3p

Bár Spanyolországban alig több egy hónapja oldották fel a koronavírus-járvány miatti vészhelyzetet, az elmúlt hetekben ismét emelkedni kezdett az új, diagnosztizált fertőzöttek száma. Nagy-Britannia már eltanácsolta állampolgárait az ottani nyaralástól.

A brit külügyminisztérium július 26-i hatállyal azt javasolja, hogy a britek lehetőleg kerüljék el Spanyolország nagy részét a koronavírus-járvány jelentette kockázatok miatt.   

Védőmaszkos, idős ember virággal a kezében Sant Jordi ünnepén Barcelonában 2020. július 23-án. Az ünnepet, amelyen megajándékozzák egymást az emberek, idén három hónapos késéssel tartották meg a járvány miatt.  EPA/Quique Garcia
Védőmaszkos, idős ember virággal a kezében Sant Jordi ünnepén Barcelonában 2020. július 23-án. Az ünnepet, amelyen megajándékozzák egymást az emberek, idén három hónapos késéssel tartották meg a járvány miatt. EPA/Quique Garcia

A brit hatóságok egyúttal felszólítják a Spanyolországból visszatérő briteket (beleértve a Kanári- és a Baleár-szigetekről érkezőket), hogy vonuljanak karanténba.

Az újabb fordulat – a britek mindössze néhány hete, július harmadikán törölték el a karantén-kötelezettséget a dél-európai országból hazatérőkkel szemben – rosszul jött az utazásszervezőknek és a brit turistáknak, és persze érzékenyen érintheti a spanyol gazdaságot, amelynek egyik pillére a turisztikai szektor.

Megint terjed a vírus?   

A britek azért rendelték el a szigorítást, mert Spanyolországban az elmúlt hetekben ismét emelkedni kezdett az új, regisztrált fertőzések száma.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint múlt héten két egymás követő napon is több mint 900-zal emelkedett ez a mutató, amire utoljára május elején volt példa.

Az új esetek száma az elmúlt három hétben 3300-ról 6300-ra, majd 12 ezer fölé nőtt. Jelenleg 281 kisebb-nagyobb aktív járványgócot tartanak számon. 

Ez azért is lehet aggasztó, mert

a dél-európai ország – több más államhoz hasonlóan – az elmúlt hónapokban fokozatosan lazított a korlátozó intézkedéseken, megnyitotta kapuit az európai turisták jelentős része előtt, és mindössze alig több mint egy hónapja törölte el a vészhelyzetet.

Az emelkedés miatt Katalóniában ismét bezártak minden zenés-táncos szórakozóhelyet, amiket általában járványgócoknak tekintenek, és más tartományok is egymás után rendelnek el hasonló korlátozásokat.

González Laya spanyol külügyminiszter vasárnap ugyanakkor azt mondta, hogy Spanyolország biztonságos, a járványgócokat pedig felismerték és ellenőrzés alatt tartják.

Szakértők szerint a helyzet jelenleg messze nem olyan súlyos, mint márciusban vagy áprilisban, amikor a kórházakat elárasztották a betegek, és több százan (egyes napokon több mint 800-an) vesztették életüket naponta.   

A mostani helyzet más. Akkor elsősorban idős, súlyos betegeknél diagnosztizálták a vírust. Ma már gyakran 50 év alattiaknál is azonosítják, de az új esetek nem annyira komolyak, gyakran még tünetekkel sem járnak

- mondta a Spiegelnek Amós Garcia Rojas virológus.

Súlyos károk

Az viszont biztos, hogy a spanyol turisztikai szektor meg fogja szenvedni a turisták számának csökkenését – az ágazat bevételei esni fognak, a kérdés csak az, hogy mennyivel.  

Spanyolországban 28,5 ezren hunytak el a koronavírussal összefüggésben, ami a harmadik legmagasabb érték Európában Nagy-Britannia és Olaszország után. A regisztrált fertőzöttek száma több mint 270 ezer, Európán belül ennél több esetet csak Oroszországban és Nagy-Britanniában regisztráltak.  

Ami a globális járványhelyzetet illeti,

eddig több mint 16 millió vírushordozót diagnosztizáltak világszerte. Csaknem 650 ezren vesztették életüket, 9,4 millióan meggyógyultak.

A legtöbb halálos áldozatot az Egyesült Államokban (147 ezer halott) és Brazíliában (87 ezer halott) követelte a járvány.

Magyarországon eddig 4448 fertőzöttet diagnosztizáltak. A halálos áldozatok száma 596, 3329-en meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 523.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hatalmas leépítésbe kezd az európai óriáscég
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 11:31
Az Unilever, az egyik legnagyobb globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat bejelentette, hogy 2025 végéig az európai irodai dolgozók mintegy harmadát leépíti. 
Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
Makro / Külgazdaság Jaj az elektromos rollerezőknek!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 12:44
Évente akár több százezer forintba kerülhet a július 16-ától kötelező biztosítás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG