BUX
35 860.36
+1.22%
+433.00
OTP
10 630.00
+2.80%
+290.00
MOL
1 802.00
+0.50%
+9.00
RICHTER
7 075.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
379.00
+0.40%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 28. 19:03

Európában nem mutattak ma határozott irányt a tőzsdék, az USA-ban pedig esnek az indexek, miután számos fontos hír várható a következő napokban. Budapesten és Varsóban mérsékelt esés volt, az emelkedő OTP mellett a Richter és a Telekom erősebben süllyedt. A forint is gyengült, a nemesfémek délelőtti gyengélkedése viszont megfordult, és újra pluszba kerültek. Az amerikai gyorsjelentési szezonban ma inkább rossz hírek jöttek, de a szaldó egyelőre pozitív.

Több okuk is volt rá a befektetőknek, hogy ma visszafogottan viselkedjenek, mint a szerdán esedékes Federal Reserve-ülés, a koronavírus-fertőzések számos országban újra növekvő száma, illetve a hét közepén érkező rengeteg fontos gyorsjelentés. Az európai tőzsdék végül vegyesen zártak, a német index nem ment sehova, a francia 0,2 százalékkal süllyedt, a brit pedig 0,4 százalékkal emelkedett. Felment a belga és a spanyol mutató, esett az olasz és az osztrák.

Az Egyesült Államokban inkább a mínuszok dominálnak, az S&P 500 0,2, a Nasdaq Composite 0,6 százalékkal ment lejjebb. Varsóban 0,4, Budapesten 0,6 százalékkal csökkent az index értéke. Az OTP fél százalékkal emelkedni tudott, de a Richter 2,2, a Mol 0,7, a Telekom 1,9 százalékkal ment lejjebb.

Új aranyrekord, gyengülő forint

A dollár gyengülése egyelőre megállt, ma minimális erősödést tudott felmutatni, az euró/dollár 1,1732. A forintnál trendforduló jelei látszanak, az euró 1,2 forinttal drágult, majdnem pontosan 347 forintba kerül. Az arany és az ezüst délelőtt még eléggé csúnya mínuszban volt, de később magához tért, és mindkettő pluszban van.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az arany 0,7 százalékkal 1944-re ment fel, az új történelmi rekordja azonban még kora hajnalban Ázsiában született, 1974,4 dolláron. Az ezüst ekkor a 26,26 dollárt is elérte. Mindkét nemesfém igen széles sávban mozgott, vagy inkább csapkodott a nap folyamán. A bitcoin is elérte a 11 ezer dollárt.

Aranyérme, Ausztria (Pixabay) Aranyérme, Ausztria (Pixabay)

Egy jó jelentési szezon rossz napja

Ami a süllyedés okait illeti, az egyik az lehet, hogy egyes gyorsjelentések csalódást okoztak. Ilyenként említik a 3M és a McDonald’s jelentését, mindkettőnél elmaradt a profit a várakozásoktól. A Harley-Davidson veszteségessé vált, a járvány a kétkerekűek keresletének sem tesz jót.

A Pfizer viszont jó jelentéssel rukkolt elő, így három százalékos pluszban van a részvény. Emelte éves előrejelzését is a vérhígítók és a rákgyógyszerek iránti erős kereslet miatt. Hétfőn egyébként ez a cég is bejelentette, hogy a megkezdi a koronavírus-oltás széleskörű tesztelését.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

A Refinitiv IBES adatai szerint az S&P 500 index vállalatai közül eddig jelentett 130, ezek 80 százaléka felülmúlta az elemzők – egyébként meglehetősen alacsony szintre levitt – becsléseit – írta a Reuters. Az utóbbi négy negyedévben egyébként ez az arány átlagosan 71 százalék volt, tehát a pozitív meglepetések rendszeresek, de az arány azért magas.

Nagy vita lesz ebből

A részvénypiaci hangulatot visszafogó tényező az is, hogy bár tegnap bejelentették a republikánusok gazdaságmentő csomagját a szenátusban, még igencsak éles vitáknak néznek elébe, amíg a javaslatból konkrét intézkedés lesz. A Bloomberg.com szerint még a kormányt adó republikánus szenátorok között sem mindenki van teljesen elragadtatva a javaslattól.

Ugyanakkor nagyon nagy a nyomás a törvényhozókon a megállapodás létrehozása érdekében, mivel az amerikai gazdaság kilábalása lassulni vagy megakadni látszik, és a korábbi élénkítő csomag elfogy.

Újra Pekingben a vírus

Több országból is aggasztó hírek jöttek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, például újra felbukkant Pekingben, ahol már három hete nem fordult elő. Hong Kongban újabb korlátozó intézkedéseket fogadtak el, Nagy Britannia döntése Spanyolországgal kapcsolatban pedig indulatos válasz reakciókat váltott ki Madridban. (A britek karanténba küldik a Spanyolországból érkezőket.)

Ugyanakkor az USA egyes tagállamaiban valamelyest mérséklődni látszik a járvány intenzitása. Azt feltételezik, hogy az eddigi intézkedéseknek elkezdett látszani a hatása.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
hírlevél