BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 24. 18:18

A befektetők a bizonytalanságokat látva aranyat és ezüstöt vesznek, így a nemesfémek ára megállíthatatlanul emelkedik.

Az arany árfolyama pénteken újabb fontos lélektani szintet lépett át, amikor az 1900 dolláros szint fölé jutott. Az árfolyam már csak 1 százalékra van a történelmi rekordtól, ami így vélhetőleg rövid időn belül megdől. A kérdés az, hogy az új rekord után megostromolja a kurzus a 2000 dolláros szintet, vagy lefordul onnan.

A pénteki erőteljesebb emelkedés kapcsán az elemzők arra emlékeztettek, hogy az eddig ismert tények mellett, így a jegybanki pénzpumpa okozta eszközinfláció és a járvány kapcsán fókuszba került, mint menekülőeszköz, most a geopolitikai feszültségek is az arany irányába terelik a befektetőket.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az amerikai-kínai feszültség is hat a piacokra

Az amerikai-kínai feszültség ugyanis tovább éleződött azt követően, hogy

a kínai vezetés pénteken felszólította Washingtont, zárják be a délnyugat-kínai Csengtuban állomásozó amerikai konzulátusukat.

A kínai külügyminisztérium közlése szerint a lépéssel arra kívántak válaszolni, hogy az Egyesült Államok kedden elrendelte Kína houstoni főkonzulátusának bezárását. Amerikai tisztségviselők kémkedéssel vádolták a houstoni kínai konzulátust, az amerikai külügyminisztérium pedig amerikai szellemi tulajdon, valamint amerikaiak személyes adatainak védelmével indokolta a külképviselet bezáratását. Caj-Vej, Kína Houstonban állomásozó főkonzulja szerint azonban nincs bizonyíték ezekre a vádakra.

A pénteki emelkedés révén az arany tovább erősödött a legjobban teljesítő eszközök listáján, 2020-ban ugyanis bőven 20 százalék feletti erősödéssel áll. Az eseményeket kommentálva egy szakértő azt mondta a Financial Timesnak, hogy

a pénzügyi piacok általában úgy mozognak, mint egy inga, és ha az egyik irányba egyszer kilendülnek, akkor nagyon nehéz a folyamatot megállítani.

Ez ráadásul az arany esetében határozottan igaz.

A piacok jó ideig reménykedtek abban, hogy a koronavírus járványon világszerte gyorsan túl leszünk, ám a statisztikák egészen mást mutatnak. A járványt sokáig szkeptikusan fogadó és cinikus nyilatkozó amerikai elnök, Donald Trump a napokban már odáig jutott, hogy azt mondta: A helyzet valószínűleg rosszabbodni fog, mielőtt jobb lesz. Nem szívesen mondom, de így van.

Az ezüst is kilőtt

Az aranyat általában egy ütem lemaradással követő ezüst története egyik legerősebb hetét zárta, és már szerdán 7 éves rekordot ért el az árfolyam. Az ezüst értékmegőrző jellege nem olyan erős, mint az aranyé, tradicionálisan mégis szoros kapcsolatban áll a két nemesfém és ha az arany erősödik, némi fáziskéséssel a világosabb nemesfém kurzusa is felfele szokott menni. Az "arany kistestvére" kapcsán egyébként az alacsony kínálattal szemben a megtakarítási funkció mellett még egy fontos tétel áll, kiemelkedően jó vezetőképessége és viszonylag alacsony ára miatt elterjedt az ezüst ipari alkalmazása, az elmúlt években jelentősen felerősödött iparifém-jellege.

Igaz, az elmúlt hetek árfolyam növekedése kapcsán a szakértők nem ezt emlegetik, hanem arra hivatkoznak, hogy a két nemesfém árfolyama közötti olló túlságosan kinyílt. Azok pedig akik nemesfém vásárlásába látják a mostani helyzetben a megoldást, egyre többen fordultak az ezüst felé, amely relatív olcsónak tekinthető az aranyhoz képest. Az elmúlt napokban a nemesfémek emelkedéséhez hátszelet biztosított a dollár gyengülése is. A befektetők ugyanis pozitívan fogadták az Európai Unió hétfőn zárult csúcstalálkozóját, ahol sikerült fontos kérdésekben, így a következő hétéves költségvetésről és a helyreállítási csomagról is megállapodnia a tagállamok elsőszámú vezetőinek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
hírlevél