TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Úgy tűnik, most egy komolyabb papír érkezik a hazai börzére. Ugyan szokatlan, hogy már van egy papír a tőzsdén, de mégsem lehet kereskedni vele, viszont így van idő elmélkedni a cégről, megnézni, mit tudunk róla, mennyit érhet, jó befektetés lehet-e?

Cégeredet

Az új cég neve Waberer’s International Zrt. önmagában nem feltétlenül mond sokat az elnevezés, de ha azt mondjuk, hogy ez maga a Hungarocamion, akkor így már egész más a megközelítés. A cég tehát nem egy pár évvel ezelőtti startup, csak az elnevezés új viszonylag. A cég első elődjét, a Volán-Tefut 65 éve alapították, ugyanakkor, amikor az OTP-t, és hasonló körülmények között is. Rákosi Mátyás idejében az új szocialista rendszer számára minden gazdasági ágban létrehoztak egy állami vállaltot, a teherfuvarozásban ez volt a Volán Teherfuvarozási Vállalat, ennek rövidítése lett a cégnév.  1966-ban jött létre a sokkal fejlettebb teherszállító eszközre specializálódott, egyúttal fantáziadúsabban elnevezett Hungarocamion.

Az elődcég járműve egykor. Forrás: Fortepan

Jött a rendszerváltás és a privatizáció, 1994-ben Wáberer György és társai vették meg a Volán Tefu Rt-t, újjászervezték és logisztikai szolgáltatásokkal bővítették. A cég, még Volán Tefu néven, megvette 2002-ben a Hungarocamint, majd a következő évben az anyavállalat felvette a fő tulajdonos nevét. 2006-ban a Hungarocamion is ezt tette, végül 2012-ben a csoport cégeit összevonta a Waberer’s International Zrt-ben. Ez a cég jön most a tőzsdére.

Mit tudunk róla?

A cég, ahhoz képest, hogy egy kis ország állami fuvarozási vállalataiból indult, mára egy európai méretekben is nagy társaság lett, a cég honlapja szerint a kontinens harmadik legnagyobb fuvarozóvállalata, több országban leányvállalattal. 3500 saját tulajdonú gépjárművet üzemeltetnek, ami valóban meglehetősen impozáns szám. A cég árbevétele éves szinten 500 millió euró körüli, ami 150-160 milliárd forint. A cég EBIDTA-ja (a kamatok, az adózás és értékcsökkenés leírása előtti eredmény) 37,6 millió euró volt az idei első félévben, ami 15 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Részletesebb adatokat nyilván a tényleges tőzsdei kereskedés előtt fogunk tudni, hisz ekkora már komolyabb adatszolgáltatási kötelezettségei is lesznek a cégnek. Előzetes értékelést, számítást azonban már ezekkel az adatokkal is lehet végezni.

Mit kezdjünk egy új kibocsátással?

Egy újonnan a tőzsdére kerülő részvény értékelése, illetőleg annak eldöntése, hogy érdemes-e vásárolni belőle, nehéz feladat. Egy részvény tőzsdei árát kizárólag a kereslet és a kínálat határozza meg, de a bevezetés pillanatában ez gyakorlatilag felmérhetetlen. Ha új kibocsátás is társul a tőzsdére vezetéshez, akkor meg kell határozni a kibocsátási árat, amit maga a kibocsátást szervező intézmény tesz meg, jó esetben a cég fundamentumainak figyelembe vételével, rossz esetben azoktól elrugaszkodva. Utóbbit tőzsdei mániák idején szokták alkalmazni, amikor bíznak benne, hogy a megvadult befektetők bármennyiért megveszik a részvényt.

Az elmúlt időszakban több példa is volt, ami egy kicsit segíthet eligazodni. A nagynevű amerikai kibocsátások többnyire túlárazottak voltak, de mivel egy sokéves emelkedő piacon történtek, természetes, hogy elkapkodtak mindent a befektetők. De az igazság viszonylag hamar győzedelmeskedett. Amelyik cég tényleg jól működött (Facebook), annak végül többszörösére emelkedett az árfolyama, amik nem igazolták vissza a túlzott várakozásokat (Twitter, Alibaba, GoPro) azok nemcsak hogy az első tőzsdei ár, de a kibocsátási ár alatt vannak már.

Itthonról csak egy példa van a közelmúltból: a Norbi Update. Eddig annyiban kudarc a kibocsátás, hogy az ár azóta a felére esett, tehát nyilván rossz befektetés volt, viszont az is igaz, hogy a Buda-Cash volt a kibocsátó, és nem tudjuk, hogy az ez által okozott bizalomvesztésnek mekkora a szerepe az áralakulásban.

Mennyit érhet a Waberer’s?

A tőzsdei debütálás az a helyzet, amikor fokozattan érdemes lehet figyelni a cég fundamentumaira, hisz olyankor csak ez ad támpontot. Nézzük a konkrét esetet, a Waberer’s részvényét. Azt tudjuk, hogy közel 15 millió részvénye van a cégnek. A 0,35 eurós névértéknek semmi jelentősége nincs, ami számít, az a cég árbevétele, profitja és egyéb számai. Az 500 millió eurós, vagyis 150 milliárd forintos árbevétel csak egy közelítő támpont, ennek alapján lehet a cég tőzsdei értéke 150 milliárd forint, de akár ennek a 2-3-szorosa is.

Adózott eredményt nem ismerünk, de tudjuk az EBITDA-t, amely idén kb. 75 millió euró lesz, durván 20-25 milliárd forint. Egyéb adatok hiányában ezzel is nehéz számolni, de ha az ötszörösét vesszük, akkor kapunk egy legalább nagyságrendileg közelítő értéket, ami 100-125 milliárd forint. Persze szükség lenne még sok mindenre, mint a cég adóssága, készpénze stb, de egyelőre a rendelkezésre álló adatokból kalkulálunk. Ez alapján egy igen elnagyolt becsléssel 100-150 milliárd forint között lenne a cég értéke, ami a részvényszámot figyelembe véve 7-10 ezer forint közti részvényárat ad. Persze ha lesz konkrét, a befektetők számára elérhető mérleg és eredménykimutatás, sokkal kifinomultabb értékelést is végezhetünk majd.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Friss
hírlevél