4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A forint sorsát nem az befolyásolja leginkább, hogy mi történik itthon - bár az alacsony kamat nem ritkaság, bóvli-kategóriájú kötvényekkel alaposan meg kell fontolnunk, hogy kockáztatunk-e egy olyan támadást, ami a törököket majdnem térdre kényszerítette.

Egy dolog, hogy mi történik itthon

Az Admiral Markets szakemberei a szokásostól eltérően értékelik a forint kilátásait. Egyetértenek azzal, hogy a kormány gazdaságpolitikája és a jegybank monetáris politikája meghatározza az alapvető kereteket, de szerintük a forint helyzetével kapcsolatban mégsem ezek az elsődleges meghatározó elemek. Úgy vélik: a forint számára a regionális tényezők jelölik ki az elsődleges irányt, ezen belül pedig külön ki kell emelni Magyarország ütkőzőszerepét Európa két meghatározó gazdasági ereje, az eurózóna és Oroszország között.

Magyarország a belátható jövőben nem lesz része az euróövezetnek, ezért a térségben egy esetlegesen növekvő feszültség komoly hatást gyakorolhat a forint árfolyamának változására. Egy Oroszországhoz kapcsolódó esetleges politikai vagy gazdasági válság esetén sérülékennyé válhat a forint. Be kell látnunk, hogy az Unió peremén egyfajta ütközőzónában vagyunk, ez pedig komoly kitettséget jelent - mondta Pósa Viktor az Admiral Markets mai sajtóbeszélgetésén.

Nem vagyunk egyedül az alacsony alapkamattal - de a mi kötvényeink bóvlik

Most akkor erős vagy gyenge a forint?

Van, aki már a 303 forintos eurót is olcsónak nevezi, ami pár éve még elképzelhetetlen lett volna, ma már szinte elfogadott. A hosszú távú árfolyamgörbén egyre magasabb csúcsok és egyre kevésbé mély völgyek követik egymást, és a különböző trendvonalak is mind egy irányba mutatnak: felfelé.
Friss elemzésünk >>

Az Európai Unióban és Észak-Amerikában is rendkívül alacsony a jegybanki kamatszint, ilyen tekintetben a magyarországi helyzet nem kivételes. A szakember szerint akár az sem zárható ki, hogy az év vége felé a jegybanki kamatszint - az eddigi 22 kamatcsökkentés folytatásaként - akár 2% alá is benézhet.

Viszont nem szabad elfelejteni, hogy mindhárom jelentős hitelminősítőnél bóvli kategóriában szerepelnek a magyar állampapírok. Az alacsony kamatszint, a forinteszközök csökkenő vonzereje és a regionális mozgások együttesen növelik a forint-kockázatot.

A török helyzet tanulságait érdemes szem előtt tartani: a folyamatosan csökkenő kamatszint és a regionális bizonytalanságokat meglovagolva idén év elején támadás indult a líra ellen, amit a török jegybank és a kormány csak nagyon jelentős intervencióval és brutális, több mint 400 bázispontos kamatemeléssel tudott ellensúlyozni - mondta Horváth Zoltán, az Admiral Markets vezető elemzője.

Csak békében és pénzbőségben szabad tovább vágni

A jelenlegi magyarországi kamatpolitika akkor folytatható, ha nincs eszkalálódó orosz-ukrán konfliktus, a Fed és az EKB nem kezd kamatszintjének emelésébe és nem vezetik ki teljesen eszközvásárlási programjaikat. Mindehhez azt is érdemes figyelembe venni, hogy jelenleg a magyar részvénypiac közel sem teljesít olyan jól, mint az amerikai vagy a németországi részvények, amelyek szinte hetente újabb és újabb történelmi csúcsokat érnek el.

Az ingyenpénz elapadásával a globális részvénypiac akár már az év második félévben korrekcióba fordulhat, ez pedig nyomást alá helyezheti az eurózóna perifériáinak devizáit Egy 325 vagy 330 forint/eurós árfolyam pedig már mindenkit rendkívül súlyosan érintene.

Érdemes elkerülni a csőlátást: tág összefüggéseiben kell mérlegelni a forint helyzetét, ahol az árfolyam alakulására - a jegybank és a kormány politikája mellett - a regionális mozgások, az európai és észak-amerikai kamatszint és részvénypiaci helyzet is jelentős hatást gyakorol. Így minden egyes további lépés megtételénél a kockázatok komoly elemzésére van szükség - mondta Pósa Viktor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG