5p

Az újabb amerikai gazdasági mentőcsomag ugyan sokkal kisebb lesz, mint amit a demokraták javasoltak, és a lakosságnak adott segélycsomagot is megvágnák, ám az elnök és környezete igyekszik így is kampánycélra használni mindezt.

Egy ideje terítéken van az újabb amerikai gazdaságélénkítő intézkedések, amely többek között ismét vissza nem térítendő támogatást nyújt az állampolgároknak. Egy hete számoltunk be arról, hogy Washingtonban is találkozó kezdődött egy újabb fiskális élénkítő csomagról, amely a járvány gazdasági hatásait hivatott ellensúlyozni. A szenátus frakcióvezetője, Mitch McConnell és a pénzügyminiszter, Steven Mnuchin, valamint további politikusok jönnek össze a Fehér Házban, hogy egy ezer milliárd dollár körüli csomagot megvitassanak. Ez messze elmarad az ellenzéki demokraták által javasolt három és félezer milliárd dolláros tervtől.

Donald Trump amerikai elnök gazdasági vezetőkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban (Fotó: MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills)
Donald Trump amerikai elnök gazdasági vezetőkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban (Fotó: MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills)

A republikánusoknak és a demokratáknak viszont nem sikerül megállapodniuk a feltételekben, és mivel a törvényhozói hatalomban Trump ellenlábasai többségben vannak, így ezek a kormányzati tervek megbuktak. A pénzügyminiszter, Steven Mnuchin viszont a hétvégén már azzal állt a nyilvánosság elé, hogy előkészítés alatt áll a következő koronavírus-járvány miatti gazdasági segélycsomag, és annak már csak a finomhangolása van hátra, mielőtt bemutatják Donald Trump elnöknek.

Mnuchin azt mondta a sajtónak, hogy legfontosabb prioritása a lejáró munkanélküli-ellátás kiterjesztése, ugyanakkor azt is jelezte, dolgoznak annak jelentős csökkentésén is. Ez egyébként nem véletlen, hiszen ambivalens helyzet alakult ki az Egyesült Államokban, a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. A támogatás viszont a közgazdászok szerint kontraproduktív, hiszen arra ösztöni az embereket, hogy ne keressenek munkát, hiszen a segélyekből is meg tudnak élni. Erre egyébként most Steven Mnuchin is utalt, és megjegyezte, megérti azokat, akik a 600 dolláros heti segélyt felháborítónak tartják, és arról beszélnek, hogy a pénz visszatartja a munkanélkülieket attól, hogy dolgozzanak.

Más kérdés, hogy miközben az ellátmányon vágni készülnek, mindezt úgy próbálják előadni, mintha a Trump adminisztráció végtelenül bőkezű lenne. Így a pénzügyminiszter megígérte, hogy augusztusban újabb 1200 dolláros csekkel segítik a lakosságot.

Meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot

Miközben a támogatások csökkentésén dolgozik a Fehér Ház, az emberek nyomorúsága is a sikerpropaganda része. Korábban ugyanis Trump kormányzata négyhónapos moratóriumot rendelt el a koronavírus-járványra hivatkozva. Ennek köszönhetően, mint azt az adminisztráció büszkén hirdette, 12 millió amerikai menekült meg a kilakoltatástól. Más kérdés, hogy a moratórium a napokban lejárt, ám Larry Kudlow, az elnök gazdasági főtanácsadója sietve leszögezte, hogy ennek határidejét meghosszabbítják.

A fent említett támogatás megosztja a szakértőket, sokan azzal érvelnek, hogy – bár a politikusok rózsás képet festenek – valójában tragikus helyzet alakult ki, és a segély nélkül még a mostaninál is sokkal komolyabb társadalmi elégedetlenség lenne, ami az amerikai gazdaságnak, és a novemberi elnökválasztás miatt Donald Trumpnak sem lenne jó. Mások ugyanakkor a lakosságnak nyújtott támogatással magyarázzák, hogy a válság kirobbanását követően immár lassan négy hónap telt el, de a tartós munkanélküliek száma továbbra is nagyon magas. Ha pedig sokan kimaradnak a munkaerőpiacról, az egyrészt visszafogja az amerikai gazdaság kibocsátását, másrészt az államadósságot a támogatások miatt erősen terheli. Így végső soron a gazdasági kilábalást lassítja.

Mennyi pénzt ad végül Steven Mnuchin?
Mennyi pénzt ad végül Steven Mnuchin?

Ugyanakkor a pénzen túl szükség lenne egy koherens programra is, amely segíti a kilábalást, ám a hírek szerint még a republikánusok körében is vannak viták, arról nem beszélve, hogy ha az ő álláspontjuk egységes lesz, akkor még mindig meg kellene győzni a demokrata többségű kongresszust, hogy fogadja el az új törvényt. Vélhetőleg mindez közrejátszik abban, hogy

Trump megpróbál az ellentétes oldalon álló felek között lavírozni, miközben azért a lakosság támogatását igyekszik úgy feltüntetni, mintha az az ő kegyéből történne.

Mark Meadows, az elnök kabinetfőnöke azt mondta, hogy az elnök nagyon világos volt, gondoskodni szeretne arról, hogy az amerikai nép megkapja azt, amire szüksége van ebben a példátlan időszakban. Ugyanakkor szerinte fontos, hogy ne csak a pénz álljon rendelkezésre, hanem megfelelő gazdaságélénkítő programja is legyen az országnak.

A Fehér Ház az újabb tervek szerint a mostani 600-hoz képest heti 100 dollárra csökkenti a kiegészítő támogatást, míg a szenátus republikánus tagjai 200 dollárt javasolnának. Miközben az összegen vitatkoznak, az elnöki adminisztráció és a képviselők abban egyetértettek, hogy az átalányösszegű fizetést fokozatosan meg kellene szüntetni. Szándékuk szerint olyan megoldásra kellene átállni, amelynek során a munkavállalók korábbi fizetésük legfeljebb 70 százalékát kapják meg az államtól támogatás formájában.

Steven Mnuchin azt is mondta, hogy az 1200 dolláros közvetlen kifizetéseket ugyanazon képlet alapján számítják ki, mint amit korábban is alkalmaztak. Így az éves szinten 75 000 dollárt vagy annál kevesebbet kereső egyének megkapják a teljes összeget. A 75 000 dollárnál magasabb keresetűek már egy csökkentett összegre lennének jogosultak, ami a jövedelmüktől függ, míg 100 000 dolláros éves fizetés felett az érintettek nem jogosultak a kormányzati segélyre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az orosz felderítők érdekes dologra bukkantak, majd lebombázták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:00
A háború kitörése óta ő az ötödik orosz tábornok, aki bizonyítottan életét vesztette. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Nem ártana pár fekvőtámasz a forintnak, hogy erősebb legyen
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 07:28
Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Fontos hír érkezett Gázából, az utolsó pillanatban született meg a döntés
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:41
További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet - jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban.
Makro / Külgazdaság Meghalt Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:18
Százéves korában szerdán meghalt Henry Kissinger, az amerikai diplomácia ellentmondásos alakja, Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere - jelentette be szervezete.
Makro / Külgazdaság Gázai napló: helyszíni beszámoló a tűzszünet árnyékából
Kollár Dóra | 2023. november 30. 05:41
Már több mint 50 napja tart Izrael és a Hamász háborúja, a Gázai övezet lakói éppen ennyi ideje élnek gyakorlatilag folyamatos bombázás alatt. Hogyan telnek a mindennapok? Helyszíni beszámoló.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG