BUX
36 222.58
+2.34%
+828.00
OTP
10 900.00
+0.46%
+50.00
MOL
1 860.00
+2.14%
+39.00
RICHTER
6 895.00
+5.67%
+370.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
2020. június 9. 09:19

A spanyol hatóságok német turistákon tesztelik, hogyan működik a turizmus a koronavírus-járvány korszakában. A külföldi látogatók létfontosságúak a spanyol gazdaság számára, amely  akár 15 százalékkal is zuhanhat az idei évben a legfrissebb becslések szerint.

Már június 15-én, azaz két héttel a hivatalos spanyol határnyitás előtt megkezdheti nyaralását hatezer német turista a Baleár-szigeteken, tehát például Mallorcán, Menorcán és Ibizán.

Szivárványos naplemente Menorcán 2020. június 8-án. EPA/David Arquimbau Sintes Szivárványos naplemente Menorcán 2020. június 8-án. EPA/David Arquimbau Sintes

Kísérleti fázis 

A németek egyfajta „tesztalanyként” szolgálnak majd: a spanyol hatóságok rajtuk "kísérletezik ki", miként működnek a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések a repülőtereken és a szállodákban, írja a Spiegel spanyol lapokra hivatkozva. Elsőként azért a németországi turisták jöhetnek, mert ott már "nagyon jó" a járványügyi helyzet.  

A projektet hosszú tárgyalások után engedélyezte a spanyol kormány a Baleár-szigetek kérésére. Spanyolország jelen állás szerint július elsején nyitja meg kapuit a többi külföldi turista előtt. Ugyanakkor az első strandok már május utolsó hetében kinyitottak a helyieknek.

A turizmus létfontosságú az ország számára: az ágazat adja a GDP mintegy 12 százalékát, és 2,5 millió embernek biztosít munkát.

A dél-európai állam tavaly 84 millió külföldi turistát fogadott, és ezzel a világ második leglátogatottabb országa volt.

Idén áprilisban ugyanakkor egyetlen turisztikai vendégéjszakát sem könyvelt el a szállodai szektora. Összehasonlításul: tavaly áprilisban 9 millió turista mintegy 27 millió éjszakát töltött el spanyol szálláshelyeken.

Mintegy három hónapos szünet után, június 11-én egyébként folytatódhat a spanyol labdarúgó-bajnokság is.

Spanyolországban eddig csaknem negyedmillió koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, a halálos áldozatok száma 27 ezer. A fertőzés terjedését sikerült jelentősen lelassítani: vasárnap például már „csak” egy újabb áldozatról érkezett jelentés.

GDP: 15 százalékos zuhanástól tartanak  

A járványellenes intézkedések ugyanakkor jelentős károkat okoznak a gazdaságnak: a spanyol jegybank tegnapi közlése szerint

a GDP jobb esetben 9-11,6, rossz esetben 15,1 százalékkal zuhanhat az idei évben.

A jegybank szerint a helyi gazdaságot jobban sújtja a krízis, mint az eurózóna átlagát. Ennek a többi közt az az oka, hogy a spanyol karantén az átlagnál hosszabb és komolyabb volt, a gazdaság erőteljesen függ a turizmustól, valamint nagyon sok a kkv, amelyek nehezebben élik túl a tevékenység szüneteltetését, mint a nagy cégek. 

A dél-európai országban csaknem két hónapig volt érvényben karantén, amely az El País szerint az egyik legszigorúbb volt a világon.

A korlátozó intézkedések számos országban vitákat váltanak ki: Norvégia például valószínűleg túl szigorú karantént alkalmazott, aminek szintén komoly gazdasági ára van. Ráadásul kérdéses, hogy például az iskolabezárások lassították-e érdemben a járványt.

Ami az aktuális helyzetet illeti, világszerte eddig több mint 7 millió fertőzöttet diagnosztizáltak. Mintegy 400 ezren vesztették életüket, 3,3 millióan meggyógyultak.

Globálisan a legtöbb koronavírusos halálesetet, 111 ezret az Egyesült Államokban jegyezték fel. Európában a legtöbb áldozatot, több mint 40 ezret Nagy-Britanniában regisztrálták. Olaszországban 34 ezren, Franciaországban 29 ezren, Belgiumban 9600-an, Németországban 8700-an, Hollandiában és Oroszországban pedig mintegy hat-hatezren hunytak el a fertőzés miatt ma reggeli adatok szerint.

Az egyetlen karanténmentes nyugati államban, Svédországban mintegy 4700 áldozat van.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Lázár János kisvasútja is egyre nagyobb: közelíti a 70 milliárdot
Vég Márton | 2020. július 2. 18:43
Leépíti az állam a vasúti mellékvonalakat, ellenben Szeged és Hódmezővásárhely között méregdrágán épül a tram-train, amire most újabb 9 milliárd forintot lobbizott ki Lázár János azért, hogy ne 20, hanem 15 percenként indulhasson a villamosvasút.
Makro / Külgazdaság Még a végén kiderül, hogy tulajdonképpen jól járnak a kisadózó vállalkozások
Baka F. Zoltán | 2020. július 2. 18:22
Parragh László és Varga Mihály együtt érveltek a kata szigorítása mellett.
Makro / Külgazdaság További szigorítás vár a TB-járulék bliccelőkre
Kormos Olga | 2020. július 2. 17:29
Tovább szigorítják a társadalombiztosítási járulékot nem fizetők életét. Aki bármilyen okból nem fizette az illetéket, és ennek összege több, mint féléves hátralék, annak a szükséges kórházi kezelést ki kell fizetnie. Legalábbis erre lehet következtetni a legfrissebb Magyar Közlönyből.
Makro / Külgazdaság Hiába várják, nem csökken az állástalanná válók száma az USA-ban
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 15:28
Továbbra is futószalagon bocsátják el az embereket az Egyesült Államokban, derült ki a munkaügyi adatokból. Pozitívum, hogy egy másik csütörtökön közölt információ szerint a munkahelyteremtés is beindult.
Makro / Külgazdaság Külkereskedelem: 561 millió eurós lett a deficitünk áprilisban
MTI | 2020. július 2. 15:21
Éves összevetésben 790 millió eurónyi volt a romlás.
Makro / Külgazdaság Még vonzóbbá tette az MNB az NHP Hajrát
Csabai Károly | 2020. július 2. 15:05
Annak érdekében, hogy még többet tudjanak a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) felvenni az áprilistól elérhető kedvezményes hitelből. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) abban bízik, hogy e forrásból egyre több beruházás valósul meg, ami hozzájárul ahhoz, hogy a második negyedévi 7 százalékos GDP-csökkenés ellenére a magyar gazdaság 2020-ban, ha minimális mértékben is, de növekedni tudjon. 
Makro / Külgazdaság Goldman Sachs: 2022-re kiheveri a koronavírust a globális olajkereslet
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 14:59
Idén még csökken, jövőre már nő, mondják.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek drukkol az Európai Néppárt elnöke
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 2. 13:36
Donald Tusk szerint jól ismeri Trumpot, ezért inkább a demokratapárti jelölt mögé áll be.
Makro / Külgazdaság A világ legnagyobb biznisze – Londontól Tokióig azonnal lecsaptak a kiváló hongkongi szakemberekre
Káncz Csaba | 2020. július 2. 11:30
Az USA, az Egyesült Királyság, Japán és Tajvan azonnal lecsapott a jól képzett, gazdag hongkongiakra. Japán egyenesen globális pénzügyi központtá szeretné magát fejleszteni a Hongkongból menekülő cégekkel és szakemberekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nő a baj: újabb csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma az USA-ban
MTI | 2020. július 2. 07:01
Az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában csaknem 53 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez napi rekordnak számít - közölte a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház helyi idő szerint szerda este.
hírlevél