BUX
35 954.86
+1.49%
+527.00
OTP
10 630.00
+2.80%
+290.00
MOL
1 820.00
+1.51%
+27.00
RICHTER
7 095.00
+0.57%
+40.00
MTELEKOM
379.00
+0.40%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 28. 11:41

Szerényen optimisták ma a részvénypiacok Európában, a BUX index azonban inkább stagnál. Több olyan eszköz, amely száguldott az elmúlt napokban, most enyhe korrekciót mutat. Ilyen az arany, az euró és a magyar forint is. A PSA csoport jelentése nyomán drágul a Peugeot és a Fiat, de a menedzser eléggé pesszimista. A turizmussal kapcsolatos kétségek miatt korrigálnak a spanyol részvények.

Szolidan emelkednek az európai részvénypiacok, a német index 0,4 százalékkal megy fel, ennyivel javul az Stoxx 600 index is. Kisebb süllyedés látható Párizsban és Bécsben, Milánóban és Varsóban. Az amerikai határidős indexek alig változtak. A tegnapi nagy esés után ma fél százalékkal emelkedik a spanyol index. Madrid hevesen küzd azért, hogy a gazdasága 12 százalékát adó turizmust ne sújtsák korlátozásokkal a többi országok.

Itthon a BUX index kevéssel 11 óra előtt lényegében nem változott, mindössze két pontos mínuszban volt. Az OTP és a Mol fél százalék körüli pluszban, a Richter 0,3 százalékos süllyedésben tartózkodott. Egy százalékkal esett a Magyar Telekom, pár ezrelékkel az Opus. A CIG Pannónia két százalékkal esik (ehhez kapcsolódó cikkünk: Mészáros Lőrincék lapátra teszik biztosítóik vezetőit).

Pihenőt tart az arany, az ezüst, a forint

Több eszköznél is enyhe visszarendeződés látható az elmúlt napok folyamataihoz képest, ilyen például a dollár, amely kissé erősödik, korrigálva az elmúlt napok meredek esését. A forint is újra gyengül, 60 fillérrel többet, 346,4 forintot kérnek az euróért. Az arany, amely tegnap csúcsot döntött, ma 0,6 százalékkal 1919 dollárra süllyed. Az ezüst a tegnapi hét százalékos ugrás felét adja vissza, 3,3 százalékkal lejjebb van, 23,7 dollár. Alig történik valami mostanában az olajpiacon, a WTI szerény mínuszban, a Brent enyhe pluszban van. (A nemesfémekről lásd: Megjött az arany új aranykora, vagy a dollár összeomlását látjuk?)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az Equilor Befektetési Zrt. a forintról azt írja:

A tegnapi kereskedésben megtörtént a rövid távú fordulat, nap végén 345 felett zárt a jegyzés. A pozitív korrekció folytatódhat a 347,50-es szint irányába, ahol megakadhat a mozgás, de a későbbiekben áttörheti, és elérhető lehet a 350-es szint. Összességében egyelőre maradhatunk a 342-356-os sávban.

Itt a terv

A befektetők alighanem megelégedéssel nyugtázták, hogy tegnap az amerikai kongresszusban a republikánusok bemutatták az ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítő tervet. Ez további kedvezményeket tartalmaz a munkanélküliek számára, 1200 dolláros fejenkénti csekket küld a legtöbb amerikai polgárnak, segíti a vállalkozásokat, intézményeket. (Utóbbiakat megvédeni készülnek a várható koronavírus-perektől.) Ez azonban még csak egy első lépés a demokraták 3,5 ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítő terve felé vezető kompromisszum irányába.

Tízezreken tesztelik az oltásokat

Nagyobb csoportokon tesztelik az első oltóanyagokat.

A Moderna után pár órával a Pfizer és a BioNTech is bejelentette, hogy megkezdte vakcinájának végső, átfogó klinikai tesztjét, ami szintén 30 ezer alany bevonásával fog zajlani. A Moderna Hálaadás környékére várja a maga eredményeit, míg a Pfizer-BioNTech csapat már októberre. Ezzel a kínai vakcina-aspiránsok mellett már két amerikai (illetve a német BioNTech) készítmény is beszállt a végső versenybe, amihez hamarosan az Oxford és AstraZeneca által közösen fejlesztett vakcina is csatlakozhat

írta az Este Befektetési Zrt.

(Reggeli víruskörkép: Átlépte a 650 ezret a koronavírus halálos áldozatainak száma)

Kevesebb luxus és bitcoin

Nehéz világ köszöntött az európai luxus iparág számára, miután az LVMH (a Louis Vuitton tulajdonosa) rossz gyors jelentést tett közzé. Ennek nyomán nemcsak ez a részvény esett három százalékkal, hanem a Gucci-t birtokló Kering és a francia Hermes, valamint a Moncler is.

A Bitcoin tegnap este megközelítette a 11 000 dollárt, ma 10800 körül jár. Az ether emelkedése viszont megállt, mára kissé süllyedt, 314 dollárra.

Grafikon: A bitcoin súlya a kriptodeviza-piacon belül (“Bitcoin dominance”), Tradingview.com Grafikon: A bitcoin súlya a kriptodeviza-piacon belül (“Bitcoin dominance”), Tradingview.com

Pesszimista az Opel vezére

Michael Lohscheller, az Opel vezérigazgatója felettébb szkeptikus, szerinte a koronavírus-válság az autóiparban és vállalata számára még egyáltalán nem ért véget. A csúnyán összeomlott autópiac tartós magához térése egyelőre bizonytalan – mondta el a tulajdonos PSA konszern féléves számainak bemutatása alkalmából. Egy második korlátozási hullám szerinte ismét érzékeny kereslet-csökkenéshez és a beszállítói láncok megszakadásához vezethet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Opel Egyébként a brit testvérvállalattal, a Vauxhall-al az év első hat hónapjában a koronavírus-válság ellenére 110 millió eurós operatív nyereséget ért el. Viszont csak 266 ezer autót adott el a két márka együtt, ami 53,1 százalékos zuhanás, nagyobb, mint a PSA konszern többi márkáinál.

A PSA csoportszintű nyeresége 67,5 százalékkal 595 millió euróra zuhant a félév során. A Peugeot, Citroen és Opel márkákról ismert konszern forgalma 34,5 százalékkal 25,1 milliárd euróra esett vissza. A jelentés kiemeli, hogy az Opel már az ötödik egymást követő félévben volt nyereséges.

Fizet a VW, mint a katonatiszt

A Volkswagen a károsanyag-kibocsátási botrány kapcsán az USA-ban 2016 óta több mint 9,5 milliárd dollárt fizetett vissza – közölte a Federal Trade Commission (FTC) nevű hivatal. Korábban a német autógyártót azért fogták perbe, mert megtévesztette a vevőket a tiszta dízelüzemű járművekre vonatkozó reklámjaival. A vevők választhattak, hogy visszaadják az autójukat vagy annak átalakítását kérik. Az érintettek több mint 86 százaléka a visszaadás mellett döntött.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
hírlevél