<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nemzetközi befektetők annak örülnének, ha vasárnap Orbán Viktor szűk többséggel megnyerné a választásokat - ez derül ki a Bloomberg friss összeállításából. Azt viszont nem szeretnék, ha újra összejönne a kétharmad a Fidesz-KDNP-nek, és folytathatnák az illiberális állam kiépítését, a demokratikus intézmények további nyirbálását. Az ellenzék győzelme esetén bizonytalan időszak jön, ami biztosan forintgyengüléshez vezet - ennek azonban nem sok esélyt adnak a piaci szereplők. Annak azért nem biztos, hogy jó vége lesz, ha mindenki egy irányba áll és fektet be.
A Parlament ködben. (Kép forrása: MTI Fotó, Mohai Balázs)

A közvéleménykutatások alapján jelenleg a Fidesz győzelmét látják a legvalószínűbb forgatókönyvnek a befektetők, és ez így meg is felelne nekik - általában is igaz, hogy a piacok a stabilitást, a folytonosságot szeretik, a bizonytalanságot viszont egyáltalán nem. A folytonosság a Bloomberg szerint most azt jelentené, hogy egyszerű parlamenti többség birtokában továbbra is folytatódna az óvatos költségvetési politika, a gazdasági növekedés és persze a politikailag jól fekvő oligarchák pénzzel kitömése is. Egy ilyen forgatókönyv esetén komolyabb piaci reakcióra nem kell számítani a szakértők szerint az eredményhirdetés után.

Ha viszont megint összejönne a kétharmad a Fidesz-KDNP-nek, azt már sokkal kevésbé szeretnék a befektetők: Orbán egy újabb biankó csekket kapna a demokratikus intézmények további háttérbe szorításához. Rövid távon az is piaci turbulenciát okozhatna, ha az ellenzéki pártok felülemelkednének nézeteltéréseiken, és leváltanák a kormányt - legalábbis a lap által megkérdezett portfóliómenedzserek és elemzők így látják.

Ha nyer a Fidesz, de nem kétharmaddal

Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere, aki 70 milliárd forint értékű befektetést kezel, úgy látja: az egyszerű (tehát nem kétharmados) Fidesz-többség a legvalószínűbb forgatókönyv. Ha ez bekövetkezik, akkor a politikailag jól fekvő vállalkozók tovább növelhetik befolyásukat, az állam pedig tovább sodródhat egyfajta államkapitalista modell felé. Miközben dől az országba az uniós forrás, a belső fogyasztás is komolyan élénkül, emelkednek a vállalati beruházások is - a következő 2-3 évben Zsiday szerint így rendben lesz a magyar gazdaság.

Szabó Viktor, az Aberdeen Alapkezelő portfóliómendzsere úgy látja: a mostani gazdasági modell abban az értelemben jól működik, hogy segített a kormánynak elérni gazdasági prioritásait és létrehozott egy új gazdasági elitet. Szabó szerint a Fidesznek nem kell kétharmad ahhoz, hogy véghezvigye, ami még hiányzik - például további gazdasági szektorok nemzeti tulajdonba vételét.

Tilmann Kolb, a UBS Wealth Management elemzője sem vár komolyabb változást a gazdaságpolitikában a választások utánra az alapforgatókönyv szerint. A növekedési számok jól működő gazdaságról árulkodnak, a szakértő a folytatásra is a költségvetési hiány kordában tartását, a külső sérülékenység további csökkentésére számít. A kormány most más területekre koncentrál, például a bevándorlás kérdésére. A Fidesz győzelme a magyar befektetési eszközök árazására pozitív hatással lenne Kolb szerint.

Magdalena Polan, a Legal & General feltörerkvő piaci közgazdásza is arra hívja fel a figyelmet: a piacok általánosságban a folytonosságot kedveli. Mindazonáltal a jelenlegi kormány intézkedései sok vitát váltottak ki, ami még mindig meglátszik az eszközök árazásában. A hozamgörbe például még mindig igen meredek, az MNB minden erőfeszítése ellenére. A Magyarországra irányuló közvetlen külföldi tőkebefektetés szintje is alacsony. Ha a kormány (egyszerű többséget szerezve) marad, jó eséllyel folytatja a meglévő intézkedéseit, így a piaci reakció nem lesz jelentős.

Ha kétharmadot szerez a Fidesz

Zsiday Viktor szerint ez a legveszélyesebb forgaókönyv, mert arra sarkallhatja Orbánt, hogy a demokratikus intzmények maradékait is felszámolja. Ez pedig olyan válaszokat válthat ki, amely sérüléseket okozhat a magyar gazdaságnak is.

Magdalena Polan szerint is negatív piaci reakciót szülhet egy újabb Fidesz-kétharmad: gyengülne a forint, a hosszú távú kötvényhozamok pedig tovább emelkednének. Egy ilyen forgatókönyv a monetáris politika irányával, a bankokkal meglévő viszonnyal kapcsolatban is kétségeket ébresztene, ahogy a jogi környezet kiszámíthatatlanabbá válása miatt is aggódnának a befektetők, ahogy ez a legutóbbi kétharmados időszak alatt is így volt.

És ha az ellenzék nyer?

Zsiday szerint ez a legkevésbé valószínű forgatókönyv, mindenképp földrengést okozna - inkább politikai, mint gazdasági értelemben. Mindenekelőtt azt jelentené, hogy Orbán szövetségeseit eltávolítják a korábban függetlenként működő intézmények éléről, és Romániához hasonlóan korrupcióellenes hivatalt állítanának fel.

Szabó Viktor szerint egy meglepetésszerű Fidesz-vereség rövid távon jelentős bizonytalanságot szülne, mivel nem világos, hogy az ellenzéki pártok képesek lennének-e stabil koalíciót alkotni. Az előrehozott választások esélye is nőne. Ellenzéki győzelem esetén a korrupció elleni harc, az intézmények függetlenségének helyreállítása, számos tisztviselő (például a legfőbb ügyész) leváltása nagyobb prioritást kapna, mint a gazdasági intézkedések. Nincs égető szükség a gazdaságpolitika átalakítására a választások után; hosszabb távon egy kevésbé központosított és kevésbé korrupt kabinet javíthatná a növekedési kilátásokat és a fenntarthatóságot.

A UBS szakembere, Tilmann Kolb szerint elképesztően nehéz megbecsülni, hogy egy ellenzéki győzelem mit jelentene a gazdaság számára - az ellenzéket egyben tartó erő ugyanis a Fidesz-ellenesség, nem pedig valamiféle közös program. Egy váratlan győzelem bizonytalanságokhoz vezetne a kormányalakítással kapcsolatban, mind a kulcsszereplőket, mind az intézkedéseket illetően, ami miatt a befektetők elfordulhatnak a magyar eszközöktől.

Magdalena Polan is az ellenzéki győzelem esetén fellépő bizonytalanságra hívja fel a figyelmet, még akkor is, ha egyébként a piacok a populizmus visszaszorulására és egy simább magyar-EU viszonyra is számítanának egy ellenzéki győzelem esetén. A szakember szerint az új kormány miatt fellépő bizonytalanság forintgyengüléshez és a magyar kötvények eladásához vezetne, miután a jegybank kevésbé lenne aktív szereplője a kötvénypiacnak - írja a Bloomberg.

Nagyon egy irányba állnak a befektetők - csattanás is lehet a vége

A Bloomberg összeállítása alapján tehát azt mondhatjuk, a befektetők eléggé egy irányba állnak, a számukra legpozitívabb forgatókönyvet árazzák - láttunk már ilyet a közelmúltban, elég csak a Brexit-népszavazásra gondolni. Érdemes emiatt fokozott óvatossággal pozíciókat felvenni a héten, esetleg a kiegyensúlyozni a portfóliót olyan befektetésekkel, amelyek a váratlanabb forgatókönyvek teljesülése esetén mérsékelhetik a veszteségeket.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10000 9950 10200 +0,60% 0 0 3 652 645 195 Ft 2022-12-09 17:05:11
MOL 2600 2600 2666 +0,08% 0 0 849 793 836 Ft 2022-12-09 17:05:19
MTELEKOM 324 324 328 -0,46% 0 0 63 963 194 Ft 2022-12-09 17:05:14
RICHTER 8800 8595 8800 +2,15% 0 0 1 855 762 020 Ft 2022-12-09 17:08:44
OPUS 119 117 123 -1,32% 0 0 78 326 542 Ft 2022-12-09 17:05:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem volt jó napja a Magyar Telekomnak
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 18:17
A többi vezető részvény erősödött az előző napi záráshoz képest a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru Magához tért a Mol, 1,3 millió kínai Covid-halott jöhet
Eidenpenz József | 2022. december 9. 12:51
A különadót követő nagy esés után korrigál a Mol, de az OTP jobban húz. A forint is erősödött kissé, de csak a tegnap esti nagyon gyenge állapothoz képest. A tőzsdék örültek a kínai Covid-szabályok lazításának, de ez visszaüthet, nagy leállások jöhetnek a termelésben és rengeteg halott. Megnézhetjük Binance-egyenlegünket.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdei gázár is bizonyítja: közeleg a tél
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 09:30
A péntek reggeli 140 eurós nyitás után enyhén csökkenni kezdett az energiahordozó ára.
Részvény / Deviza / Áru Nem tért magához a forint a csütörtöki gyomrosból
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 08:25
Az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, a dollárral szemben erősödött nemzeti devizánk.
Részvény / Deviza / Áru Van Mol-részvénye? Ennek nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:10
A részvény volt a leggyengébben teljesítő papír csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru 416 is volt az euró, a Mol végre leválhat az orosz olajról?
Eidenpenz József | 2022. december 8. 12:31
A Molra kirótt durva adó lejtőre küldte a részvényt, pedig elemzők szerint csak azt vették el tőle, amit eddig az ársapkával is. De ez legalább segíthet leválni az orosz nyersanyagról. A forint gyenge a magas inflációs adat után, az OTP viszont ismét elérte a tízezer forintot.
Részvény / Deviza / Áru Rosszul ébredt a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 07:51
Gyengült a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz napja volt a Molnak, bizonytalanok a részvényesek
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 718,75 pontos, 1,59 százalékos csökkenéssel, 44 614,88 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Jól húz a Mol sapka nélkül, izgalmas másfél hétnek nézünk elébe
Eidenpenz József | 2022. december 7. 12:52
Az ársapka megszüntetése pozitívan hatott a Molra és a forintra, bár úgy tűnik, a kedd esti bejelentés már az elmúlt napokban elkezdett beépülni az árfolyamokba. Hasonlóan számítottak a kínai Covid-szabályok enyhítésére a tőzsdék, miközben a jövő heti amerikai kamatdöntés lesz a következő nagy esemény. De jön még pár fontos hír itthon is, külföldön is.
Részvény / Deviza / Áru Újra 140 euró felett az európai gázár, hol lesz a vége az emelkedésnek?
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 10:14
Emelkedéssel indított a TTF gázár ma is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG