BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2020. április 2. 18:41

A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.

Az új amerikai munkanélküliségi kérelmekről szóló adatok siralmasak lettek, a 6,65 millió fős történelmi rekord több mint kétszerese a múlt heti, szintén megdöbbenést okozó számnak. Ráadásul minden elképzelhető elemzői előrejelzést túlszárnyalt, azok mediánja (középértéke) csak 3,76 millió volt. “A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett” – írtuk délután.

Némileg meglepő módon a borzasztó adat ellenére a tőzsdék pluszban járnak, csak átmenetileg estek le az indexek. Az USA-ban két százalék körüli pluszban járnak kevéssel hat óra után. Európában a német DAX és a francia CAC csak 0,3 százalékkal emelkedett, kisebb tőzsdék, mint a belga, osztrák, holland vagy olasz, másfél-két százalékos pluszt értek el. Csak Spanyolországban esett az index, ahol a járvány nagyon sok áldozatot szed.

Bika a Wall Streeten (Pixabay.com) Bika a Wall Streeten (Pixabay.com)

Itthon a BUX index 0,7 százalékos emelkedését a Mol hat százalékos ugrása idézte elő, a papír pont 2000 forinton állt meg. Az OTP 0,3 százalékkal süllyedt (8815-re), a Richter 2,7 százalékkal esett (6210). A forint a tegnapi óriási gyengülés után, amelyet az MNB állított meg egy új betéti tender bevezetésével, ma viszonylag stabil. Jellemzően 263-364 volt az euró, de benézett rövid időre 360 alá is.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

 

Itt a Trump-féle olajár-robbanás

Az olaj ára ma alaposan megugrott annak hírére, hogy – alighanem Donald Trump amerikai elnök közbenjárására – az orosz és szaúd-arábiai termelők tárgyalásokba kezdtek. Délelőtt még csak 6-10 százalék volt az emelkedés, azután Trump újra megszólalt. Állítólag az elnök telefonon beszélt a szaúdi herceggel. Már olyat tweetelt, hogy reményei szerint mennyivel csökken majd a napi olajtermelés. Erre az árak valósággal felrobbantak, a WTI 24 százalékkal 25,25, a Brent 23 százalékkal 30,50 dollárra ugrott. (Valójában ez a WTI májusi, ám a Brent júniusi határideje, így a kettő közötti különbség részben technikai.)

Kilőttek a nemesfémek, a bitcoin

Ez jó hatással volt a tőzsdeindexekre az USA-ban, hiszen az USA olajipara nagyon szenved az alacsony olajártól. Sok cég csődjétől tartanak, ami ráadásul még mindig nem feltétlenül csökkentené az olajkínálatot. Csőd esetén a hitelezők ugyanis rendszerint tovább működtetik a kutakat, amíg a cash flow pozitív, azaz a rövid távú bevételek meghaladják a kiadásokat.

A nemesfémeknek is jót tett a rossz munkanélküliségi adat, az arany 2,5, az ezüst négy százalékkal emelkedik. A bitcoin is 11 százalékkal ment fel, 6900 dollárra, az ether kilenc százalékkal ugrik ma.

Kávé és videochat, e kettő kell nekünk

A Luckin Coffee (NASDAQ: LK) részvénye 71 százékkal esett, azaz lényegében összeomlott az Investing.com szerint. A kínai kávéházlánc bejelentette, hogy felfüggesztette és vizsgálat alá helyezte a vezérigazgató-helyettest és visszavonta két utolsó negyedéves jelentését. A short ügyletekkel foglalkozó Muddy Waters Research januárban csalást kiáltott a céggel kapcsolatban, a társaság eladási számait szerintük mesterségesen felnagyították.

A Starbucks (NASDAQ: SBUX) viszont 2,8 százalékkal emelkedett annak hírére, hogy Kínában az emlíett jelentős versenytárs elhagyja a piacot. A Zoom Video (NASDAQ: ZM) viszont 5,2 százalékkal esett vissza az adatvédelmi politikájával kapcsolatos növekvő aggodalmak miatt. A cég az otthoni munkavégzés egyik nagy nyertese, az átlagos napi felhasználói szám 200 millióra nőtt a válság előtti tízmilliós maximumról. Az nem derült ki, hogy hányan használják a prémium, azaz fizetős szolgáltatást.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
hírlevél