TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Európában nem mutattak ma határozott irányt a tőzsdék, az USA-ban pedig esnek az indexek, miután számos fontos hír várható a következő napokban. Budapesten és Varsóban mérsékelt esés volt, az emelkedő OTP mellett a Richter és a Telekom erősebben süllyedt. A forint is gyengült, a nemesfémek délelőtti gyengélkedése viszont megfordult, és újra pluszba kerültek. Az amerikai gyorsjelentési szezonban ma inkább rossz hírek jöttek, de a szaldó egyelőre pozitív.

Több okuk is volt rá a befektetőknek, hogy ma visszafogottan viselkedjenek, mint a szerdán esedékes Federal Reserve-ülés, a koronavírus-fertőzések számos országban újra növekvő száma, illetve a hét közepén érkező rengeteg fontos gyorsjelentés. Az európai tőzsdék végül vegyesen zártak, a német index nem ment sehova, a francia 0,2 százalékkal süllyedt, a brit pedig 0,4 százalékkal emelkedett. Felment a belga és a spanyol mutató, esett az olasz és az osztrák.

Az Egyesült Államokban inkább a mínuszok dominálnak, az S&P 500 0,2, a Nasdaq Composite 0,6 százalékkal ment lejjebb. Varsóban 0,4, Budapesten 0,6 százalékkal csökkent az index értéke. Az OTP fél százalékkal emelkedni tudott, de a Richter 2,2, a Mol 0,7, a Telekom 1,9 százalékkal ment lejjebb.

Új aranyrekord, gyengülő forint

A dollár gyengülése egyelőre megállt, ma minimális erősödést tudott felmutatni, az euró/dollár 1,1732. A forintnál trendforduló jelei látszanak, az euró 1,2 forinttal drágult, majdnem pontosan 347 forintba kerül. Az arany és az ezüst délelőtt még eléggé csúnya mínuszban volt, de később magához tért, és mindkettő pluszban van.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az arany 0,7 százalékkal 1944-re ment fel, az új történelmi rekordja azonban még kora hajnalban Ázsiában született, 1974,4 dolláron. Az ezüst ekkor a 26,26 dollárt is elérte. Mindkét nemesfém igen széles sávban mozgott, vagy inkább csapkodott a nap folyamán. A bitcoin is elérte a 11 ezer dollárt.

Aranyérme, Ausztria (Pixabay) Aranyérme, Ausztria (Pixabay)

Egy jó jelentési szezon rossz napja

Ami a süllyedés okait illeti, az egyik az lehet, hogy egyes gyorsjelentések csalódást okoztak. Ilyenként említik a 3M és a McDonald’s jelentését, mindkettőnél elmaradt a profit a várakozásoktól. A Harley-Davidson veszteségessé vált, a járvány a kétkerekűek keresletének sem tesz jót.

A Pfizer viszont jó jelentéssel rukkolt elő, így három százalékos pluszban van a részvény. Emelte éves előrejelzését is a vérhígítók és a rákgyógyszerek iránti erős kereslet miatt. Hétfőn egyébként ez a cég is bejelentette, hogy a megkezdi a koronavírus-oltás széleskörű tesztelését.

 

 

A Refinitiv IBES adatai szerint az S&P 500 index vállalatai közül eddig jelentett 130, ezek 80 százaléka felülmúlta az elemzők – egyébként meglehetősen alacsony szintre levitt – becsléseit – írta a Reuters. Az utóbbi négy negyedévben egyébként ez az arány átlagosan 71 százalék volt, tehát a pozitív meglepetések rendszeresek, de az arány azért magas.

Nagy vita lesz ebből

A részvénypiaci hangulatot visszafogó tényező az is, hogy bár tegnap bejelentették a republikánusok gazdaságmentő csomagját a szenátusban, még igencsak éles vitáknak néznek elébe, amíg a javaslatból konkrét intézkedés lesz. A Bloomberg.com szerint még a kormányt adó republikánus szenátorok között sem mindenki van teljesen elragadtatva a javaslattól.

Ugyanakkor nagyon nagy a nyomás a törvényhozókon a megállapodás létrehozása érdekében, mivel az amerikai gazdaság kilábalása lassulni vagy megakadni látszik, és a korábbi élénkítő csomag elfogy.

Újra Pekingben a vírus

Több országból is aggasztó hírek jöttek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, például újra felbukkant Pekingben, ahol már három hete nem fordult elő. Hong Kongban újabb korlátozó intézkedéseket fogadtak el, Nagy Britannia döntése Spanyolországgal kapcsolatban pedig indulatos válasz reakciókat váltott ki Madridban. (A britek karanténba küldik a Spanyolországból érkezőket.)

Ugyanakkor az USA egyes tagállamaiban valamelyest mérséklődni látszik a járvány intenzitása. Azt feltételezik, hogy az eddigi intézkedéseknek elkezdett látszani a hatása.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél