6p
Nem állt meg a hitelezés lendülete, még ahhoz képest sem, hogy némileg emelkedtek az átlagos kamatok a fogyasztási hiteleknél. Persze az élelmesek továbbra is nagyon olcsón juthatnak hitelhez - derül ki a Bank360 legfrissebb gyűjtéséből.

Tavaly áprilishoz képest fogyasztási hitelekből 31 százalékkal, míg lakáshitelekből 21 százalékkal többet vettek fel a háztartások idén: előbbiből közel 49 milliárd, utóbbiból majdnem 83 milliárd fogyott csak ebben a hónapban - elemzi a Magyar Nemzeti Bank adatait a Bank360 legfrissebb kamatfigyelőjében.

Lakáshiteleknél ráadásul folytatódott az olcsósodás: márciushoz képest tovább csökkent az átlagos hitelköltség 4,97 százalékról 4,9 százalékra, azaz aki áprilisban vette fel lakáshitelét, kevesebbet fizethet vissza. Nem ez volt a helyzet a fogyasztási hiteleknél, ahol némileg emelkedett az átlagmutató 13,55 százalékra a márciusi 13,27 százalékról.

A jelzáloghitelek kapcsán a Bank360 kiemeli: az új kölcsönök több mint 97 százaléka biztonságosabb, éven túli fixálású.

Az átlagnál is olcsóbban

A Bank360 ismét áttekintette a bankok kínálatát, amely során kiderült: az átlagnál jóval kedvezőbb kamatok mellett is vehetünk fel hitelt, amennyiben teljesítjük a bank feltételeit, amelyek elsősorban a jövedelemre vonatkoznak.

Nettó 250 000 forintos havi fizetés felett például már 8 százalékos THM alatt is kaphatunk 3 millió forint személyi kölcsönt a Sberbanktól, ráadásul megfelelő törlesztés mellett a bank jóváír egy havi törlesztőrészletet is. A törlesztőrészlet 5 éves futamidő alatt kevesebb mint havi 60 000 forint. Más pénzintézeteknél is találhatunk hasonló kondícióval kölcsönöket, így mindössze pár száz forintos az eltérés a havi törlesztőkben.

A Bank360 a jelzáloghiteleknél is megnézte, hogy állnak a kamatok június elején. 20 éves futamidőre kerestek 15 millió forintos hitelt, és a biztonságosabb, 5 éves kamatperiódussal felvehető termékeket vizsgálták. A kalkulációkból kiderül, az induló THM alig több most, mint 4 százalék nettó 250 000 forintos fizetés felett, így a törlesztőrészlet az első 5 évben fixen 91 000 forint alatt marad a négy legkedvezőbb ajánlatot adó bank esetében.

Az akciók most sem maradnak el

Jelzáloghitel

Májusban és június elején is változtak a bankok kondíciói - hívja fel a figyelmet a hitelaggregátor. Jelzáloghiteleknél az alábbi jelentősebb változások történtek:

A K&H Bank 10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát hitelénél a maximális futamidő 20 helyett már 30 év.

Nagyobbat emelt a kamatokon a Budapest Bank: 5 éves kamatperiódusnál 6,24 százalékról 6,49-re, 10 éves kamatperiódusnál 7,1 százalékról 7,35 százalékra emelkedett a kamat, míg fogyasztóbarát hitelnél 5 évesnél 5,17-ről 5,42 százalékra, 10 évesnél 4,58-ról 6,19 százalékra, 10 millió forint feletti igénylésnél pedig 3,99-ről 4,24-re, illetve 4,58-ról 4,83-ra emelkedett a kamat.

Az Erste Bank 10 éves kamatperiódusú hitelénél 5-10 millió forint közötti hitelösszegnél nőtt a jövedelemhez kötött kamatkedvezmény, ami 0,4 százalékponttal kedvezőbb kamatot jelent.

40 000 forintot kaphatunk vissza a Raiffeisen Banktól, ha új ügyfelek vagyunk és a lakáshiteligénylés során a bank weboldalán regisztrálunk, megadjuk adatainkat és a pénzintézet munkatársai is fel tudják velünk venni a kapcsolatot telefonon. A jóváíráshoz Raiffeisen-bankszámlát is szükséges nyitni.

Személyi kölcsön

A személyi kölcsön igénylése előtt álló ügyfelek sem unatkozhattak mostanában:

Az OTP Bank meghosszabbította akcióját: kamatkedvezményt adnak online igénylés esetén.

A Takarék Csoport májusban megszabadult a változó kamatozású személyi kölcsönétől, felfüggesztette annak értékesítését, így már itt is csak fix kamatozással vehetünk fel szabad felhasználású hitelt.

Nagy átalakulás volt a Sberbanknál: a pénzintézet megszüntette a megfelelő/nem megfelelő hitelmúlt figyelését, viszont 3 millió forint alatti személyi kölcsön igénylésénél elvárt a minimum 100 000 forintos jövedelem, ez korábban alacsonyabb is lehetett. 2 millió forintos hitelösszegtől nem Sberbankos ügyfeleknek kötelező a munkáltatói igazolás, ha viszont 3 millió forint alatt marad az igényelt hitel összege, kiváltható 6 havi bankszámlakivonattal. Az elvárt munkaviszony egyébként egységesen minimum 3 hónap lett, kivéve külföldi munkaviszony esetén, ahol továbbra is legalább 12 hónap az elvárt időtartam.

A korábbiakhoz képest mostantól a Sberbank is a JTM erejéig ad hitelkiváltás esetén szabadon felhasználható részt a hitelkiváltásra szánt részen felül, korábban ez az arány 33% volt. Ha így igénylünk adósságrendező hitelt, akkor viszont folyósítási jutalékot is kell fizetnünk, amely az igényelt összeg 1 százaléka. Csak hitelkiváltás esetén nincs ilyen díj.

Ha pedig vállalunk jövedelemátutalást a banknál, de ez nem történik meg, a hitelösszegtől függően kell monitoring díjat fizetnünk, amely 5 és 20 000 forint közötti összeg lehet.

Kedvezőbb lett a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne azok számára, akik nem akarják vagy nem tudják teljesíteni a kamatkedvezményhez szükséges jövedelmi és utalási feltételeket. A standard kamat 17,95 százalékról 15,95 százalékra módosult.

Ismét új ügyfeleknek kedveskedik a bank: 4 százalékpont kedvezmény vehető igénybe, ha nincs a banknál számlánk és hitelünk. 8 százalékpont a kedvezmény, ha az igazolható jövedelmünk 250 000 forint felett van és a kölcsön összege eléri vagy meghaladja az 1 millió forintot.

A Cetelem Banknál megszűnt az egy százalékos előtörlesztési díj az adósságrendező hitelnél.

7 százalékos kölcsön elnevezésű termékkel rukkolt elő május elején a Provident. Az új, 12 hetes futamidejű kölcsön szintén heti törlesztésű, és legfeljebb 200 000 Ft gyorskölcsönt igényelhetünk így, 7 százalékos THM mellett.

Ezzel egy időben a hitelintézet kivezette a 42 hetes futamidejű hitelét, így a Provident által nyújtott minimum kölcsönösszeg 30 000 forintról 40 000 forintra emelkedett.

Mindent átírhat a babaváró?

Továbbra is kérdés, hogy miként alakítja majd át a piacot, mekkora kiszorító erővel bír a hamarosan igényelhető babaváró hitel, amelyhez a Bank360 nemrég készített babaváró hitel kalkulátort is. A 10 millió forint szabad felhasználású kölcsönként induló konstrukció gyermekvállalással akár vissza nem térítendő támogatássá is alakítható, azaz a gyermekkel tervező házasoknak érdemesebb ezzel a termékkel számolniuk a piaci kamatozású személyi kölcsönök és lakáshitelek helyett a szakportál kalkulációi szerint.

Ahogy arról a portál már korábban beszámolt, szinte minden banknál elérhető lesz július elsejével a babaváró és a pénzintézetek egybehangzó véleménye, hogy már az első napokban jelentős lesz az érdeklődés az új hitel iránt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG