BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 22. 16:35

Közel 10 éve érte el történelmi csúcsát az arany, amely azt követően hosszú évekig gyengélkedett. 2019-ben viszont lendületet vett, és azóta megállíthatatlannak tűnik az emelkedése. Immár a legnagyobb kérdés az, mikor dönti meg a korábbi történelmi rekordot.

Szerdán reggel az arany árfolyama az árutőzsdéken ismét lendületet vett, és az unciánkénti ár 1866 dollár fölé került. Ezzel immár látótávolságba került a korábbi történelmi csúcs, amit 2011. szeptember 6-án érte el. Az eddigi legmagasabb értéke 1921 dollár volt, amelytől bő 3 százalék erősödés választja el. Szakértők szerint így már nem az a legfontosabb kérdés, hogy sikerül-e új történelmi csúcsra ugrani, hanem hogy ez mikor történik meg. Emellett azt boncolgatják újabban az elemzők, hogy a 2000 dolláros szint fölé tud-e jutni az árfolyam, vagy a lélektani határ meg tudja akasztani az immár egy éve tartó szárnyalást.

Hétfőn hosszas alkudozás után sikerült elfogadni az Európai Unió új hétéves költségvetését és a bajba jutott déli országokat támogató helyreállítási alapot, amely nagyot lendített az eurón a dollárral szemben, ez pedig az arany kurzusát is fentebb tornászta. Eközben egyre több olyan szakértői vélemény lát napvilágot, hogy a részvénypiacok indokolatlanul szaladtak előre, hiszen a gazdasági bajok még messze nem múltak el.

A legfontosabb tőzsdeindexek ugyanakkor már ledolgozták a járvány miatt elszenvedett veszteségeket, sőt a technológiai részvényeket összefogó amerikai tőzsde, a Nasdaq mutatója elképesztő rekordokat állított fel az elmúlt hetekben. Bár a hírek szerint a kisbefektetők továbbra is lelkesek, a profi befektetők egyre óvatosabbak a túlárazottnak tűnő részvénypiacokon. Ez pedig egyes befektetők figyelmét irányítja más eszközosztály felé. Ennek a nyertese lehet az arany, amely az idei évben már eddig is közel 20 százalékkal drágult.

Miért drágul az arany?

Bár a hivatalos statisztikák a fejlett világban mindenhol alacsony inflációt jeleznek, vannak olyan vélemények, hogy a gazdaságban keringő jelentős likviditás az eszközárakban okoz áremelkedést. A jegybankok pedig nem fukarkodnak, az amerikai Fed ugyan 2018 végén megpróbálkozott a mérlege konszolidálásával, és elkezdte visszaszívni a likviditást, ez azonban olyan tőzsdei pánikkal és durva zuhanással járt akkor év végén, hogy gyorsan visszakozott. Sőt az amerikai jegybank nem hagyományos eszközök révén már tavaly is elképesztő összegeket tolt ki, majd 2020-ban a koronavírus-járvány miatt korlátlan kötvényvásárlási programot hirdetett. Elsősorban ez a piacokra öntött elképesztő összeg segített abban, hogy a piacok márciusi beszakadását követően gyorsan visszapattanjanak az indexek.

A részvénypiacok kapcsán egyébként már 2019-ben is láttak napvilágot olyan vélemények, hogy a nyereség-árfolyam (P/E – price per earning) mutató alapján a hagyományos arányszámok szerint nem indokolt a növekedés. Érdekesség, hogy a válság hatására visszaeső vállalati nyereség-mutatók miatt még kirívóbban magasabb lett a hányados, ami azonban az átlagos invesztorokat nem igazán érdekli. Eközben a világ legsikeresebb tőzsdeguruja, Warren Buffett, aki az értékalapú befektetések legnevesebb képviselője, "mamlaszként áll az oldalvonalon", és befektetési társasága, a Berkshire Hathaway az egyik leggyengébben teljesítő részvény a piacon.

Visszatérve az eszközinflációra, 2019-ben nem csak a részvények, de más eszközök, így az arany is drágulni kezdett. Erre erősített rá az idei évben a járvány és a nyomában kialakuló gazdasági válság, sokan ugyanis biztonságos befektetést keresve tették a pénzüket aranyba. Azon túl, hogy egy likvid, de a részvényeknél jóval kevésbé volatilis befektetési eszköz az arany, vagyis kevésbé tapasztalhatunk az esetében extrém árfolyammozgásokat, van még egy vonzó tulajdonsága. Ahogy arra a cikkünk elején is utaltunk, általában megfigyelhető, hogy a dollár mozgásával ellentétes pályát jár be, vagyis ha gyengül a zöldhasú, akkor a nemesfém drágul, tehát ilyen módon is stabilitást biztosít.

A járvány berobbanásakor volt néhány nap, amikor a vagyonukat készpénzre váltók az arany piacán is kisebb esést generáltak. Ezen túllépve azonban egyértelmű, hogy sokan menekítették ilyen formába a megtakarításaikat. A világ legnagyobb befektetési alapkezelője, a BlackRock adatai szerint az idei évben a fizikai arannyal kereskedő tőzsdén jegyzett alapokba (ETF) 12 milliárd dollár vándorolt.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy világszerte számos jegybank próbál "elszakadni a dollártól" és a tartalékokat diverzifikálni. Ezek közül több központi bank - például az MNB - is jelentősen növelte az aranytartalékát, és sokan folyamatosan vásárolnak aranyat. Mellettük pedig ott vannak azok a dél-kelet ázsiai országok, például India, ahol ékszer vagy más formában hagyományosan felhalmozzák az emberek az aranyat. Az ottani, folyamatosan növekvő népesség pedig konstans támaszt jelent úgymond az aranykereslet szempontjából.

Meddig mehet a nemesfém?

Ahogy fent jeleztük, a szakértők többsége egyértelműen árfolyamemelkedéssel számol, a várható értékek ugyanakkor nagyon széles sávban szórnak. Óvatosabb elemzők arról beszélnek, hogy a korábbi történelmi csúcsát (1921 dollár/uncia) megdöntheti az arany, míg vannak, akik fergeteges rallyt vetítenek előre, és akár 3000 dolláros árfolyamot is elképzelhetőnek tartanak.

Ugyanakkor olyan vélemények is vannak, hogy ha a gazdasági mutatók kedvezőbbé válnak, akkor az arany veszíthet jelentőségéből, hiszen sokak fejében úgy szerepel, mint biztonsági tartalék. A recesszión túllendülve viszont sokakban felmerülhet, hogy felesleges komolyabb összeget ilyen eszközben parkoltatni, hiszen az arany "nem dolgozik", így nem jár osztalék típusú bevétellel, és nem is kamatozik, mint egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Az állandóan tamáskodók körében az is ellenérv az arannyal szemben, hogy most általános eufória tapasztalható. Aki optimista, az már vett vagy most vesz aranyat, ám ennek lecsengését követően - mivel "mindenki vásárlói pozícióban lesz" - nem lesznek vásárlók, amely mindig visszaesést szokott hozni.

Összességében tehát nagyon nehéz egzakt előrejelzést adni. Miközben, mint mindig, vannak kockázati tényezők, a piacon lévő elképesztő likviditás és a járvánnyal kapcsolatos bizonytalanságok mindenképpen az árfolyam növekedésének az irányába hatnak.

Mikor érdemes venni?

Ha tehát a trendeket nézzük, és félretesszük a kételyeinket, akkor a következő kérdés, mikor érdemes aranyat venni. Ehhez van, aki az úgynevezett technikai elemzést hívja segítségül, amely azt jelzi, hogy a korábban ellenállásként szolgáló 1800-as szint most komoly támasz, tehát ha azt megközelíti, az jó belépési pont lehet.

Sokkal érdekesebb viszont Albert Chengnek, a Szingapúri Bullion Market Association vezérigazgatójának a véleménye. Szerinte ugyanis az arany esetében nem beszélhetünk megfelelő időpontról, és minden portfólióban kellene, hogy legyen nemesfém (vagy azt lefedő eszköz). Sokkal fontosabbnak tartja a szakértő a diverzifikációt, szerinte "békeidőben" is érdemes a vagyonunk 5 százalékának megfelelő összeget tartani aranyban, amely bizonytalan, válságos időszakban felmehet 15 százalékra. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy ennél nagyobb részarányt, esetleg "all in"-t mondani akkor sem tanácsos, ha az előjelek a további drágulás felé mutatnak, és ő maga is az év végéig 2000 dolláros árfolyamot vár.

Aki szeretne aranyba fektetni, az egyébként számos módon meg tudja ezt tenni. Lehet fizikai formában aranyat vásárolni. Ha valaki nem akar annak az őriztetésével vagy biztosításával bajlódni, az tőzsdei platformokon is megteheti ezt. A tőzsdéken arra is van lehetőség, ahogy azt fent jeleztük, hogy aranyba fektető tőzsdén jegyzett alapba (ETF) tegyük a pénzünket. Ha nem direktbe akarunk aranyat venni, de az árfolyam-emelkedésből részesülnénk, miközben úgy véljük, a tőzsdei rally sem fog kifulladni, akkor a legcélszerűbb az aranybányászatban, -feldolgozásban érdekelt vállalkozások részvényeiből vásárolni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
hírlevél