BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 20. 18:44

Bár délelőtt még pesszimisták voltak a tőzsdék és enyhén lefelé csorogtak a részvényárfolyamok, estére sokat javult a hangulat és kellemes plusz jött össze a fontosabb tőzsdéken. Itthon a BUX stagnált, a Mol esését a Richter és a Magyar Telekom ellensúlyozták. Az ezüst egy huszáros rohammal bevette a 20 dolláros szintet, az egyik vezető lap pedig azt taglalja, hogy nem is olyan rossz nekünk, ha a részvénypiacon nagy lufi van.

A délelőtti, enyhén pesszimista hangulatból az európai tőzsdék a zárásra kellemes pluszt tudtak összehozni. A német index 0,9, a francia 0,5, az olasz 1,0 százalékkal emelkedett. Kimagasló volt a lengyel tőzsde, itt 2,5 százalék volt az ugrás. Az Egyesült Államokban az S&P 500 index 0,4 százalékkal ment fel, a Nasdaq Composit másfél százalékkal emelkedett, de a Dow Jones ipari átlag 0,2 százalékos süllyedést produkált.

Itthon a BUX index alig változott, fél ezrelékes süllyedést mutatott a záráskor. Főleg a Mol 1,4 százalékos esése húzta le, az OTP csak 0,2 százalékkal süllyedt. Eközben a Richter 0,6, a Magyar Telekom pedig két százalékkal emelkedett. Az Opus 1,3 százalékkal ment lejjebb. A CIG Pannóniáért ismét tülekednek a vevők, 7,8 százalékos volt a mai többlete. A forint erősödött, 50 fillérrel volt lejjebb az euró ára a péntek estinél, most 352,40 forint.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A Reuters azzal magyarázza a részvénypiaci hangulat javulását a nap során, hogy ígéretes hírek jöttek több oltóanyag-előállító cég háza tájáról a Covid-19 oltással kapcsolatban. (Pfizer-BioNTech, AstraZeneca.) Ezen kívül az USA-ban újabb mentőcsomag készül.

A Fehér Ház (Pixabay.com) A Fehér Ház (Pixabay.com)

Az EU-csúcs már lefutott?

A nap eseménye a az EU vezetőinek csúcstalálkozója, amelyet eredetileg két napra terveztek, de már a negyedik napnál tartanak. Váltakozó hírek jönnek arról, hogy mekkora a megegyezés esélye, illetve milyen viták folynak a háttérben. Délelőtt idéztünk olyan véleményeket, amelyek szerint a megegyezést a tőkepiacok gyakorlatilag biztosra veszik, ugyanis nagyon nagy a nyomás ez ügyben az EU-vezetőkön. Valószínűleg ezért tudnak a tőzsdék jól teljesíteni a tárgyalások elhúzódása ellenére is. (Délután írtuk: Macron dühöngött, Orbán beszólt, Kurz kisétált – áll a bál az EU-csúcson.)

Négy éves csúcson az ezüst

Az ezüst egy nagyobb, több mint két százalékos ugrással átlépte a 20,0 dolláros szintet, ami a 12 havi csúcsa volt szeptember óta. Utoljára 2016 szeptemberében volt a mainál is magasabban a szürke fém. Az ár egyébként 2011 áprilisában 49,50 dollár körül tetőzött, 1980-ban pedig elérte az 50 dollárt is. Ez inflációval korrigálva, vagyis mai árakra átszámolva mintegy 120 dollárnak felelne meg. (Lásd a Macrotrends.net ábráját.)

Az ezüst inflációval korrigált árfolyama. Szürkével a recessziós időszakok. (Macrotrends.net) Az ezüst inflációval korrigált árfolyama. Szürkével a recessziós időszakok. (Macrotrends.net)

Az ezüst mai drágulásához hozzájárulhatott, hogy a Pan American Silver felfüggesztette két bányájának termelését Peruban a koronavírus terjedése miatt. Az arany is drágul, 1817,6 dollár, közel van sok éves, nemrég beállított csúcsához (ami 1829,8 dollár).

Washingtonban is csomagolnak

Miközben az EU-ban mentőcsomagról tárgyaltak, ma Washingtonban is találkozó kezdődött egy újabb fiskális élénkítő csomagról, amely a járvány gazdasági hatásait hivatott ellensúlyozni. A szenátus frakcióvezetője, Mitch McConnell, és a pénzügyminiszter, Steven Mnuchin, valamint további politikusok jönnek össze a Fehér Házban, hogy egy ezer milliárd dollár körüli csomagot megvitassanak – írta a Bloomberg.com.

Ez messze elmarad az ellenzéki demokraták által javasolt három és félezer milliárd dolláros csomagtól. Bár a Fehér Ház szóvivője, Nancy Pelosi utalt arra, hogy a végösszeg jóval magasabb lehet az eredeti javaslatnál.

A tőzsdei buborék egy áldás?

Amikor a tőkepiaci buborékok kipukkadnak, akkor a befektetők általában nagyon rosszul járnak. De a történelem azt mutatja, hogy sokszor maradandó érték is visszamarad ezek után a buborékok után – írta a Financial Times.

Ilyen lehet például a Tesla esete, amely a múlt héten 1790 dolláron napon belüli csúcsot ért el, ekkor a társaság értéke 320 milliárd dollárra emelkedett. Ez több mint a Toyota és a Volkswagen tőzsdei értéke összesen. A Tesla részvényeinek értéke az év eleje óta csaknem háromszorosára emelkedett, ez kifejezetten egy részvénypiaci buborék képét mutatja. A General Motors részvényei ez a cég szintén készít elektromos járműveket kevesebb mint a nyereség tízszeresén forognak, a Teslánál ez az arány 1200-szoros.

A Tesla esetében a befektetők arra teszik a tétjeiket, hogy az elektromos autók hosszú távon is életképesek maradnak. Kínában a Nio, az Amerikai Egyesült Államokban a Nikola a szintén óriási ki ugrásokat produkált a részvénypiacon az utóbbi hetekben.

A Tesla, mint a vasút

Utóbbi a részvénykibocsátás után napokon belül túlszárnyalta a Hyundai és a Fiat Chrysler értékét. Pedig nemhogy nyeresége nincs, de még nem is gyártott le egyetlen egy járművet sem. A korábbi pénzügyi buborékok hasonló képet mutattak, például a vasútépítési mánia az 1800-as években Nagy-Britanniában és az USA-ban. Nagyon sokan nagyon sok pénzt veszítettek, amikor a buborék kipukkadt, ám addig rengeteg tőke folyt az annyira fontos infrastrukturális fejlesztésekbe. Ez megteremtette a vasúti közlekedés alapjait és az országok közlekedésének, ipari termelésének gerincévé vált a vasút írta a Financial Times.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
hírlevél