TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Mol is látja, hogy nagy változások vannak az energia- és üzemanyag-piacon, és nem ülnek tétlenül: kiadták a hosszútávú stratégiai iránymutatást, ami a MOL Group 2030 - Enter Tomorrow nevet kapta. Sokkal nagyobb szerepet szánnak a nem motorüzemanyag típusú termékeknek, a benzinkutakat mobilitás-szolgáltatási rendszerré alakítják át.
A Mol-csoport első csehországi Mol töltőállomásának átadása Prágában 2015. május 5-én.  MTI Fotó: Illyés Tibor

A Mol igazgatósága 2016. október 13-i ülésén hivatalosan jóváhagyta a vállalat új hosszú távú stratégiáját. ami a „Mol Group 2030 - Enter Tomorrow” nevet kapta.

A stratégiában azt ígérik: a Mol megtartja és tovább erősíti piacvezető pozícióját Közép-Kelet-Európában és a térség vezető vegyipari vállalatává válnak, miközben a közlekedést érintő innovációk egyik elsődleges kiszolgálójává lépnek elő. Üzemanyag-piaci részesedését 25-30%-ra növelné a társaság a jelenlegi, 20%-ot kissé meghaladó szintről a közép-kelet-európai régióban, valamint az, hogy a szektor vállalatai közt a fajlagos jövedelmezősége alapján a legjobb 25% közé kerüljön.

Finomítás és kereskedelem

Célunk, hogy továbbra is magas komplexitású, hatékony és jövedelmező finomítókat működtessünk - írja a Mol.

"Ezzel egy időben, tekintettel az üzemanyagpiacra vonatkozó hosszú távú várakozásainkra, az alternatív technológiák gyors terjedésére és a változó vásárlói szokásokra, a Mol 2030-ban sokkal változatosabb, sokrétűbb termékportfoliót kíván előállítani a finomítóiban. Célunk, hogy a nem motorüzemanyag típusú termékek arányát a jelenlegi 30% alatti szintről fokozatosan 50% fölé emeljük 2030-ig. Ezt elsősorban a petrolkémiai és vegyipari befektetések megvalósításával kívánjuk elérni."

Petrolkémia és vegyipar

A Mol 2030-ig minden ötéves periódusban 1,5 milliárd dollárt fordít közép-kelet-európai petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekre. A Mol célja, hogy petrolkémiai alapanyag felhasználását már középtávon három millió tonnára növelje és új termékcsoportok piacára is belépjen. A petrolkémiai és vegyipari befektetéseket a Mol által finomított szénhidrogénekre építik

Kiskereskedelem

A hagyományos értelemben vett üzemanyag-kereskedelmet átformálják fogyasztási cikkeket és szolgáltatásokat kínáló üzletággá. A változó piaci folyamatokra és fogyasztói szokásokra reagálva a jelenlegi kiskereskedelmi üzletágat mobilitás-szolgáltatási rendszerré alakítják át.

"Az „úton lévő” fogyasztóknak kínálunk szolgáltatásokat, termékeket és megoldásokat, azzal a céllal, hogy a lehető legjobb választ adjuk a folyamatosan változó igényekre. Célunk, hogy a megváltozott üzletág 2030-ra a csoportszintű EBITDA egyharmadát tegye ki."

Kutatás-termelés

A versenyképes, egyszámjegyű (jelenleg 7 USD/hordó alatti) közvetlen termelési költség megtartása a cél, illetve az, hogy az eszközök még az alacsony olajár-környezetben (50 USD/hordó vagy alacsonyabb szinten) is önfinanszírozóak, fenntarthatóak legyenek és értéket teremtsenek.

Innováció és új üzleti irányok megragadása

A hosszú távú stratégia mentén a Mol fokozatos beruházásokkal kívánja elérni azt, hogy az új üzleti irányok 2030-ra a csoportszintű EBITDA 10%-át tegyék ki.

"Az e területeket megcélzó befektetéseket szigorú pénzügyi fegyelem mellett fogjuk végrehajtani, és a cél az, hogy az új üzleti irányok portfóliója 2030-ra pozitív pénzárammal járuljon hozzá eredményünkhöz."

Versenyképes részvényesi hozam

A társaság azt ígéri: továbbra is törekszik az éves osztalék fokozatos növelésére, valamint támogatja a magasabb likviditás és közkézhányad elérését középtávon.

Hernádi Zsolt a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint egyebek közt azt mondta:

"kedvező helyzetben vagyunk ahhoz, hogy további növekedési lehetőségeket ragadjunk meg egy egyre gyorsabban változó külső környezetben, ahol globális szinten új energia- és üzemanyag-fogyasztási minták jelennek meg, a szélsebes technológiai átalakulások és folyamatosan változó fogyasztói szokások mellett."

Személyi változásokAz  Igazgatóság kinevezte Dr.  Berislav  Gasót a csoport Kutatás  és  Termelés  üzletágának
ügyvezető igazgatójává.

Az új stratégia részeként a társaság létrehozza a Fogyasztói Szolgáltatások szervezeti egységet. Az új szervezet lesz felelős azért, hogy a MOL-csoport az ügyfelek első számú választása és a jövő piaci igényeinek legfőbb kiszolgálója legyen. Az új szervezet magában foglalja majd a kiskereskedelmi üzletágat, ami jelenleg a Downstream szegmenshez tartozik. Az Igazgatóság Dr. Világi Oszkárt nevezi ki a Fogyasztói Szolgáltatások szervezet ügyvezető igazgatójává.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
hírlevél