TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bár Spanyolországban alig több egy hónapja oldották fel a koronavírus-járvány miatti vészhelyzetet, az elmúlt hetekben ismét emelkedni kezdett az új, diagnosztizált fertőzöttek száma. Nagy-Britannia már eltanácsolta állampolgárait az ottani nyaralástól.

A brit külügyminisztérium július 26-i hatállyal azt javasolja, hogy a britek lehetőleg kerüljék el Spanyolország nagy részét a koronavírus-járvány jelentette kockázatok miatt.   

Védőmaszkos, idős ember virággal a kezében Sant Jordi ünnepén Barcelonában 2020. július 23-án. Az ünnepet, amelyen megajándékozzák egymást az emberek, idén három hónapos késéssel tartották meg a járvány miatt.  EPA/Quique Garcia Védőmaszkos, idős ember virággal a kezében Sant Jordi ünnepén Barcelonában 2020. július 23-án. Az ünnepet, amelyen megajándékozzák egymást az emberek, idén három hónapos késéssel tartották meg a járvány miatt. EPA/Quique Garcia

A brit hatóságok egyúttal felszólítják a Spanyolországból visszatérő briteket (beleértve a Kanári- és a Baleár-szigetekről érkezőket), hogy vonuljanak karanténba.

Az újabb fordulat – a britek mindössze néhány hete, július harmadikán törölték el a karantén-kötelezettséget a dél-európai országból hazatérőkkel szemben – rosszul jött az utazásszervezőknek és a brit turistáknak, és persze érzékenyen érintheti a spanyol gazdaságot, amelynek egyik pillére a turisztikai szektor.

Megint terjed a vírus?   

A britek azért rendelték el a szigorítást, mert Spanyolországban az elmúlt hetekben ismét emelkedni kezdett az új, regisztrált fertőzések száma.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint múlt héten két egymás követő napon is több mint 900-zal emelkedett ez a mutató, amire utoljára május elején volt példa.

Az új esetek száma az elmúlt három hétben 3300-ról 6300-ra, majd 12 ezer fölé nőtt. Jelenleg 281 kisebb-nagyobb aktív járványgócot tartanak számon. 

Ez azért is lehet aggasztó, mert

a dél-európai ország – több más államhoz hasonlóan – az elmúlt hónapokban fokozatosan lazított a korlátozó intézkedéseken, megnyitotta kapuit az európai turisták jelentős része előtt, és mindössze alig több mint egy hónapja törölte el a vészhelyzetet.

Az emelkedés miatt Katalóniában ismét bezártak minden zenés-táncos szórakozóhelyet, amiket általában járványgócoknak tekintenek, és más tartományok is egymás után rendelnek el hasonló korlátozásokat.

González Laya spanyol külügyminiszter vasárnap ugyanakkor azt mondta, hogy Spanyolország biztonságos, a járványgócokat pedig felismerték és ellenőrzés alatt tartják.

Szakértők szerint a helyzet jelenleg messze nem olyan súlyos, mint márciusban vagy áprilisban, amikor a kórházakat elárasztották a betegek, és több százan (egyes napokon több mint 800-an) vesztették életüket naponta.   

A mostani helyzet más. Akkor elsősorban idős, súlyos betegeknél diagnosztizálták a vírust. Ma már gyakran 50 év alattiaknál is azonosítják, de az új esetek nem annyira komolyak, gyakran még tünetekkel sem járnak

- mondta a Spiegelnek Amós Garcia Rojas virológus.

Súlyos károk

Az viszont biztos, hogy a spanyol turisztikai szektor meg fogja szenvedni a turisták számának csökkenését – az ágazat bevételei esni fognak, a kérdés csak az, hogy mennyivel.  

Spanyolországban 28,5 ezren hunytak el a koronavírussal összefüggésben, ami a harmadik legmagasabb érték Európában Nagy-Britannia és Olaszország után. A regisztrált fertőzöttek száma több mint 270 ezer, Európán belül ennél több esetet csak Oroszországban és Nagy-Britanniában regisztráltak.  

Ami a globális járványhelyzetet illeti,

eddig több mint 16 millió vírushordozót diagnosztizáltak világszerte. Csaknem 650 ezren vesztették életüket, 9,4 millióan meggyógyultak.

A legtöbb halálos áldozatot az Egyesült Államokban (147 ezer halott) és Brazíliában (87 ezer halott) követelte a járvány.

Magyarországon eddig 4448 fertőzöttet diagnosztizáltak. A halálos áldozatok száma 596, 3329-en meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 523.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Erdogan és Macron dühös párviadala – mik az indítékok?
Káncz Csaba | 2020. október 28. 15:52
A két NATO-tagállam közötti – egyelőre – verbális pofozkodás riasztó képet ad a védelmi szövetség állapotáról és benne az USA vezető szerepéről. Az elmérgesedő francia-török vita nagyszerű elterelő műveletként szolgál mindkét elnök számára. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Reprezentatív felmérés: az orvosok 99 százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány vonja be a törvénymódosításba
Kormos Olga | 2020. október 28. 13:51
Közel 8000 orvos közreműködésével elkészült az a hiánytpótló felmérés, amely az új egészségügyi szolgálati jogviszony törvény kapcsán még a hálapénz nagyságát és a havi jövedelmeket is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Már az Országos Vérellátó Szolgálat is tesztel
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 12:47
A tájékoztató leglényegesebb információja az volt, hogy az eredeti 1,3 millió vakcina mellé újabb nagy mennyiséget rendelt a kormány a hazai vakcinagyártól.
Makro / Külgazdaság Brutálisan bekeményíthet Merkel a Covid miatt – de van-e ennek értelme?
Wéber Balázs | 2020. október 28. 11:44
Jelentősen szigorítana a koronavírus-ellenes korlátozásokon a német szövetségi kormány. Egyes lapvélemények szerint ugyanakkor inkább meg kellene találni az egyensúlyt az egészségügyi óvatosság és az élet fenntartása között – egy halott gazdasággal ugyanis nem lehet legyőzni a járványt. 
Makro / Külgazdaság Átírta a koncessziós törvényt is a kormány a járványügyi törvény előírásai között
Vég Márton | 2020. október 28. 10:09
És ugyanígy jártak el a szerencsejáték törvénnyel is.
Makro / Külgazdaság Péntektől tovább esik a benzin ára
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 09:49
Azok után, hogy mától 5 forinttal kerül kevesebbe a literje átlagban, október 30-ától további 4 forinttal csökken a jegyzése. Újdonság, hogy ezúttal a gázolaj is olcsóbbodik.
Makro / Külgazdaság Újabb 43 halott - már több mint 3 ezren vannak kórházban a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 09:03
2291-gyel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, az aktív fertőzöttek száma már meghaladja a 47 ezret. Csúcson a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a törvény: így szigorodnak mától a karanténszabályok
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 06:58
A határról egyből a karanténlakásba küld a rendőr, kötelező használni a karanténszoftvert, és egy nap alatt akár 600 ezres bírságot is összeszedhetnek a szabályszegők.
Makro / Külgazdaság Hiába riogat Trump – az üzleti világ benyeli a békát
Király Béla | 2020. október 27. 18:39
Az amerikai elnökválasztás finisébe érve folytatjuk sorozatunkat, amely a két aspiráns programját elemzi. A regnáló elnök a megszólalásaiban saját programjának ismertetése helyett általában Joe Biden ígéreteit kritizálja. Ezek között valóban több olyan is van, amely az üzleti szféra számára nem túl szívderítő, kérdés, mit szólnak ezekhez a befolyásos befektetők.
Makro / Külgazdaság Hurrikán-riadót hirdettek az USA-ban - már kifogytak a nevekből
MTI | 2020. október 27. 17:26
Riadót hirdettek az Egyesült Államok Mexikói-öböl menti partvidékén kedden, miután a Zeta hurrikán lecsapott Mexikóra és közeledik az amerikai partokhoz.
Friss
hírlevél