TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az újabb amerikai gazdasági mentőcsomag ugyan sokkal kisebb lesz, mint amit a demokraták javasoltak, és a lakosságnak adott segélycsomagot is megvágnák, ám az elnök és környezete igyekszik így is kampánycélra használni mindezt.

Egy ideje terítéken van az újabb amerikai gazdaságélénkítő intézkedések, amely többek között ismét vissza nem térítendő támogatást nyújt az állampolgároknak. Egy hete számoltunk be arról, hogy Washingtonban is találkozó kezdődött egy újabb fiskális élénkítő csomagról, amely a járvány gazdasági hatásait hivatott ellensúlyozni. A szenátus frakcióvezetője, Mitch McConnell és a pénzügyminiszter, Steven Mnuchin, valamint további politikusok jönnek össze a Fehér Házban, hogy egy ezer milliárd dollár körüli csomagot megvitassanak. Ez messze elmarad az ellenzéki demokraták által javasolt három és félezer milliárd dolláros tervtől.

Donald Trump amerikai elnök gazdasági vezetőkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban (Fotó: MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills) Donald Trump amerikai elnök gazdasági vezetőkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban (Fotó: MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills)

A republikánusoknak és a demokratáknak viszont nem sikerül megállapodniuk a feltételekben, és mivel a törvényhozói hatalomban Trump ellenlábasai többségben vannak, így ezek a kormányzati tervek megbuktak. A pénzügyminiszter, Steven Mnuchin viszont a hétvégén már azzal állt a nyilvánosság elé, hogy előkészítés alatt áll a következő koronavírus-járvány miatti gazdasági segélycsomag, és annak már csak a finomhangolása van hátra, mielőtt bemutatják Donald Trump elnöknek.

Mnuchin azt mondta a sajtónak, hogy legfontosabb prioritása a lejáró munkanélküli-ellátás kiterjesztése, ugyanakkor azt is jelezte, dolgoznak annak jelentős csökkentésén is. Ez egyébként nem véletlen, hiszen ambivalens helyzet alakult ki az Egyesült Államokban, a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. A támogatás viszont a közgazdászok szerint kontraproduktív, hiszen arra ösztöni az embereket, hogy ne keressenek munkát, hiszen a segélyekből is meg tudnak élni. Erre egyébként most Steven Mnuchin is utalt, és megjegyezte, megérti azokat, akik a 600 dolláros heti segélyt felháborítónak tartják, és arról beszélnek, hogy a pénz visszatartja a munkanélkülieket attól, hogy dolgozzanak.

Más kérdés, hogy miközben az ellátmányon vágni készülnek, mindezt úgy próbálják előadni, mintha a Trump adminisztráció végtelenül bőkezű lenne. Így a pénzügyminiszter megígérte, hogy augusztusban újabb 1200 dolláros csekkel segítik a lakosságot.

Meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot

Miközben a támogatások csökkentésén dolgozik a Fehér Ház, az emberek nyomorúsága is a sikerpropaganda része. Korábban ugyanis Trump kormányzata négyhónapos moratóriumot rendelt el a koronavírus-járványra hivatkozva. Ennek köszönhetően, mint azt az adminisztráció büszkén hirdette, 12 millió amerikai menekült meg a kilakoltatástól. Más kérdés, hogy a moratórium a napokban lejárt, ám Larry Kudlow, az elnök gazdasági főtanácsadója sietve leszögezte, hogy ennek határidejét meghosszabbítják.

A fent említett támogatás megosztja a szakértőket, sokan azzal érvelnek, hogy – bár a politikusok rózsás képet festenek – valójában tragikus helyzet alakult ki, és a segély nélkül még a mostaninál is sokkal komolyabb társadalmi elégedetlenség lenne, ami az amerikai gazdaságnak, és a novemberi elnökválasztás miatt Donald Trumpnak sem lenne jó. Mások ugyanakkor a lakosságnak nyújtott támogatással magyarázzák, hogy a válság kirobbanását követően immár lassan négy hónap telt el, de a tartós munkanélküliek száma továbbra is nagyon magas. Ha pedig sokan kimaradnak a munkaerőpiacról, az egyrészt visszafogja az amerikai gazdaság kibocsátását, másrészt az államadósságot a támogatások miatt erősen terheli. Így végső soron a gazdasági kilábalást lassítja.

Mennyi pénzt ad végül Steven Mnuchin? Mennyi pénzt ad végül Steven Mnuchin?

Ugyanakkor a pénzen túl szükség lenne egy koherens programra is, amely segíti a kilábalást, ám a hírek szerint még a republikánusok körében is vannak viták, arról nem beszélve, hogy ha az ő álláspontjuk egységes lesz, akkor még mindig meg kellene győzni a demokrata többségű kongresszust, hogy fogadja el az új törvényt. Vélhetőleg mindez közrejátszik abban, hogy

Trump megpróbál az ellentétes oldalon álló felek között lavírozni, miközben azért a lakosság támogatását igyekszik úgy feltüntetni, mintha az az ő kegyéből történne.

Mark Meadows, az elnök kabinetfőnöke azt mondta, hogy az elnök nagyon világos volt, gondoskodni szeretne arról, hogy az amerikai nép megkapja azt, amire szüksége van ebben a példátlan időszakban. Ugyanakkor szerinte fontos, hogy ne csak a pénz álljon rendelkezésre, hanem megfelelő gazdaságélénkítő programja is legyen az országnak.

A Fehér Ház az újabb tervek szerint a mostani 600-hoz képest heti 100 dollárra csökkenti a kiegészítő támogatást, míg a szenátus republikánus tagjai 200 dollárt javasolnának. Miközben az összegen vitatkoznak, az elnöki adminisztráció és a képviselők abban egyetértettek, hogy az átalányösszegű fizetést fokozatosan meg kellene szüntetni. Szándékuk szerint olyan megoldásra kellene átállni, amelynek során a munkavállalók korábbi fizetésük legfeljebb 70 százalékát kapják meg az államtól támogatás formájában.

Steven Mnuchin azt is mondta, hogy az 1200 dolláros közvetlen kifizetéseket ugyanazon képlet alapján számítják ki, mint amit korábban is alkalmaztak. Így az éves szinten 75 000 dollárt vagy annál kevesebbet kereső egyének megkapják a teljes összeget. A 75 000 dollárnál magasabb keresetűek már egy csökkentett összegre lennének jogosultak, ami a jövedelmüktől függ, míg 100 000 dolláros éves fizetés felett az érintettek nem jogosultak a kormányzati segélyre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Erdogan és Macron dühös párviadala – mik az indítékok?
Káncz Csaba | 2020. október 28. 15:52
A két NATO-tagállam közötti – egyelőre – verbális pofozkodás riasztó képet ad a védelmi szövetség állapotáról és benne az USA vezető szerepéről. Az elmérgesedő francia-török vita nagyszerű elterelő műveletként szolgál mindkét elnök számára. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Reprezentatív felmérés: az orvosok 99 százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány vonja be a törvénymódosításba
Kormos Olga | 2020. október 28. 13:51
Közel 8000 orvos közreműködésével elkészült az a hiánytpótló felmérés, amely az új egészségügyi szolgálati jogviszony törvény kapcsán még a hálapénz nagyságát és a havi jövedelmeket is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Már az Országos Vérellátó Szolgálat is tesztel
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 12:47
A tájékoztató leglényegesebb információja az volt, hogy az eredeti 1,3 millió vakcina mellé újabb nagy mennyiséget rendelt a kormány a hazai vakcinagyártól.
Makro / Külgazdaság Brutálisan bekeményíthet Merkel a Covid miatt – de van-e ennek értelme?
Wéber Balázs | 2020. október 28. 11:44
Jelentősen szigorítana a koronavírus-ellenes korlátozásokon a német szövetségi kormány. Egyes lapvélemények szerint ugyanakkor inkább meg kellene találni az egyensúlyt az egészségügyi óvatosság és az élet fenntartása között – egy halott gazdasággal ugyanis nem lehet legyőzni a járványt. 
Makro / Külgazdaság Átírta a koncessziós törvényt is a kormány a járványügyi törvény előírásai között
Vég Márton | 2020. október 28. 10:09
És ugyanígy jártak el a szerencsejáték törvénnyel is.
Makro / Külgazdaság Péntektől tovább esik a benzin ára
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 09:49
Azok után, hogy mától 5 forinttal kerül kevesebbe a literje átlagban, október 30-ától további 4 forinttal csökken a jegyzése. Újdonság, hogy ezúttal a gázolaj is olcsóbbodik.
Makro / Külgazdaság Újabb 43 halott - már több mint 3 ezren vannak kórházban a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 09:03
2291-gyel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, az aktív fertőzöttek száma már meghaladja a 47 ezret. Csúcson a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a törvény: így szigorodnak mától a karanténszabályok
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 06:58
A határról egyből a karanténlakásba küld a rendőr, kötelező használni a karanténszoftvert, és egy nap alatt akár 600 ezres bírságot is összeszedhetnek a szabályszegők.
Makro / Külgazdaság Hiába riogat Trump – az üzleti világ benyeli a békát
Király Béla | 2020. október 27. 18:39
Az amerikai elnökválasztás finisébe érve folytatjuk sorozatunkat, amely a két aspiráns programját elemzi. A regnáló elnök a megszólalásaiban saját programjának ismertetése helyett általában Joe Biden ígéreteit kritizálja. Ezek között valóban több olyan is van, amely az üzleti szféra számára nem túl szívderítő, kérdés, mit szólnak ezekhez a befolyásos befektetők.
Makro / Külgazdaság Hurrikán-riadót hirdettek az USA-ban - már kifogytak a nevekből
MTI | 2020. október 27. 17:26
Riadót hirdettek az Egyesült Államok Mexikói-öböl menti partvidékén kedden, miután a Zeta hurrikán lecsapott Mexikóra és közeledik az amerikai partokhoz.
Friss
hírlevél