5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Hétéves csúcsra ugrott az ezüst árfolyama, igaz, a történelmi rekordjától így is viszonylag messze van. A nemesfém ára ugyanakkor néhány hónap alatt megduplázódott az idén, ám a szakértők szerint van ok az óvatosságra.

Elképesztő árfolyamemelkedést láthattunk az ezüst piacán, hiszen a nemesfém idén márciusban 12 dollár alatt, míg hétfőn 26 dollár felett is járt az árfolyam. Ez azt jelenti, hogy három hónapon belül megduplázódott az ezüst ára, ráadásul az utóbbi két hétben realizálódott az emelkedés egy fontos része, amikor 19 dollár körüli szintről kilőtt a jegyzés.

Ilyen erősödés hatására természetesen sokszor találkozunk azokkal a kommentárokkal, amelyek azt hangoztatják, hogy nemesfémbe mindig érdemes fektetni, pláne az ilyen bizonytalan időszakokban, mint amilyen a mostani, a koronavírus-járvány miatt. Az elmúlt hónapok emelkedése valóban bravúros, ám időben messzebbre visszanézve azt láthatjuk, hogy az árfolyamok messze vannak a történelmi rekordtól még nominálisan is, nemhogy reálértékben.

Azért a nemesfémeknél sosem árt az óvatosságAzért a nemesfémeknél sosem árt az óvatosság

A mostani ár nagyjából a fele az 1980-ban beállított 50,35 dolláros történelmi maximumnak. Ha pedig reálértékben vizsgáljuk a kérdést, akkor túlzás nélkül állítható, hogy ebbe az eszközbe óriási buktát hozott a hosszútávú investíció. Az utóbbi negyven évben ugyanis több mint háromszorosukra emelkedtek a fogyasztói árak az Amerikai Egyesült Államokban (311 százalékra). Így az ezüst akkori csúcsa az inflációval korrigálva közel 157 dollárt érne manapság.

Látva, hogy hétfőn nemcsak az ezüst ugrott meg, de az arany egyenesen történelmi csúcsra jutott, felmerült természetesen, hogy mi a nemesfémek szárnyalásának az oka? A legkézenfekvőbb magyarázat, hogy a világ összes fontosabb jegybankja szuperlaza üzemmódban van, likviditást bővít, kamatot csökkent vagy irányadó rátáját nulla közelében tartja. Pénzt nyomtat, inflációt próbál gerjeszteni. A kockázatmentes eszközök reálkamatai a fejlett országok többségében negatívak, miközben a válsággal kapcsolatos hatalmas bizonytalanság sokakat terel a biztosnak hitt kikötők felé.

Ráadásul egy sor latin-amerikai és afrikai bányában gondok vannak a termeléssel, a koronavírus-esetek magas száma miatt számos egységet leállítottak. A kieső bányaipari termelés értékét erre az évre 8,8 milliárd dollárra becsüli egy tanulmány. Főleg az ezüst és a platina érintett ebben. És akkor még ott van a dollár egyelőre tartósnak tűnő mélyrepülése, amely történelmileg rendre a reáliák (legyen szó olajról, vagy nemesfémekről) árának drágulásával jár. Mindezek a tényezők persze támaszt adnak az árfolyamoknak, sőt annak további emelkedését is megalapozzák. Ugyanakkor sok elemző szerint az ezüst árának jelenlegi szárnyalása különösen nagy óvatosságot igényel. Ennek három fő oka van.

1. Az ezüst alapvetően ipari fém

Míg az arany világszerte az értékmegőrző funkciója révén ismert, az ezüstről ez messze nem állítható. Tény, hogy készülnek ebből a nemesfémből is értéktárgyak, ékszerek, és ezüstrudakat is lehet vásárolni, de ha a teljes ezüstfelhasználást nézzük, akkor annak több mint a felét az elektronikai ipar vásárolja fel. Érmék, ékszerek és ezüstrudak 400 millió uncia ezüstből készülnek, míg az elektromos vezető képességét kihasználva az elektronikai szektor közel 600 millió unciát vásárol meg. Emellett a fotóipar, a hadászat, és a megújuló energiát előállító eszközök esetén is említésre méltó az a mennyiség, amit felhasználnak. Mindez azt jelenti, hogy az „alaptermék” árfolyama alapvetően az ipari vásárlóktól függ, a korábban vártnál lassabb gazdasági talpraállás pedig azt valószínűsíti, hogy a legnagyobb vásárlóknak kevesebb mennyiségre lesz szüksége a jövőben. Természetesen a kieső ipari megrendeléseket ellensúlyozhatja azok vásárlása, akik az inflációval fenyegető környezetben inkább nemesfémekben tartják a megtakarításaik egy részét, ám ahhoz, hogy ez a kereslet továbbra is fennmaradjon, tartósan bizonytalan helyzetre van szükség.

2. Elszakadhat az aranytól

A köztudatban az van, hogy az arany és az ezüst ára mindig együtt mozog, sőt sokan azt gondolják, hogy a különböző nemesfémek árfolyammozgása elválaszthatatlanul kapcsolódik egymáshoz. Valójában azonban ez még erősödő piacon sem állja meg a helyét, számos tényező ugyanis befolyásolja, hogy melyik nemesfém milyen ütemben drágul. Ha pedig fordul a piac, akkor óriási különbségek alakulhatnak ki. Jellemzően az ezüst sokkal nagyobb eséseket produkál, mint az arany.

Ahogy azt a fentiekben jeleztük, az arany árfolyamát leginkább az hajtja, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és a többi központi bank számolatlanul tömi likviditással a piacokat, ami a dollárt is lejtőre tette. A befektetők pedig a felpörgő inflációtól tartva vásárolnak aranyat. Mivel, ahogy azt már szintén jeleztük, az ezüst értékmegőrző funkciója gyengébb, ezért ez a hatás kevésbé fogja az árfolyamát tovább srófolni felfele.

3. Már nem számít extrém olcsónak az ezüst

Bár fent jeleztük, hogy a két ismert nemesfém nem jár kéz a kézben, a befektetők mégis fontosnak tartják, miként alakul az árfolyamuk egymáshoz viszonyítva. Nos, ez 10 éve még nagyjából 1:30-as rátát mutatott (ami historikusan alacsonynak számított), amelyet az arany erősödése billentett ki. Olyannyira, hogy idén rövid időre a ráta a 120-at közelítette, ami már-már történelmi mélypontot jelent.

Innen indult meg az ezüst és erősödött az aranynál nagyobb mértékben, így az utóbbi napokban a viszonyszám 1:83-ra szelídült. Ugyan a szakértők szerint ezen a szinten sem beszélhetünk a rátát elemezve túlértékeltségről, amiatt, hogy az ezüst ipari felhasználása körül adódnak bizonytalanságok, fairhez közelít a viszonyszám.

Összességében azt mondhatjuk, hogy számos olyan tényező van, a gazdasági bizonytalanságoktól a jegybanki politikákig, amelyek ugyan a nemesfémek drágulása felé mutatnak, a mostani árfolyamok mellett azonban érdemes óvatosan kezelni ezeket az eszközöket.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16385 16385 16850 -2,27% 0 0 15 675 309 810 Ft 2021-06-18 17:08:42
MOL 2320 2320 2396 -3,09% 0 0 6 550 649 358 Ft 2021-06-18 17:05:08
MTELEKOM 422 418 422 +0,72% 0 0 232 185 817 Ft 2021-06-18 17:05:02
RICHTER 8280 8120 8280 +1,16% 0 0 3 890 095 270 Ft 2021-06-18 17:05:18
OPUS 255 247 255 +1,19% 0 0 38 827 704 Ft 2021-06-18 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A Hungarikumnak nem elég a CIG biztosító harmada: kötelező vételi ajánlatot tettek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 16:04
33 százalékos tulajdonrészre van felügyeleti engedélye, most 32,9 százaléka van, de tovább vásárolná a CIG-részvényeket a felerészben Mészáros Lőrinc által birtokolt Hungarikum Biztosítási Alkusz. Ha innen tovább akarnak lépni, nem csak újabb engedély kell az MNB-től, hanem kötelező felvásárlási ajánlatot is kell tenni a többi részvényes felé - ezt lépték most meg.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat után ment ma a pesti börze
MTI | 2021. június 18. 17:46
Mínuszban fejezte be a hetet a BUX. Nem volt jó napja az OTP-nek és a Molnak. 
Részvény / Deviza / Áru Nem tud erősödni a forint, komoly gyomrost kaptak az árupiacok
Király Béla | 2021. június 18. 11:52
Pénteken a részvénypiacokra az iránykeresés jellemző, a főbb európai indexek csütörtöki értékük közelében mozognak. A BUX esetében is kisebb visszaesést láthatunk. A forint az elmúlt napok gyengülését követően se tudott péntek délelőtt erőt mutatni.
Részvény / Deviza / Áru Kicsit erősödött az OTP
MTI | 2021. június 17. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 269,94 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 48 795,68 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvet hozott a Fed ülése, egyre gyengébb a forint
Eidenpenz József | 2021. június 17. 11:16
A Fed tegnapi kamatdöntő ülése világszerte rontotta a hangulatot a tőzsdéken, de a nemrég beállított történelmi rekordoktól azért nem vagyunk túl messze sehol sem. A forint is gyengül, de felfelé tartanak a kormányközeli cégek. Az aranyat és az ezüstöt csúnyán elintézte az amerikai kamatemelés lehetősége.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a magyar tőzsde - hogy zárult a szerda?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 773,74 pontos, 1,57 százalékos csökkenéssel, 48 525,74 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Tőzsdére viszik egy szolgáltató Nkp-kötvényeit
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 17:49
A Tigáz Földgázelosztó Zrt. a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramjában (Nkp) kibocsátott kötvényeit pénteken vezetik be a Budapesti Értéktőzsdére - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Mágikus rekord előtt torpant meg a tőzsde
Király Béla | 2021. június 16. 12:04
A keddi történelmi rekord után úgy tűnt, a magyar tőzsde célba veheti az 50 ezer pontos szintet, hiszen enyhe emelkedéssel kezdett. A kezdeti lelkesedés azonban gyorsan elillant.
Részvény / Deviza / Áru Új bitcoin-adózás 2022-től – sokkal többről van szó, minthogy kevesebbet kell fizetni
Eidenpenz József | 2021. június 15. 18:44
Sok érdekességet tartalmaz a kriptodevizák adózásáról elfogadott törvény. A Revolutos kisbefektetők fellélegezhetnek, ha apránként adják el bitcoinjukat, nem fog az adó miatt fájni a fejük. A rendszeresen kereskedők ezután is nyugodtan válthatják egyik kriptójukat a másikra. A komolyabb játékosok pedig annak is örülhetnek, hogy a nyereség és a veszteség végre szembeállítható egymással.
Részvény / Deviza / Áru Egy lépésre az 50 ezer pont - új rekordon a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 15. 18:23
Újabb történelmi rekordot állított fel a BUX. Ugyanakkor a forint tovább gyengült.
hírlevél
depositphotos