TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A magyar kormányfő lefickózta holland kollégáját, a francia elnök az asztalra csapott, az osztrák kancellár kioldalgott az ülésről egy hívás miatt. Az EU-csúcson megy az adok-kapok a francia-német páros, a Fukar Négyek és a V4-ek között. A tét a többi közt az, hogy miként épül majd fel a helyreállítási alap, és kötnek-e politikai feltételeket az EU-s pénzek kifizetéséhez.

Tegyük világossá: ha nem lesz megállapodás a költségvetés ügyében, az nem miattam, hanem a holland fickó miatt lesz

- ezekkel a szavakkal lepte meg Orbán Viktor a köré sereglett újságírókat tegnapi rögtönzött sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

Orbán Viktor távozik a brüsszeli EU-csúcsról a tárgyalások aznapi vége után 2020. július 18-án. EPA/JOHN THYS Orbán Viktor távozik a brüsszeli EU-csúcsról a tárgyalások aznapi vége után 2020. július 18-án. EPA/JOHN THYS

A magyar kormányfő simán lefickózta az 53 éves holland kormányfőt, Mark Ruttét – „the Dutch guy”-nak nevezte  –, ami a nemzetközi diplomáciában aligha számít bevett szokásnak.

Felfokozott hangulatban

Orbán Viktor arról is beszélt:

nem tudja, „miért utálja őt vagy Magyarországot” a holland kormányfő, aki „durván támad”, és pénzügyileg megbüntetné Magyarországot, mert az szerinte nem tartja tiszteletben a jogállamot.

De nem csak Orbán Viktor balhézott össze Mark Ruttéval, hanem Bojko Boriszov is. A bolgár miniszterelnök azzal vádolta meg a holland kormányfőt, hogy úgy tesz,

mintha ő lenne Európa rendőre.             

Mindezen túl Emmanuel Macron francia államfő hétfő hajnalban többször is az asztalra csapott, és azzal fenyegetőzött, hogy kivonul a tárgyalásokról.

Angela Merkel német kancellár pedig kemény szavakkal tette helyre Mette Frederiksent, miután a dán kormányfő a jogállamisági mechanizmus (az uniós pénzek kifizetésének jogállami feltételekhez kötése) feladásával vádolta meg kollégáit.

Beszédes tény, hogy

a tárgyalások már negyedik napja tartanak – ilyen hosszú EU-csúcs utoljára 20 évvel ezelőtt volt Nizzában.  

A feszültség érthető, hiszen a tét óriási: a tagállami és az uniós vezetőknek egyrészt a mintegy 1100 milliárd eurósra tervezett, 2021-2027 közötti EU-költségvetésről, másrészt a 750 milliárd eurós, a koronavírus-válság okozta gazdasági válság kezelését célzó helyreállítási alapról kellene megállapodnia.

Az idő sürget, hiszen a krízis sújtotta szektoroknak, cégeknek és a munkájukat vesztett embereknek – a már korábban bejelentett intézkedések mellett – sürgős, átfogó segítségre lenne szükségük.

Min megy a vita?  

Az egyik fő vitapont a helyreállítási alap összetétele.

Az Európai Bizottság tervei szerint a 750 milliárd eurós alap 500 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból és 250 milliárd euró hitelből állna. (Végeredményben persze minden kölcsön lenne, hiszen az alapot az EU 30 éves, 2028 után visszafizetendő hitelből finanszírozná kötvénykibocsátás révén.)

Az már biztos, hogy

a vissza nem térítendő támogatás összege a tervezettnél jóval kevesebb lesz, elsősorban a Fukar Négyek – Svédország, Dánia, Ausztria, Hollandia –, valamint Finnország ellenállása miatt.

Ezek az országok ragaszkodnak ahhoz, hogy az összeg 400 milliárd euró alatt legyen, és szigorú feltételekhez kötnék felhasználását. A járvány által leginkább sújtott államok (főleg Olaszország és Spanyolország) viszont sokáig nem akartak 400 milliárd eurónál kisebb összeget elfogadni.

(Európát) zsarolják a Fukar Négyek

– mondta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

Ugyanakkor ebben a kérdésben már körvonalazódik a megállapodás: a vissza nem térítendő támogatás összege 390 milliárd euró lehet.

A másik nagy vitás kérdés, hogy jogállami feltételekhez kössék-e az uniós pénzek kifizetését ( mind a költségvetést, mind a helyreállítási alapot tekintve).

A magyar és a lengyel kormány vétót helyezett kilátásba abban az esetben, ha az Európai Tanács beemelné a megállapodásba ezt a kritériumot.

A magyar kormányfő szerint nem szabad belekeverni a politikát az uniós pénzek elosztásába.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy tudja, hogy Orbán Viktor álláspontját támogatja Lengyelország mellett Csehország, Szlovákia és Szlovénia is.

A Fukar Négyek viszont ragaszkodnak ehhez a kikötéshez. A német kancellár és a francia elnök szerint utóbbi államok a csúcs blokkolására használják fel a kérdést.

Bepörgött Macron

Macron állítólag akkor csapott többször is az asztalra, amikor a "fukarokkal" tárgyalt, Sebastian Kurz osztrák kancellárra pedig rosszalló megjegyzést is tett.     

Látjátok? Őt nem érdekli a dolog, meg sem hallgatja a többieket. Rossz a hozzáállása!

- mondta a francia elnök, miután Kurz kisétált az egyik ülésről, hogy elintézzen egy telefonhívást.

Macron egyúttal az akadékoskodó (az EU-ból idén távozott) britekhez hasonlította a Fukar Négyeket. 

Ti vettétek át a britek helyét az asztalnál

- mennydörögte a Politico szerint.

Lehet, hogy hülyének néztek a segélyeimmel (vissza nem térítendő támogatások), ok, de még Angela is velem van!

- mondta a francia politikus egy másik alkalommal, mosolyt csalva több vezető, köztük Angela Merkel arcára.

A show-nak persze koránt sincs vége: a csúcs ma délután 4 órakor folytatódik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél