<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csütörtökön is folytatta gyengülését a magyar fizetőeszköz. Ehhez hozzájárult az is, hogy az MNB ezúttal nem emelte a kamatokat.

A héten a jogállamisági eljárás megindításának hírére a forint kapott egy komoly gyomrost, ám az árfolyam stabilizálódni látszott Orbán Viktor azon kijelentésére, hogy az Európai Unióban és a NATO keretei között képzeli el Magyarország jövőjét. Az optimizmus csütörtökre viszont elillant, hiszen a magyar fizetőeszköz ismét lejtőre került, és délelőtt az euró ellenében az árfolyam a 382-es szint körül mozgott.

Megint rossz irányba megy. Fotó: Király Béla Privátbankár/mfor.huMegint rossz irányba megy. Fotó: Király Béla Privátbankár/mfor.hu

A csütörtöki gyengülésben persze az is közrejátszott, hogy a várakozásokkal szemben az MNB ma nem emelte az egyhetes betétek kamatát. Az elemzők prognózisa 30 bázispontos kamatemelésről szólt, amivel az utóbbi napok gyengülését követően stabilizálni lehetett volna a forint piacát. Miután péntek reggel közli a friss inflációs adatot az MNB, amely a várakozások szerint meglehetősen lehangoló lesz, a jövő héten a magyar jegybankra és persze a forint árfolyamára ismét komoly nyomás nehezedhet.

Eséssel zárt New York, emelkedés Európában

A Wall Street fő indexei estek szerdán a tech- és növekedési részvények vezetésével, miután a Fed márciusi jegyzőkönyvének megjelenése elbizonytalanította a befektetőket. Reális alternatíva ugyanis, hogy a következő egy évben akár több mint 1000 milliárd dollárral csökkenthetik a jegybank mérlegfőösszegét. A likviditást ráadásul nem csak ilyen módon, hanem újabb kamatemelések révén is szűkítheti a Fed, ami összességében a korábbi pénzbőséghez képest komoly visszafogást jelent. Ugyanakkor az amerikai jegybank valamilyen szinten kényszerpályán van, hiszen az infláció ott is évtizedek óta nem látott szinten van, amit nem nézhet tétlenül a Fed.

Szerdán a Nasdaq 2,2 százalékot esett, S&P 500 index 1 százalékot, míg a Dow Jones index 0,4 százalékot gyengült. Az amerikai piacokat követték reggel az ázsiai indexek, hiszen a japán tőzsde 1,7 százalékkal került lejjebb, a Hong Kong-i és a kínai tőzsdeindex 1 százalék felett esett, a dél-koreai piac mutatója pedig 1,4 százalékkal került lejjebb.

Árfolyamok és grafikonok

A fentiek ellenére Európában nyugodtabb kereskedést láthatunk, a DAX 0,3 százalékos, míg a párizsi börze indexe fél százalékos erősödést mutat. Kakukktojásnak számít a londoni piac mutatója, az FTSE, amely mínuszban állt csütörtök délelőtt. Ennek hátterében az áll, hogy a Shell energiaipari óriáscég bejelentette, hogy az Oroszországból való kivonulásról szóló döntés miatt akár 5 milliárd dollár értékű is lehet a leírásuk, ami magasabb a korábban közzétettnél.

Az ukrán háborúra figyelnek a befektetők

A befektetők elsősorban továbbra is az ukrán háború fejleményeire figyelnek, és az annak kapcsán kirótt szankciókra. Az eddig meghozott gazdasági lépések számos szakértő szerint aligha fogják megtörni az oroszokat, ők azzal érvelnek, hogy a rubel árfolyama is visszaerősödött az ukrajnai invázió előtti szintre. Ráadásul az EU továbbra sem akar energetikai korlátozásokat bevezetni. Így pedig tényleg igaz az, hogy Putyin háborúját továbbra is a Nyugat finanszírozza, miközben Ukrajnát is ellátják fegyverekkel.

Az EU kül- és biztonságpolitikáért felelős biztosa, Josep Borrell jelezte, hogy az EU hamarosan jóvá hagyhatja ötödik szankciós csomagját Oroszországgal szemben. Ugyanakkor ez több területet biztosan nem fog érinteni, hiszen Magyarország mellett más országok sem feltétlen támogatnák az olaj- és gázimport korlátozását. A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter csütörtökön ismét leszögezte azt is, hogy a nukleáris energiához kapcsolódó minden tevékenységnek mentességet kell élveznie a szankciók alól.

A szomszédos országban továbbra is heves harcok folynak, és a szakértők többsége annak ellenére elhúzódó háborúval számol, hogy Putyin állítólag a Győzelem napján, május 9-én szeretné – győztesen – befejezni a háborút.

Felfele kapaszkodik a magyar piac

A háború mellett több fontos makroadat lát és látott napvilágot csütörtökön. Ezek közül a német ipari termelés a vártnak megfelelően alakult. Délután fogják publikálni az amerikai munkanélküliségi mutatókat, amelyek önmagukon túlmutatóak lesznek, hiszen fontos jelzést küldhetnek a gazdasági növekedés (illetve annak lassulása) és az infláció kapcsán (a feszített munkaerőpiac bérinflációt hozhat). Emellett csütörtökön közlik az EKB legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét is.

A magyar piacon mindenesetre felfele kapaszkodnak a fontosabb részvények, igaz van honnan, hiszen szerdán beszakadt a BUX. Nemzetközi sajtótájékoztatóján ugyanis Orbán Viktor kilátásba helyezte, hogy megmaradhatnak az árstopok, ez az üzemanyagok esetében alkalmazottnál a Mol, míg a kamatstopnál az OTP számára volt rossz hír. Tetézte úgymond a bajt, hogy miközben minden elemző a költségvetés nehéz helyzetéről beszél, a magyar miniszterelnök leszögezte, hogy a lakosságot érintő megszorításokról szó sem lehet. Mindez pedig azt feltételezi, hogy a büdzsé rendbetételét újra szektoriális adókkal oldhatja meg a kormány.

Csütörtökön a BUX délelőtt bő másfél százalékos pluszban állt, a vezető részvények erősödtek. Az OTP 1,8 százalékkal ugrott meg, a Mol pedig 1,2 százalékkal erősödött. A Richter egy százalék alatti mértékű pluszban ált, míg a Telekom csupán 0,4 százalékkal erősödött. A választások után nagyot ugró részvények árfolyama csütörtökön is erősödött, a 4iG-é 2, míg az Opusé 1 százalékkal ment feljebb.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9940 9860 10000 -0,60% 0 0 3 867 793 516 Ft 2022-12-08 17:12:32
MOL 2598 2572 2636 -5,39% 0 0 3 237 013 938 Ft 2022-12-08 17:10:36
MTELEKOM 326 323 330 -1,21% 0 0 145 835 171 Ft 2022-12-08 17:05:15
RICHTER 8615 8505 8715 0,00% 0 0 1 572 116 985 Ft 2022-12-08 17:06:41
OPUS 121 117 122 -1,14% 0 0 42 538 711 Ft 2022-12-08 17:11:52
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Van Mol-részvénye? Ennek nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:10
A részvény volt a leggyengébben teljesítő papír csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru 416 is volt az euró, a Mol végre leválhat az orosz olajról?
Eidenpenz József | 2022. december 8. 12:31
A Molra kirótt durva adó lejtőre küldte a részvényt, pedig elemzők szerint csak azt vették el tőle, amit eddig az ársapkával is. De ez legalább segíthet leválni az orosz nyersanyagról. A forint gyenge a magas inflációs adat után, az OTP viszont ismét elérte a tízezer forintot.
Részvény / Deviza / Áru Rosszul ébredt a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 07:51
Gyengült a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz napja volt a Molnak, bizonytalanok a részvényesek
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 718,75 pontos, 1,59 százalékos csökkenéssel, 44 614,88 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Jól húz a Mol sapka nélkül, izgalmas másfél hétnek nézünk elébe
Eidenpenz József | 2022. december 7. 12:52
Az ársapka megszüntetése pozitívan hatott a Molra és a forintra, bár úgy tűnik, a kedd esti bejelentés már az elmúlt napokban elkezdett beépülni az árfolyamokba. Hasonlóan számítottak a kínai Covid-szabályok enyhítésére a tőzsdék, miközben a jövő heti amerikai kamatdöntés lesz a következő nagy esemény. De jön még pár fontos hír itthon is, külföldön is.
Részvény / Deviza / Áru Újra 140 euró felett az európai gázár, hol lesz a vége az emelkedésnek?
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 10:14
Emelkedéssel indított a TTF gázár ma is.
Részvény / Deviza / Áru Hogy ízlik a forintnak a piaci áras benzin? Kattintson a legfrissebb árfolyamokért!
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 07:38
Reggel kicsit erősödött a forint a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Ledolgozta a korábbi esés egy részét az OTP és a Mol is
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 17:55
A Magyar Telekom kivételével minden vezető papír javított.
Részvény / Deviza / Áru A Mol újraindította a Dunai Finomítót, de egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 12:58
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
Részvény / Deviza / Áru Feltámadt poraiból az OTP, lesz-e itt év végi rali?
Eidenpenz József | 2022. december 6. 12:48
A forint gyenge, de a magyar részvények életjeleket mutatnak a tegnapi csúnya zuhanás után. Miért esett ekkorát tegnap az OTP, Amerika, meg a Tesla? Mit mutat a kisbefektetői hangulatindex az év végi raliról? Saját kriptovalutát készít a Twitter?
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG