<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.

A bankcsoport működése stabilizálódott Ukrajnában és Oroszországban, a második negyedévben mindkét országban pozitív eredményt értek el, hangsúlyozta Bencsik László. A javuló második negyedéves adózás utáni eredmény az erős működési eredménynek, a csökkenő kockázati költségeknek, valamint a gyengülő forint együttes hatásának köszönhető.

Az osztalékról még korai beszélni. Fotó: DepositphotosAz osztalékról még korai beszélni. Fotó: Depositphotos

A bankcsoport első féléves adózás utáni eredménye 42,7 milliárd forint volt, ugyanakkor a második negyedévben a korrekciós tételek nagysága meghaladja a 86 milliárd forintot, ezzel az első félévben összesen 208 milliárd forint terhelte az adózás utáni eredményt. A fentiek miatt a tavalyi évhez képest 80 százalékkal csökkent a bank adózás utáni eredménye, ami elvileg nem annyira örömteli. Ha viszont a korrigált adózás utáni eredményeket nézzük, ami a háborús helyzetet, a változó gazdasági környezetet is figyelembe veszi, akkor 2 százalékos növekedés látható.

A Magyarországon bevezetett extraprofit-adó vagy a kamatstop ugyanakkor nagyon komolyan visszavetette az eredményt. Csak ezek az adótételek 68 milliárd forint terhet jelentettek a bank számára.

Összességében Bencsik László szerint vegyes képet mutat a bank második negyedéves eredménye.

Az árfolyamszűrt adatok azt mutatják, hogy a bevételi számok 11 százalékkal nőttek. Ezek a számok a hiteloldalon is visszaköszönnek, ez a tevékenység járult hozzá legjobban az eredményekhez. Az aktív hitelezés közben ugyanakkor a kamatmarzs érdemben nem változott.

A költségek növekedése erősen felgyorsult, amit a mostani inflációs környezet magyaráz, a második negyedévben ezen a soron 3 százalékos emelkedés volt. A költséghatékonyság ennek ellenére javult, továbbra is 50 százalék alatt van. Előretekintve ugyanakkor a bank vezetése lát e területen kihívásokat.

Oroszország és Ukrajna továbbra is kiemelt figyelmet kap a bank vezetésétől. A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy az oroszországi működés stabilizálódott. Az országban a lakossági ügyfelekre, így a fogyasztási hitelekre, hitelkártyákra koncentrálnak. Eközben a vállalati hitelállományt igyekeznek leépíteni, ez az első félévben is érdemlegesen csökkent. Az orosz piacon a betétállomány tovább bővült, szerencsés helyzetet jelent, hogy stabil a leánybank helyzete, nyereségesen működik.

Megismételte Bencsik László, hogy felülvizsgálat alatt van az orosz piaci jelenlét, elkezdték vizsgálni az értékesítés lehetőségét, ugyanakkor egy ottani elnöki rendelet megtiltotta a külföldi társaságok tulajdonosváltását. A vezérigazgató-helyettes azt is jelezte, hogy érdeklődők lennének az orosz leányra.

Ukrajna esetében sokkal nagyobb a bizonytalanság, a második negyedévben kvázi új fejlemények nem merültek fel, így a céltartalékképzés visszafogottabb lett. Ennek köszönhetően az eredmény plusz nullás lett.

Az egyes országok kapcsán Bencsik László elmondta, hogy Magyarországon a korrigált eredmény év/év alapon nőtt, ám a fent jelzett extraadóterhek miatt az adózás utáni számok nem lettek kedvezőek. Bulgáriában a DSK továbbra is jól teljesít. A horvát egység nagyon dinamikusan növekszik, további pozitívum, hogy januártól az országban euró lesz. Szerbiában, annak ellenére, hogy nem európai uniós tagország, sokkal kevesebb negatívum jelentkezett, mint például Magyarországon. Szlovéniában a bank várja, hogy szeptember végéig le tudják az ottani akvizíciót zárni, amely révén a legnagyobb bankok közé tudnának előrelépni. Romániában továbbra is jelentős az eltérés a bank vezetésének ambíciói és a valós jelenlét között. Ezen most organikus növekedéssel próbálnak javítani, a piacszerzés ugyanakkor az eredményeket visszafogja. Albánia pozitív meglepetés a bankcsoport számára, miközben azért léptek be, mert dinamikus növekedést reméltek. Moldovában komoly gazdasági nehézségek vannak, ugyanakkor a nehéz környezet ellenére is nyereséget tudnak termelni.

Akvizíciók tekintetében jó hír, hogy lezárták az albán tranzakciót. Ez helyi szinten nagy előrelépés, noha csoportszinten kisebb a jelentősége. Az OTP továbbra is várja a szlovén Nova bank megvásárlásának jóváhagyását.

Az orosz és az ukrán operációk nélkül az OTP Csoport teljesítménye kapcsán a menedzsment 2022-es várakozásai érdemlegesen nem változtak. Az árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány organikus növekedése az első 6 hónapban látott 8 százalékos bővülést követően meghaladja a 10 százalékot. A menedzsment szerint a nettó kamatmarzs stabilizálódhat. A működési költséghatékonyság a 2021-hez hasonló lehet, bíznak abban, hogy továbbra is 50 százalék alatt marad. A hitelkockázati költség ráta a 2021-es szint közelében lehet, amennyiben érdemben nem romlanak tovább a makrogazdasági várakozások. 2022 hátralévő részében a második negyedévben látottnál kisebb mértékű, de pozitív profit hozzájárulást várnak az orosz leánybanktól. Az ukrán leánybank teljesítményét elsősorban a kockázati profil alakulása befolyásolhatja.

Újságírói kérdésre Bencsik László azt mondta, hogy szeretnének osztalékot fizetni, erre reményei szerint lesz lehetőség, ugyanakkor nagyon sok a kérdőjel, hiszen továbbra is háborús helyzet van, erőteljesen növekednek a recessziós félelmek, és az állami elvonások is nyomasztóak.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8222 8080 8276 +2,93% 8222 8228 2 279 557 324 Ft 2022-10-04 14:49:11
MOL 2580 2490 2630 +4,62% 2576 2590 1 209 142 936 Ft 2022-10-04 14:50:21
MTELEKOM 300 295 302 +1,35% 297 299 31 392 357 Ft 2022-10-04 13:58:59
RICHTER 7645 7505 7715 +1,26% 7645 7650 672 933 570 Ft 2022-10-04 14:46:08
OPUS 129 128 132 -0,31% 128 129 10 567 783 Ft 2022-10-04 14:10:47
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG