttek például a tranzakciós költségek.)

Rajongói azt remélik, hogy a decentralizált pénzügyi rendszerek (DeFi) elterjedése ezzel nagy lökést kap.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
hírlevél