<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar kormányfő lefickózta holland kollégáját, a francia elnök az asztalra csapott, az osztrák kancellár kioldalgott az ülésről egy hívás miatt. Az EU-csúcson megy az adok-kapok a francia-német páros, a Fukar Négyek és a V4-ek között. A tét a többi közt az, hogy miként épül majd fel a helyreállítási alap, és kötnek-e politikai feltételeket az EU-s pénzek kifizetéséhez.

Tegyük világossá: ha nem lesz megállapodás a költségvetés ügyében, az nem miattam, hanem a holland fickó miatt lesz

- ezekkel a szavakkal lepte meg Orbán Viktor a köré sereglett újságírókat tegnapi rögtönzött sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

Orbán Viktor távozik a brüsszeli EU-csúcsról a tárgyalások aznapi vége után 2020. július 18-án. EPA/JOHN THYSOrbán Viktor távozik a brüsszeli EU-csúcsról a tárgyalások aznapi vége után 2020. július 18-án. EPA/JOHN THYS

A magyar kormányfő simán lefickózta az 53 éves holland kormányfőt, Mark Ruttét – „the Dutch guy”-nak nevezte  –, ami a nemzetközi diplomáciában aligha számít bevett szokásnak.

Felfokozott hangulatban

Orbán Viktor arról is beszélt:

nem tudja, „miért utálja őt vagy Magyarországot” a holland kormányfő, aki „durván támad”, és pénzügyileg megbüntetné Magyarországot, mert az szerinte nem tartja tiszteletben a jogállamot.

De nem csak Orbán Viktor balhézott össze Mark Ruttéval, hanem Bojko Boriszov is. A bolgár miniszterelnök azzal vádolta meg a holland kormányfőt, hogy úgy tesz,

mintha ő lenne Európa rendőre.             

Mindezen túl Emmanuel Macron francia államfő hétfő hajnalban többször is az asztalra csapott, és azzal fenyegetőzött, hogy kivonul a tárgyalásokról.

Angela Merkel német kancellár pedig kemény szavakkal tette helyre Mette Frederiksent, miután a dán kormányfő a jogállamisági mechanizmus (az uniós pénzek kifizetésének jogállami feltételekhez kötése) feladásával vádolta meg kollégáit.

Beszédes tény, hogy

a tárgyalások már negyedik napja tartanak – ilyen hosszú EU-csúcs utoljára 20 évvel ezelőtt volt Nizzában.  

A feszültség érthető, hiszen a tét óriási: a tagállami és az uniós vezetőknek egyrészt a mintegy 1100 milliárd eurósra tervezett, 2021-2027 közötti EU-költségvetésről, másrészt a 750 milliárd eurós, a koronavírus-válság okozta gazdasági válság kezelését célzó helyreállítási alapról kellene megállapodnia.

Az idő sürget, hiszen a krízis sújtotta szektoroknak, cégeknek és a munkájukat vesztett embereknek – a már korábban bejelentett intézkedések mellett – sürgős, átfogó segítségre lenne szükségük.

Min megy a vita?  

Az egyik fő vitapont a helyreállítási alap összetétele.

Az Európai Bizottság tervei szerint a 750 milliárd eurós alap 500 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból és 250 milliárd euró hitelből állna. (Végeredményben persze minden kölcsön lenne, hiszen az alapot az EU 30 éves, 2028 után visszafizetendő hitelből finanszírozná kötvénykibocsátás révén.)

Az már biztos, hogy

a vissza nem térítendő támogatás összege a tervezettnél jóval kevesebb lesz, elsősorban a Fukar Négyek – Svédország, Dánia, Ausztria, Hollandia –, valamint Finnország ellenállása miatt.

Ezek az országok ragaszkodnak ahhoz, hogy az összeg 400 milliárd euró alatt legyen, és szigorú feltételekhez kötnék felhasználását. A járvány által leginkább sújtott államok (főleg Olaszország és Spanyolország) viszont sokáig nem akartak 400 milliárd eurónál kisebb összeget elfogadni.

(Európát) zsarolják a Fukar Négyek

– mondta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

Ugyanakkor ebben a kérdésben már körvonalazódik a megállapodás: a vissza nem térítendő támogatás összege 390 milliárd euró lehet.

A másik nagy vitás kérdés, hogy jogállami feltételekhez kössék-e az uniós pénzek kifizetését ( mind a költségvetést, mind a helyreállítási alapot tekintve).

A magyar és a lengyel kormány vétót helyezett kilátásba abban az esetben, ha az Európai Tanács beemelné a megállapodásba ezt a kritériumot.

A magyar kormányfő szerint nem szabad belekeverni a politikát az uniós pénzek elosztásába.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy tudja, hogy Orbán Viktor álláspontját támogatja Lengyelország mellett Csehország, Szlovákia és Szlovénia is.

A Fukar Négyek viszont ragaszkodnak ehhez a kikötéshez. A német kancellár és a francia elnök szerint utóbbi államok a csúcs blokkolására használják fel a kérdést.

Bepörgött Macron

Macron állítólag akkor csapott többször is az asztalra, amikor a "fukarokkal" tárgyalt, Sebastian Kurz osztrák kancellárra pedig rosszalló megjegyzést is tett.     

Látjátok? Őt nem érdekli a dolog, meg sem hallgatja a többieket. Rossz a hozzáállása!

- mondta a francia elnök, miután Kurz kisétált az egyik ülésről, hogy elintézzen egy telefonhívást.

Macron egyúttal az akadékoskodó (az EU-ból idén távozott) britekhez hasonlította a Fukar Négyeket. 

Ti vettétek át a britek helyét az asztalnál

- mennydörögte a Politico szerint.

Lehet, hogy hülyének néztek a segélyeimmel (vissza nem térítendő támogatások), ok, de még Angela is velem van!

- mondta a francia politikus egy másik alkalommal, mosolyt csalva több vezető, köztük Angela Merkel arcára.

A show-nak persze koránt sincs vége: a csúcs ma délután 4 órakor folytatódik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Felbolydult darázsfészekben erősítené jelenlétét az Európai Unió
Káncz Csaba | 2022. január 26. 18:33
A Vörös-tenger térségében már számos hatalom küzd kikötőkért és befolyásért. Érezhetően francia kezdeményezésre az EU most beszáll ebbe a játszmába, amely egyben lehetőséget nyújt a stratégiai kapcsolatok megerősítésére Indiával. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Lavrov: Moszkva lépéseket tesz, ha Washington nem válaszol a javaslataira
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 17:11
A biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatokra várják a választ. 
Makro / Külgazdaság Megugrottak a vidéki albérletárak
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 15:12
A fővárosban átlagosan három százalékkal emelkedtek az albérletárak, míg ugyanez a nagyobb vidéki városokban meghaladta a hat százalékot.
Makro / Külgazdaság Súlyos: Magyarországról kimondták az EU-ban, hogy az ártó szándékú hatalmak szekértolója
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 11:49
Az EU demokratikus folyamataiba való külföldi beavatkozásokról és félretájékoztatásról szóló jelentés nem túl jó fényben tünteti fel Magyarországot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó: Magyarország nem segít Ukrajnának - miről tárgyal majd Putyin és Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 09:31
Szijjártó Péter szerint nem olyan vészes az orosz-ukrán helyzet, mint amilyennek a kommunikáció alapján tűnik. Senki sem kérheti tőlünk, hogy ne barátkozzunk az oroszokkal; az ukránokkal viszont annyira rossz a viszony, hogy semmilyen támogatást nem nyújtunk nekik a mostani konfliktusban sem.
Makro / Külgazdaság Elképesztő csúcson az omikron: 20 ezernél több fertőzött egyetlen nap alatt
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 09:16
Egyetlen nap alatt 20 ezerrel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, a tesztek több mint háromnegyede pozitív - az aktív fertőzöttek emelkedése is sosem látott szinten jár, de a súlyos esetek száma nem ugrott meg.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha kitör a háború és Putyin elzárja a gázt Európában?
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 06:35
Esetleges európai földgázhiányra készül a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció arra az esetre, ha Oroszország támadás indítana Ukrajna ellen, ezért már hetek óta európai országokkal és nagy energetikai vállalatokkal tárgyal - jelentették ki kedden magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők újságíróknak egy washingtoni háttérbeszélgetésen.
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot - egyre erőszakosabbak Európában a muszlim antiszemita incidensek
Káncz Csaba | 2022. január 25. 18:42
Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban megvizsgálják az egyre erőszakosabb eseteket. A német és a francia nagypolitika szerint ez egy újfajta antiszemitizmus, amelyet a Közel-Kelet és Észak-Afrika muszlim bevándorlói hoztak magukkal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Szijjártó Péter Paksról
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 18:19
A Paksi Atomerőmű két új reaktorával reálissá válik, hogy Magyarország villamosenergia-ellátás terén önellátó legyen ennek az évtizednek a végére.
Makro / Külgazdaság Betett az orosz-ukrán konfliktus az OTP-nek és a Richternek
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 190,71 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 51 134,63 ponton zárt kedden.
hírlevél
Ingatlantájoló