BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 27. 09:57

Bár Spanyolországban alig több egy hónapja oldották fel a koronavírus-járvány miatti vészhelyzetet, az elmúlt hetekben ismét emelkedni kezdett az új, diagnosztizált fertőzöttek száma. Nagy-Britannia már eltanácsolta állampolgárait az ottani nyaralástól.

A brit külügyminisztérium július 26-i hatállyal azt javasolja, hogy a britek lehetőleg kerüljék el Spanyolország nagy részét a koronavírus-járvány jelentette kockázatok miatt.   

Védőmaszkos, idős ember virággal a kezében Sant Jordi ünnepén Barcelonában 2020. július 23-án. Az ünnepet, amelyen megajándékozzák egymást az emberek, idén három hónapos késéssel tartották meg a járvány miatt.  EPA/Quique Garcia Védőmaszkos, idős ember virággal a kezében Sant Jordi ünnepén Barcelonában 2020. július 23-án. Az ünnepet, amelyen megajándékozzák egymást az emberek, idén három hónapos késéssel tartották meg a járvány miatt. EPA/Quique Garcia

A brit hatóságok egyúttal felszólítják a Spanyolországból visszatérő briteket (beleértve a Kanári- és a Baleár-szigetekről érkezőket), hogy vonuljanak karanténba.

Az újabb fordulat – a britek mindössze néhány hete, július harmadikán törölték el a karantén-kötelezettséget a dél-európai országból hazatérőkkel szemben – rosszul jött az utazásszervezőknek és a brit turistáknak, és persze érzékenyen érintheti a spanyol gazdaságot, amelynek egyik pillére a turisztikai szektor.

Megint terjed a vírus?   

A britek azért rendelték el a szigorítást, mert Spanyolországban az elmúlt hetekben ismét emelkedni kezdett az új, regisztrált fertőzések száma.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint múlt héten két egymás követő napon is több mint 900-zal emelkedett ez a mutató, amire utoljára május elején volt példa.

Az új esetek száma az elmúlt három hétben 3300-ról 6300-ra, majd 12 ezer fölé nőtt. Jelenleg 281 kisebb-nagyobb aktív járványgócot tartanak számon. 

Ez azért is lehet aggasztó, mert

a dél-európai ország – több más államhoz hasonlóan – az elmúlt hónapokban fokozatosan lazított a korlátozó intézkedéseken, megnyitotta kapuit az európai turisták jelentős része előtt, és mindössze alig több mint egy hónapja törölte el a vészhelyzetet.

Az emelkedés miatt Katalóniában ismét bezártak minden zenés-táncos szórakozóhelyet, amiket általában járványgócoknak tekintenek, és más tartományok is egymás után rendelnek el hasonló korlátozásokat.

González Laya spanyol külügyminiszter vasárnap ugyanakkor azt mondta, hogy Spanyolország biztonságos, a járványgócokat pedig felismerték és ellenőrzés alatt tartják.

Szakértők szerint a helyzet jelenleg messze nem olyan súlyos, mint márciusban vagy áprilisban, amikor a kórházakat elárasztották a betegek, és több százan (egyes napokon több mint 800-an) vesztették életüket naponta.   

A mostani helyzet más. Akkor elsősorban idős, súlyos betegeknél diagnosztizálták a vírust. Ma már gyakran 50 év alattiaknál is azonosítják, de az új esetek nem annyira komolyak, gyakran még tünetekkel sem járnak

- mondta a Spiegelnek Amós Garcia Rojas virológus.

Súlyos károk

Az viszont biztos, hogy a spanyol turisztikai szektor meg fogja szenvedni a turisták számának csökkenését – az ágazat bevételei esni fognak, a kérdés csak az, hogy mennyivel.  

