BUX
35 521.52
-0.19%
-68.00
OTP
10 870.00
+1.02%
+110.00
MOL
1 803.00
-1.69%
-31.00
RICHTER
6 655.00
-0.67%
-45.00
MTELEKOM
380.00
-0.26%
-1.00
 
2019. június 3. 12:02

Nem túl jó a tőzsdei hangulat, a már több fronton dúló kereskedelmi háború mellett Trump politikai nyomásgyakorlásra is használja befolyását Európában. Az euró és a német részvények ezt meglepően jól tűrik. Borulhat a német koalíció, de a szocialisták kitaláltak valamit a vezetési válság kezelésére.

Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke és frakcióvezetője 2019. május 26-án (MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Nem túl jó a tőzsdei hangulat ma sem, a német DAX ugyan 0,2 százalékos pluszban van, akárcsak az EuroStoxx 50 eurozónás index, de esik Párizs, Amszterdam, Varsó, Sanghaj. A BUX index negyed százalékos pluszban van, a Richter viszi fel főleg, de az OTP is szerény emelkedést mutat.

A Mol süllyed, a forint kissé erősödik (324,30 az euró). A héten sokféle lényeges hír és adat érkezhet, többek között inflációs számok, azután az EKB tart kamatdöntést, a Fed pedig közzéteszi úgynevezett Bézs-könyvét.

1. Trump, Trump és megint Trump

A politikai hírek nem túl fényesek. Donald Trump megérkezett Londonba, és nyíltan a megállapodás nélküli Brexit és a szélsőjobb mellett kampányol. Lopez Obrador mexikói elnök a hétvégén kilátásba helyezte, hogy országa szigorítana a migrációs szabályokon. Ezzel igyekezvén kifogni a szelet Donald Trump amerikai elnök vitorlájából, aki a napokban vámokat vetett ki a mexikói termékekre.

Trump a hétvégén is jól megsértette a mexikóiakat egy Twitter-üzenetben (Az általa használt “abuser” szó több értelmű, bármilyen visszaélések elkövetőjétől a szexuális bűnözőkig.) A kínaiak viszont azt mondták, nem hajlandóak engedményekre a vámháborúban.

További árfolyamok itt láthatók

2. Inog a német koalíció

A hétvégén lemondott Andrea Nahles, a kormányzó koalícióban levő szociáldemokrata SPD elnöke. Ez az egész koalíció létét megkérdőjelezi. Az Európai Parlament választáson az SPD megint csúnyán leszerepelt, a Zöldek megerősödtek, akik most új választásokat követelnek.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung online verziója szerint az SPD-t egy háromtagú bizottság vezetheti majd. Átszervezik parlamenti frakciójukat is. Ennek fényében némileg meglepő, hogy a német DAX pluszban van, és az euró ára sem igazán változik. A tőzsdei befektetők rendszerint nem szeretik a politikai bizonytalanságot.

3. Borúlátó óriások

A Morgan Stanley és a Goldman Sachs, a világ legnagyobb befektetési bankjai közül kettő is aggodalmát fejezte ki, hogy a kereskedelmi háború könnyen recessziót okozhat az USA-ban – írta a Bloomberg. A Morgan Stanley szerint ez kilenc hónap múlva következhet be, ha az USA 25 százalékos vámot vet ki további 300 milliárd dollár értékű kínai termékre, és a kínaiak válaszlépéseket tesznek.

A Goldman pedig azt mondja, egy recesszió valószínűsége az év második felében 25-ről 40 százalékra nőtt ez utóbbi egy hónapban. (Erről itt is írtunk.)

4. Jön a kriptó-Facebook?

Az amerikai árutőzsdei hatóság, a CFTC nagyon korai szakaszban levő tárgyalásokat folytat a Facebook céggel arról, hogy a Facebook által tervezett kriptodeviza (Globalcoin) az ellenőrzése alá esik-e – tudósított a Financial Times. A hétvégén pedig a hatodik legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza, az EOS fejlesztői jelentették be, hogy blokklánc-alapú közösségimédia-szolgáltatást indítanak Voice (“hang”) néven.

5. Merre tovább, Zwack?

Adóteher alatt is nőhet a Zwack? – teszi fel a kérdést a KBC Equitas elemzése. “Jelentős nyomot hagy a Zwack eredményein az év elején életbe lépő adóváltozás, ennek ellenére a részvény árfolyama rendületlenül stabil, a befektetők továbbra is bíznak a cégben” – írják. Frissített modelljük alapján még “enyhén növekedett is a részvény fair értéke egy év alatt, így nagyjából reális áron foroghat jelenleg a papír”. Bár nagy növekedési potenciál nem látszik, “a kedvező osztalékhozam miatt vonzó lehet a részvény”.

(Lezárult egy gyorsjelentési időszak, ilyenkor a részvényelemzők általában újra értékelik az elemzett társaságokat. Erről ma itt írtunk.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
hírlevél