<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyes vélemények szerint az elszámolást bepanaszoló ügyfelek bukhatják a hitelkiváltást, mivel kicsúsznak abból a határidőből, amíg a korábbi banknak ingyen el kell engedni őket. Jogi vélemények szerint ugyanakkor a jogvita lezárásáig kizárt a szerződés hatályosulása, az ehhez az időponthoz köthető határidők így meghosszabbodnak. A panaszosok ugyanakkor biztosan veszítenek: a kiváltó hiteleket kínáló bankok akciói addigra bizonyosan megszűnnek majd.

Úgy fest, jogalkotói hiba csúszott a forintosítási törvénybe, amely miatt most azon ügyfelek eleshetnek a hitelkiváltástól, akik vitatták a korábbi devizahitelük forintosítását - legalábbis ezt állítják többen, így a panaszával a Privátbankár.hu-t is megkereső olvasó.

Miről is van szó?

A forintosítás szabályait megállapító 2014. évi LXXVII. törvény 3. § (3) bekezdésének b) pontja szerint a szerződés módosulásának napja a „deviza vagy a devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződés esetén - ha a fogyasztó nem él a 12. § (1) bekezdésében meghatározott lehetőséggel - a fogyasztói kölcsönszerződés módosuló rendelkezései szövegének a fogyasztó által történő kézhezvételét követő harmincegyedik nap.” (Az említett 12. § (1) bekezdés azokra vonatkozik, akiknek a törvény lehetővé teszi, hogy hitelüket ne kelljen forintra váltaniuk.)

A törvény 13. § (1) bekezdése szerint ha a jelzálogkölcsön-szerződés módosul, a fogyasztó a módosulást követő 60 napon belül a fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződést felmondhatja.

A nagy gondot az jelenti, hogy a törvény arról nem tesz említést, hogy abban az esetben mi a teendő, ha az ügyfél időközben megpanaszolta a forintosítást. A szabályok szerint ugyanis erre 30 napja van az érintettnek. Első körben a pénzügyi szolgáltatóhoz kell fordulni, akinek 60 napja van elbírálni a panaszt. Ezt követően az ügyfél további 30 napot kap annak mérlegelésére, hogy elfogadja-e a döntést, vagy a Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) fordul-e. De még a PBT döntése után is van mód jogorvoslatra, hiszen az ottani döntés után 30 napon belül az ügy bíróságra vihető tovább.

Mint ismert, 2015. július 15-ig közel 105 ezer panasz-beadvány érkezett a pénzügyi intézményekhez, ami a közel 2,1 millió elszámolás mintegy 5 százalékát teszi ki. A múlt hónap végéig a PBT-hez 5915 kérelem érkezett, amiből eddig 981 zárult le. Ezekből 947-ben megszüntették az eljárást, 29 egyezség történt és mindössze 5 kötelező határozat született, ám ott sem az elszámolás helyesbítésére, hanem az elszámolási kötelezettség megállapítására kötelezték a bepanaszolt hitelezőt.

Sokba kerülhet

Ezen határidők betartásával ugyanakkor az ügyfél bizonyosan kicsúszik a hitel felmondására rendelkezésre álló 60 napos határidőből – írja a Magyar Nemzet a Portfolio.hu cikkére hivatkozva. Ez azért jelenthet problémát az ügyfélnek, mert amennyiben a reklamáció lezárultát követően úgy dönt, hogy más bankhoz viszi tartozását, úgy végtörlesztési díjat kell fizetnie. Legrosszabbul akkor jár, ha 2010 márciusa előtt kötötte szerződését, mert a vonatkozó jogszabály szerint ez esetben semmi nem korlátozza a bankot a díj nagyságának meghatározásában. De az e határidőt követően kötött megállapodás esetén is fizetnie kell, bár kétségtelen, hogy ebben az esetben már korlátozza – 1 évben, illetve, ha futamidőből már csak kevés (maximum fél év van), akkor fél százalékban. (Más kérdés, hogy ebben az esetben a törvény szerint nem is kötelező forintosítani a szerződést.)

Vitatott dolog nem lehet hatályos

Persze, egyes jogi szakértők szerint ez inkább vihar egy csepp vízben. Alapesetben természetesen az egyik fél által vitatott kétoldalú szerződés nem léphet hatályba, s emiatt joghátrány nem érheti azt az ügyfelet, aki jogával él. Mindez azt jelenti, hogy a hatályba lépéstől adott 60 napos határidő csak a vita elsimításáról szóló végső, (az ügyfél – vagy később a bank által) meg nem támadott döntés hatályosulása után kezd el ketyegni. Vagyis az elengedő banktól jó eséllyel ingyen távozhat majd az ügyfél, akár évek múltán is - ezt ha kell, a bíróság bizonyosan kimondja majd.

Mindenképp buknak

Más kérdés, hogy a fogadó bankok hitelkiváltó ajánlatai addig aligha élnek majd, így viszont az ügyfél bukhatja a ma még általánosnak mondható ingyenes hitelfolyósítást, a közjegyzői- és értékbecslői díj átvállalását, vagy épp a visszatérítési kedvezményeket, amelyek összességében több százezer forintot is kóstálhatnak. Ezek fenntartására senki nem kötelezhető. Korábban már írtunk róla, hogy ezen akciók lecsengőben vannak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Itt a feketeleves: százezreknek jöhet szigorítás a lakáshiteleknél
Mester Nándor | 2022. május 24. 05:25
Újabb európai figyelmeztetés érkezhet az MNB-nek az erősödő kockázatok nyomán. Módosulhat több mutató feltételrendszere a lakáshiteleknél, de a jegybank rövid távon nem érzi ennek szükségességét.
Személyes pénzügyek Kétszer is meggondolják a magyarok, mielőtt valami méregdrágát vásárolnak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:18
A 25-54 év közötti lakosság közel fele tervez nagyobb összegű vásárlást a következő fél évben és jelentős többségük úgy gondolja, hogy ezeket a kiadásokat nagyon alaposan megfontolja.
Személyes pénzügyek Még egy rossz hír mára: drágulhatnak a bankszámlák is
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 11:53
A magas infláció az oka mindennek.
Személyes pénzügyek Már csak pár óra maradt bevallani a tavalyi évet
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 10:09
Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg.
Személyes pénzügyek Így lehet kedvezőbb a lakáshitel törlesztése
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:47
A következő hónapokban számos újszerű banki akció segítheti a lakáshitelt felvenni akaró ügyfeleket abban, hogy az emelkedő kamatok ellenére is megtalálják az optimális finanszírozási lehetőséget. lyen lehet az eddig leginkább a vállalati beruházási hiteleknél ismert türelmi idős konstrukció. 
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett háztartásonként 450 ezret bukhatunk - valutába és OTP-részvénybe menekül a lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:55
A 9-10 százalékosra várt infláció ellenére óriásit nőtt a magyarok készpénzállománya - igaz, sokan nem forintot, hanem valutát halmoztak fel a háború kitörésének hírére. Az állampapírok népszerűsége esik, sokan menekülnek OTP-részvénybe.
Személyes pénzügyek Egyre drágábbak a hitelek: megint kamatot emeltek a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:18
Több bank is kamatemeléssel indította a hetet. Volt, ahol a jelzáloghitelek lettek drágábbak, míg máshol a szabad felhasználású személyi hitelek ügyleti kamata emelkedett. A Bank360.hu összefoglalta a fontosabb változásokat.
Személyes pénzügyek Nagyon pörögnek az online hitelek
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:28
A személyi hitelek közel negyedét például már így költjük, de a láthatáron már ott vannak a bonyolultabb tranzakciók is.
Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG