5p
Inspirálja, tanítja és befektetői közösséggé is formálhatja a résztvevőket egy éles kereskedési verseny, vélik a Buda-Cash Brókerház szakértői, akik november 6 és december 6-a között másodszorra rendezik meg a Tőzsdekirály országos befektetői versenyt. Inspirálja, tanítja és befektetői közösséggé is formálhatja a résztvevőket egy éles kereskedési verseny, vélik a Buda-Cash Brókerház szakértői, akik november 6 és december 6-a között másodszorra rendezik meg a Tőzsdekirály országos befektetői versenyt. A Tőzsdekirály tavalyi első meghirdetésével hagyományteremtés volt a célja a befektetési szolgáltatónak, és a tavalyi siker és tapasztalatok alapján idén ismét várják a befektetőket. A részletekről Dobsa Csaba brand menendszer beszélt nekünk. (x)

Változtattak e a tavalyi tapasztalatok alapján a versenykiíráson?

DCS: Nem kellett hozzányúlnunk a versenyszabályokhoz, ami azt mutatja, hogy sikerült már első alkalommal is olyan kereteket felállítanunk, amelyek kellő szabadságot adtak a befektetőknek stratégiáik megvalósításához és a versenyzők esélyei is azonosak függetlenül attól, hogy mekkora tőkével indultak.

Mik a leglényegesebb indulási feltételek?

DCS: Természetesen alap az induló tőke, amelynek nálunk igen alacsony a limitje, mindössze 100 ezer forint. De természetesen ennél nagyobb összeggel is versenyezhetnek, hiszen az egyik online globális kereskedési platformunkon kell az egy hónapos kereskedést megvalósítaniuk a résztvevőknek, amelyen hihetetlenül széles a termékkínálat. Tehát az összeg csak attól függ, milyen stratégiával, befektetési elképzeléssel rendelkezik a befektető. A másik lényeges momentum, hogy a versenyzőnek erre az időszakra számlát kell nyitnia cégünknél, és ez biztosítja a lehetőséget az indulásra. A verseny alatt mindössze annyit várunk el a résztvevőktől, hogy minimum 9 tranzakciót vállaljanak a 4 hét alatt. A legfontosabb pedig, hogy december 6-áig százalékos arányban minél nagyobb hozamot érjenek el a tőkéjükre vetítve, hiszen ez dönti el a versenyt.

Mi a tétje, a díja a versenynek?

DCS: Az idén igencsak kézzelfogható a fődíjunk, aki a legnagyobb nyereséget éri el a befektetésén, az nettó 1 millió forintot kap. A második legeredményesebb befektető 500 ezer, míg a harmadik 250 ezer forintot nyer. Tőke tehát az idén tőkét vonz a Tőzsdekirályban.

Mire számítanak, mennyien indulnak és milyen eredményt érnek majd el?

DCS: Néhány száz résztvevőre számítunk, már tavaly is látszott, hogy egyre többen vállalják a befektetői közösséghez tartozást, azt, hogy megmutassák befektetői stílusukat, kipróbálják magukat úgy is, hogy nemcsak a saját maguk elvárása legyen a motivációjuk. Az eredményesség sok mindentől függ, de a tavalyi eredmények alapján valószínűleg a konzervatívabbak 20-50 százalék között, míg a nagyon bátrak akár 100-200 százalék fölött is produkálhatnak. Mindenesetre izgalmas teljesítményekre számítunk mezőnytől.

Mi volt tavaly a tapasztalatuk, mennyire voltak a piacon aktívak, akik az élbolyban végeztek?

DCS: A nagyobb nyereséget elérők általában 20-nál többet kötöttek az egy hónap alatt, de ez attól is függött, hogy hány termékre kereskedtek. A konzervatívabbak 10-15 kötés között mozogtak havi szinten, de az első 15-ben lévők erősebb tempót diktáltak.

Mire számítanak, milyen termékek lesznek a versenyben a legkedveltebbek?

DCS: Tavaly a legtöbb versenyző a legismertebb devizapárokat választotta, illetve a DAX-ot és persze az aranyat. Ezért valószínűleg a Dollár/Yen, vagy Euró/Dollár idén is népszerű lesz, de talán bátrabbak is akadnak majd. Ráadásul időközben az aranynak lecsökkent a volatilitása, és ezért elképzelhető, hogy novemberben például az egzotikus devizákkal és tőzsdeindexekkel lehet majd nagyot keresni. Gondoljuk csak meg, az USA gazdaságpolitikai bizonytalansága 2014 elejéig elhúzódni látszik, ezért a dollár és az amerikai vonatkozású indexek és keresztárfolyamok árfolyammozgása beszűkülhet, míg pl. az ausztrál dollár vagy új-zélandi dollár volatilitása izgalmasabb lehet az év végén.

A verseny alatt más a befektetők kockázatvállalása, mint a hétköznapokon?

DCS: A skála igen széles e téren is, de általában az élmezőnyben lévők az átlagosnál magasabb kockázatot vállalnak a siker érdekében. Ez természetes is, hiszen a verseny időszaka erőteljesebb hangulatú, és ez arra is jó, hogy a kevésbé bátrabbak látva versenytársaik stratégiáját, pozícióvállalásait, egy-egy lépésben kipróbálja magát akár új területen is. Úgy gondoljuk, azok a magánbefektetők, akik vállalnak egy ilyen éles megmérettetést, mindenképpen nyernek, lehet hogy megváltozik befektetői magatartásuk, stratégiájuk, új tapasztalatokat, inspirációt szerezhetnek. A verseny alatt jól elkülönülnek a kiegyensúlyozott stratégiájú és mérsékeltebb kockázatvállalású illetve azok a befektetők, aki hajlandóak akár mindent egy lapra feltenni, nekik általában szélsőségesen változnak a hozamaik is.


Az online világában kialakul szurkolói tábor?

DCS: Tapasztalataink ezt mutatják. Tavaly is érezhető volt a visszajelzésekből és a közösségi felületeken, hogy
sokan szurkolnak egy-egy népszerű résztvevőnek. Egy ilyen éles, valódi verseny vonzza az érdeklődőket, akik hamar közösséggé alakulnak, kiválasztják kedvenceiket, szurkolnak vagy éppen ellen szurkolnak . A Tőzsdekirály honlapunkon folyamatosan látható majd az élboly, 10-15 versenyző állása, akik persze a versenyre választott névvel szerepelnek, és annyit árulnak el magukról, amennyit akarnak, de így is remek időszak elé nézünk. Tavaly például az élbolyban volt, és ott is végzett egy hölgy versenyző, akinek erős szurkolói tábora alakult ki. Szóval igazi közösségi élmény egy ilyen verseny. (x)

Az Országos Tőzsdeversenyről az alábbi linken találhatnak bővebb információt: www.tozsdekiraly.com

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18285 18150 18420 +0,25% 0 0 5 798 268 565 HUF 2024-05-16 17:06:31
MOL 3030 3030 3062 -0,13% 0 0 1 237 188 400 HUF 2024-05-16 17:05:01
MTELEKOM 962 960 981 +1,16% 0 0 1 028 336 297 HUF 2024-05-16 17:05:06
RICHTER 9440 9385 9480 -0,05% 0 0 1 845 474 585 HUF 2024-05-16 17:07:52
OPUS 390 374 396 +5,40% 0 0 334 621 182 HUF 2024-05-16 17:07:46
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Szívhatja a fogát, ha várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 18:24
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvillantotta a foga fehérjét a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,81 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 68 854,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt a Telekom és az Opus, trendforduló a magyar kötvényalapoknál?
Eidenpenz József | 2024. május 16. 12:30
Az európai tőzsdéken nem jó a hangulat, amit néhány rosszul sikerült gyorsjelentéssel magyaráznak. A forint tartja erejét, közeleg az OTP-osztalék napja, jelentett a Telekom és a Waberer’s. A kötvényalapokból ezúttal áramlik ki a tőke, megugrott a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru A gyógyszergyár húzta volna a pesti tőzsdét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:36
Enyhe csökkenéssel zárt szerdán a Budapesti Értéktőzsde, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.
Részvény / Deviza / Áru A merénylet árnyékában ennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 18:21
Erősödött a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Forró háború, hidegháború, proxy-háború, vámháború, tech-háború, mi lesz ebből?
Eidenpenz József | 2024. május 15. 16:21
Konfliktusokat látunk, amerre a szem ellát, hová vezetnek ezek? Az átalakuló világrendnek kik lehetnek a nyertesei? Mekkora a mesterséges intelligencia jelentősége? Hogyan függnek össze a geopolitikai változások a mesterséges intelligenciával? Ezeket a kérdéseket elemezték az Amundi háttérbeszélgetésén.
Részvény / Deviza / Áru Meghökkentő határt lépett át az OTP célárfolyama, történelmi csúcson egy fém ára
Eidenpenz József | 2024. május 15. 12:19
A részvénypiacok óvatosan optimisták, mielőtt kiemelkedő fontosságú adat érkezik ma az USA-ból. Jókora céláremelés érkezett az OTP-re, újabb határt törve át. Jelentett a Graphisoft Park, újra mémrészvény-mánia van, sohasem került még ennyibe egy mindannyiunk számára fontos fém ára.
Részvény / Deviza / Áru Már megint izzadhat a tenyere, ha meglátja, mennyiért adják az eurót
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 07:56
Szerda reggeli árfolyammozgások.
Részvény / Deviza / Áru Kezd megremegni a magyarok keze: rég volt ilyen olcsó az euró
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 18:41
A forint tovább erősödött, február óta nem látott szinteken jár az euró jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Fordítva vannak bekötve a budapesti befektetők?
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 18:12
Pont azok a részvények estek kedden, amelyekről egyébként jó hírek érkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG