TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Európa ma sem igazán találja az irányt, az egyik tőzsdén emelkedés, a másikon süllyedés van. A BUX-index enyhe mínuszban, rossz hírt kapott a Mol, mégis az OTP esik jobban. Adják az európai bankokat a gyorsjelentések nyomán. Meddig mehet még az arany? A forint minimális gyengülést mutat.

Vegyesen viselkednek a tőzsdeindexek Európában, a Stoxx 600-index gyakorlatilag nem változik. A német DAX egy-két ezrelékes mínuszban jár, a párizsi mutató viszont 0,7 százalékkal emelkedik, a londoni is 0,4 százalékos pluszban van. Az amerikai határidős indexek enyhe optimizmust jeleznek, főleg a technológiai szektorban.

Itthon a BUX-index 0,2 százalékkal esik, főleg az OTP két százalékos gyengülésének hatására. Egy százalék körüli pluszban van viszont a Richter és 0,7 százalékkal megy fel a Mol is. Hét százalékkal ugrik a Waberer’s, miután egy bejelentés alapján nagy változások várhatók a cég háza táján. (Waberer's-cikkünk.)

Ritka közlemény, ami megerősíti a spekulációt, hogy a főtulajdonos dolgozik a részvényeinek az értékesítésén írta a Random Capital reggeli hírlevele.

A Moltól ML gyerekeiig

A Mol talán a végre emelkedő olajár miatt drágulhat, más ugyanis ellene szól.

Nagyon rossz hírt kapott a Mol Horvátországból így délelőtti cikkünk címe. A közel 50 százalékos tulajdonában lévő horvát INA olaj- és gázipari társaságnak közel 45 milliárd forintnyi vesztesége keletkezett az idei első fél évben a koronavírus-járvány miatt kialakult válság hatására. Részvényekkel lepte meg Mészáros Lőrinc felesége a gyerekeiket írtuk tegnap este.

A forint minimális mértékben gyengül, 347,20 az euró ára. Újra pluszban jár az arany és az ezüst, bár ezt tegnap este egy kis visszaesés előzte meg, így nincs új rekord. Az olaj is egy százalék körüli mértékben emelkedik. Ismét gyengülő pályára állt a dollár. (A nemesfémekre visszatérünk a cikk végén, összefoglalónk az ezüstről pedig itt.)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Bankok a célkeresztben

Vegyes vagy rossz hírek jöttek a bankszektorral kapcsolatban Európában. Tegnap az Európai Központi Bank a banki osztalékfizetések és menedzserprémiumok korlátozását szorgalmazta. Ugyanakkor a bankokat a hitelezésre próbálja ösztönözni. Ma jelentett a Deutsche Bank, a második negyedéve veszteséggel zárult, de ez jóval kisebb volt az egy évvel korábbinál. (Adózás előtt 158 millió euró a korábbi 3,2 milliárddal szemben.) A német sajtó ezt hajlamos úgy értékelni, mint a bank feltámadását, ennek ellenére a részvény egy százalékos mínuszban van.

A pénzintézet főleg a befektetési üzletágban keresett sokat, a tőzsdéken tapasztalható turbulenciák jót tettek neki. Összességében esnek a bankrészvények Európában, a Stoxx 600-bankindex egy százalék körüli mínuszban van. De nem megy jól az autóiparnak sem.

Nyakunkon a gyorsjelentés-dömping

Egyébként záporoznak a gyorsjelentések, csak néhány név a sok közül. Az Osram elektronikai gyártó számai jól sikerültek és vásárolják a papírt, a spanyol Telefonica részvényeitől viszont szabadulni próbálnak. Veszteséges lett a Puma, ám ezt a cég már jó előre beharangozta, így a részvénye 2,7 százalékkal emelkedik Frankfurtban. Nagyot esett a BASF német vegyipari konszern, főleg az autóipar csökkenő kereslete hatott rá negatívan. Jelentett a WizzAir, az eBay, az AMD, a Sanofi, a GlaxoSmithKline, a Visa és a Starbucks is.

Az USA-ban ma piacnyitás előtt várják a Boeing, a General Electric és a General Motors számait, majd holnap a technológiai nagyágyúk jönnek. Folyik a Fed kétnapos ülése is, amiről este jöhetnek hírek.

Rendszeresen oltatni kell majd magunkat?

A Covid-19 elleni oltás elkészülte az év végéig reális Anthony Fauci vezető amerikai járványügyi szakértő szerint. A Moderna cég oltóanyaga pedig ígéretes eredményeket hozott majmokon végzett kísérletek során. Hogy ne maradjunk rossz hír nélkül, a Pfizer szerint a vírus elleni oltásra valószínűleg újra és újra szükség lesz. A járvány a következő években újra és újra fellángolhat, nagyon valószínű, hogy az oltást rendszeresen be kell majd adnunk magunknak. Hasonlóan az influenza elleni szezonális oltásokhoz.

Min fog utazni James Bond?

A James Bond autójáról is ismert Aston Martin brit autógyártó súlyos veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni az első félévben. A cég azonban már a válság előtt is veszteséges volt. A forgalma az év elejétől kezdve 64 százalékkal esett vissza. A vállalat költségcsökkentésekre és átstrukturálásra, elbocsátásokra kényszerül.

Aston Martin (Pixabay.com) Aston Martin (Pixabay.com)

Hiány lesz aranyból és ezüstből?

Az amerikai állami pénzverde, a U.S. Mint bejelentette, hogy csökkentette a viszonteladók által megvehető arany- és ezüstérmék számát, miután a koronavírus-járvány visszavetette a termelést – írta a Bloomberg.com. Annak érdekében, hogy a vírus ne terjedjen az alkalmazottak között, különböző intézkedéseket hoztak. Például nem tudnak egyszerre arany- és ezüstérméket gyártani, mindig csak az egyiket. Már eddig is volt arról szó, hogy a jelenlegi megnövekedett kereslet hiányt okoz a fizikai nemesfémek piacán. A határidős piacokon is kiszállítási problémák támadhatnak. Mindez valószínűleg tovább támogatja a nemesfémek árát.

A Goldman Sachs megemelte az aranyra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, azzal az indoklással, hogy a befektetők új tartalékdevizára vágynak. Az elemzői előrejelzés 2000 dollárról 2300 dollárra emelkedett unciánként, az ezüstre 30 dollárt adtak meg a korábbi 22 dollár után.

Sokezer dolláros aranyár?

Az indoklásban említik, hogy az USA jegybankja egyre inkább az inflációs célok irányába mozdul el, nő az ország belföldi politikai és szociális bizonytalansága, és tovább nő a koronavírus-fertőzések száma. Hatalmasra duzzadt az amerikai költségvetési hiány. Nő az igény a pozitív reálhozamot adó befektetések és a dollár alternatívái iránt – írta elemzésében Jeffrey Currie. Komoly kétségek merülnek fel, hogy az amerikai dollár hosszútávon is menedék valutaként tud funkcionálni – tették hozzá.

Előrejelezni persze bármilyen árakat lehet, erre jó példa ez az angol nyelvű gyűjtés. Itt nem kevesebb, mint 47 olyan prognózist sorolnak fel, amelyek legalább háromezer, maximum 20 ezer dolláros aranyárról szólnak a következő években, esetleg évtizedben. Sok ismeretlen mellett a listán azért van néhány elismert név is, például Peter Schiff vagy a Bank of America.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél