6p

A hozamok kérdése mellett kiemelt fókuszba került a felhalmozott vagyonok generációs átörökítése. Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking igazgatója tud megoldást. És persze elmeséli a legújabb befektetési trendeket is.

Kezdjük rögtön a generációváltással. Egyre többen beszélnek róla, de vajon a privátbanki ügyfélkörnél is mindennapos már ez a téma?

Egyértelműen jóval több kérdés érkezik hozzánk mint néhány éve. Egy nehéz témáról van szó, amit nem lehet a kedd esti könnyű vacsoránál megbeszélni, családon belül is több lépésben szokott kialakulni a döntés. Mindenkinek más az élethelyzete, van ahol egyértelmű a generációváltás menetrendje, máshol bonyolultabb, többismeretlenes egyenletet kell megoldani.

Van egy konkrét időpont, amikor meg kell beszélni családon belül ezt a témát?

Nincs kőbe vésve természetesen, de érdemes minél előbb. Nemcsak azért, mert láttam már olyat, amikor egy hagyatéki tárgyalás után többen is kis híján elájultak - nem ismerve a jogszabályt téves elvárásokkal ültek be -, és olyat is, amikor évekig tartó pereskedés, vita és veszekedés alakult ki. Ezt előzetes tervezéssel el lehet kerülni.

Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking igazgatója
Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking igazgatója

Önök hol lépnek be a generációváltás folyamatába?

Több úton is. Az egyik az előzetes pénzügyi-jogi felkészülés, a jövőre vonatkozó konzultáció. Mi a szándéka a vagyon tulajdonosának, és ez a szándék megegyezik-e a következő generáció érdeklődésével. Nem mindig van így és erre ki kell dolgozni egy tervet. A másik út pedig a következő generáció megismerése. A világ felgyorsult, a fiatalok már nem akarnak bejárkálni a bankba órákat beszélgetni a bankárral. Amit lehet, digitálisan intéznének el. Ez másfajta kiszolgálást és szolgáltatási palettát igényel, mint amit az elsőgenerációs privátbanki ügyfélkör esetében használtunk. Továbbá akkor is érdemes beszélgetni velünk, amikor a vagyonnal kapcsolatos szándékok egyáltalán nem mutatnak közös halmazt.

A Raiffeisen Private Banking számokban

  • 4000 ügyfél
  • 1000 milliárd forint kezelt vagyon
  • 49 privátbankár
  • 13 exkluzív iroda országszerte

Mire gondol?

Nézzünk egy példát. Egy sikeres, mondjuk vegyipari vállalkozó lassan kiszállna és élvezné a munkája gyümölcsét. Két gyermeke van, az egyikük sikeres zongoraművész, a másikuk külföldön kutató. Céget vezetni nem szeretnének, nem érdekli őket.

Ilyenkor mi a megoldás? Mindent eladnak?

Nem feltétlenül, de persze abban is tudunk segíteni, ha egy komplett cégnek, vagy cégcsoportnak lehet a Raiffeisen kiterjedt kapcsolati hálójában új tulajdonost találnunk.  Szóba kerülhet másfelől a bizalmi vagyonkezelés is. Az ezzel kapcsolatos előírások tavaly szigorodtak, a mi termékünket azonban úgy alakítottuk ki, hogy minden próbált kiálljon. Jól működik a dolog, már százas nagyságrendben van ilyen típusú számlánk, és folyamatosan nyílnak újabbak. A megoldás egyébként mindig egyedi. Néha egy mélyebb beszélgetés segít, máskor komplexebb konstrukciót kell felállítani.

Ön hogy látja a hazai privátbanki piacot? Aki sikeres, inkább mutatja az eredményeit, vagy rejtőzködnek a hazai milliárdosok?

Vegyes, de a többség inkább a háttérben marad. Ebben egyébként nem különbözünk Nyugat-Európától, ott is van egy kisebb rész, aki rendszeresen feltűnik a sajtóban, különféle társadalmi eseményeken, és szívesen fogadja az ezzel kapcsolatos médiaérdeklődést. A többség azonban inkább visszahúzódóbb a tapasztalataink szerint. A Raiffeisen Private Bankingnak jelenleg 4.000-nél is több ügyfele van, de csak kevesen ismertek közülük a szélesebb nyilvánosság előtt.

Említette az ügyfélszámot: úgy tudom a közelmúltban jelentősen megváltoztatták bankon belül a kiszolgálási modellt.

Így van. A prémium ügyfelek felső kategóriája átkerült a privátbanki kiszolgálásba, az őket eddig kísérő bankárokkal együtt. Így magán a Raiffeisen Private Bankingon belül létrejött egy privátbanki és egy kiemelt privátbanki kiszolgálás. Ez azért előnyös, mert így még jobban végig tudjuk követni az ügyfelek pénzügyi életpályáját, a diákként nyitott Yelloo számlacsomag után következik a lakossági kiszolgálás, a prémium státusz, majd végül a belépő a privátbanki világba.

Mennyibe kerül most ez a belépő?

150 millió forint a belépési limitünk. Ez elsőre nagy lépcső lehet, de ha megnézzük, nem sokkal haladja meg egy elegánsabb budapesti lakás árát – sőt, nem is olyan nagy az a lakás.

Nem félnek attól, hogy a mobilok képernyőjén elérhető fintech alkalmazások feleslegessé teszik a privátbankárok szolgáltatásait?

Különösebben nem. Ezek technikai felületek, lehet velük eladni, venni. De hogy mit és mikor: ehhez szükséges a privátbankár tapasztalata és szakértelme. Sajnos láttam már olyan példát, hogy valaki egy jól irányzott hirtelen döntéssel elvesztette vagyonának nagy részét. A mi feladatunk az is, hogy az ilyen helyzeteket megelőzzük, vagy legalábbis felhívjuk rá az Ügyfél figyelmét. Online egyébként nálunk is lehet kereskedni, a Raiffeisen Online Broker egy nagyon könnyen kezelhető és felhasználóbarát felület, ami nemcsak a budapestit, hanem külföldi tőzsdéket is ismer.

Az elmúlt években nagyon vitték a jó hozamú állampapírokat. Ez már lecsengett?

Részben le – de azért aki számításba vette az inflációt és megnézte az elérhető reálhozamot, az lehet, hogy mást is vett. Az a jellemző egyébként, hogy egyre inkább diverzifikálnak az ügyfelek. Az általunk kezelt vagyon hozzávetőlegesen fele található meg forintban, a többi devizában, jórészt euróban és dollárban. Most egyébként az a rendkívül kellemes szituáció állt elő, hogy a részvény, a kötvény, a certifikát, a befektetési jegy vagy éppen a deviza is szép hozzamal kecsegtethet. A rövid kötvényeknél most éppen van egy szünet, elvonult az ezzel kapcsolatos forgószél, de a kamatsapka eltörlésével lehet, hogy újra divatba jönnek.

Végezetül elárulná, mit jelent a „szép hozam”?

A szép hozam attól szép, hogy valójában az egy pozitív reálhozam, úgy gondolom, hogy a mostani környezetben valahol 10% környékén. A reálhozam pedig azért fontos, mert ekkor járul hozzá a vagyon maga is a gazdagodáshoz.

Alatta vagy felette?

Ha eljön hozzánk, akkor erről is tudunk beszélgetni.

Bálint Attila

2000 óta irányítja a Raiffeisen Bank privátbankját. Az elmúlt 24 év elmondása szerint többször újraírta a gazdaságtörténeti tankönyveket, olyan meglepetéseket és fordulatokat hozva, amelyekre senki nem lehetett felkészülve. Hétköznapokon reggel 6:20-kor ébred, vet egy pillantást az ázsiai tőzsdékre, majd elindítja a napot a bank székházában, vagy valamelyik külső tárgyalóban. A legszebbnek a Vörösmarty téri irodájukat tartja. Általában este 7-kor csukja be a laptopot, de elalvás előtt még ránéz az amerikai zárásra. Szabadidejében szívesen kóstol minőségi borokat, de balatoni vitorlásversenyeken sem ritka vendég. 5 gyermek édesapja.

(x)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Miért kötnek egyre több házassági szerződést a magyarok? Van rá magyarázat
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 10:55
Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.
Személyes pénzügyek Önnek megéri az utasbiztosítás ilyen áron?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 10:41
Az utasbiztosítások ára az év első öt hónapjában 5,6 százalékkal emelkedett. Sokszor sem az uniós egészségügyi kártya, sem a bankkártya nem nyújt megfelelő biztosítási védelmet.
Személyes pénzügyek A sor végén kullog a magyar nyugdíjasok anyagi megbecsülése Európában
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:03
Miközben a kormány folyamatosan a nyugdíjasok megbecsüléséről beszél, ha ránézünk a számokra, akkor annyira nem látszik ez a megbecsülés, sőt. Ugyanakkor kérdés, hogy miből fakad ez az ellentmondás, hiszen az Orbán-kabinet visszahozta a 13. havi nyugdíjat. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac és Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Karácsony Mihállyal és Süle-Szigeti Bulcsúval. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Hihetetlen dolog történt a lottósorsoláson - ezeket a számokat nem találhatta el senki?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 08:22
Ilyenkor látszik, hogy az 1, 2, 3, 4, 5 kihúzásának ugyanakkora az esélye, mint bármelyik másik számkombinációnak.
Személyes pénzügyek Licitrekord: 180 ezerről indulva 2,8 millió forintig jutott a festmény
Kenessei András | 2024. június 16. 05:43
Ezúttal a Nagyházi Galéria tavaszi festmény-árverésén jártunk.
Személyes pénzügyek Személyi kölcsönök: új éves rekord is jöhet, egyre többet visznek belőlük a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 14:01
Négy hónap leforgása alatt közel 230 milliárd forint értékben kötöttek új személyihitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami azt jelenti, hogy éves összevetésben több mint a másfélszeresére nőtt a piac. Közben szépen emelkedik az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg is. Ha a mostani trend kitart, 2024. újabb csúcsév lehet a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Átírta az infláció a középkorúak anyagi helyzetét
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:33
Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban. A K&H biztos jövő felmérés alapján a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során. Akiknek nőtt a jövedelme, azok átlagosan 43 ezer forintos többletről számoltak be. Akiknél viszont csökkent, azok átlagban 55 ezer forinttal alacsonyabb összegből gazdálkodhatnak havonta. A felmérésben megkérdezettek szerint a mérleg pozitív: az átlagos nettó bevételük összességében 15 ezer forinttal nőtt az elmúlt egy év viszonylatában. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője azt is elárulta, hogy a vásárlóerőt meghatározó reálbérek esetében milyen emelkedés várható.
Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
Személyes pénzügyek Legalább 5 millió forintba kerül egy garázs Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:38
Fáziskéséssel követik a garázsárak az ingatlanpiaci trendeket: a gépkocsitárolók ára jelenleg csökkenő tendenciát mutat, noha az utóbbi fél évben igencsak élénkült a kereslet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG