BUX
35 860.36
+1.22%
+433.00
OTP
10 630.00
+2.80%
+290.00
MOL
1 802.00
+0.50%
+9.00
RICHTER
7 075.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
379.00
+0.40%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 29. 12:20

Európa ma sem igazán találja az irányt, az egyik tőzsdén emelkedés, a másikon süllyedés van. A BUX-index enyhe mínuszban, rossz hírt kapott a Mol, mégis az OTP esik jobban. Adják az európai bankokat a gyorsjelentések nyomán. Meddig mehet még az arany? A forint minimális gyengülést mutat.

Vegyesen viselkednek a tőzsdeindexek Európában, a Stoxx 600-index gyakorlatilag nem változik. A német DAX egy-két ezrelékes mínuszban jár, a párizsi mutató viszont 0,7 százalékkal emelkedik, a londoni is 0,4 százalékos pluszban van. Az amerikai határidős indexek enyhe optimizmust jeleznek, főleg a technológiai szektorban.

Itthon a BUX-index 0,2 százalékkal esik, főleg az OTP két százalékos gyengülésének hatására. Egy százalék körüli pluszban van viszont a Richter és 0,7 százalékkal megy fel a Mol is. Hét százalékkal ugrik a Waberer’s, miután egy bejelentés alapján nagy változások várhatók a cég háza táján. (Waberer's-cikkünk.)

Ritka közlemény, ami megerősíti a spekulációt, hogy a főtulajdonos dolgozik a részvényeinek az értékesítésén írta a Random Capital reggeli hírlevele.

A Moltól ML gyerekeiig

A Mol talán a végre emelkedő olajár miatt drágulhat, más ugyanis ellene szól.

Nagyon rossz hírt kapott a Mol Horvátországból így délelőtti cikkünk címe. A közel 50 százalékos tulajdonában lévő horvát INA olaj- és gázipari társaságnak közel 45 milliárd forintnyi vesztesége keletkezett az idei első fél évben a koronavírus-járvány miatt kialakult válság hatására. Részvényekkel lepte meg Mészáros Lőrinc felesége a gyerekeiket írtuk tegnap este.

A forint minimális mértékben gyengül, 347,20 az euró ára. Újra pluszban jár az arany és az ezüst, bár ezt tegnap este egy kis visszaesés előzte meg, így nincs új rekord. Az olaj is egy százalék körüli mértékben emelkedik. Ismét gyengülő pályára állt a dollár. (A nemesfémekre visszatérünk a cikk végén, összefoglalónk az ezüstről pedig itt.)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Bankok a célkeresztben

Vegyes vagy rossz hírek jöttek a bankszektorral kapcsolatban Európában. Tegnap az Európai Központi Bank a banki osztalékfizetések és menedzserprémiumok korlátozását szorgalmazta. Ugyanakkor a bankokat a hitelezésre próbálja ösztönözni. Ma jelentett a Deutsche Bank, a második negyedéve veszteséggel zárult, de ez jóval kisebb volt az egy évvel korábbinál. (Adózás előtt 158 millió euró a korábbi 3,2 milliárddal szemben.) A német sajtó ezt hajlamos úgy értékelni, mint a bank feltámadását, ennek ellenére a részvény egy százalékos mínuszban van.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A pénzintézet főleg a befektetési üzletágban keresett sokat, a tőzsdéken tapasztalható turbulenciák jót tettek neki. Összességében esnek a bankrészvények Európában, a Stoxx 600-bankindex egy százalék körüli mínuszban van. De nem megy jól az autóiparnak sem.

Nyakunkon a gyorsjelentés-dömping

Egyébként záporoznak a gyorsjelentések, csak néhány név a sok közül. Az Osram elektronikai gyártó számai jól sikerültek és vásárolják a papírt, a spanyol Telefonica részvényeitől viszont szabadulni próbálnak. Veszteséges lett a Puma, ám ezt a cég már jó előre beharangozta, így a részvénye 2,7 százalékkal emelkedik Frankfurtban. Nagyot esett a BASF német vegyipari konszern, főleg az autóipar csökkenő kereslete hatott rá negatívan. Jelentett a WizzAir, az eBay, az AMD, a Sanofi, a GlaxoSmithKline, a Visa és a Starbucks is.

Az USA-ban ma piacnyitás előtt várják a Boeing, a General Electric és a General Motors számait, majd holnap a technológiai nagyágyúk jönnek. Folyik a Fed kétnapos ülése is, amiről este jöhetnek hírek.

Rendszeresen oltatni kell majd magunkat?

A Covid-19 elleni oltás elkészülte az év végéig reális Anthony Fauci vezető amerikai járványügyi szakértő szerint. A Moderna cég oltóanyaga pedig ígéretes eredményeket hozott majmokon végzett kísérletek során. Hogy ne maradjunk rossz hír nélkül, a Pfizer szerint a vírus elleni oltásra valószínűleg újra és újra szükség lesz. A járvány a következő években újra és újra fellángolhat, nagyon valószínű, hogy az oltást rendszeresen be kell majd adnunk magunknak. Hasonlóan az influenza elleni szezonális oltásokhoz.

Min fog utazni James Bond?

A James Bond autójáról is ismert Aston Martin brit autógyártó súlyos veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni az első félévben. A cég azonban már a válság előtt is veszteséges volt. A forgalma az év elejétől kezdve 64 százalékkal esett vissza. A vállalat költségcsökkentésekre és átstrukturálásra, elbocsátásokra kényszerül.

Aston Martin (Pixabay.com) Aston Martin (Pixabay.com)

Hiány lesz aranyból és ezüstből?

Az amerikai állami pénzverde, a U.S. Mint bejelentette, hogy csökkentette a viszonteladók által megvehető arany- és ezüstérmék számát, miután a koronavírus-járvány visszavetette a termelést – írta a Bloomberg.com. Annak érdekében, hogy a vírus ne terjedjen az alkalmazottak között, különböző intézkedéseket hoztak. Például nem tudnak egyszerre arany- és ezüstérméket gyártani, mindig csak az egyiket. Már eddig is volt arról szó, hogy a jelenlegi megnövekedett kereslet hiányt okoz a fizikai nemesfémek piacán. A határidős piacokon is kiszállítási problémák támadhatnak. Mindez valószínűleg tovább támogatja a nemesfémek árát.

A Goldman Sachs megemelte az aranyra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, azzal az indoklással, hogy a befektetők új tartalékdevizára vágynak. Az elemzői előrejelzés 2000 dollárról 2300 dollárra emelkedett unciánként, az ezüstre 30 dollárt adtak meg a korábbi 22 dollár után.

Sokezer dolláros aranyár?

Az indoklásban említik, hogy az USA jegybankja egyre inkább az inflációs célok irányába mozdul el, nő az ország belföldi politikai és szociális bizonytalansága, és tovább nő a koronavírus-fertőzések száma. Hatalmasra duzzadt az amerikai költségvetési hiány. Nő az igény a pozitív reálhozamot adó befektetések és a dollár alternatívái iránt – írta elemzésében Jeffrey Currie. Komoly kétségek merülnek fel, hogy az amerikai dollár hosszútávon is menedék valutaként tud funkcionálni – tették hozzá.

Előrejelezni persze bármilyen árakat lehet, erre jó példa ez az angol nyelvű gyűjtés. Itt nem kevesebb, mint 47 olyan prognózist sorolnak fel, amelyek legalább háromezer, maximum 20 ezer dolláros aranyárról szólnak a következő években, esetleg évtizedben. Sok ismeretlen mellett a listán azért van néhány elismert név is, például Peter Schiff vagy a Bank of America.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
hírlevél