BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 27. 20:01

Az újabb amerikai gazdasági mentőcsomag ugyan sokkal kisebb lesz, mint amit a demokraták javasoltak, és a lakosságnak adott segélycsomagot is megvágnák, ám az elnök és környezete igyekszik így is kampánycélra használni mindezt.

Egy ideje terítéken van az újabb amerikai gazdaságélénkítő intézkedések, amely többek között ismét vissza nem térítendő támogatást nyújt az állampolgároknak. Egy hete számoltunk be arról, hogy Washingtonban is találkozó kezdődött egy újabb fiskális élénkítő csomagról, amely a járvány gazdasági hatásait hivatott ellensúlyozni. A szenátus frakcióvezetője, Mitch McConnell és a pénzügyminiszter, Steven Mnuchin, valamint további politikusok jönnek össze a Fehér Házban, hogy egy ezer milliárd dollár körüli csomagot megvitassanak. Ez messze elmarad az ellenzéki demokraták által javasolt három és félezer milliárd dolláros tervtől.

Donald Trump amerikai elnök gazdasági vezetőkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban (Fotó: MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills) Donald Trump amerikai elnök gazdasági vezetőkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban (Fotó: MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills)

A republikánusoknak és a demokratáknak viszont nem sikerül megállapodniuk a feltételekben, és mivel a törvényhozói hatalomban Trump ellenlábasai többségben vannak, így ezek a kormányzati tervek megbuktak. A pénzügyminiszter, Steven Mnuchin viszont a hétvégén már azzal állt a nyilvánosság elé, hogy előkészítés alatt áll a következő koronavírus-járvány miatti gazdasági segélycsomag, és annak már csak a finomhangolása van hátra, mielőtt bemutatják Donald Trump elnöknek.

Mnuchin azt mondta a sajtónak, hogy legfontosabb prioritása a lejáró munkanélküli-ellátás kiterjesztése, ugyanakkor azt is jelezte, dolgoznak annak jelentős csökkentésén is. Ez egyébként nem véletlen, hiszen ambivalens helyzet alakult ki az Egyesült Államokban, a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. A támogatás viszont a közgazdászok szerint kontraproduktív, hiszen arra ösztöni az embereket, hogy ne keressenek munkát, hiszen a segélyekből is meg tudnak élni. Erre egyébként most Steven Mnuchin is utalt, és megjegyezte, megérti azokat, akik a 600 dolláros heti segélyt felháborítónak tartják, és arról beszélnek, hogy a pénz visszatartja a munkanélkülieket attól, hogy dolgozzanak.

Más kérdés, hogy miközben az ellátmányon vágni készülnek, mindezt úgy próbálják előadni, mintha a Trump adminisztráció végtelenül bőkezű lenne. Így a pénzügyminiszter megígérte, hogy augusztusban újabb 1200 dolláros csekkel segítik a lakosságot.

Meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot

Miközben a támogatások csökkentésén dolgozik a Fehér Ház, az emberek nyomorúsága is a sikerpropaganda része. Korábban ugyanis Trump kormányzata négyhónapos moratóriumot rendelt el a koronavírus-járványra hivatkozva. Ennek köszönhetően, mint azt az adminisztráció büszkén hirdette, 12 millió amerikai menekült meg a kilakoltatástól. Más kérdés, hogy a moratórium a napokban lejárt, ám Larry Kudlow, az elnök gazdasági főtanácsadója sietve leszögezte, hogy ennek határidejét meghosszabbítják.

A fent említett támogatás megosztja a szakértőket, sokan azzal érvelnek, hogy – bár a politikusok rózsás képet festenek – valójában tragikus helyzet alakult ki, és a segély nélkül még a mostaninál is sokkal komolyabb társadalmi elégedetlenség lenne, ami az amerikai gazdaságnak, és a novemberi elnökválasztás miatt Donald Trumpnak sem lenne jó. Mások ugyanakkor a lakosságnak nyújtott támogatással magyarázzák, hogy a válság kirobbanását követően immár lassan négy hónap telt el, de a tartós munkanélküliek száma továbbra is nagyon magas. Ha pedig sokan kimaradnak a munkaerőpiacról, az egyrészt visszafogja az amerikai gazdaság kibocsátását, másrészt az államadósságot a támogatások miatt erősen terheli. Így végső soron a gazdasági kilábalást lassítja.

Mennyi pénzt ad végül Steven Mnuchin? Mennyi pénzt ad végül Steven Mnuchin?

Ugyanakkor a pénzen túl szükség lenne egy koherens programra is, amely segíti a kilábalást, ám a hírek szerint még a republikánusok körében is vannak viták, arról nem beszélve, hogy ha az ő álláspontjuk egységes lesz, akkor még mindig meg kellene győzni a demokrata többségű kongresszust, hogy fogadja el az új törvényt. Vélhetőleg mindez közrejátszik abban, hogy

Trump megpróbál az ellentétes oldalon álló felek között lavírozni, miközben azért a lakosság támogatását igyekszik úgy feltüntetni, mintha az az ő kegyéből történne.

Mark Meadows, az elnök kabinetfőnöke azt mondta, hogy az elnök nagyon világos volt, gondoskodni szeretne arról, hogy az amerikai nép megkapja azt, amire szüksége van ebben a példátlan időszakban. Ugyanakkor szerinte fontos, hogy ne csak a pénz álljon rendelkezésre, hanem megfelelő gazdaságélénkítő programja is legyen az országnak.

A Fehér Ház az újabb tervek szerint a mostani 600-hoz képest heti 100 dollárra csökkenti a kiegészítő támogatást, míg a szenátus republikánus tagjai 200 dollárt javasolnának. Miközben az összegen vitatkoznak, az elnöki adminisztráció és a képviselők abban egyetértettek, hogy az átalányösszegű fizetést fokozatosan meg kellene szüntetni. Szándékuk szerint olyan megoldásra kellene átállni, amelynek során a munkavállalók korábbi fizetésük legfeljebb 70 százalékát kapják meg az államtól támogatás formájában.

Steven Mnuchin azt is mondta, hogy az 1200 dolláros közvetlen kifizetéseket ugyanazon képlet alapján számítják ki, mint amit korábban is alkalmaztak. Így az éves szinten 75 000 dollárt vagy annál kevesebbet kereső egyének megkapják a teljes összeget. A 75 000 dollárnál magasabb keresetűek már egy csökkentett összegre lennének jogosultak, ami a jövedelmüktől függ, míg 100 000 dolláros éves fizetés felett az érintettek nem jogosultak a kormányzati segélyre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Borsos árért nézheti meg egy 4 fős család a pénteken nyitó moziparkot Kisvárdán
Székely Sarolta | 2020. augusztus 13. 20:09
Az eredeti elképzelések szerint már 2019 tavaszán megnyitotta volna kapuit a kisvárdai mozipark, a Cinemaqua. A belépőket nem adják olcsón, egy kétgyermekes család akár 25 ezer forintot is fizethet, hogy átlépjen a kapun.
Makro / Külgazdaság Lehet, hogy le kell fújni a horvátországi nyaralást
MTI | 2020. augusztus 13. 17:49
Horvátországban ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstáb csütörtöki közleményéből. Szlovénia nem zárja ki annak lehetőségét, hogy "vörös listára" helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára.
Makro / Külgazdaság Hogy halad Magyarország a világ vezetői által kitűzött cél felé?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 17:19
A 2030-ig vállalt fenntartható fejlődési célok közt több szociális, gazdasági és cégvilágot is érintő célnak kell teljesülnie. Megnéztük, hogy áll Magyarország a célok teljesítésében az Eurostat által frissen közzétett adatok segítségével.  
Makro / Külgazdaság Sapkákra, ingekre, nyakkendőtűkre van szüksége az Országgyűlési Őrségnek
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 13. 16:24
Közbeszerzést írtak ki a ruhatár frissítésére.
Makro / Külgazdaság Kiábrándító hír érkezhet péntek reggel a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 15:33
Pénteken teszi közzé a statisztikai hivatal a második negyedéves GDP-re vonatkozó előzetes becslését. Minden jel arra utal, kiábrándító adat érkezhet.
Makro / Külgazdaság Török devizaválság küszöbén – Erdogan ezzel tereli el a figyelmet
Káncz Csaba | 2020. augusztus 13. 14:23
A permanens külpolitikai válságok kitünő alkalmat kínálnak Erdogan számára, hogy fűtse a nacionalizmust és a vallási fanatizmust, ezzel is elterelve a figyelmet a gazdaság egyre szörnyűbb állapotáról. Az utóbbi másfél hónapban a török líra elvesztette értékének 10 százalékát és hétfőn történelmi mélypontra zuhant.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sziget: a bulit lefújták, a 700 milliós profit viszont megmaradt
Vég Márton | 2020. augusztus 13. 12:02
A Sziget Zrt.-nek egyedül akkora volt a 2019-es profitja, mint amennyivel a kormány az egész fesztiválszektort támogatni próbálja.
Makro / Külgazdaság Megint összecsapások voltak Fehéroroszországban, újabb ember halt meg
Wéber Balázs | 2020. augusztus 13. 11:47
Ezzel kettőre nőtt az elnökválasztások után kitört kormányellenes tüntetések áldozatainak a száma.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: minden nyolcadik ember fertőzött lehet Londonban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 13. 09:52
Lényegesen több ember kaphatta el a koronavírust Angliában, mint amennyit a hivatalos adatok jeleznek. Korábbi tanulmányok más országokban szintén hasonló megállapításra jutottak.
Makro / Külgazdaság 45-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon - a többségük vidéken él
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 09:29
45 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4813 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Friss
hírlevél