TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az uniós fővárosban ma kezdődött az EU-csúcs, amelyen a következő hétéves költségvetés mellett a 750 milliárd eurós helyreállítási alapról is szeretnének dűlőre jutni a tagállamok. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szerint az EU nem bankautomata  aki pénzt szeretne, az tartsa be a közös értékeket.

Öt hónap szünet és videó-konferenciázás után ismét valódi EU-csúcs zajlik Brüsszelben.

Orbán Viktor és Charles Michel könyökpuszija a brüsszeli EU-csúcs előtt 2020. július 17-én. (Fotó: Európai Tanács) Orbán Viktor és Charles Michel könyökpuszija a brüsszeli EU-csúcs előtt 2020. július 17-én. (Fotó: Európai Tanács)

A tagállami és uniós vezetők azért találkoznak személyesen, hogy alkut kössenek az EU 2021-2027 közötti büdzséjéről, valamint a 750 milliárd eurós helyreállítási alapról. Mivel az alkuk általában a háttérben, a színfalak mögött születnek, ezért a megállapodáshoz mindenképp személyes találkozókra van szükség.

A tét mintegy 1850 milliárd euró: az úgynevezett helyreállítási alap, amely a koronavírus-válság által okozott gazdasági károk enyhítését szolgálja, 750 milliárd eurós lenne, míg a hétéves uniós költségvetés 1074-1100 milliárd (egyes javaslatok alapján még ennél is több) euró felett rendelkezhetne.

Kompromisszum-készségre már csak azért is szükség van, mert a költségvetés elfogadásához minden uniós tagállam beleegyezése szükséges.        

Mit akar a magyar kormány?      

Az Orbán-kormány „ambíciózus büdzsét” szeretne, amely megvédené a kohéziós és agrárpolitikai forrásokat.

A helyreállítási alappal kapcsolatban pedig két fontos feltétele van: kapjon minél szabadabb kezet az elköltésében, és ne legyenek politikai feltételek. (Utóbbiaktól általában is szeretne eltekinteni a magyar kormány.)         

Orbán Viktor miniszterelnök ma Facebook-üzenetében hozzátette: tegnap késő éjszakáig tartó előkészítő megbeszéléseket folytattak, ma pedig a Visegrádi Négyek előzetesen még egyeztetnek, és véglegesítik a közös javaslataikat.            

A helyzet persze nem könnyű, de az oddsaink folyamatosan javulnak

– fogalmazott a kormányfő. 

Az Európai Bizottság helyi képviselete szerint Magyarország legalább 7-8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásra és mintegy 7 milliárd euró hitelre lehet jogosult a helyreállítási alapból. 

A jogállamisági feltételekkel kapcsolatban ma David Sassoli, az Európai Parlament elnöke azt mondta: az EU közös értékekre épült, ezért a források elköltésének a demokratikus elvekhez kell igazodnia.

Az EU nem bankautomata, a közös piaci előnyöknek kéz a kézben kell járniuk a közös értékek tiszteletével

fogalmazott. 

Nehéz szülés lesz

Angela Merkel német kancellár szerint természetesen jó lenne megegyezni, de realistának kell lenni:

Nagyon nagyok a különbségek (az álláspontok között), és nem tudom megjósolni, hogy sikerül-e most megegyezni.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szintén nagyon nehéz tárgyalásokra számít.

Az úgynevezett „fukar államok” – Hollandia, Dánia, Svédország, Ausztria – a relatív kis büdzsé mellett azt is szeretnék, ha a helyreállítási alap felhasználását szigorúan kontrollálnák és feltételekhez kötnék.     

A koronavírus által legjobban sújtott déli államok – mindenekelőtt Olaszország és Spanyolország – ugyanakkor minél előbb pénzhez akarnak jutni anélkül, hogy túlbonyolítanák a kritériumokat.

Bár az álláspontok között komoly szakadék tátong, egyúttal nagy a nyomás a vezetőkön, hogy minél hamarabb találjanak kompromisszumos megoldást.

A koronavírus-ellenes intézkedések által sújtott szektoroknak, cégeknek és a munkájukat vesztett embereknek ugyanis – a már korábban bejelentett intézkedések mellett – sürgős, átfogó segítség kellene.

A csúcsot egyébként kétnaposra tervezik, de az a korábbi tapasztalatok alapján akár tovább is nyúlhat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél