BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 10. 19:24

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.

A támogatások azonban, ahogy az már lenni szokott, számos mellékhatással jártak. Voltak olyanok, akik nem feltétlen szorultak rá a pénzre, közülük a szakértők szerint nagyon sokan a tőzsdén fektették be a kapott összeget, amely rövid távon ugyan segített a visszapattanásban. Nem egyértelmű a szakértők álláspontja, de van, aki úgy látja, hogy később azonban ezek a pénzek már túlértékelést hoztak, és az eszközárak elszabadulásához vezettek. Ezt abból a szempontból alá lehet támasztani, hogy az amerikai részvények jövedelem/ár hányadosa extrém magas szinten van.

A másik talán ennél is nagyobb probléma, hogy a felmérések szerin sokak számára az állami támogatás kellően bőkezűnek bizonyult, hogy elkerüljék az álláspiacon a kényszerhelyzetet. Ezek az emberek ugyanis vagy egyáltalán nem akarnak addig munkát vállalni, míg jár Trump "ajándék csekkje", vagy csak olyat, ami anyagilag ennél sokkal jobb ajánlatot jelent. A szakértők egyébként részben ezzel magyarázzák, hogy a válság kirobbanását követően immár lassan négy hónap telt el, de a tartós munkanélküliek száma továbbra is nagyon magas. Ha pedig sokan kimaradnak a munkaerőpiacról, az egyrészt visszafogja az amerikai gazdaság kibocsátását, másrészt az államadósságot a fizetett támogatások miatt erősen terhei. Így végső soron a gazdasági kilábalást lassítja. Nem véletlen egyébként, hogy pénteken megszólta az ügyben az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin azt mondta, hogy megszűnik a "600 dolláros ajándék", és annál senki nem kaphat nagyobb támogatást, mint amennyi a járványt megelőző jövedelme volt.

Steven Mnuchin és felesége egy korábbi felvételen új dollár bankjegyekkel Steven Mnuchin és felesége egy korábbi felvételen új dollár bankjegyekkel

Ez ugyan a döntés ugyan sokakat kényszerítene vissza a munkaerőpiacra, ám megint csak vitatott, az időzítése, hiszen úgy tűnik a járvány még korántsem csengett le az Egyesült Államokban, így a gazdaság nem biztos, hogy elegendő munkahelyet tud teremteni. A bizonytalanság egyébként a szakértők szerint a tőzsdére is kihat, hiszen ez rövid távon visszafoghatja a fogyasztást, míg előre tekintve, ha valóban tömegesen tudnak elhelyezkedni az emberek, akkor pozitív hatással járhat.

Az amerikai piacok részben ezért, részben a járvánnyal kapcsolatos bizonytalanságok miatt meglehetősen felemásan kezdtek, igaz az európai zárást követően úgy tűnt, hogy megtalálták az irányt, és a legfontosabb mutatók fél és egy százalék közötti emelkedésbe fordultak.

A bizonytalanság egyébként az európai piacokon kevésbé éreztették a hatásukat, a vezető börzék mutatói, a német Dax, az angol FTSE és a francia CAC40 is egy százalék körüli mértékben erősödött.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Nem volt ugyanakkor ilyen pozitív a kép Budapesten, a BUX ugyanis fél százalékkal gyengült. A vezető papírok közül esett az OTP és a Mol is, míg a Richter kis mértékben erősödött. A forint a csütörtöki szint körül mozog, napközben a 353,5 körüli szint körül állt.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
hírlevél