<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója, Szalma Csaba szerint "jelenleg időhúzás, maszatolás" látszik az IMF-el folytatott tárgyalásokban. Szerinte 300 forint alatti euróárfolyamnál a magyar kormány nem igyekszik a megállapodással, a piac pedig nem mer a forint gyengülésére játszani, mert tudja, hogy 300 forint feletti szintnél a kormány azonnal megállapodást kötne.

A magyar állampapírok jelenlegi 8-9 százalékos hozama megfelelően türközi a kockázatokat - mondta Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója és az OTP Supra nevű alap kezelője a Napi Gazdaság Top befektetések 2012 című konferenciáján. A szakértő szerint ahhoz, hogy az idén szinten maradjon az állam adósságrátája mintegy négy százalékos elsődleges többletet kellene produkálni. Hangsúlyozta, hogy a fenntartható adósságpályához alacsony kamat kell, magas növekedés, valamint alacsony államháztartási hiány.

Mikor lesz ebből megállapodás?

Az igazgató az EU/IMF-megállapodással kapcsolatban azt mondta: mivel gyengék a hazai megtakarítások, szükség van a külföldi finanszírozásra. Mint mondta, az EU/IMF jó külső finanszírozás lenne, de jelenleg "időhúzás, maszatolás látszik". Szerinte 300 forint alatti euróárfolyamnál a magyar kormány nem igyekszik a megállapodással, a piac pedig nem mer a forint gyengülésére játszani, mert tudja, hogy 300 forint feletti szintnél a kormány azonnal megállapodást kötne. "Nagy kérdés, hogy mikor lesz ebből megállapodás" - jegyezte meg Szalma Csaba.

(Adatok forrása: Bamosz.hu)

A vélemény sokban hasonlít Csaba László két nappal korábbi interjújára, amelyben a szakember kifejtette:már egyáltalán nem létkérdés Magyarország számára, hogy "védőhálót" szerezzen az IMF-től. Elmondása szerint ő ezt már a miniszterelnöknek is kifejtette, aki a közgazdász megítélése szerint egyelőre fele-fele arányban hajlik a megállapodásra és annak elutasítására.

A harmadik negyedév előtt már aligha

Az idei harmadik negyedév előtt már nem valószínű a megállapodás a magyar kormány, az EU és az IMF között, tekintettel a továbbra is fennálló nézetkülönbségekre, és bár a jelenlegi külső piaci kondíciók közepette biztosítható a finanszírozás, annak középtávú fenntarthatósága érdekében Magyarországnak később szüksége lesz a megállapodásra - vélekedtek londoni elemzők. A Barclays Capital a globális felzárkózó térségről befektetőknek összeállított elemzésében kiemelte, hogy az év eddigi szakaszában az erőteljes globális kockázatvállalási készség a magyar piacoknak is segített, és a magyar állampapírok iránti kereslet lehetővé tette, hogy a kormány későbbre halasszon hozzávetőleg négymilliárd eurónyi globálkötvény-kibocsátást.

Az idei első negyedévi forintadósság-kibocsátás valamivel a tervezett ütem előtt jár, május-júniusban azonban jelentős törlesztési kötelezettségek válnak esedékessé. A Barclays Capital közgazdászainak véleménye szerint mindent egybevetve Magyarországnak szüksége van a megállapodásra az IMF-fel és az EU-val, mert másképp "a középtávú finanszírozási program esetleg nem lesz teljesíthető".

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG