<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Lassul Közép- és Kelet-Európa gazdasági bővülése jövőre, és növekednek a térség konjunktúráját érintő kockázatok - írta kedden közzétett új előrejelzésében a Bécsi Összehasonlító Gazdaságkutató Intézet (WIIW). Magyarországon stagnálást várnak az elemzők – akár évekig is.

A WIIW aktuális prognózisa szerint a tíz új európai uniós tagország 2012-ben összességében a GDP 2,4 százalékával növekszik majd az idei három százalék után. Az intézet ezzel lefelé korrigálta várakozásait, ugyanis idén júliusban még 3,7 százalékos növekedést valószínűsített. A legnagyobb veszélyt az euróövezeti válság fertőzése jelentheti szerintük. Az export oldaláról középtávon nem várható nagyobb impulzus, csak a belföldi kereslet és a befektetések lehetnek a növekedés forrásai. A feltételeket rontja, hogy a kormányok mozgástere szűk és a hitelpiac is beszűkül. Recesszióval ennek ellenére nem számol a WIIW.

Mi bezzeg nulla körül maradhatunk 2015-ig

Az elemzők hangsúlyozták, hogy - Magyarország kivételével - a térségbeli országok államadóssága a GDP hatvan százaléka alatt van, ezzel jobb helyzetben vannak, mint az euróövezet országai. Hozzátették: a pénzügyi piacok ugyanakkor "nem csak a tényekre reagálnak, hanem más tényezőkre is". Az elemzés pillanatfelvétel alapján készült, és nagy az esélye annak, hogy később ismét lefelé kell korrigálnia prognózisát az intézetnek.

Az új tagállamok közül a legnagyobb növekedést Lengyelországban (3,3 százalék) és Romániában (2,1) várja a WIIW. Magyarországon jövőre "pozitív stagnálást", azaz 0,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsít az intézet, ám szerinte ez a stagnálás 2015-ig is eltarthat. Júliusban még három százalékos gazdasági növekedést jelzett előre 2012-re Magyarországra.

Csúnyán beszélni nem kellett volna

Richter Sándor elemző újságírói kérdésre kifejtette: az idei államháztartási adatok ugyan jók, de ezt nem lehet úgy kommunikálni, mintha minden rendben volna. Ha ezeknek az egyszeri adatoknak a tartósságát nem biztosítják, akkor 2013-tól "automatikusan problémák jelentkeznek". Továbbra is szükség van az egészségügyi rendszer és az önkormányzati pénzügyek reformjára, fenntartható finanszírozására - vélekedett. "Ha egy kormány mintegy másfél éven át csaknem minden második héten ellenségnek nevezi nyilatkozataiban a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), sok nemzetközi megfigyelő számára nagyon nehezen érthető, hogy egy nappal később mégis bejelentik a tárgyalásokat" - mondta. Peter Havlik elemző a sajtótájékoztatón kiemelte: nem számít arra, hogy közvetlen veszély fenyegetné az osztrák bankokat a térségbeli kitettségükből fakadóan.

Még boldogok lehetnek viszont az észtek

A jelentős makrogazdasági kiigazítást követő fellendülés után a külső gazdasági környezet helyzetének romlása miatt 2012-ben lassulhat a GDP-növekedési ütem Észtországban - írja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Észtországról készült, a négyes cikkely szerinti éves ország-értékelésében. Az észt gazdaság kilátásaira nehezedő negatív kockázatok között említik a kivitel növekedésének lassulását, továbbá az euróövezeti üzleti hangulat általános romlását, ami Észtország erős gazdasági fundamentumai ellenére hatással lehet az országra. Az IMF szerint a tallinni államháztartási helyzet továbbra is stabil, jóllehet a döntéshozóknak 2012-ben korlátozniuk kell a gazdaságösztönző kiadásokat.

Az IMF 7,5 százalékos idei GDP-növekedést és 3,1 százalékos jövő évi bővülési ütemet vár. Az - Európai Unió módszertana szerint számított - infláció a 2011. évi 5,1 százalékról 3,1 százalékra mérséklődik 2012-ben, a munkanélküliségi ráta pedig 13,5 százalékról 11,5 százalékra csökken. Az IMF az idei 0,3 százalékos többlet után 2,3 százalékos jövő évi költségvetési hiányt vár.

A lengyelek is visszavettek magukból

Míg a WIIW még 3,3 százalékos növekedést vélelmezett Lengyelországnál, maguk a lengyelek már jóval pesszimistábbak, a lengyel költségvetési tervezet várhatóan 2,5 százalékos GDP-növekedéssel számol. A nemrég újraválasztott kormány az euróövezeti adósságálság mélyülése miatt arra kényszerült, hogy három forgatókönyvet készítsen a következő évre. A jelenleg legvalószínűbb szerint a GDP 2,5 százalékkal nő a korábban várt négy százalék helyett. (Más szakértők eddig is három százalékkal számoltak.) A kormány másik két verziója 3,2 százalékos növekedés, illetve egy százalékos zsugorodás. A lengyel kabinet decemberben fogadja el a végleges tervezetet.

A lengyel kormány várakozásai szerint az infláció növekedése 2,8 százalékra lassul az idei évi 4,1 százalékról. A munkanélküliség a jövő év végén 12,3 százalék lesz, alig kisebb az idei év végére várt 12,4 százaléknál.

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG