<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Az utóbbi időben voltak különös megnyilvánulásai Elon Musknak, de most mintha teljesen elvesztette volna a kontrollt: egy kereskedés közbeni beszólással pár embert meggazdagított, miközben egy extrémnek mondható tervet körvonalazott, mindezt Twitter-beszólásokban, mint az amerikai elnök szokta, a tőzsde értesítése és a kereskedés felfüggesztése nélkül.

Súlyos cselekmény

Ekkora manipulációt még nem is tudjuk, látott-e a világ, az amerikai felügyeletnek nagyon keményen kellene ezért büntetni. Békésen folyt a kereskedés a Teslával 340 dollár körül, amikor Elon Musk egyszer csak csippantott egyet a Twitteren, miszerint ő fogja, kivásárolja a céget 420 dolláron, és kivezeti a tőzsdéről. Nos, azon túl, hogy ez eleve egy meglehetősen érdekes ügylet lenne, ez nem más, mint elképesztő árfolyam befolyásolás, még ha nem is feltétlenül ez volt a cél, csak esetleg épp elgurult az egyébként zseniális vállalkozó gyógyszere.

Tesla. Twittelésre felugrás, majd a meglepett tőzsde felfüggesztette egy időre

Gondoljunk bele, ha csak felmerül a gyanú, hogy szólt valakinek, mit fog kiírni, máris a legsúlyosabb, Amerikában nem ritkán börtönnel büntetendő bennfentes kereskedés valósul meg. De ha nem szólt senkinek, saját részvénycsomagját akkor is felénekelte a kereskedés közepén, ami ugyancsak elég súlyos vétség, nem is szokott előfordulni a Wall Street-en. Ilyen esetben, mint ahogy nálunk is, a cég, vagy annak fő tulajdonosa kéri a tőzsdét, hogy függesszék fel a papír kereskedését, mert az árfolyamot jelentősen befolyásoló információ láthat napvilágot.

Elgurult a gyógyszer?

Elon Musk ezt nem tette, sőt további üzeneteket bocsátott ki, kissé össze-vissza, mintha nem is lett volna teljesen magánál. Békésen elcsevegett a twittelőkkel, miközben folyt a kereskedés, végül a tőzsde maga elégelte meg a hallatlan eseményt, és függesztette fel a papírost. Az esemény azért is aggályos, mert a hír nem egy hivatalos helyen jelent meg, nem tudta maga a tőzsde közzétenni, így a szereplők nem férhettek hozzá egyszerre az információhoz. Aki véletlenül elolvasta a Twitteren, gyorsan rátenyerelt a vétel gombra, és mire a többiek is elolvasták és máshol is megjelent, már ki is szórta jó 5 százalékos nyerőben. Ebben az esetben még a tőkeáttét sem volt nagy kockázat, nagy pénzt lehetett szakítani.

Nos, azon túlmenően, hogy a szabályokat felrúgta a Tesla-vezér és az ő vállalkozói nagyságához méltatlan módon cselekedett, felmerül a kérdés, hogy mik is voltak a motivációi. Cége épp most kezd nyereségessé válni sok év után, talán össze is függ ezzel az időpont választás. Úgy tűnik, hogy Musk utálta a tőzsdei jelenlétet eddig is, mint nálunk egykor Norbi, de rá volt kényszerülve, hisz az eddigi veszteséget sehogy máshogy nem lehetett volna finanszírozni, csak a tőzsdén keresztül a befektetők kitartásával és Elon Musk iránti töretlen bizalmával.

A mór mehet

Most, hogy megvan a nyereség, nem kell több tőkeemelés, a fene egye meg a tőzsdét, gondolhatja Musk. Mindig csak beszólnak neki, elemezgetnek, aggodalmaskodnak, negyedéves jelentést kell készíteni, micsoda macera. És még shortolnak is a drágalátos befektetők, amit Musk támadásnak él meg, pedig nem az: ellenkezőleg, a legnagyobb siker jele. A vállalat rengeteget ér a piacon, ezt sok tökfilkó nem hiszi el, shortolnak, majd kikényszerülnek az ügyletből, lányegében ők hajtják feljebb az árfolyamot.

Mondhatjuk, hogy shortosok nélkül távolról sem lenne ilyen magasan az árfolyam, hisz fundamentálisan messze nem ér ennyit a cég, még akkor sem, ha a legoptimistább elképzelései bejönnek. Musk megköszönhetné a shortosoknak az ingyen ebédet, hisz ez a magas árfolyam ahhoz is jó volt, hogy könnyedén tőkét emelhessen, amíg állandó pénzhiány volt. Talán fel kellett volna vennie egy kommunikációs szakértőt, aki beszél helyette, míg ő csak végzi a dolgát.

Ki veszi meg aranyáron?

Amit viszont most kitalált, az igen érdekes megoldás. A fundamentálisan amúgy is drága piaci árfolyamnál jóval magasabban vásárolná ki a céget a tőzsdéről, ami önmagában is irracionális, de még nagyobb kérdés, hogy ha eddig örökös pénzzavar volt, honnan lenne erre pénz? Két megoldás lehet: saját maga más vállalkozásai hasznából vesz aranyáron Tesla-részvényeket, vagy talált olyan nagybefektetőt, aki annyira bízik benne, hogy hajlandó ezen az áron nagy tételt venni. Ez utóbbi reális forgatókönyv lehetne, viszont nem tudni, a jelenlegi részvényesek közül mennyien szállnak ki az igen vonzó árfolyamon (miután a shortosok is kényszerűen zártak, jól feltolva az árat).

Ha mondjuk, az összes részvény felét eladnák, ami ilyenkor teljesen reális lehet, akkor kapásból 40 milliárd dollárnyi vevő kell, ami minden, csak nem kevés. Elon Musk szerint csak azon múlik a dolog, hogy a közgyűlés megszavazza-e a kivezetést. Ott viszont prezentálnia kell, miből vásárol, hisz úgy nem bocsáthatja szavazásra, hogy nincs meg a forrás, illetve akkor biztos, ami biztos alapon leszavazzák. Izgatottan várjuk a szavazást, még izgatottabban, hogy létrejön-e az ügylet. Mindazonáltal nem szabad lebecsülni a vállalkozót: mégiscsak ő épített újraindítható űrrakétákat, és lépett előre hatalmasat az elektromos autózásban és az energiatárolásban.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16650 16335 16650 +2,08% 0 0 4 443 541 715 Ft 2021-08-02 17:05:13
MOL 2404 2388 2412 -0,25% 0 0 616 365 466 Ft 2021-08-02 17:06:55
MTELEKOM 425 424 428 -0,58% 0 0 16 652 351 Ft 2021-08-02 17:05:22
RICHTER 8345 8200 8345 +0,54% 0 0 1 435 649 735 Ft 2021-08-02 17:06:42
OPUS 236 236 240 -0,84% 0 0 8 012 494 Ft 2021-08-02 16:59:42
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP felhúzta a BUX indexet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 17:46
2 százalékkal ugrott meg a bankpapír, amely az indexet is felfele mozdította.
Részvény / Deviza / Áru Jól kezdte a forint a hetet
Király Béla | 2021. augusztus 2. 12:49
A pénteki gyengébb amerikai zárás ellenére az ázsiai tőzsdék emelkedéssel kezdtek. A magyar piacon a tőzsdén nem volt komoly változás, ellenben a forint ismét erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan fektessünk rézbe, és miért jó ilyenkor bányarészvényesnek lenni?
Eidenpenz József | 2021. augusztus 1. 05:17
Mit tehet az, aki valamilyen egzotikusabb nyersanyagba akar fektetni, ami nálunk esetleg nem is kapható? Vásárolhat például olyan vállalatok részvényeiből, amelyek ennek fontos termelői. A réznél a nagyobb cégek általában több lábon állnak, más anyagokat is felszínre hoznak, de van olyan is, amely túlnyomórészt a rézből él.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi piacokhoz képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 19:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 324,89 pontos, 0,67 százalékos emelkedéssel, 48 610,95 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a magyar index – az emelkedés tovább folytatódhat?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 18:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 758,53 pontos, 1,60 százalékos emelkedéssel, 48 286,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megijedtek a kínai pártemberek a részvényár-eséstől, jó jelentés után esik a Facebook
Eidenpenz József | 2021. július 29. 11:24
Hatalmas mennyiségű gyorsjelentés érkezett, amelyek többnyire felülmúlják az amúgy sem pesszimista elemzői becsléseket. Ám a jövőbeli kilátások már nem mindig rózsásak, így több papír esett, mint például a Facebook. Kínában a vezetés nyugtatgatja a részvényeseket, ma megy tőzsdére a Robinhood. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru A kamatdöntés lökte meg ma is az OTP árfolyamát
MTI | 2021. július 28. 17:51
Felülteljesítő volt szerdán a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Mégsem kell félni a negyedik hullámtól? Megint macska tévedt a blokkláncra
Eidenpenz József | 2021. július 28. 11:56
Európában emelkednek a tőzsdeindexek és az USA-ban is plusszos nyitás várható a Fed ülésének vége előtt. Számos fontos gyorsjelentés érkezett, amerikai tech-óriásoktól és európai nagybankoktól, alapvetően kedvező számokkal, de bizonytalan kilátások mellett. A 40 ezer dollárt ostromolja a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos