Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem állt meg a hitelezés lendülete, még ahhoz képest sem, hogy némileg emelkedtek az átlagos kamatok a fogyasztási hiteleknél. Persze az élelmesek továbbra is nagyon olcsón juthatnak hitelhez - derül ki a Bank360 legfrissebb gyűjtéséből.

Tavaly áprilishoz képest fogyasztási hitelekből 31 százalékkal, míg lakáshitelekből 21 százalékkal többet vettek fel a háztartások idén: előbbiből közel 49 milliárd, utóbbiból majdnem 83 milliárd fogyott csak ebben a hónapban - elemzi a Magyar Nemzeti Bank adatait a Bank360 legfrissebb kamatfigyelőjében.

Lakáshiteleknél ráadásul folytatódott az olcsósodás: márciushoz képest tovább csökkent az átlagos hitelköltség 4,97 százalékról 4,9 százalékra, azaz aki áprilisban vette fel lakáshitelét, kevesebbet fizethet vissza. Nem ez volt a helyzet a fogyasztási hiteleknél, ahol némileg emelkedett az átlagmutató 13,55 százalékra a márciusi 13,27 százalékról.

A jelzáloghitelek kapcsán a Bank360 kiemeli: az új kölcsönök több mint 97 százaléka biztonságosabb, éven túli fixálású.

Az átlagnál is olcsóbban

A Bank360 ismét áttekintette a bankok kínálatát, amely során kiderült: az átlagnál jóval kedvezőbb kamatok mellett is vehetünk fel hitelt, amennyiben teljesítjük a bank feltételeit, amelyek elsősorban a jövedelemre vonatkoznak.

Nettó 250 000 forintos havi fizetés felett például már 8 százalékos THM alatt is kaphatunk 3 millió forint személyi kölcsönt a Sberbanktól, ráadásul megfelelő törlesztés mellett a bank jóváír egy havi törlesztőrészletet is. A törlesztőrészlet 5 éves futamidő alatt kevesebb mint havi 60 000 forint. Más pénzintézeteknél is találhatunk hasonló kondícióval kölcsönöket, így mindössze pár száz forintos az eltérés a havi törlesztőkben.

A Bank360 a jelzáloghiteleknél is megnézte, hogy állnak a kamatok június elején. 20 éves futamidőre kerestek 15 millió forintos hitelt, és a biztonságosabb, 5 éves kamatperiódussal felvehető termékeket vizsgálták. A kalkulációkból kiderül, az induló THM alig több most, mint 4 százalék nettó 250 000 forintos fizetés felett, így a törlesztőrészlet az első 5 évben fixen 91 000 forint alatt marad a négy legkedvezőbb ajánlatot adó bank esetében.

Az akciók most sem maradnak el

Jelzáloghitel

Májusban és június elején is változtak a bankok kondíciói - hívja fel a figyelmet a hitelaggregátor. Jelzáloghiteleknél az alábbi jelentősebb változások történtek:

A K&H Bank 10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát hitelénél a maximális futamidő 20 helyett már 30 év.

Nagyobbat emelt a kamatokon a Budapest Bank: 5 éves kamatperiódusnál 6,24 százalékról 6,49-re, 10 éves kamatperiódusnál 7,1 százalékról 7,35 százalékra emelkedett a kamat, míg fogyasztóbarát hitelnél 5 évesnél 5,17-ről 5,42 százalékra, 10 évesnél 4,58-ról 6,19 százalékra, 10 millió forint feletti igénylésnél pedig 3,99-ről 4,24-re, illetve 4,58-ról 4,83-ra emelkedett a kamat.

Az Erste Bank 10 éves kamatperiódusú hitelénél 5-10 millió forint közötti hitelösszegnél nőtt a jövedelemhez kötött kamatkedvezmény, ami 0,4 százalékponttal kedvezőbb kamatot jelent.

40 000 forintot kaphatunk vissza a Raiffeisen Banktól, ha új ügyfelek vagyunk és a lakáshiteligénylés során a bank weboldalán regisztrálunk, megadjuk adatainkat és a pénzintézet munkatársai is fel tudják velünk venni a kapcsolatot telefonon. A jóváíráshoz Raiffeisen-bankszámlát is szükséges nyitni.

Személyi kölcsön

A személyi kölcsön igénylése előtt álló ügyfelek sem unatkozhattak mostanában:

Az OTP Bank meghosszabbította akcióját: kamatkedvezményt adnak online igénylés esetén.

A Takarék Csoport májusban megszabadult a változó kamatozású személyi kölcsönétől, felfüggesztette annak értékesítését, így már itt is csak fix kamatozással vehetünk fel szabad felhasználású hitelt.

Nagy átalakulás volt a Sberbanknál: a pénzintézet megszüntette a megfelelő/nem megfelelő hitelmúlt figyelését, viszont 3 millió forint alatti személyi kölcsön igénylésénél elvárt a minimum 100 000 forintos jövedelem, ez korábban alacsonyabb is lehetett. 2 millió forintos hitelösszegtől nem Sberbankos ügyfeleknek kötelező a munkáltatói igazolás, ha viszont 3 millió forint alatt marad az igényelt hitel összege, kiváltható 6 havi bankszámlakivonattal. Az elvárt munkaviszony egyébként egységesen minimum 3 hónap lett, kivéve külföldi munkaviszony esetén, ahol továbbra is legalább 12 hónap az elvárt időtartam.

