BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 3. 12:02

Nem túl jó a tőzsdei hangulat, a már több fronton dúló kereskedelmi háború mellett Trump politikai nyomásgyakorlásra is használja befolyását Európában. Az euró és a német részvények ezt meglepően jól tűrik. Borulhat a német koalíció, de a szocialisták kitaláltak valamit a vezetési válság kezelésére.

Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke és frakcióvezetője 2019. május 26-án (MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Nem túl jó a tőzsdei hangulat ma sem, a német DAX ugyan 0,2 százalékos pluszban van, akárcsak az EuroStoxx 50 eurozónás index, de esik Párizs, Amszterdam, Varsó, Sanghaj. A BUX index negyed százalékos pluszban van, a Richter viszi fel főleg, de az OTP is szerény emelkedést mutat.

A Mol süllyed, a forint kissé erősödik (324,30 az euró). A héten sokféle lényeges hír és adat érkezhet, többek között inflációs számok, azután az EKB tart kamatdöntést, a Fed pedig közzéteszi úgynevezett Bézs-könyvét.

1. Trump, Trump és megint Trump

A politikai hírek nem túl fényesek. Donald Trump megérkezett Londonba, és nyíltan a megállapodás nélküli Brexit és a szélsőjobb mellett kampányol. Lopez Obrador mexikói elnök a hétvégén kilátásba helyezte, hogy országa szigorítana a migrációs szabályokon. Ezzel igyekezvén kifogni a szelet Donald Trump amerikai elnök vitorlájából, aki a napokban vámokat vetett ki a mexikói termékekre.

Trump a hétvégén is jól megsértette a mexikóiakat egy Twitter-üzenetben (Az általa használt “abuser” szó több értelmű, bármilyen visszaélések elkövetőjétől a szexuális bűnözőkig.) A kínaiak viszont azt mondták, nem hajlandóak engedményekre a vámháborúban.

További árfolyamok itt láthatók

2. Inog a német koalíció

A hétvégén lemondott Andrea Nahles, a kormányzó koalícióban levő szociáldemokrata SPD elnöke. Ez az egész koalíció létét megkérdőjelezi. Az Európai Parlament választáson az SPD megint csúnyán leszerepelt, a Zöldek megerősödtek, akik most új választásokat követelnek.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung online verziója szerint az SPD-t egy háromtagú bizottság vezetheti majd. Átszervezik parlamenti frakciójukat is. Ennek fényében némileg meglepő, hogy a német DAX pluszban van, és az euró ára sem igazán változik. A tőzsdei befektetők rendszerint nem szeretik a politikai bizonytalanságot.

3. Borúlátó óriások

A Morgan Stanley és a Goldman Sachs, a világ legnagyobb befektetési bankjai közül kettő is aggodalmát fejezte ki, hogy a kereskedelmi háború könnyen recessziót okozhat az USA-ban – írta a Bloomberg. A Morgan Stanley szerint ez kilenc hónap múlva következhet be, ha az USA 25 százalékos vámot vet ki további 300 milliárd dollár értékű kínai termékre, és a kínaiak válaszlépéseket tesznek.

A Goldman pedig azt mondja, egy recesszió valószínűsége az év második felében 25-ről 40 százalékra nőtt ez utóbbi egy hónapban. (Erről itt is írtunk.)

4. Jön a kriptó-Facebook?

Az amerikai árutőzsdei hatóság, a CFTC nagyon korai szakaszban levő tárgyalásokat folytat a Facebook céggel arról, hogy a Facebook által tervezett kriptodeviza (Globalcoin) az ellenőrzése alá esik-e – tudósított a Financial Times. A hétvégén pedig a hatodik legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza, az EOS fejlesztői jelentették be, hogy blokklánc-alapú közösségimédia-szolgáltatást indítanak Voice (“hang”) néven.

5. Merre tovább, Zwack?

Adóteher alatt is nőhet a Zwack? – teszi fel a kérdést a KBC Equitas elemzése. “Jelentős nyomot hagy a Zwack eredményein az év elején életbe lépő adóváltozás, ennek ellenére a részvény árfolyama rendületlenül stabil, a befektetők továbbra is bíznak a cégben” – írják. Frissített modelljük alapján még “enyhén növekedett is a részvény fair értéke egy év alatt, így nagyjából reális áron foroghat jelenleg a papír”. Bár nagy növekedési potenciál nem látszik, “a kedvező osztalékhozam miatt vonzó lehet a részvény”.

(Lezárult egy gyorsjelentési időszak, ilyenkor a részvényelemzők általában újra értékelik az elemzett társaságokat. Erről ma itt írtunk.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
hírlevél