<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Európa két legnagyobb tőzsdéje készül egyesülésre: Frankfurt és London házasságából egy igazi szupernehézsúlyú szereplő születhet. Erről csak a részvényeseket, a politikusokat, a hatóságokat, a brüsszeli szabályozókat kell meggyőzni, miközben valahogy vissza kell verni az amerikai és ázsiai versenytársak akcióit is. Ja és közben lehet, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból.
Megy a munka Frankfurtban - lesz-e házasság? EPA / Frank Rumpenhorst

A Deutsche Börse és a London Stock Exchange egyesülésére irányuló projekt kódneve: Luna – mielőtt azonban a gigantikus összeolvadás eredményeként a felek megcéloznák a Holdat, lesz még bőven dolguk a politikával és a szabályozókkal is a politico.eu friss összeállítása szerint.

Ahogy arról a Privátbankár.hu-n is beszámoltunk: szerdán bejelentették azt, amiről már régóta pletykálnak. Európa két legnagyobb tőzsdéje, a frankfurti és a londoni hivatalosan is eljegyezték egymást, és már csak a papírokra várnak ahhoz, hogy megköttethessen a házasság. a részvénycsere formájában megvalósuló egyesülés után a két tőzsde egy holdingtársaság keretében működne. Az új, több mint 30 milliárd dolláros piaci tőkeértékű csoportban a DB részvényeseinek 54,4 százalékos, az LSEG részvényeseinek pedig 45,6 százalékos részesedése lenne.

Amíg azonban az üzlet megköttetik, rengeteg akadályon kell áthámozniuk magukat a feleknek: a brüsszeli szabályozókon, a nemzeti kormányokon, a részvényeseken, a rivális tőzsdéken és nem utolsó sorban a britek billegő uniós tagságán is. A terv az, hogy az év végéig, esetleg 2017 elejéig mindent elrendeznek az egyesülés érdekében – lássuk, miken kellene addig keresztülverekedniük magukat.

  1. A részvényesek

   Először is meg kell győzniük részvényeseiket arról, hogy úgy hoznak létre egy mindenkit maga mögé utasító társulást, hogy a versenyhatóságoknál eközben nem gyulladnak ki a piros lámpák amiatt, hogy egyes területen óriási piaci részesedése lesz az új cégnek.

    2. Brüsszel és a versenyügyi hatóságok

     Aztán Brüsszelben világossá kell tenni, hogy az egyesülés az Európai Bizottság által dédelgetett tőkepiaci unió terveivel tökéletesen egybevág, nem pedig összezúzza a kisebb európai tőzsdéket, mint amilyen mondjuk a francia Euronext. A politico.eu-nak nyilatkozó, az ügyben érintett, és ezért névtelenséget kérő versenyjogi szakember szerint a kritikus pont az elszámolóházak kérdése lehet: a DB Eurex nevű cége és az LSE LCH.Clearnet nevű klíringháza együtt komoly részesedéssel rendelkezne a piacon. Az elszámolóházak (amelyek a tőzsdetagok közötti üzletek elszámolását, nyilvántartását végzik) rendkívül fontos részei a pénzügyi rendszernek, különösen a 2008-as piaci összeomlás után hozott számos új szabály tükrében. A DB és az LSE számára most az a nagy kérdés, mekkora piacon is versenyeznek az elszámolóházak – ha a globális, és nem csak az európai színteret veszik figyelembe a bírálatnál, akkor jó esély lehet a jóváhagyásra, mivel bár Európában mamutnak számít az új cég, még mindig nem akkora szereplő, mint a chicagói CME csoport.

      3. A politikusok

       A politikusokat, befektetőket Londonban és Frankfurtban is meg kell győzni arról, hogy az egyesülés után senki sem lesz becsapva, egyik város sem veszít majd jelentőségéből. A német tőzsde vezetője szerint Európa két vezető pénzügyi központjának összekapcsolása, majd Luxembourg, Párizs és Milánó felé történő terjeszkedése megerősítheti az európai tőkepiacokat; ez a logikus fejlődési irány a cégeknek egy alapjaiban átalakuló iparágban.

        4. A riválisok

         Mindeközben pedig valahogy meg kell védeniük magukat a riválisok valószínű ellenajánlataitól: a New York-i tőzsdét is üzemeltető Intercontinental Exchange rögtön bejelentette, hogy fontolgatja egy felvásárlási ajánlat megtételét, de a chicagói árutőzsdét üzemeltető CME Group és a hongkongi tőzsde üzemeltetője is jelentkezhet még kérőként.

          5. Brexit…?

           Ami pedig már csak hab a tortán: június 23-án népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, aminek kimenetele erősen kétséges – ha esetleg létrejön a Brexit, akkor… akkor fogalma sincs senkinek, mi lesz. A részvényeseket a népszavazás előtt és után is meg lehet szavaztatni az egyesülésről, aztán ha esetleg kilépnek a britek az unióból, majd kitalálják, mi is legyen. Logikusnak tűnik, hogy ezesetben a tevékenység nagyobb részének menedzselése kerüljön az unióban maradó Frankfurtba.

           Beindult a gépezet: hogyan magyarázzuk el, hogy kell nekünk egy ekkora óriás?

           Nem csoda, hogy egy ilyen ritka nehéz pályán azonnal meg is kezdte a lobbizást a DB és az LSE vezetése. A politico.eu összefoglalója szerint a DB vezetője, Carsten Kengeter és az LSE-főnök Xavier Rolet is arról beszélt, milyen szimbiotikus a két vállalat működése, sőt, az üzlet „csodálatos egyensúlyt” teremtene.

           A brüsszeli szabályozó hatóságoknak üzent Kengeter akkor, amikor arról beszélt, milyen ragyogóan tud majd megfelelni az új csoport az új MiFID II direktívának, beleértve a nem diszkriminatív, nyílt hozzáférésű szolgáltatásokra vonatkozó előírásokat is.

           A legfontosabb üzenete azonban az a cégvezetőknek: ha nem jön létre az összeolvadás, akkor jön egy amerikai vagy ázsiai rivális, és szépen bekebelezi Európát. Kengeter felhívta a figyelmet: az európai tőzsdék kiváló befektetési célpontot jelentenek az Európán kívüli versenytársaknak – márpedig egész Európának vigyáznia kell arra, hogy a globális sakkjátszmában ne váljon egy egyszerű kis gyaloggá az észak-amerikai és ázsiai játékosok tábláján. A tranzakcióval a Deutsche Börse megállíthatja piaci részesedésének évek óta tartó zsugorodását.

           Részvényárfolyamok

           részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
           OTP 17690 17630 18055 -1,61% 0 0 8 614 773 165 Ft 2022-01-20 17:11:36
           MOL 2652 2622 2678 -0,30% 0 0 1 557 439 066 Ft 2022-01-20 17:05:29
           MTELEKOM 424 420 427 -0,35% 0 0 97 658 899 Ft 2022-01-20 17:06:18
           RICHTER 8345 8310 8640 -2,97% 0 0 4 000 277 205 Ft 2022-01-20 17:08:01
           OPUS 222 219 223 +0,91% 0 0 12 558 790 Ft 2022-01-20 17:05:17
           A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

           Jól jönne 1,5 millió forint?

           A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

           Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a budapesti börze, jó napja csak a Richternek volt
           Privátbankár.hu | 2022. január 20. 19:02
           Korrigáltak a befektetők. A forgalom az átlagnál magasabb volt, ami főleg a gyógyszeripari vállalatnak köszönhető.
           Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
           Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
           A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
           Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
           Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
           Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
           Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
           Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
           Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
           Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
           Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
           A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
           Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
           Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
           Jókora mínusszal zárt a BUX.
           Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
           Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
           Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
           Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
           Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
           A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
           Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
           Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
           Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
           Részvény / Deviza / Áru Tovább menetel a forint
           Privátbankár.hu | 2022. január 17. 07:11
           357 alatt az euró, 313 alatt a dollár, 342 alatt a svájci frank árfolyama.
           hírlevél
           depositphotos Ingatlantájoló