Spanyolországban 28,5 ezren hunytak el a koronavírussal összefüggésben, ami a harmadik legmagasabb érték Európában Nagy-Britannia és Olaszország után. A regisztrált fertőzöttek száma több mint 270 ezer, Európán belül ennél több esetet csak Oroszországban és Nagy-Britanniában regisztráltak.  

Ami a globális járványhelyzetet illeti,

eddig több mint 16 millió vírushordozót diagnosztizáltak világszerte. Csaknem 650 ezren vesztették életüket, 9,4 millióan meggyógyultak.

A legtöbb halálos áldozatot az Egyesült Államokban (147 ezer halott) és Brazíliában (87 ezer halott) követelte a járvány.

Magyarországon eddig 4448 fertőzöttet diagnosztizáltak. A halálos áldozatok száma 596, 3329-en meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 523.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Borsos árért nézheti meg egy 4 fős család a pénteken nyitó moziparkot Kisvárdán
Székely Sarolta | 2020. augusztus 13. 20:09
Az eredeti elképzelések szerint már 2019 tavaszán megnyitotta volna kapuit a kisvárdai mozipark, a Cinemaqua. A belépőket nem adják olcsón, egy kétgyermekes család akár 25 ezer forintot is fizethet, hogy átlépjen a kapun.
Makro / Külgazdaság Lehet, hogy le kell fújni a horvátországi nyaralást
MTI | 2020. augusztus 13. 17:49
Horvátországban ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstáb csütörtöki közleményéből. Szlovénia nem zárja ki annak lehetőségét, hogy "vörös listára" helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára.
Makro / Külgazdaság Hogy halad Magyarország a világ vezetői által kitűzött cél felé?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 17:19
A 2030-ig vállalt fenntartható fejlődési célok közt több szociális, gazdasági és cégvilágot is érintő célnak kell teljesülnie. Megnéztük, hogy áll Magyarország a célok teljesítésében az Eurostat által frissen közzétett adatok segítségével.  
Makro / Külgazdaság Sapkákra, ingekre, nyakkendőtűkre van szüksége az Országgyűlési Őrségnek
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 13. 16:24
Közbeszerzést írtak ki a ruhatár frissítésére.
Makro / Külgazdaság Kiábrándító hír érkezhet péntek reggel a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 15:33
Pénteken teszi közzé a statisztikai hivatal a második negyedéves GDP-re vonatkozó előzetes becslését. Minden jel arra utal, kiábrándító adat érkezhet.
Makro / Külgazdaság Török devizaválság küszöbén – Erdogan ezzel tereli el a figyelmet
Káncz Csaba | 2020. augusztus 13. 14:23
A permanens külpolitikai válságok kitünő alkalmat kínálnak Erdogan számára, hogy fűtse a nacionalizmust és a vallási fanatizmust, ezzel is elterelve a figyelmet a gazdaság egyre szörnyűbb állapotáról. Az utóbbi másfél hónapban a török líra elvesztette értékének 10 százalékát és hétfőn történelmi mélypontra zuhant.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sziget: a bulit lefújták, a 700 milliós profit viszont megmaradt
Vég Márton | 2020. augusztus 13. 12:02
A Sziget Zrt.-nek egyedül akkora volt a 2019-es profitja, mint amennyivel a kormány az egész fesztiválszektort támogatni próbálja.
Makro / Külgazdaság Megint összecsapások voltak Fehéroroszországban, újabb ember halt meg
Wéber Balázs | 2020. augusztus 13. 11:47
Ezzel kettőre nőtt az elnökválasztások után kitört kormányellenes tüntetések áldozatainak a száma.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: minden nyolcadik ember fertőzött lehet Londonban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 13. 09:52
Lényegesen több ember kaphatta el a koronavírust Angliában, mint amennyit a hivatalos adatok jeleznek. Korábbi tanulmányok más országokban szintén hasonló megállapításra jutottak.
Makro / Külgazdaság 45-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon - a többségük vidéken él
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 09:29
45 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4813 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Friss
hírlevél