BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 26. 18:45

Az elmúlt másfél évben az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások hiába húzódtak már-már a végtelenségig, Donald Trump rendre meg tudta állítani az eséseket, ha a befektetők el is bizonytalanodtak. Most azonban nem segített ő sem, ami sajtóhírek szerint teljesen kiborította az elnököt.

Donald Trump, az USA elnöke

A hétfőn szabadesésben zuhantak a részvénypiacok, az amerikai elnök erre még aznap este próbálta megnyugtatni a piacokat. Donald Trump akkor azt közölte, hogy 2,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól a koronavírus elleni harcra - jelentette be hétfőn este a Fehér Ház. Közleményében Rachel Semmel, a Fehér Ház gazdálkodási és költségvetési hivatalának szóvivőnője közölte, hogy az összegből egymilliárd dollárt fordítanak a vírus elleni vakcina kifejlesztésére, a további összeget pedig műszerek és egyéb orvosi berendezések vásárlására költik. A hétfőn Indiában tartózkodó Trump Twitteren akkor írta, hogy a koronavírus ellenőrzését "nagyon is kézben tartjuk az Egyesült Államokban", így indokolatlannak látta már a hétfői tőzsdei zuhanást is.

Ezek után jött kedden az újabb hidegzuhany, amikor a hétfői 3 százalék feletti bukókat megismételték a Wall Street legfontosabb mutatói. Ehhez hasonló súlyos, két egymást követő napi esésre 2018-ban volt utoljára példa. A keddi zuhanáshoz egyes vélemények szerint az is hozzájárult, hogy számos egészségügyi szakértő – köztük az amerikai járványügyi hivatal jelenlegi és korábbi vezetője is - úgy vélekedett kedden, hogy a vírus hamarosan az Egyesült Államokban is tömegesen megjelenhet. Talán nem meglepő, hogy a befektetők defenzív stratégiát választva inkább szabadultak a részvényeiktől.

A pánikhangulat miatt Donald Trump állítólag előzetesen arra figyelmeztette az érintetteket, hogy tartózkodjanak a vírus hatásának előrejelzésétől, ugyanis tartott attól, hogy emiatt tovább zuhannak majd a piacok. Többen azonban nem követték ezt az irányt, és igyekeztek az amerikai közvéleményt tájékoztatni a fejleményekről, és fel akarták készíteni az embereket a várható negatív következményekre. Mindez viszont nagyon nem volt az elnök ínyére, és a Washington Postnak két bennfentes is arról számolt be, hogy az elnök tombolt mérgében.

Az elnök mellett annak gazdasági tanácsadója is mindent megtett, hogy enyhítse a járvány miatti pánikot. Larry Kudlow arról beszélt, hogy Kínában a járvány aligha tart sokáig. Ezt a vélekedést akár az is alátámaszthatja, hogy Kínában úgy tűnik immár kevesebb új fertőzés van, mint a világ más részein. Trump gazdasági tanácsadója szerint a piac jelentős piaci esés jó lehetőséget kínál azoknak a befektetőknek, akik hosszú távon gondolkoznak, számos részvény ugyanis hirtelen kedvező szintre esett.

A pozitív kommentárok súlyát csökkenti, hogy egyelőre a koronavírus globális hatásairól nem jelenetek meg becslések, de a nagy tőzsdei vállalatok közül is kevés adott pontos prognózist. Az Apple ugyan egy bő hete kiadott egy figyelmeztetést, amelyben jelezte, hogy az első negyedéves számai elmaradnak majd a tervezett szintektől, ám hogy mennyivel esnek vissza, azt nem közölték. Egy Kínában erősen érintett másik nagyvállalat, az Adidas is arról számolt be, hogy a járvány miatt csökkent a távol-keleti piacokon a bevétele, arról azonban, hogy mennyivel, semmi nem derült ki. Ha valóban csak egy kisebb megingás lesz a mostani, akkor akár tényleg jó beszállót adhatott a piac. Ugyanakkor sokan inkább kivárnak, mert ha valóban megjelenik az Egyesült Államokban, akkor egy újabb negatív hullám jöhet a piacokon.

Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Részvény / Deviza / Áru Szabályosan zuhan a forint, szakadnak a részvények is
Eidenpenz József | 2020. április 1. 10:20
Több napos szép emelkedés után ismét mínuszba váltottak a tőzsdeindexek a világban, így Budapesten is. A forint ma is folytatja gyengülését, már a 364-et ostromolja az euró.
Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új csúcs, 360 felett az euró/forint
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 14:33
Megint elérte, sőt ezúttal kissé jobban túllépte a 360 forintos szintet az euró/forint árfolyam, mint legutóbb.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Ugrik a BUX-index
Eidenpenz József | 2020. március 31. 11:34
Hat fontos tudnivaló arról, mi mozgatja most a piacokat. A stabilizáció jelei mutatkoznak az európai járványfronton, a kínai gyárak visszatérnek a munkához, az USA pedig további gazdaság-ösztönző lépéseket fontolgat. Stabilizálódott az olajár, miután elnöki szinten foglalkoztak vele. Felülteljesítő ma a BUX-index, bejelentést tett a Richter.
Részvény / Deviza / Áru Előbb lesz koronavírus-oltás, mint gondoltuk? A tőzsde optimista
Eidenpenz József | 2020. március 30. 18:55
Erősen közelít a 360-as szinthez a forint árfolyama az euróval szemben. Annak ellenére, hogy az USA-ban gyorsul a járvány terjedése és meghosszabbították az ezzel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsde emelkedni tud, és a pozitív hangulat átragadt Európára is. A BUX-ot a Mol húzta vissza. A hangulatot javítják a vírus ellenszerével kapcsolatos bejelentések is.
hírlevél