BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 4. 18:59

Meglepően hirtelen távozott a Google három alapítója közül kettő a társaság felső vezetői közül. Az azonnali hatályú szakítást egyelőre jól fogadta a tőzsde, mert lehet, hogy a műszaki zseniknek az adminisztratív teendők hiánya egyenesen szárnyakat ad. Meglepően hirtelen kilábaltak a tőzsdék az eheti gödörből is, az OTP ára valósággal robbant.

A hétfői és keddi csúnya esések után, amit főleg Donald Trump harcias kijelentései, a kereskedelmi háborúval kapcsolatos pesszimizmus okozott, szerdán jött az enyhülés. A Bloomberg megszellőztette, hogy Trump fellépései ellenére azért a felek továbbra is dolgoznak legalább egy előzetes szerződés tető alá hozásán.

Az európai indexek jellemzően egy-másfél, az amerikai társaik 0,5-0,8 százalékos pluszban vannak. Itthon a BUX index 2,4 százalékkal lőtt ki, az OTP ára pedig valósággal robbant. A részvény új rekordja záróáron 14 870 forint, de a Mol is 1,6, a Richter 1,9 százalékkal drágult. A forint is erősödött, 331 forint közelében kár az euró.

További árfolyamok itt láthatók

Távozott a Google három alapítója közül kettő, Larry Page és Szergej Brin a társaság kedd esti bejelentése szerint. Az azonnali hatályúnak nevezett visszalépés egy 21 éves korszak végét jelezheti. Hasonló ahhoz, ahogy Jack Ma az internetes kereskedő óriás, az Alibaba vezetéséből vonult hátrébb korábban – írta a Financial Times.

Már korábban megtörtént?

Egyáltalán nem jellemző a vezető amerikai technológiai társaságok életében hogy ilyen egyszerűen elsétáljanak a vezetők – írta a lap. Talán csak Bill Gates csinált hasonlót, amikor 2006-ban visszavonult a Microsoft napi vezetésétől.

Alphabet-árfolyam (Tradingview.com)

A Google részvényei emelkedéssel reagáltak a hírre, mintegy két százalékos pluszban járnak ma. A Google lépése egyben egy új korszak kezdetét is jelentheti sokak szerint . A feltételezések szerint Larry Page és Szergej Brin valójában már korábban visszavonultak az üzlettől, csak most tették ezt hivatalossá.

Egészségügy? Önvezetők?

A Google céget az Alphabet holding négy évvel ezelőtti megalakítása óta Sundar Pichai vezeti. A másik két menedzser az Alphabet elnöke és vezérigazgatója voltak. Most Sundar marad a csúcsmenedzser.

A Google lépése egyben egy új korszak kezdetét is jelentheti a Financial Times szerint. Bár a Google bevételeinek több mint 90 százalékát még mindig az internetes üzletág adja, a feltételezések szerint a cég teljesen más irányokba is terjeszkedni készül. Ilyen az egészségügy vagy az önvezető autók.

Laboratóriumok és találmányok

Larry Page eddig is kevéssé érdeklődött a napi üzlet iránt. Ő inkább egyfajta feltaláló alkat, aki technológiai áttöréseket próbál elérni egy sor iparágban. Volt, aki egyenesen korunk Thomas Edisonjának nevezte. Brin is inkább a Google X laboratóriumai környékén mozgott.

A befektetők leginkább azon tanakodnak, hogy az Alphabet-Google csoport nagyszabású terveinek és találmányainak sorában vajon mi lesz a következő. A cégnek szokása korábbi terveket feladni, projekteket leállítani és újakat elővenni a tarsolyából. A fő pénzkereseti forrás, a Google internetes üzletág azonban változatlan.

Tőkeerősek a fiúk

De az alapítók követhetik például Bill Gates példáját, aki erősen csökkentette Microsoft-részesedését és inkább személyes vállalkozásaiba csoportosította át a tőkéjének egy részét. Tőkéjük van, Page és Szergej Brin részesedése jelenleg 11,4 százalékos a vállalatban, ami most mintegy 101 milliárd dollárt ér. Bár a két szakemberre az Alphabet Holding vezetésében már nincsen szükség, tulajdonosok maradnak. A szavazati jogok 51 százalékát ellenőrzik (elsőbbségi részvényekkel).

A világ összes információja

Az is elképzelhető, hogy miután a napi kötelezettségeik csökkentek, Page megvalósítja a Google híres régi tervét a világ összes információjának rendszerezéséről. A két tudós támogatottsága a részvényesek körében állítólag szilárd.

Hihetetlen történet, amelyben két, az egyetemről kirúgott diák megalkotta a világ legnagyobb társaságát – méltatták a tevékenységüket. A cég indításánál üzleti angyal-befektetők bábáskostak 1998-ban, közöttük Jeff Bezos, az Amazon feje.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
hírlevél