BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. március 30. 10:01

Az összes vezető tőzsde indexe zuhan, az olaj is tovább gyengült, az észak-amerikai fajta ára 18 éves mélypontra került. A forint euróval szembeni árfolyama pedig újabb veszélyes szint felé tart.

Ma reggel folytatódott a tőzsdéken a pénteki negatív trend. Az elsőként kinyitott ázsiai börzék indexei 1-1,5 százalékos mínuszban álltak kora délelőtt. Ausztrália viszont 7 százalékkal magasabban zárt az előző napjához képest, mivel az ottani befektetők most éppen optimistán álltak hozzá a koronavírus terjedéséről napvilágot látott friss számokhoz. Mindenekelőtt ahhoz, hogy – ha hinni lehet a pekingi számoknak – Kínában ma reggelre sikerült 2 500 fő alá szorítani a kezeltek számát, mindössze 31 új beteget regisztráltak.

A New Yorki- értéktőzsdén. Fotó: fintechzone.hu A New Yorki- értéktőzsdén. Fotó: fintechzone.hu

Ezzel azonban az auszik egyedül voltak. Az ázsiai negatív hangulat ugyanis átragadt az európai részvénypiacokra is, a vezető barométerek kivétel nélkül pirosban pompáztak: a frankfurti DAX közel 0,7, a londoni FTSE-100 és a francia CAC-40 1,5-1,5 százalék feletti mínuszban állt fél órával a nyitást követően. S a határidős árfolyamok alapján a múlt hétvégi európai szintű óraátállítás miatt magyar idő szerint ismét délután fél 4-től este 10-ig üzemelő amerikai tőzsdék is a negatív tartományban kezdhetnek.

A BUX közel 1 százalékos mínuszban tartózkodott fél órával a tőzsdenyitást követően. A vezető részvények közül a Richteré 1,6, a Molé 1,1, az OTP-é 0,1 százalékkal gyengült, míg a Magyar Telekom papírjai stagnáltak.

Új mélyponton az olaj árfolyama. Egy rövid időre még 20 dollár alá is benézett az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) árfolyama, ez 18 éve nem látott alacsony szint. Később valamelyest visszakapaszkodott, ám kora délelőtt még mindig több mint 5 százalékos bukóban, hordónként 20,4 dollár körül állt. Az északi-tengeri Brent-típus még jobban, 7 százalékot meghaladóan olcsóbbodott, s ára 23 dollár felé közelített. A koronavírus-járvány miatt a globális olajkereslet 25 százalékkal eshet vissza – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. –, ráadásul az Oroszország és Szaúd-Arábia közötti árháború miatt túlkínálat is van az olajpiacon, mely egyes előrejelzések szerint elérheti a 25 millió hordót naponta. Figyelmeztető, hogy Jason Bordoff, az Obama-kormányzat volt energiaügyi főtanácsadója szerint még soha nem történt meg, hogy elfogyjanak a tárolókapacitások, és erre most reális esélyt lát. Emiatt továbbra is nyomás alatt maradhatnak az árak mindaddig, amíg a nagyobb iparági szereplők jelentős termeléscsökkentést nem hajtanak végre.

Az arany unciája (1 uncia=31,1035 gramm) 1650 dollár közelében tartózkodik, amelyet az utóbbi napokban gyengülő dollár is segített. Más kérdés, hogy ma fordult-e trend, a zöldhasú mind az euróval, mind az angol fonttal szemben erősödött, az uniós pénz egysége 1,10, míg az EU-ból távozó szigetországé 1,23 dollárt ért.

A forint viszont gyengült, az euróval szembeni árfolyama hétfőn kora délelőtt a 358-as szint közelében tanyázott, s elemzők nem tartják kizártnak, hogy a következő hetekben 360 fölé mehet.

Ma a következő hírek, fejlemények mozgathatják a pénz- és tőkepiacokat.

Kínai monetáris dollármilliárdos pumpa

A pekingi jegybank 50 milliárd jüant áramoltat a kínai bankrendszerbe, ez 7,1 milliárd dollárnak felel meg. A lépés a bankközi kamatokat 2,4-ről 2,2 százalékra vitte le. A jegybank hangsúlyozta, hogy elegendő likviditást nyújt a reálgazdaság számára, miközben arra is ügyel, hogy az infláció ne legyen túl magas. Miután a koronavírus-járvány globálisan elterjedt, a kínai gazdaság számára nem kizárólag a termelés korábbi leállása, és annak újraindítása jelent problémát, hiszen komoly visszaesés várható a globális keresletben.

Euróövezet: kétszámjegyű deficit jön? 

Sorra jönnek ki a fiskális programok a koronavírus miatt leült gazdaságok élénkítésére. A költekezés hatására a Jeffries elemzője szerint az euróövezet költségvetési hiánya az idén 17 százalékos lehet, de még a konzervatívabb Morgan Stanley is 10 százalék körüli decifittel számol. Ezt azonban a Berkeley Economics elemzője szerint pozitívumként kell értékelni, mondván, ha egy ország vagy térség költségvetési hiánya az idén egyszámjegyű marad, az azt jelenti, hogy nem költött elég pénzt a válságkezelésre. Csak viszonyításként: 2008-ban az euróövezet költségvetési hiánya 6,2 százalékra ugrott az előző évi 0,7 százalékról.

Fontos makrogazdasági adatok

Közülük is kiemelkedik a már ma délután napvilágot látó németországi éves márciusi inflációs mutató, amely a piaci várakozások szerint 1,3 százalék lehet, szemben a februári 1,7-tel. Ezen kívül még az Eurózóna 11 órakor publikálandó fogyasztói bizalmi indexre érdemes figyelni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél