BUX
36 042.70
-0.50%
-180.00
OTP
10 810.00
-0.83%
-90.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 800.00
-1.38%
-95.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. július 12. 19:03

Néhány napja az amerikai jegybank elnökének nyilatkozata után komolyan visszaesett a Bitcoin és más kritpoeszközök ára. Trump nyilatkozatára viszont nem, hogy esett volna az árfolyam, hanem egyenesen nőtt.

(Pixabay)

Az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell a szerdai képviselőházi meghallgatásán tett egy fontos kijelentést, ami miatt a Bitcoin, és más fontos kriptoeszközök, így az Ethereum és a Ripple árfolyama is léket kapott. Ezek mindegyike jelentős, 10 százalék körüli zuhanást könyvelhetett el. Powell ugyanis arra szólította fel a Facebookot, hogy függessze fel kriptofizetéses projektjét a Librát. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy a projekt addig nem indulhat el, ameddig a súlyos fogyasztóvédelmi, adatvédelmi, és más pénzügyi kérdéseket nem sikerül tisztázni és megnyugtatóan szabályozni. A meglehetősen erős hangvételű üzenet határozottan megriasztotta a kriptoeszközök befektetőit.

"A Bitcoin egy semmi"

Csütörtökön Donald Trump is megnyilatkozott az ügyben, talán nem meglepő módon ő sem a kriptodevizák élharcosaként lépett fel. Egy esti Twitter üzenetben azt írta: "Nem vagyok nagy barátja a Bitcoinnak és a többi hasonló kriptoeszköznek. Ezek nem igazi pénzek, az árfolyamuk meglehetősen nagy kilengéseket produkál, és "nincs mögöttük semmi".

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a kriptoeszözök felhasználása is ingoványos területet jelent. Ezek a szabályozatlan eszközök „megkönnyíthetik a jogellenes magatartást, beleértve a kábítószer-kereskedelmet és más illegális tevékenységet…”.

Donald Trump azt is jelezte, hogy megdöbbentette amikor értesült a Facebook új projektjéről a Libra nevű krpitodevizáról. Szerinte ez bármennyire is csábítóan hangzik a befektetőknek, komoly kérdőjeleket vet fel az eszköz és annak megbízhatósága is. Szerinte, ha a Facebook bankká akar válni annak is megvan a maga jogi menete, amely feltételeket teljesítve megszerezheti a jogosítványokat akár belföldön, akár a nemzetközi piacon. Ehhez viszont a Facebooknak is minden banki szabályzatnak alá kell vetnie magát, és úgy kell viselkedniük, mint más bankoknak.

Másoknak sem tetszik a Libra

A politikai döntéshozók nem először nyilvánultak meg a Libra kapcsán azóta, hogy a Facebook ismertette ezirányú terveit. Az amerikai kongresszus a kriptoeszköz bejelentése után arra szólította fel a Facebookot, hogy függesszék fel a Libra fejlesztését addig, amíg a jogalkotók nem vizsgálták át alaposan a kriptovaluta hátterét, és nem mérlegelték a bevezetés lehetséges, globális pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásait. A képviselőház pénzügyi bizottságának demokrata párti vezetője levelében azt hangoztatta, hogy a Facebook globálisan olyan jelentős cég, hogy elvárható lenne, hogy egy megvalósítási tervet nyújtsanak be, amelyet a szabályozó szervek vizsgálhatnak és véleményezhetnek.

Úgy tűnik tehát, a Facebook az amerikai döntéshozók körében kihúzta a gyufát a Librával, hiszen nagyon régen volt olyan, hogy az elnök, a vele ellentétes párt képviselői és a jegybank is kritikával illesse egy amerikai vállalat terveit.

Aki viszont arra számított, hogy akár a Facebook, akár a kriptoeszközök árfolyama lejtőre kerül, az nagyot csalódott. A közösségi médiáról ismert vállalat árfolyama pénteken stagnált, néhány tized százalékkal gyengült a kurzusa. Ezzel szemben a Bitcoin kifejezetten jól teljesít hiszen az éjszaka 11 ezer dollárig eső árfolyam péntek délután 11700 dollárig szökött fel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
hírlevél