A korábbiakhoz képest mostantól a Sberbank is a JTM erejéig ad hitelkiváltás esetén szabadon felhasználható részt a hitelkiváltásra szánt részen felül, korábban ez az arány 33% volt. Ha így igénylünk adósságrendező hitelt, akkor viszont folyósítási jutalékot is kell fizetnünk, amely az igényelt összeg 1 százaléka. Csak hitelkiváltás esetén nincs ilyen díj.

Ha pedig vállalunk jövedelemátutalást a banknál, de ez nem történik meg, a hitelösszegtől függően kell monitoring díjat fizetnünk, amely 5 és 20 000 forint közötti összeg lehet.

Kedvezőbb lett a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne azok számára, akik nem akarják vagy nem tudják teljesíteni a kamatkedvezményhez szükséges jövedelmi és utalási feltételeket. A standard kamat 17,95 százalékról 15,95 százalékra módosult.

Ismét új ügyfeleknek kedveskedik a bank: 4 százalékpont kedvezmény vehető igénybe, ha nincs a banknál számlánk és hitelünk. 8 százalékpont a kedvezmény, ha az igazolható jövedelmünk 250 000 forint felett van és a kölcsön összege eléri vagy meghaladja az 1 millió forintot.

A Cetelem Banknál megszűnt az egy százalékos előtörlesztési díj az adósságrendező hitelnél.

7 százalékos kölcsön elnevezésű termékkel rukkolt elő május elején a Provident. Az új, 12 hetes futamidejű kölcsön szintén heti törlesztésű, és legfeljebb 200 000 Ft gyorskölcsönt igényelhetünk így, 7 százalékos THM mellett.

Ezzel egy időben a hitelintézet kivezette a 42 hetes futamidejű hitelét, így a Provident által nyújtott minimum kölcsönösszeg 30 000 forintról 40 000 forintra emelkedett.

Mindent átírhat a babaváró?

Továbbra is kérdés, hogy miként alakítja majd át a piacot, mekkora kiszorító erővel bír a hamarosan igényelhető babaváró hitel, amelyhez a Bank360 nemrég készített babaváró hitel kalkulátort is. A 10 millió forint szabad felhasználású kölcsönként induló konstrukció gyermekvállalással akár vissza nem térítendő támogatássá is alakítható, azaz a gyermekkel tervező házasoknak érdemesebb ezzel a termékkel számolniuk a piaci kamatozású személyi kölcsönök és lakáshitelek helyett a szakportál kalkulációi szerint.

Ahogy arról a portál már korábban beszámolt, szinte minden banknál elérhető lesz július elsejével a babaváró és a pénzintézetek egybehangzó véleménye, hogy már az első napokban jelentős lesz az érdeklődés az új hitel iránt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Április 19-ig jelentkezhetnek a gimnazisták a legújabb diákversenyre
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 14:07
Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.
Személyes pénzügyek Elmaradt a síszezon, alig vettek fel magyar dolgozókat Ausztriában
Eidenpenz József | 2021. március 26. 14:35
Ausztriában januárban és februárban kissé nőtt a magyar állampolgárságú alkalmazottak száma, de így is mélyen az egy évvel korábbi szint alatt van. Jóval több román állampolgár kapott munkát, mint magyar, holott korábban ez rendszerint fordítva volt. A síszezon teljesen elmaradt és nem tudni, mikor következik a nyitás, sőt szigorításokról tárgyalnak. Svájcban viszont a koronavírus sem tudta megakasztani a magyarok számának növekedését.
Személyes pénzügyek Ömlik az életbiztosításokba a magyarok pénze, de még így is kicsi az arányuk a megtakarításokon belül
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 11:09
A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Évek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett érhetők el a a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleménye szerint.
Személyes pénzügyek A járvány ellenére szépen gyarapodtak a nyugdíjcélú megtakarítások
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 09:53
Az önkéntes nyugdíjpénztárak 4,13 százalékos nettó hozamot értek el 2020-ban, a tagok hosszútávú, infláció feletti reálhozama 2-4 százalékos sávban alakul. A koronavírus tavaly tavaszi első hullámának tőkepiaci sokkja a nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét is lerontotta. A nemzetközi tőzsdék és a BUX mélyrepülése után a járvány nyárra enyhülő nyomása optimista befektetői hangulatot, növekvő hozamteljesítményt hozott. A második vírushullám enyhébb visszaesést okozott a második félévben, decemberre azonban a pénztárak hozama újra jelentősen növekedett.
Személyes pénzügyek Ezen az 5 dolgon csúszhat el a falusi csok igénylése
Privátbankár.hu | 2021. március 15. 13:14
A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.
hírlevél
depositphotos