Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nyugaton, ahol a polgároknak átlagosan többször annyi befektetésük van, mint a magyaroknak, elterjedt módszer a kisbefektetők megkopasztására a nevesincs, csőd szélén táncoló, vagy esetleg nem is létező részvénytársaságok részvényeit agyondicsérni, csalárd tippeket adni. A tipp jöhet kéretlen levélben, telefonon, faxon is, sőt a legrosszabb esetben már a brókercég sem létezik.

Nálunk még nem elterjedt csalási módszer, de miért pont ez ne gyűrűzne be előbb-utóbb. A német sajtó viszont gyakran foglalkozik vele, annál meglepőbb, hogy még mindig vannak, akiket be lehet palizni, mert újabb és újabb botrányok követik egymást. Általában penny stock-módszerként emlegetik azt, amikor valamilyen filléres értékű, de legalábbis nagyon illikvid – azaz csak ritkán és kis mennyiségben forgó – részvényt sóznak rá a gyanútlan kisbefektetőkre.

Kell egy tudatlan vevő

A dolog lényege, hogy a rossz gazdasági helyzetben levő, csőd szélén táncoló vagy csődben levő részvénytársaságok részvényeinek piaca sokszor egészen alacsony összegű megbízásokkal is elmozdítható. Ha az egész részvénytársaság esetleg csak százezreket ér (euróban vagy dollárban), és ennek nagy része is nagybefektetők kezében van, akkor alig van a piacon szabad részvény. Ha valaki nagyon olcsón összeszed egy szép csomagot ezekből, akkor a következő nagyobb vevő esetleg kis megbízással is durván eltérítheti az árat. A bűnöző pedig nagy nyereséggel megszabadulhat az árujától.

De kik legyenek a következő vevők? Erre találták ki a kéretlen e-maileket, azaz a spam-et, ami válogatás nélkül szedi áldozatait, milliók postafiókjába eljutva. Ha ezek közül csak egészen kevesen harapnak rá a csalira, már nyert ügye lehet a csalónak. De vannak, akik jóval komolyabbnak látszó, igényes kivitelű postai levélben, faxon követik el ugyanezt az átverést, vagy telefonon hívogatják a potenciális balekokat.

Szédítő nyereségekkel kecsegtetnek

Naponta ezer és ezer olyan elemzés készül brókercégeknél, bankoknál, független elemzőknél, amelyek valamely értékpapír vagy árucikk, kötvény vagy más befektetés vételét vagy eladását ajánlják. A laikus ezek között nem biztos, hogy különbséget tud tenni, nem mindig tudja kiszűrni, ha átveréssel, nem létező céggel találkozik.

Az ingyen és kérés nélkül kapott dolgok azért sokak számára gyanúsak. Ezért egy kifinomultabb verziója a hasonló csalásoknak, amikor magát az aranytojást tojó tippet is pénzért árulják. „Találtam egy részvényt, amely legalább 50 százalék nyereséget fog elérni 2003-ban” – írja egy hasonló német nyelvű levél tárgya. Utána még számos további mézesmadzag következik, különböző időtávokra még szédítőbb nyereségek lehetőségét csillantják meg, amihez a tőkeáttételt is bevetik.

Az Apple mint a csalók fegyvere

A befektetést nem nevezik meg, de az ideológia mindehhez a nagy fordulatot bemutató, felpattanó (turnaround) részvények világa. Hosszasan részletezik, hogy ha valami leesett értékének tíz százalékára, az 900 százalékot fog emelkedni, ha majd visszamászik az eredeti szintre. Persze abból, hogy valami leesett, nem következik, hogy emelkedni is fog, sőt igazából az a valószínű, hogy nem véletlenül volt a zuhanás.

Mindenesetre mindig lehet olyan példát találni, amivel dobálózni lehet, előszeretettel rángatják elő például az Apple-t, amelynek valóban sikerült a feltámadás. A levél legeslegvégén kattintva mindenesetre kiderül, hogy aki jelentkezik a nagyszerű elemzésre, az egy hetente 19,60 (ha pénzvisszaadási garanciát is kérünk, akkor 29,80) euróba kerülő hírlevélre fizetett elő.

Te még hiszel a mesékben?

Az egész levél több, mint gyanús, hiszen csak a fele igaz, és valaki csak évi 50 százalékos hozamot tud elérni, annak nemigen van szüksége arra, hogy 19,60-ért árulja a tippjeit. A világ egyik leggazdagabb embere, Warren Buffett például hosszú távon, évtizedek alatt évente mintegy húsz százalékos dollárhozamot tudott felmutatni.

Másrészt aki ilyen határozottan kijelenti, hogy tudja, mit fog csinálni egy részvény a következő évben, az biztosan csaló, mint aki a jövő heti lottószámokkal házal. Hiszen a részvényárfolyamok igencsak kiszámíthatatlanságukról híresek.

Egész tőzsdei szekciót zártak be miattuk

A német pénzügyi felügyeletnek, a Bafinnek is ad munkát ez a csalási forma. Novemberben például a PG Alluvial Mining nevű céggel kapcsolatban adott ki egy közleményt, amelynek az volt a lényege, hogy a befektetők nagyon óvatosak legyenek az ezzel kapcsolatos telefonos és spam-ben terjesztett ajánlásokkal, mert fennáll a veszélye, hogy téves adatokon alapulnak és érdekkonfliktusokat rejtenek – írta a Graumarktinfo.de. (Hétköznapi nyelven megfogalmazva csalók művei.)

A PG Alluvial Mining egyébként a Frankfurti Tőzsde First Quotation Board (FQB) nevű plattformján forgott, ahol újonc, feltörekvő tőzsdei vállalatok részvényeit forgalmazták, alacsony szintű bevezetési feltételek mellett. Ezt a szekciót december 15-ével be is zárták, és mintegy 700 vállalkozás jegyzése ezzel meg is szűnt, de kötvények is jártak így.

Jövünk, rábeszélünk, eltűnünk

A piac bezárásának talán fő indoka éppen az, hogy a csalók terepévé vált – írja a német sajtó. Nemcsak az említett árfolyam-manipulátoroké, hanem a cégek között is volt sok olyan, amely csak azért vezette be a részvényeit, hogy a befektetőket megvezesse. (Hasonló bóvligyanús papírok egyébként Budapesten is léteznek.)

De van még rosszabb eset is. A Graumarktinfo.de beszámol egy zürichi ügyvédről, Daniel Fischerről, aki évek óta gyűjti az adatokat egy csalássorozatról. Ennek során telefonon beszélik rá egy „titkos tipp” alapján az ügyfeleket bizonyos értékpapírok vásárlására és a pénz átutalására. Később, úgy fél év múlva újra jelentkeznek, hogy nehézségek léptek fel a céggel kapcsolatban, de némi jogi költség fejében visszaszerzik a pénzt kamatostul. Ha azután ezt is átutalta az ügyfél, mert minden olyan komolynak látszott, akkor pedig eltűnnek.

Hontalan csalóknak nincs felügyelete

Az üggyel kapcsolatos nagy gond, hogy egyik pénzügyi felügyelet sem foglalkozik vele, mert senki sem tudja, hogy a csalók melyik országban működnek – mondta el az ügyvéd. Fischer most azzal próbálkozik, hogy összegyűjti a károsultak panaszait, és a bankok ellen nyújt be összevont keresetet, akik a bűnözők számláit vezették. Hogy ez sikerrel járhat-e, azt azonban nem lehet megítélni.

Az, hogy a külföldi filléres részvényekkel kapcsolatos csalások Magyarországon még nem terjedtek el, amiatt is lehet, hogy bár már a világ összes tőzsdéjéhez hozzá tudunk férni otthonról, interneten hazai vagy külföldi brókercégeken keresztül, ezzel még csak a lakosság kis része él, és azok is tőkepiaci szempontból képzettebbek lehetnek az átlagnál.

Sorozatunk előző részei:

A pilótajáték ezer formában éled újjá

Felelőtlen buxolás és bármi, amivel nagyon túlvállaltad magad

Nigériai levelektől a látszatnyereményen át a csalárd távmunkáig

Magyar vállalatok rémálom-kötvényei

A beválthatatlan és elinflált kárpótlási jegy

Keressen naponta 600 eurót és egyéb átverések

Hasonló témájú cikkek:

Gyémánt: özvegyeknek és árváknak való, vagy pilótajáték az egész?

Sárga helyett zöld aranyat vegyenek - kapkodnak az erdőbefektetések után

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13980 13950 14220 -1,06% 0 0 2 145 890 025 Ft 2021-05-12 17:09:14
MOL 2200 2194 2228 -0,36% 0 0 2 254 224 356 Ft 2021-05-12 17:08:08
MTELEKOM 411 411 418 -1,67% 0 0 168 285 409 Ft 2021-05-12 17:05:27
RICHTER 8400 8340 8415 +0,72% 0 0 1 348 714 105 Ft 2021-05-12 17:12:06
OPUS 242 242 246 +0,41% 0 0 16 957 865 Ft 2021-05-12 17:11:55
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jó nap van a Richter mögött
MTI | 2021. május 12. 18:01
A vezető részvények a gyógyszerpapír kivételével gyengültek.
Részvény / Deviza / Áru Ronda inflációs adatok jönnek sorban, csökken a bitcoin adója itthon
Eidenpenz József | 2021. május 12. 12:10
Európában stabilizálódtak ma a tőzsdék, de az USA-ban nagyon várják a délutáni inflációs adatot, ami még felkavarhatja a piacokat. A Telekom gyorsjelentése nagyjából hozta a várakozásokat, az OTP célárát pedig megemelték. Magyarországon csökkenhet a kriptodevizák adója. A lítium az egyik legjobban teljesítő nyersanyag volt az idén.
Részvény / Deviza / Áru Enyhe csökkenés: mi történt ma Budapesten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 11. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 236,92 pontos, 0,53 százalékos csökkenéssel, 44 350,67 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Átterjedt a korrekció Európára, 30-ból 30 DAX-papír esett
Eidenpenz József | 2021. május 11. 12:13
A tegnapi, március óta nem látott nagyságú amerikai techrészvény-kiárusítás után ma Európában is méretes mínuszok vannak. A magyar és a lengyel index az átlagnál jobban szerepel, de Pesten is az esés az úr. Nagyot zuhant a Novavax egy bejelentés nyomán, és  rejtélyes új Tesla-gyár tervei tűntek fel Texasban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és a Telekom húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,22 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 44 587,59 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Átmeneti lehet a Richter gyengélkedése, a bányavállalatok és oltóanyag-gyártók nagy napja a mai
Eidenpenz József | 2021. május 10. 12:27
Az európai tőzsdéken kis esés jellemző, de a magyar és a lengyel parkett jobban teljesít. A Pfizer-BionTech oltásról sorba jöttek jó hírek, a részvénye majdnem tíz százalékkal drágul. Londonban a bányavállalatok főleg a réz száguldása miatt mennek. A Richter jelentése csalódás, de a jövőt illetően optimisták az elemzők, így a papír nem esik.
Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A nyersanyagok vétele, illetve tartása most jó ötletnek tűnik
Csabai Károly | 2021. május 7. 16:30
Hetedszer nyerte el az OTP Föld Kincsei Alap az Év Legjobb Árupiaci Alapja címet a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón, ami megsüvegelendő teljesítmény annak ismeretében, hogy lapunk nyolc évvel ezelőtt indította útjára e díjat. Az újabb elismerés apropóján beszélgettünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot alakított a Mol a brókerek szerint, még tovább is nőhet az OTP profitja
Eidenpenz József | 2021. május 7. 12:47
A Mol gyorsjelentése lényegesen jobb számokat hozott, mint az elemzői előrejelzések átlaga, nem csoda, hogy a részvény szépen emelkedik. Az OTP eredményét is pozitívan értékelik, de a piaci reakció mégsem ezt tükrözi. Az Adidas nagy felpattanást mutat ma, a PayPal pedig sokat keresett a kriptodevizákon.
Részvény / Deviza / Áru A magas olajárak legyőzték a koronavírust: a vártnál is jobb eredményt ért el a Mol
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 07:06
Az elemzői várakozásokat meghaladó első negyedéves eredményt tett közzé a Mol péntek hajnalban.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.